Çiçek Bakımı

Yaprak Biti Neden Olur? Çözümleri Nelerdir?

Çok sevdiğimiz, gözümüz gibi baktığımız bitkilerimiz bazen çeşitli hastalıklara yakalanır. Çiçeklere zarar veren böcekler, yaprak biti, güneş yanığı gibi sorunlar bu hastalıklardan sadece birkaçıdır. Gelin, bitkilerde yaprak biti neden olur, yaprak biti nasıl temizlenir gibi soruların cevabına yakından bakalım!

Yaprak Biti Neden Olur?

Bitkinizi çok sevdiğinizi ve onun başına hiçbir şey gelmemesini istediğini biliyoruz. Onun için uygun ışık, hava, gübreleme, sulama gibi koşulları yerine getirseniz de bazen istenmeyen durumlar yaşayabilirsiniz. Yaprak biti de bu durumlardan biridir. Yaprak biti neden olur derseniz; bu bitler, bitkilerin tatlı özüne gelen böceklerdir şeklinde açıklayabiliriz.

Yaprak Biti Nedir?
Yaprak Biti Nedir?

Bitkinizi öldüren, kurutan ve hatta gelişimini engelleyen bir düşmandır yaprak biti. Genelde renkleri yeşil, boyları 1-4 mm’dir. Her ne kadar size direkt olarak zarar vermiyor olsalar da bitkilerinize verdikleri zarar sebebiyle sevilmezler. Yaprak bitleri çok hızlı üredikleri için onları en kısa zamanda fark etmek ve onlardan kurtulmak gerekir. Bu bitler, yaprakların özünü emer. Susuz kalan bitki fotosentez yapamaz ve gelişimi durur, ölür. Ayrıca tek bir bitkide olan yaprak bitinin diğer bitkilere sıçraması mümkündür.

red seven spotted beetle perched on green stem
Yaprak Bitinin Oluşum Sebepleri Nedir? Zararları Nelerdir?

Yaprak bitinin zararlarından bahsedecek olursak şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Bitkinin gelişimini engeller. Fotosentez yapmasını durdurur ve hatta solmasına sebep olur.
  • Yaprak bitlerinin farklı virüsleri de taşıması mümkündür. Bitkinizi tamamen kaybetmenize yol açması mümkündür.
  • Yaprakları yapışkan hale getirir. Böylece yaprakta küf oluşumu görülme riski artar. Yaprakların rengi solar, yapraklar parlamaz.

Ama merak etmeyin! Yaprak biti müdahale edilemeyen bir hastalık değil. Yani, bitkilerinizi kurtarmanız hala mümkün! Şimdi gelin, yaprak bitinden kurtulma yollarını inceleyelim!

Yaprak Biti Nasıl Önlenir? Kullanılabilecek Ürünler

Yaprak Biti Çözümleri Nedir? Kullanılabilecek Ürünler
Yaprak Biti Nasıl Geçer? Çözümü Nedir?

Yaprak bitlerinden bitkinizi kurtarmak isterseniz çeşitli yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerin bazıları doğal yöntemler bazılarıysa yapay ilaçlardır. Ama, doğadaki diğer canlıları ve doğanın kendisini de korumak için kullandığımız her şeye dikkat etmemiz gerekir. Bu yüzden organik tarım ilaçları ya da evde hazırladığınız doğal çözümleri tercih edebilirsiniz. Organik tarım ilaçlarının bazı faydaları vardır:

  • Ekolojik dengeyi bozmadan bitkilerinizi korumanıza yardımcı olurlar.
  • Toprağa zarar vermeyen, yararlı böcek ve bakterilerin yok olmasına neden olmazlar.
  • Bir kısmını, evdeki malzemeler ile hazırlayabileceğiniz için bütçe dostudurlar.

Hem yaprak bitleri hem de çeşitli bitki hastalıkları için kullanabileceğiniz doğal içerikli çözümler vardır dedik. Bu çözümlere Çiçeklerdeki Böcekler İçin Evde Hazırlayabileceğiniz Doğal Çözümler yazımızdan kolayca ulaşabilirsiniz!

Şimdi, evde hazırlayabileceğiniz, bitkilerinizi yaprak bitlerinden kurtarabileceğiniz bazı ilaçlardan bahsedelim!

Arap Sabunu

Evet yanlış okumadınız Arap sabunu! Arap sabunu ve suyunu karıştırarak karış elde edebilirsiniz. 1 litre suya 5-6 kaşık Arap sabunu ekleyin. İyice karıştırın. Her gün bitkinin köküne ve yapraklarına sıkın. Suyun, yaprak bitlerinin üstüne gelmesine dikkat edin. Bu işlemi gün içinde birkaç kez yapabilirsiniz. Böylece bitler ya da sinekler bitkilerinizden uzaklaşacak, bitkileriniz eski güzelliğine kavuşacak!

Sirke

Yaprak bitlerinden kurtulmak için tercih edebileceğiniz bir diğer ürün sirke. Sirkeli su karışımı ile bitkilerinizdeki yaprak bitinden ya da farklı böceklerden kurtulabilirsiniz. Hemen herkes tarafından bilinen bir tarım ilacı olan sirkeyi toz biber ile de karıştırabilirsiniz. Bu karışımı sprey ile bitkilere uygulayabilirsiniz.

Aspirinli Su

Ve son olarak aspirinli su! Aspirinli su karışımı ile de yaprak bitlerinden ve topraktaki böceklerden kurtulabilirsiniz. Birkaç aspirin ve suyu karıştırıp bitkinin toprağına bu karışımı dökün. Böylece bitkinizdeki problemleri çözebilirsiniz!

Yaprak bitlerinden kurtulmak için evde hazırlayabileceğiniz kolay ve etkili karışımlardan bahsettik. Siz de tüm bunları deneyip bitkilerinize uygulayabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir