Çiçek Bakımı

Kalanşo Çiçeği Bakımı (Rehber)

Küçük rengarenk çiçekleri olan bitkileri seviyor musunuz? Ayrıca bakımı kolay ve az yer kaplayan bir saksı çiçeği mi istiyorunuzz? O zaman tercihinizi Kalanchoe’dan yana kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Gelin bu çiçeği birlikte inceleyelim, bakım inceliklerini birlikte öğrenelim!

Kalanchoe çiçeği, Türkçe adıyla ‘Kalanşo’dur. Sukulent familyasının bir üyesi olan Kalanşo, Afrika ve Asya kökenli tropik bir bitkidir. Nedir bu sukulent diyenleri buraya alalım. Kalanşonun en fazla türü Madagaskar’dadır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi sukulentlerin bakımı ve çoğaltması oldukça kolaydır. Bu sebeple sukulent türlerini sık sık evde bakmak için tercih edebilirsiniz. Kalanşo da çiçekleri ile bu türün en gözde çiçeklerindendir. Tombul ve parlak yaprakları ile gösterişli bir ev ve ofis çiçeği diyebiliriz onun için. Demetler halinde öbek öbek çiçekleri olan Kalanşo’nun doğada bir çok rengi bulunur. Çiçek renkleri kırmızı, sarı, beyaz, turuncu veya pembe olabilir. 

Kalanşo Bitkisi, Görsel: Gardening Know How

Crassulaceae familyasından gelen Kalanşo bitkisine ait 125 farklı tür vardır. Serin ve humuslu topraklardan hoşlanır. Kalanşo çiçeğinin anlamı düşen ve yeşerendir. Sukulent türlerinin genel özelliği olarak kırılan dalları ve yaprakları yerden yeniden yetişir. İsmini de bu özelliğinden almıştır.

Kalanşo bitkisinin salon çiçeği olarak tercih edilmesinin sebeplerinden biri de az yer kaplamalarıdır. Uzadıkça uzayan yaprakları yoktur. Hoş çiçekleri ve minik yaprakları vardır. Hemen her ortama ayak uydurabilir ve dekorasyonu tamamlayabilirler. Kalanşo’nun çiçekleri zarif, yaprakları ise etlidir. Sulu yaprakları onun besin deposudur ve zor koşullarda hayatta kalabilmesini sağlar.

Kalanşo Bitkisi

yellow and red flower in close up photography
Kalanchoe Bitkisiyle İlgili Her Şey!

Kalanşo Hangi Mevsimde Açar?

Aydınlık ve havadar mekanları sever. Ek olarak direkt güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmadığı gibi, aşırı sudan da hoşlanmaz. Sonbahardan başlayıp yaz başına kadar çiçek açması mümkündür. İlkbahar başlarında hızlı bir şekilde büyümeye başlar ancak yaza doğru gelişimi yavaşlar. Bu yavaşlamanın sebebi sıcakların artmasıdır. Yaz bitimine doğru, sıcaklar kendini geri çekerken gelişimi yeniden hızlanır ve tomurcuk üretmeye başlar.

Kalanşo Bakımı Nasıldır?

Kalanşo bakımı son derece basittir. Temel bakımını yaparak uzun yıllar yaşamasını sağlayabilirsiniz. Uygun bir ortamda yeteri kadar sulanarak bakılan kalanşo kendi kendine idare eder. Buna ek olarak toprağına gerekli bakımları yapar ve bitkininin konforuna biraz daha önem verirseniz oldukça bereketli çiçekleri olan bir kalanşoya sahip olursunuz. Basit kalanşo bakımını aşağıdaki görseldeki gibi açıklayabiliriz:

kalanşo
Kalanchoe Bakımı Nasıl Yapılır? Tüm Ayrıntılar!

Kalanşo çiçeğini evlerinizde yetiştirmek istiyorsanız hiçbir şeyin aşırıya kaçmamasına dikkat etmeniz gerekir. Ne fazla güneşi ne de fazla suyu sevmez Kalanşo. Kışın güneş gören bir yerde, yazın ise gölgede durması gerekir. Kapalı mekanlarda yetiştirmek için ideal sıcaklık 10-12 derece arasındadır. İki sulama arasında toprağın iyice kurumasını beklemek gerekir. Nem ihtiyacı olmadığından bakımı diğer saksı bitkilerine göre daha kolaydır. Çok fazla soğuk ve çok sıcak yapraklarına ve köklerine zarar verir. Hava akımlarından ve cereyandan kolay etkilenir. Bu sebeple pencere ve kapı önlerinde bulundurmamak gerekir. Kalanchoe bitkisinin boyu çok fazla uzamaz. Solan çiçeklerini bitki üzerinden almanız bitkinini besinlerini boşa harcamaması ve gelişimini daha rahat tamamlayabilmesi açısından önemlidir. 

Kalanşonun ağır bir bakımı yoktur. Bitki yılda 1 defa besin takviyesi ister. Orkide için kullanılan besin Kalanşo için de uygundur.

Kalanşo’nun ışık isteğindeki en önemli detay Kalanşo’nun ışığı aldığı yöne doğu eğilmesidir. Bu nedenle ara sıra yönünü çevirmek gerekir.

Suyu seven ancak aşırıya kaçıldığında küsen bir çiçektir Kalanşo çiçeği. Sulama ölçeğinin aynı olması ve de ikinci sulama için toprağın tamamen kuruması beklenmelidir. Yaz aylarında haftada 2 gün önerilirken bu sayı kış aylarında haftada 1 güne düşer. Bitkinin toprağını kontrol ederek kendinize bir sulama çizelgesi oluşturabilirsiniz.

Sulamada kullanacağınız suyun 1 – 2 gün dinlendirilmiş olmasına dikkat edebilirsiniz. Ayrıca saksı altı tabağında biriken suları da boşaltabilirsiniz. Fazla sulama, çiçeğin kökleri çürütecek ve ölmesine neden olacaktır.

Toprak ve Güneş İhtiyacı

Kalanşo güneş aldığı bölgeye doğru eğim gösteren bir çiçektir. O yüzden saksısını çevirmek gerekir. Isınmak ister ama çok fazla güneşle de muhatap olmaktan hoşlanmaz. Fazla güneşin, bitkinin yapraklarının uçlarını yakması mümkündür. Toprak olarak humuslu ve kaliteli topraklar tercih etmeniz gerekir. Kalanşo toprağı havadar ve drenajı sağlanmış olmalıdır. 

Bu durum Kalanşo’nun güneşi sevmediği anlamına gelmez. Aydınlık ortamları seven çiçek eğer az ışık alırsa yeterince gelişemez. Bazı kaynaklar bitkinin çiçeklenme döneminde 10 ile 12 saat arasında karanlıkta tutulması gerektiğini belirtiyor. Ancak bazı kaynaklar da karanlığı sevmeyen bir çiçek olduğunu yazıyor Kalanşo’nun. Yani bu kısım biraz muamma anlayacağınız. Bitkinizin türüne göre bu isteği değişebilir. Deneme yanılma yöntemi ile de bitkinizin bundan hoşlanıp hoşlanmayacağını öğrenebilirsiniz.

kalanşo çiçeği
AYrıntılarıyla Kalanchoe Bakımı, Görsel: World of Succulents

Aynı zamanda fazla soğukta kalan Kalanşo’nun da göreceği hasar fazla sıcak havada göreceği hasar ile aynı olacaktır. Sağlıklı bir kış geçirip çiçeklenebilmesi için kış aylarında oda sıcaklığı 10 – 12 derecenin altına düşmemelidir. Aynı zamanda kış aylarında çiçeğinizi sularken kullanacağınız suyun oda sıcaklığında olması gerekir. 

Kalanşo Budaması

Kalanşo budaması çiçek zamanı geçtikten sonra yapılmalıdır. En uygun zaman dilimi ise ilkbahar ortasından yaz başına kadar geçen süredir. Budama yaptıktan sonra isterseniz kesilen parçaları köklendirerek çoğaltabilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi kalanşo çiçekleri solduğunda kesilerek alınmalıdır. Bu şekilde bitkiniz hem daha taze bir görünüme sahip olur hem de gücünü boşa harcamaz. 

Kalanşo Nasıl Çoğaltılır?

Her yıl çiçekleri açıp, çiçek açması durduktan sonra mayıs ayında saksıyı değiştirebilirsiniz. Çelikle kolayca çoğaltabilirsiniz. Kesilen dalları birkaç gün bekletip dikmeden önce ve tutması için az sulamanız gerekir.  Sularken saksının her yerine eşit su dökmeniz de önemlidir. Ayrıca su oda sıcaklığında olmalıdır. Yılda bir kere vitamin verilmelidir. Bulunduğu yerde başka bir cisme temas etmemelidir.

Kalanşo çoğaltmak çok kolaydır. Hemen hemen her mevsimde bir dalı kırılarak çoğaltılabilir. Kırılan dal veya yaprakları suda bekleterek çoğaltabilirsiniz. Ayrıca direkt olarak toprağa da dilebilirsiniz. Aşağıdaki görselle birlikte adım adım basit kalanşo çoğaltmayı anlatalım.

kalanşo
Adım Adım Kalanchoe Bitkisi Çoğaltma
  • Kalanşo bitkinizin çiçeksiz bir dalından 5 cm kadar bir parça kesin. Ardından yukarıdaki görselde olduğu gibi alt yaprakları temiz, steril bir makas ya da bıçak ile temizleyin.
  • Üst kısımda 2, 3 yaprak bırakmanız yeterli. Daha sonra kestiğiniz parçayı temiz bir kağıt havlu üzerinde 2-3 gün kadar bekletin. Ardından ucu köklenme hormonuna daldırın. Bu işlemiş yapmadan da toprağa gömebilirsiniz fakat bu işlemi uygularsanız bitkiniz daha hızlı bir gelişim gösterecektir.
  • Daha sonra saksıdaki toprakta bir yer açarak elinizdeki parçayı toprağa batırın. Seçtiğiniz saksının mutlaka drenaj delikleri olsun. Sonra toprağı ıslatın ve şeffaf bir plastik torba ile görselde olduğu gibi saksıyı kapatın.
  • Güneş alan bir yerde yeni kalanşo bitkinizi bekletin. 2-3 hafta sonra naylon torbayı çıkarın. Yeni bitkinize ana bitkinize yaptığınız bakım işlemlerini uygulamaya başlayın.
  • Kalanşo bitkisi için bir diğer önemli nokta da bikinin dış faktörlerden kolay etkilenmesidir. Bakımı oldukça kolay olan bu bitkide sıklıkla küflenmeler ve mantar oluşumu olması mümkündür. Kimyasal madde içermeyen ilaçlarla ilaçlanması bitkinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. 

İnfografik görselleri WikiHow sitesinden derlenerek oluşturulmuştur.

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

105 Yorum

  1. Merhaba. Benim bir tane kalancho calandiva türü çiçeğim var fakat çok az tomurcuk veriyor ve çiçekleri de iki üç gün içinde soluyor. Akşamları karanlık bir odaya alıyorum gün dogarken de baska bir odaya alıp güneşin direkt geldiği ( 12 ye kadar geliyor) camın önüne koyuyorum. Nerde yanlış yapıyorum çok çiçek açıp daha sağlıklı olması için ne yapabilirim?

  2. Merhaba Dilara, Kalanchoe Calandiva turleri aksam aydinlik ve havadar bir ortam sever.Buyume hormonu salgiladigi zamanlar genellikle aksam oldugu icin buna dikkat etmelisin.Cok fazla su verdiysen bir yagragin ucu yumusamaya basliycaktir.Buda kokun curumeye basladigina isarettir.Saglam bir yapragini bir baska saksiya dikersen hayatina devam edecektir.:)

  3. Hah,birde direk gunes isigina maruz kalmayi sevmezler, bu nedenle hafif egik bir duzlemde koy.Her saat basi hafif ce dondurursen diger yapraklarida gunesten beslenecektir:)

  4. Merhaba ben bugün Kalanchoe aldım ama hergün sulamam doğru olmaz mı yani bi de balkonda yetiştirmeyi düşünüyorum ve saksıyı Mayıs a kadar değiştşrmesem bi problem olur mu?

  5. Merhabalar bende kalanchoe mı yenı aldım kucucuk bı saksıda saksı zor tasıyor acaba saksısını degıstırmem mi gerekıyor bırde mayıs ayındayız sımdı degıstırırken cogaltsam uygun olurmu?

  6. Ben de kuruyan çiçeklerini koparttım ama yeniden çiçek açmıyor, ilk aldığım da çok güzeldi. Şimdi hiç çiçeği yok nasıl yeniden çiçek açar acaba?

  7. Merhaba ,
    Benim çiçeğimin boyu git gide uzuyor ve sadece yapraklari var hiç çiçek açmıyor şuanda saksisini değiştirmedim boyunu kısaltSam olurmu acaba

    1. Kimyasallar cicekler gibi narin bitkilere zarar verebilir. En saglikli gorunun yapraklarindan birisiyle celikleme deneyin.

      1. Kalansolarimda pamuklu hastaligi oldu neyaparsam yapayim kurtaramiyorum tarim ilaci fis fis yapiyorum yinede faydasi olmuyor bana ne onerirsiniz

    1. Ben iri yapraklarını budadım bir de muz kabuğunu suda bekletip o su ile suladım açmaya başladı ama hangisi iyi geldi emin değilim

  8. merhabalar benim çiçeğimin de büyük yaprakları ucundan yumuşayıp kurumaya başladı ne yapmam gerekli

    1. Merhaba benim çiçeğimde de olmustu bir şişeye 2-3 kasik sirke koydum üzerinide suyla doldurup fısfıs yaparak üzerine sıktım bu şekilde geçti oldukça tekrarladim

  9. merhaba kalansomun saksisini değiştirirken tomurcuklu dali ucundan kırıldı. bende atmaya kiyamadım geri topraga sapladim. bir ay kadar oldu henuz curume belirtisi yok. acaba tutar mi

    1. Merhaba ben de bugün kalanşo çiçek aldım ama evim güneş görmüyor salonunda bakabilir miyim

  10. Merhaba cevap verirseniz sevinirim, bir hafta sulayamadım çiçekleri biraz kurumuş tekrar açması için ne yapmalıyım? Yaprakları yeşil hala. Teşekkürler

  11. cicegimi balkona biraktim üst yapraklari soldu altlar guzel koparmalimiyim yapraklari napmaliyim lutfen yardimci olurmusunuz

  12. Bugün kalanchoe bitkisi aldım içinde bulunduğu saksıdan başka bir saksıya aktarmak istiyorum şubat ayında bu doğru olur mu? Nasıl toprağı sever? Nasıl dikmeliyim? Benim ilk bitkim yardımcı olursanız sevinirim :)

  13. Çiçeğimin yapraklarında ipek böceği kozası gibi beyaz birşeyler çıkmaya başladı.çok sulamadan olduğunu düşündüğüm için suyunu azalttım.Fakat hala geçmedi ne yapmam gerekiyor.2 yıldır bakıyorum epey büyüdü fakat çiçek vermemeye başladı.Yardımcı olursanız sevinirim.Ayrıca nasıl budayıp çoğaltabilirim bilgi verirmisiniz.

    1. Aslıcım hala yaprakları yoksa sağlıklı bir dalını kır ve birkacgün gölgene beklet sonra toprağa dik haftada iki kere toprağın her yerini sula bi süre sonra büyümeye başlayacaktır. Çiçeğini direk güneşe koyma yaprakları yanar bu arada büyümeye devam ettiği için çiçek veriyordur muhtemelen.

    1. Çiçekleri olmadığı zaman sağlıklı yaprağın birini buda bikaçgün beklet sonra toprağa dik. Az su koy toprağı eşit sula heryerini. Haftada iki kere sulasan az az yeterli olur. Sonradan büyümeye başlayacaktır.

  14. Merhaba ben çiçeğimin saksisini küçük olduğu için değiştim fakat silinti yasamadim ama Onu artırmak için ne yapmaliyim

  15. Merhalar benimde bir suru kalancho cicegim var fakat yapraklari cok guzel ve canli olmasina ragmen hic cicek acmiyorlar cicek acmalari icin ne yapabilirim acaba

  16. Arkadaşlar benim de kalanchoe ciceğim var ve her gün suluyorum fakat çay bardağı kadar ama çiçeğim de solma gördüm ne yapmalıyım

    1. Hergün sulama bence kuru toprağı çok seviyor . Ben bütün kış hiç sulamadim hemde balkona koydum soğuğa . İyice büyümüş . Her gün sulama yi kesersen rengi düzelir . Zaten yaprakları kendini yeniliyor . Hemen toparlanır ..haftada 1 veya 2 hafta da 1 sularsan kendine gelir

  17. Merhaba bana cicek hediye geldi ve kotu olmasini istemiyorum cicegim 19 mayıs 2017 tarihinde geldu ve şuan bulundugu saksıdan almalımıyim alırsam saksının altı deliklimi olmalı normal saksı olsa olur mu odam da tutarsam ölme ihtimali varmı teşekkürler

    1. Arkadaşlar çiçek bebek gibi bakım ister çiçek açmasını istiyorsanız surekli güneş gören pencereye bırakın aldığınız çiçeği daha büyük bir saksıya koyun altı delik olsun toprağın hava alması için çiçeği kuruduktan sonra enson yaprak açan bölgeden kesin ve çiçeğin içi çok sıksa bazı dallarını ve yaprakları ni kesebilirsiniz çünkü güneş ışıklarını alması gerekiyor kestiğiniz dallarında ekebilirsiniz yaprakları ıslak bir bezle silin yaprak gözenekleri kapanmasın diye…

    2. Bulunduğu saksıda alın biraz daha büyük bir saksıya koyabilirsiniz altı delikli olsun normal saksıda olur…

  18. Kalanşo bakımı hakkinda verilen bilgilerde başka bir cisme temas etmemelidir diyor. Bu tam olarak ne anlama geliyor. Sakıncası nedir?

  19. Valla öyle arsız bir çiçek kiii… O yüzden çok seviyorum . Çünkü hiç kurumuyor . 2. Yılında şuan . Kışın balkona attım hiiççç bakmadım 1 bardak su dahi vermedim büyümüş de büyümüş . Zamanı geldiğinde cicek açıyor . Bazen yazın 2 defa cicek açıyor . Dibindeki yaprakları toplarken sağlıklı bir dalını kırdım yanlışlıkla . Aynı kökün yanına diktim sanırım o dal da kök salacak . Herkese tavsiye ederim bu güzel cicegi . Cicegim tek bir tarafa sarıyordu. Onun da sebebini sizden öğrendim . Işık gören tarafı sarkarmış . Şimdi diğer tarafa çevirdim . Teşekkür ederim ?

  20. Merhaba, benim arkadaşım şehir dışına çıkacağı için bu çiçeği bana emanet etti fakat benim bakımı ile ilgili bilgim yoktu bende güneş görmedi güneşe bırakayım dedim 1 saat güneşte kaldı ve çiçek açmış haldeyken yapraklarına varana kadar döküldü. Bu çiçeği nasıl düzeltebilirim yardımcı olur musunuz? En kısa sürede düzelmesi için ne yapmalıyım ?

  21. Benimde sanırım bu çiçekten var yaprakları aynı birkere 3 tane çiçek açtı çiçegide aynı ama benim çiçegimin gövdesi uzun ince agaç gibi sert umarım aynı çiçekten bahsediyoruzdur sizin çiçeklerinde gövde kısmı agaç gibimi yardımcı olursanız çook sevinirim

  22. Merhaba benim de kalanso türünde bir çiçeğim var toprağı baya azaldı ve hiç budama yapmadım ve ciçekleri hala üzerinde kuru kesmelimiyim böyle kalsa zarar görürmü ve toprağını ne zaman degısmeliyim yardımcı olurmusunuz

  23. Merhaba.benim çiçeğim çok güzel oldu boyu felan da baya büyüdü ama çiçek açmadı ilk aldığımızda çiçekliydi yerini beğenene kadar ancak toparlandı fakat tomurcuk yok hiç

  24. Benim bi çiçeğim var hangi tür olduğunu bilmiyorum kalanşoyo benziyo galiba nasıl anlayabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim

  25. Kalancho çicekleri var çiçek açmadan uzadılar ancak birkaç tanesi hastalandığı küf veya mantar gibi yaprakları ne yapmalıyım

  26. Kalancho çicekleri hastalandı mantar veya küf gibi bişey bastı yapraklarını neden olmuş olabilir. Ne yapmalı bide habire uzuyorlar çiçek açmadan

  27. Merhabalar, kalanşomu 2017 mayısında aldım şuan ocak ayındayız ve çiçekler açmaya başladı. Yaprakları kırmızıya dönüyor ve ne yapsam önleyemedim…Acaba çözümü nedir? ?

    1. Unlu kabuklu bit olabilir, en yakın zirai ilaç bayiine ya resmini çekip götürün yada beyazlaşan yerinden kırın gösterin gerekli tavsiyede bulunacaktır.

  28. Merhaba. Benim kalanşomun maşallah uzun boyu var ancak çiçeği yok yaklaşık bir buçuk yıldır benimle. Tek istediğim yeniden pembe çiçeklerine kavuşması.Şu an iş çıkışı karanlığa bırakıp sabah aydınlığa çıkarıyorum. yeterli bir çözüm olur mu, yardımcı olur musunuz?

    1. Sulama gün sayısını en aza indirin. Susuzluğa çok dayanıklıdır. Denemekten korkmayın. Güneş ışığı alan yerde kalsın bitkiler yer değiştirmeyi sevmezler.

  29. merhabalar; ocak ayında kalanşo çiçeği aldım dışarda ve bakımsızdı ama çiçekleri bolcaydı eve getirince solmaya başladı bende tamamen budadım ve kendisine gelmesi için bakım yaptım eylül ayına kadar hızlıca buyudu yaprakları çok canlı yeşil ama tomurcuk hala vermedi bunun nedeni ne olablir

  30. Merhaba kalanso gövdesinde kök gibi şeyler uzuyor nasıl bir yol izlemeliyim tomurcukları da çok var ne yapmalıyım

    1. Çiçeğimi yeni aldım ve haftada iki kez sulamam gerektiğini biliyorum ama ne kadar ölçüde su vereceğim bilmiyorum. Bilen biri yardımcı olursa sevinirim.

  31. Merhaba. Benim kalanşo çiçeğim nerdeyse bir senedir bende. İlk geldiğinde çiçekleri vardı yaz bitimine kadar döküldü çiçekleri. Yaprakları uzuyor coşuyor ama çiçek açmadı bir daha. Haftada bir bazen iki haftada bir su veriyorum çok vermiyorum. Aydınlık ferah bir odada duruyor. Çiçek açması için başka ne yapabilirim?

    1. Merhaba aynı sorun bende de var neredeyse bir yıl oldu alalı boyu uzadı yaprakları da çok sağlıklı ve canlı ama tomurcukları bile yok ne yapmam gerekiyo

  32. Kalanşo çiçeğini ilk defa yetiştirmeye başladım ama neden bilmiyorum yaprak dökmeye başladı. Bu normal mi çok kırılgan dokunduğum an yaprağı kırılıyor neden acaba?

  33. Merhaba ben çiçeğimi 2017 yılının mayıs ayında aldım çok çiçekliydi yazın bu çiçekler kuruyup döküldü ve bitki ölmeye başladı canlı olan yerinden çoğaltma yaptım büyüdü bir buçuk yıl hiç çiçek vermedi bu sene sonbaharda açtı hala çiçekli ama yine çiçekleri kurumaya başladı boyu o kadar uzadı ki dalları kıvrık kıvrık oldu dalların sadece üst kısımlarında yaprak var alttakiler sararıp düşmeye başladı muz kabuklarını suda bekletip onun suyunu döküyorum ya da yumurta haşladığım suyu döküyorum başka ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olur musunuz

  34. Merhaba internetten ve bir çok kişiden kaynamış yumurta suyunun çiçeklere iyi geldiğini duydum ve bende kalonchoe çiçeğime denedim fakat çiçeklerim kurudu soldu dallar boynunu büktü sizce ne yapmam gerekir yardımcı olur musunuz?

  35. Benimde bu küçük tomurcuklu kalancho var ama bahsedildiği gibi öyle ufak tefek oldukça dalları uzadıkça uzadı acaba budamayı mi bilmiyirum diye düşündüm açaba tam olarak nasıl budanir nereden nasıl kesilmelidır beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum ??

  36. Ben öğrenci evindeyken görüntüsü hoşuma gidip bir cicekciden almıştım 7 ay besledim hic bilmedigim halde baya iyi beslemiş olacagım ki pofuduk kıpkırmizı bi çicek oldu günde bir defa ama az suluyordum dökülen çicekleri yerine bir öteki gun yenileri çıkiyordu , tatile giderken bi komşu teyzeye vermiştim geldigimde de o acı sonuc ?

  37. Bu çiçekler çiçek açması için saksı küçük olmali. Ben ilk aldigimda saksı değişimi yaptım çiçekler döküldü ve yenisi gelmedi sonra araştırınca gordumki saksı küçük olmali. Küçüktüm ve gerçekten çok daha güzel çiçek açtı bolca

  38. Merhaba, 2 adet kalanşom var. İkisi de çok sağlıklı durumdaydılar ancak bir süre önce yaprak damarları belirgin biçimde beyazlayıp kuru bir kabul tuttu. Hastalık olabilir mi acaba?

  39. Kalanşo larım hastalık kaptı. Siyah noktalar kapladı yapraklarını. Nedir bu ve ne yapabilirim?

  40. Benim çiçeğimin yaprakları güçsüzleşti ve aşağı doğru bükülüyorlar, ayrıca çiçekleri açmıyor ve açmaya başlayanlar da soluyor ? ne yapmalıyım?

    1. Merhaba ben de kalanşo bakıyorum. tahminimce siz suyunu fazla veriyorsunuz. Suyu içi illa 1 hafta gerekli değil, parmağınızla topreğın kuruluğuna baktığınızda toprak çok kuruysa su verin. olmadıysa da belli ki saksısı büyük gelmiş daha küçük bir saksı almayı tercih edebilirsiniz. İyi günler…

  41. 4kalonsem var 3kucuk yapraklı 1 i kocaman iri yapraklı küçük olanlar boyuna uzadı yeni yeni çoğalmaya başlıyor ama tek dalin üzerinde altından kesip tekrar eksemmi yoksa uzayıp gitsemi bilemedim diğer büyük yapraklı ise maşallah ağaç gibi oldu çiçekte veriyo salonda idi kapalı balkona aldım güneş görüyor kötü olurmu acaba

  42. Mrb ben 4 tane kalancho cicegi aldim ve uzun saksıya dikmek istiyorum kac tnae yan yana dikilebilir 4 unu birden diksem olur mu

  43. Kalanşomda alt yapraklarında küf gibi mantar gibi donuk bir görünüm oldu.hangi doğal ilacı kullanayım.Teşekkurler.

  44. Benim kalonşo cicegimin cicekleri dokuluyor ve yaprakları sararıyor balkonda fazla güneş almayan yerde duruyor haftada 2 kez yumurtalı su ile suluyorum çiçegimi canlı tutmak için ne yapmalıyım..

  45. Merhabalar kalanchoe çiçeğim bitlendi ne yapmalıyım bitleri tek tek temizlemeye çalıştım ama tabiki olmuyor yardımcı olursanız sevinirim elimde 50 den fazla kalachoe çiçeğim var cogalttigim şuan 10 tanesi bitli durumda kurtarmak istiyorum ne yapabilirim

    1. Merhaba saksıyı ve toprağı değiştirin onları atın başka çiçekte kullanmayı ve suyunu verirken içine muz kabuğu, yumurta kabuğu ve arap sabunu verebilirsiniz iyi günler…

  46. merhaba benimde bir çiçeğim var daha yeni aldım. çiçek açmasını nasıl sağlayabilirim?

  47. Merhabalar bu tür çiçekleri dışarıda bahçeme ekebilirmiyim? Sıkıntı olur mu Dikili de oturuyorum ve bahçem çıçeklendirmek istiyorum

  48. Merhebalar benim kalanşolarım küfleniyor ve yaprakları dokuluyor!ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  49. benim kalanşolarım pamukçuk hastalığına yakalındı saf zeytinyağı ile kulak pamuğuğla o pamukçukları sildim sonra ilaçladım fakat yapraklar dipleri simsiyah oldu neden acaba yanıtlarsanız çok sevinirim

  50. çiçeğimi bir iki hafta önce almıştım ve saksısını değişrtirdim her gün güneş almasını sağlıyorum ve haftada bir kez su veriyorum ama en aşağısından itibaren kararmaya ve çürümeye başladı bi kaç dalı ve yaprağı çürüdü ve onları kestim yukarı doğru bu siyahlık ve çürüme çıkıyo ne yapmam lazım???

  51. merhaba benim Kalancho çiçeğim küçük saksıda almıştımve çok güzel çiçek açıyordu. daha sonra büyük saksıya aktardım büyüdü boyu çok uzadı ancak eskisi gibi çiçek açmamaya başladı. Yaprakları gayet güzel. kapalı balkonda tutuyorum. 2 yıldır çiçek açmamasını anlayamadım. Ne yapabilirim?

  52. Bende bugün yeni bir kalanşo çiçeği aldım ve geceleri odamda(karanlık) gündüzleri ise balkonda bakmayı düşünüyorum geceleri çünkü balkon soğuk oluyor ve bu çiçek soğuğa çok dayanmıyormuş sizce doğru yapıyormuyum

  53. Merhaba arkadaşlar benim kalanşom hatamdan dolayı yaprakları çiçekleri çürüdü hepsini budadim ama köküne baktığımda gayet sağlıklı gözüküyordu sizce tekrar büyür mü? Şu anda ne dalı var ne yaprağı sadece ana kökün kestiğim yeri gözüküyor tavsiyeleriniz var mı?

  54. Merhaba benim çiçeğim nedense sürekli üzüyor şu an 50 cm civarında. Çok güzel çiçek de açıyor ama uzadığı için dallar devrilneye ve kırılmaya başlıyor. Destek diktim dalların yanına. Bu şeklide uzamaması için ne yapabilirim? Çoğaltmayı da başardım ama onlar da uzıyor acaba ben bir yerde yanlış mı yapıyorum

    1. Benimde aynı şekilde çok güzel büyüyor fakat boyu çok uzadı kendini taşıyamıyor çiçek destek çubuğu koyup iple bağladım yukarı doğru dursun diye napmlıyım nasıl budamlıyım bilemiyorum

  55. Benim kalançom küçüçuk tomurcük açmış ona babak gibi baktım her gün güneş altında 2 3 saat baklettim ve hiç gübre vermedim hiç bir kimyasal kullanmadim ve her akşam onu evin içinde tuttum ilk zamanlar hic büyümedi ama şimdi tomurcuklanmiş cok mutlu oldum bir bitki bile insani çok mutlu ediyor herkese tavsiye ederim

  56. Merhaba, benim bir kalancho çiçeğim var. Çok sağlıklı ama toprağında turuncu turuncu sap gibi şeyler çıktı. Bunlar nedir? Bir de bitkim ilk aldığıda çiçekleri turuncuydu ama 2. çiçek açışında sarı açtı. Ne yapabilirim?

  57. Kalansolarimda pamuklu hastaligi oldu neyaparsam yapayim kurtaramiyorum tarim ilaci fis fis yapiyorum yinede faydasi olmuyor bana ne onerirsiniz

  58. Ben bu bitkiyi alalı 3 yil oldu bir pembe bir de beyaz aldım karışık renkli sevdiğimden ikisinide aynı saksıya diktim .Çatıda çardak altında bir saksida duruyor yaz kış dışarıda sabah ve akşam güneşini alıyor o yakıcı güneşten uzak ve üstü inanilmaz cicek dolu çok uzun süre bu şekilde çiçekli kalıyor sadece suyu toprak kurudugu zaman veriyorum .İlk kez saksi değiştireceğim ama çiçeklerini dönmesini bekliyorum bence çok fazla üstüne düşülmesini seven bir çiçek değil

  59. Benim çiçeğimin yapraklari kuflenmis gibi oldu dokununca dökülüyor ne yapmalıyım

  60. Merhaba bende 5 çeşit kalanso var salonum güneş gormesine rağmen evde tutmadı hiç biri hepsi balkonda ve sabah 10 dan akşam 7 ye kadar güneş goruyor hiç birşey olmadı üstüne çok güzel büyüdüler ve bir sürü cicek açtılar. Bakımlarını ihmal etmiyorum hiç birde solucan gübresi suyu kullanıyorum 1 litre suya 1 kapak onunla beraber daha da cosuyorlar

  61. Benimde calonşo çiçeğim var yaprakları büyümüyor devamlı yaprak açıp uzuyo ama yaprakları gelişmiyor ne yapmam lagzım

  62. Merhaba benım kalanşolarım sureklı uzuyo govdesi agac govdesı gıbı yapraklar yukarda saksıyı mı degıstırsem yoksa o dalları kesıp tekrar mı fılızlendırsem daha gecen sene yazın cogaltolıp bana verıldı sanırım cıcek acma hemen olmuyo ya da oluyomu yardımcı olursanız sevınırım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir