Çiçek Bakımı

Çiçeklerdeki Böcekler İçin Doğal Çözüm Önerileri

Yaşam alanlarına güzellik katan çiçekler, bazen böceklerin istilası altında kalır. Nedenini bulamadığınız ve çözüm üretemediğiniz zaman ise çiçeklerinize veda etmeniz gerekebilir. Peki, çiçeklerdeki böcekler için doğal çözüm yöntemleri var mıdır? Bu yazımızda çiçeklerinize zarar veren böceklerden evde hazırlayabileceğiniz doğal çözümlerle kurtulma yöntemlerini anlatacağız.

2021 yılında güncellenmiştir.

Doğanın kusursuz bir dengesi vardır. Havada, toprakta ya da suda yaşayan bütün canlılar bu dengenin korunması için gereklidir. O yüzden bitkilerinize zarar veren böcekleri yok etmeye çalışırken doğanın dengesine zarar vermeden bu mücadeleyi sürdürmek gerekir.

Çiçek bakımı
Böcekler için doğal çözüm olan organik tarım ilaçlarının birçok faydası vardır. Bunlar:
  • Ekolojik dengeye zarar vermeden bitkilerinizi korumanızı sağlar.
  • Toprağa yararlı olan bakterileri ve böcekleri yok etmez.
  • Birçoğunu evde bulabileceğiniz malzemeler ile yapabileceğiniz organik ilaçlar veya evde yapılabilen ilaçlar bütçenize korur.

Daha önce sık görülen çiçek hastalıklarından ve bu hastalıklardan bitkinizi kurtarmanıza yardımcı olacak ilaçlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise bin bir emek ile baktığımız güzel çiçeklerimize dadanan böceklerden kurtulabilmek için evdeki hangi malzemelerle ilaç yapacağımızdan bahsedeceğiz. Ortanca, orkide, kalanşo fark etmez; bu ilaçları çiçeklerinizde kullanabilirsiniz.

Bitkileri Böceklerden Kurtarmak İçin Çözümler

Bitkileri evinizde bulunan malzemelerle böceklerden kurtarabilirsiniz.

Çiçeklerdeki böcekler için doğal çözüm olan ev yapımı böcek ilacı yapmak, zor değildir. Sadece hangi ürünü, ne için kullanmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Çoğunluğu evde bulunan malzemelerle ve belki birkaç tane ek ürün satın alarak siz de kolayca doğal çözümler ile bitkilerinizi böceklerden kurtarabilirsiniz. Fakat öncelikle bazı detaylara dikkat etmeniz gerekmektedir:

  • Bitkilerinizde bulunan böcekler faydalı veya zararlı olabilir. Çiçeklerdeki böcekler için ilaç yaparken bu durumu göz önünde bulundurmalısınız.
  • Doğanın dengesini sağlayan bu canlıları yok etmek yerine bitkinizden vazgeçmelerini sağlamaya çalışmanız çok daha faydalı bir uğraş olacaktır. Bu yazıda sizinle paylaşacağımız bilgiler de böcekleri yok etmekten ziyade uzaklaştırmaya yöneliktir.
  • Bitkilerinizin toprağında böcekler ve sinekler türemeye başladıysa ilk olarak bitkinizin toprağını kurutma yöntemini kullanmalısınız. Böcekler ve sinekler sulu toprakları sever. Bu sebeple önce bitkinizin toprağını kurutmanız en önemli adımdır.

Saksı Çiçeklerindeki Böcekler ve Sinekler Nasıl Yok Edilir?

Böcekler için doğal çözüm yöntemleri nelerdir?
Bitkilerinizi korumak için aşağıda bulunan yöntemleri deneyebilirsiniz.

Çiçek yapraklarındaki böcekler bitkileriniz için zararlı veya zararsız olabilir. O sebeple önce bitkinize musallat olan böceğin ne olduğunu tespit etmeniz gerekir. Bunun için birkaç uygulamayı kullanabilir veya çevrenizdeki çiçekçilere sorabilirsiniz. Şimdi gelelim kurtulma yöntemlerine:

Aspirinli su

Çiçeklerdeki böcekler için doğal çözüm denildiğinde akla ilk olarak Aspirinli su gelir. Bu karışım ile bitkinizin toprağında bulunan böceklerden kurtulabilirsiniz. Birkaç adet aspirin ile bir miktar suyu karıştırıp aspirinin iyice erimesini sağlayın. Ardından çiçeklerinizin toprağına biraz dökün. Hem bitkinizi besleyecek hem de bitkinizde yaşayan yaprak biti ve böcekleri uzaklaştıracaktır.

Sirke

Sirke evlerde kullanılır ve birçok kişi tarafından tarım ilacı olarak da bilinir. Yaprak biti, sirkeli su karşısında varlığını koruyamaz. Elma sirkesi, çiçek yağı ya da toz biber ile beyaz sirke kullanılarak doğal bir çözüm sayesinde yaprak bitlerinden kurtulabilmeniz mümkündür. Bu karışımları bitkinin tüm yapraklarına püskürtmeniz gerekir.

Süt

Süt, küllenme ve mantar tedavisi için bitkilerinize uygulayabileceğiniz bir maddedir. Sütü su ile seyreltilerek öğle güneşi çıkmadan önce bitkilere uygulamanız gerekir. Başka sorunlara sebep olmaması açısından öğlen güneşinde ve akşam saatlerinde kullanılmaması gerekmektedir.

Sigara izmariti

Sigara izmariti, böceklerle savaşta en çok kullanılan doğal çözümler arasında yer alır. Kül ve tütün toprakta yaşayan böceklerin hoşlanmadığı şeylerdir. Bu sebeple bitkinizin toprağına birkaç parça izmarit bırakırsanız böcekler çiçeğinizden uzaklaşacaktır.

Daha etkili bir ilaç yapmak isterseniz bir miktar su dolu olan pet şişe içerisinde sigara izmaritlerini biriktirip birkaç gün kadar bekletin. Ardından azar azar bitkinin toprağına dökün.

Bitkilerdeki böcekler için doğal çözüm yöntemleri
Bitkilerinizin canlı ve sağlıklı gelişmesi için böceklerden kurtulması gerekir.

Domates

Domates, böcek ilacı olarak kullanılabilecek bir sebzedir. Domatesin yapraklarını ince ince doğrayıp aynı miktarda suyun içerisine atın ve 24 saat bekletin. (2 kahve fincanı kıyılmış yaprak için 2 kahve fincanı su) Ertesi gün bir önceki seferki su ile aynı miktarda su daha ekleyerek seyreltin ve bitkinizin yaprakları ile toprağına dökün. Böylece böceklerden kurtulabilirsiniz.

Sarımsak

Sarımsak, insan sağlığı için oldukça faydalı bir üründür. Fakat sarımsak ile böcekleri de kaçırabilirsiniz. Bunun için sarımsakları soyup bitkinin toprağına bir kaç tane eklemeniz gerekmektedir. Eğer beyaz sinek veya kırmızı örümceklerle mücadele ediyorsanız, 1 diş sarımsağı iyice ezin ve bir çay kaşığı çiçek yağı ve 1/4 çay kaşığı toz kırmızı biber ile karıştırın. Ancak biberiniz acı olsun. Ardından karışıma 1 su bardağı su ekleyin ve 24 saat bekleyin. 24 saatin ardından 1 litre su içerisine karışımınızı ekleyin ve sprey şişesi ile bitkinizin her yerine uygulayın.

Yaprak yiyen tırtıl ile mücadele hayli zordur. Piyasada birçok tırtıl ilacı vardır ancak kimyasal içermeyen, tırtılları öldürmeden bu sorunu çözebilecek ilaç oldukça zordur. Hazırladığınız sarımsak spreyi tırtıllara karşı mücadelede kullanılabilecek bir uygulamadır.

Pyrethrum

Krizantem çiçeği içeriğinde bulunan pyrethrum, bitkileri böceklerden korumaya yardımcı olur. Bunun için hazır satılan pyrethrum tozunu kullanabilirsiniz. Fakat evinizde krizantam çiçeği varsa bir parça kurutulmuş çiçeği 1 litre kadar su içerisinde yarım saat kısık ateşte kaynatın. Sonrasında soğutun ve bitkinize fıs fıs ile sıkın. Aynı sonucu almanızı sağlayacaktır.

Tuz spreyi

Kırmızı örümceklerle mücadelede en etkili yöntem tuz spreyi kullanmaktır. Tarım Bakanlığı’nın önerisi, 4.5 litrelik bir su bidonu içerisine 2 dolu yemek kaşığı tuz ekleyip iyice çalkalamanız ve sprey ile bitkiye uygulamanız. Sonrasında örümceklerin çiçeğinizi terk ettiğini göreceksiniz.

Acı toz biber

Son önerimiz ise acı toz biber. Bu ürün böcekler ile mücadelede çok sık kullanılan bir maddedir. Sıcak su içerisinde beklettiğiniz toz kırmızı biberi soğutun ve bir miktar su ile seyreltin. Zeytinyağı ilave edin. Buna ek olarak doğal toz sabun da ekleyerek ilacınızı kuvvetlendirebilirsiniz. Bitkilerin yaprak ve sap kısımlarına püskürterek böceklerle mücadelede kullanın.

Saksı Diplerinde Bulunan Solucanlar Nasıl Yok Edilir?

Solucanlardan kurtulma yöntemleri
Solucanlar, bitkilerinize zarar vermese de yaşam alanlarında istenmeyen canlılardır.

Saksı bitkilerinde çok görülmemekle birlikte solucanların ortaya çıkma ihtimali vardır. Solucanların toprağa da bitkinize de bir zararı yoktur. Ancak yine de bilhassa ev içinde beslediğiniz bir bitki saksısında olmasını istememeniz doğaldır. Solucanları saksı toprağından teker teker söküp doğaya bırakabilirsiniz. Bunu yapamıyorsanız bitkinizi balkon ya da bahçeye alıp solucanların kaçması için anlatacağımız ilacı bitkiye uygulamanız gerekmektedir.

  • Bir miktar sebze ve meyve parçasını bir miktar kuturun ve ardından bu kuruttuğunuz artıkları ezin ya da toz haline getirin.
  • Sıcak bir ortamda 2 gün kadar beklemesini sağlayın. Bu sayede kurutulan bu parçalar çürüyecektir. Ara sıra su serperek çürümeyi kolaylaştırın.
  • Bitkinin ışık almadığı bir saatte bitkinin toprağına uygulayın. En az 5 saat bekleyin. Solucanların toprak yüzeyine çıktığını göreceksiniz. Bu şekilde onları bitkinizden ayırabilirsiniz.

Bir diğer etkili ve sağlıklı yöntem de çok soğuk olmayan yağmurlu bir günde saksınızı bir bahçeye koymaktır. Solucanlar kendilerine daha konforlu bir alan bulmak için bitkinizi terk edecektir. Ev yapımı ilaçlar, kimyasal bileşenler içermediği için işe yaramaları biraz zaman alacaktır. Bu sebeple sabırlı olmanızı tavsiye ederiz.

Bitkilerinizin sağlıklı gelişimi için gerekli ürünleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Bitki bakımı ve hastalıkları ile mücadele konusunda ihtiyacınız olabilecek bilgileri içeren diğer yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir