
Kuzine Soba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kış aylarında ısınma çözümü olarak artık birçok büyük şehirde kombi, merkezi sistem gibi yaşam alanlarının her yerini ısıtan çözümler tercih edilse de sobanın yeri hala herkeste ayrıdır. Hala birçok şehirde, kırsal yerleşmelerde ve bazı mekanlarda tercih edilen kuzine soba modelleri, dekoratif olarak da oldukça şık bir görüntü sunar. Bunun yanı sıra pişirme aracı olarak da fırınların rolünü üstlenebilir. Şimdi gelin kış aylarına farklı doku katan kuzine soba modellerine daha yakından bakalım.
Kuzine soba modellerine ve alırken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce bilmeyenler için “Kuzine soba nedir?” sorusunu cevaplayalım. Kuzine soba; üzerinde veya içerisinde yer alan kuzine yani bölme kısmında yemek pişirilebilen ve katı yakıt kullanarak ısınma sağlayan bir ısınma aracıdır. Genelde daha küçük yaşam alanlarında ve özel olarak bazı mekanlarda tercih edilmektedir. Odun veya kömür ateşinin yardımıyla ısınma sağladığı için diğer ısınma sistemlerine göre daha uygundur. Fakat belli bir alanı, belli bir sürede ısıtır. Ayrıca içerisinde yemek pişirilebildiği için baca sistemi standart sobalardan biraz farklıdır. İçerisinde yer alan eklenti sayesinde yemek kokusunu baca havalandırmasından yönlendirir. Böylece pişirilen yemeğin ekstra bir koku oluşturmasının önüne geçilir.
Kuzine Soba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

- İlk olarak kuzine sobayı kullanacağınız alanın büyüklüğünü hesaplamanız gerekir. Çok büyük bir alanda küçük bir soba kullanmanız hem ısınma hem de yakıt konusunda sorun yaşamanıza neden olur. Bu durumun önüne geçmek için ortama uygun büyüklükte bir soba seçmelisiniz. Sobanın ne kadar alanı ısıtabileceğini uzmanına sorarak veya ürün açıklamalarına bakarak bulabilirsiniz.
- Sobanın üretildiği malzeme ve malzeme kalınlığı oldukça önemlidir. Gövde malzemesinin sert pik döküm veya çelik levhadan olması gerekir. Soba parçaları ve bağlantı yerleri ile ızgara altlarında hava sızıntısı olmayacak şekilde parçalar birleşmelidir. Aksi taktirde hava sızıntısı olabilir ve bu da sağlık sorunlarına neden olabilir.
- Alacağınız sobanın TSE belgesi başta olmak üzere güvenlik ve kalite belgelerinin olmasına dikkat etmeniz faydalı olacaktır.
- Dış kaplamasından kaç kat boya kullanıldığına, üst sacın ve camlı ise cam kalitesine dikkat etmek gerekir. Camlı modellerde camın dayanabileceği ısı derecesi ve darbeye dayanıklı olması oldukça önemlidir.
- Eğer tuğlalı ve mermer altlıklı modelleri tercih edecekseniz, tuğlalarda çatlak olup olmadığına bakmanız gerekir. Alt kısmında altlık olarak kullanılan mermerin yüksek ısıya dayanıklı malzemeden üretilmiş olması da oldukça önemlidir.
- Son olarak kuzine soba modelinin baca sisteminin iyi çalışması ve bağlantı noktalarının sızıntı yapmaması gerekir. Baca borularının çok ağır olmayan malzemeden ama sağlam olması hava sızıntısı ihtimalini azaltır. Ayrıca kurulum konusunda da size yardımcı olur. Standart soba borusu ölçüleri ile rahatlıkla kurulum yapılabilmektedir. Soba borusunun ve bacanın tıkanma ihtimaline karşı periyodik bakım yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Kuzine Soba Modelleri
Yukarıda temel olarak kuzine soba almadan önce dikkat etmeniz gereken detayları sıraladık. Şimdi birkaç ürün önerisiyle kuzine soba almak isteyenlere yardımcı olmaya çalışacağız.
1-) Mini Emaye Odun Sobası
İlk önerimiz, daha küçük alanlarda kullanabileceğiniz mini kuzine soba modeli. Emaye kaplı olan kuzine soba, küçük ortamlara dekoratif olarak farklı bir hava katmanın yanı sıra oldukça kullanışlıdır. Üst kapağında yer alan bölme sayesinde rahatça yemek pişirebilirsiniz. Isınma için katı yakıt kullanmanız gerekir. Ek olarak soba ile beraber boru ve dirsek ürünleri de gönderilmektedir.
2-) Eşçelik Kovalı Soba
Bir klasik olan ve kuzine soba denildiğinde akla ilk gelen kovalı modeller, kullanımı oldukça kolay olan ürünlerdir. Eşçelik kovalı kuzine soba, kova kısmının kolay değişimi sayesinde pratik bir kullanım sağlar. Yan bölmesinde bulunan pişirme alanının baca çıkışı olduğundan yemek pişirme ekstra koku yapmaz. Böylece rahatça yemeklerinizi pişirebilirsiniz.
3-) Paçalı Soba 50’lik
Soba klasiklerinden devem ediyoruz… Sırada paçalı kuzine soba var. Özellikle kırsal bölgelerde gördüğünüz ve tadına doyamadığınız o nefis çayların yapıldığı soba tam olarak bu model. Eğer siz de bu güzel soba modelini yaşam alanlarınızda kullanmak isterseniz üzerine çayı, içinde çöreği eksik etmeyin. Çünkü tadı damağınızda kalacak olan bu lezzetlere doyamayacaksınız.
4-) Uğrak Kovalı Emaye Soba
Uğrak kovalı emaye kuzine soba, kalınlaştırılmış özel döküm gövde ve iç gövdeye sahiptir. Bu sayede yüksek sıcaklıklarda dahi herhangi bir sorun yaşamazsınız. Kovalı olması nedeniyle kömür ya da odun pisliğinin temizlenmesi oldukça kolaydır. Kovayı temizledikten sonra rahatça doldurabilirsiniz. Sobanın yanında 2 adet kova, 2 adet ızgara, 1 adet kanca ve 1 adet kova sapı gönderilmektedir.
5-) Kalın Rize
Kuzine sobalar arasında bir klasik ve ikon olan Rize kuzinesi, özel tasarımıyla oldukça şık bir görüntü sunar. Özellikle kafe ve işletme alanları ve özel tasarlanan mekanlarda kullanıldığını sık sık görebilirsiniz. Görüntüsü dışında eşsiz lezzetler içinde özel bir alan sunan soba, odun veya kömür yakmalı olarak kullanılabilir.
6-) Erendemir Şömine Tuğlalı Soba
Sırada kuzine soba modelleri arasında yer alan tuğlalı soba var. Ateş tuğlasından üretilen iç gövdeye sahip soba, yüksek ısı verimi sunmaktadır. Otomatik kül boşaltma sistemi sayesinde temizlenmesi ve yeniden doldurulması oldukça kolaydır. Kapaklarda kullanılan camlar ısı cam olduğundan yüksek sıcaklıkta herhangi bir sorun oluşturmaz. Görüntü olarak da cam yansıması ateşi gösterdiğinden oldukça hoş bir ortam oluşturur.
7-) Karali Camlı Rize
Öneri listemizin son sırasında Karali Rize soba modeli var. Cam kapakları ve işlemeli tasarımıyla oldukça hoş görünen model, kullanışlı olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Birden fazla göz kısmı ve kolay yükleme alanı ile ısınma için çözüm sunarken yemek pişirmek isteyenler içinde ideal ortamı sağlar.
Kuzine soba modelleri başta olmak üzere tüm ısınma sistemleri uygun fiyatlarla ürünleri ÇiçekSepeti‘nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, indirimli fiyatları kaçırmayın.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: