Retinol Nedir, Ne İşe Yarar, Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Sağlıklı, parlak ve güzel görünen bir cilt, herkesin isteğidir. Cilt sorunları olan ya da cilt bakımı yapan herkesin, adını duyduğu bir ürün vardır: Retinol. Kimileri bu ürünü nasıl kullanacağını bilirken cilt bakımında yeni olanlar ürünü nasıl kullanacağını bilmiyor olabilir. Yaşlanma karşıtı etkisiyle cildinizi değiştirecek retinol ile ilgili tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz!
Retinol, A vitamini grubunda yer alan vitaminlerden biridir. Retinoidlerin bir türevidir. A vitamini yağda çözünür. Genellikle hayvansal gıdalarda bulunur. Hücrelerin büyümesinde, yenilenmesinde etkili olan bir vitamindir. Özellikle akne tedavisinde, kolajen üretimini arttırmada retinol, sıkça tercih edebileceğiniz bir maddedir. Retinol;
- Ciltteki gözenekleri azaltmada yardımcıdır.
- Cilt tonunu eşitlemenizde etkilidir.
- Antioksidan işlevi olduğu için cildinizin yenilenmesini sağlar.
- Yeni hücre üretimini desteklerken cildi yeniler.
- Ciltteki leke görünümlerinin azalmasında etkilidir.
- Sebum üretimini dengeler ve kırışık oluşmasını önler.
Retinolle ilgili daha fazla ayrıntı için yazımızın devamına göz atabilirsiniz!
Ciltte Retinol Kullanımı
Retinolün bileşiği, epidermal yapının yenilenmesinde etkilidir. Ayrıca vücuttaki A vitamini eksikliğini gidermek için de kullanılan bir üründür. Bu ürün, kolajen ve elastin proteinlerini güçlendirmenizi sağlar. Bu da dolaylı olarak cildinizin daha genç görünmesinde etkilidir.
Retinol serum, tüm cilt ürünlerinin kullanımında olduğu gibi temiz cilde uygulanmalıdır. Her zamanki gibi cildinizi temizleyip nemlendirdikten ve kuruttuktan sonra retinol serumu cildinize uygulayabilirsiniz. Retinolü yüzünüzün yanı sıra boynunuza ve dekolte bölgenize de uygulamanız gerektiğini unutmayın. Retinolün etkisini cildinizde fark etmeye yaklaşık 4 hafta kadar sonra başlayabilirsiniz. Etkisini yaklaşık 4 haftada görürsünüz. Akne tedavileri için retinol kullanıyorsanız onun etkilerini ise yaklaşık 2-3 ay sonra görebilirsiniz. Çizgiler, kırışıklar ve koyu lekeler gibi cilt problemleri için retinol kullanıyorsanız biraz daha uzun süre ürünü kullandıktan sonra etkilerini görebilirsiniz. Araştırmacılara göre retinolün etkisi üç aydan sonra azalmaya başladığı için üç ayda bir retinol kullanımına üç ay ara verip daha sonra tekrar retinolü kulanabilirsiniz. Şimdi gelin, retinolü kullanırken nelere dikkat edebilirsiniz ona bakalım!
Retinol Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Retinolün cilde olan faydası oldukça fazladır. Ama bunun yanında oldukça da güçlü bir bileşeni vardır. Bu yüzden retinolü kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Tabii ki her şey den önce retinolü kullanmaya karar verdiğinizde cilt doktorunuza danışmanız önemlidir.
Güneş koruyucu kullanmak cildiniz zaten için çok önemlidir. Ama retinolü kullanırken güneş koruyucusu kullanmak çok daha önemlidir. Retinolü kullanırken cildiniz güneşe karşı hassaslaşır. Bu yüzden retinolü gündüz yerine gece kullanabilirsiniz.
Retinolü kullanırken peeling gibi ürünleri kullanmaya ara vermeniz de önemlidir. Peeling ve asit gibi ürünler cildi hassaslaştırdığı için bu ürünleri retinol ile bir arada kullanmamanız önemlidir.
Retinolü çok sık kullanmanız da yine ciltte tahrişlere sebep olabilir. Bu yüzden doktorunuzun önerdiği seviyede, cildinizin ihtiyacı olduğu kadar retinol kullanmanız gerekir.
Retinolü ilk kullandığınızda cildinizde gerginlik hissi oluşması mümkündür. Ayrıca ciltte hassasiyet, kuruluk gibi problemler de yaşayabilirsiniz. Cildinizin retinole alışması için 6 hafta kadar bekleyebilirsiniz. Eğer çok uzun süren yanma hisleri, kızarıklık, tahriş gibi problemler fark ederseniz retinolü kullanmayı hemen kesmeniz önemlidir. Yaşlanma etkili ürünler kullanmaya başlama yaşı genellikle 25-30 arasıdır. Hücre yenilenmesinin de yavaşladığı bu dönemde serumları kullanmaya başlayabilirsiniz.
Göz çevresi çok hassastır. Bu yüzden göz çevreniz için özel ürünler kullanmalısınız. Eğer retinolü göz çevreniz için kullanacaksanız bunu doktorunuza danışarak yapmalısınız. Ayrıca ürünün göz ve göz çevresinde kullanıma uygun olup olmadığını da mutlaka kontrol etmelisiniz.
Retinol Nelerde Bulunur?
Çoğu besinin retinol açısından zengin olduğunu söyleyebiliriz. Ispanak, mercimek, pırasa, brokoli, pazı, kabak, havuç, patates, kırmızı biber, greyfurt, bezelye, karpuz, süt, tereyağı ve yumurta gibi besinler bol miktarda A vitamini içerir. Yani bu besinlerin çoğunda retinole rastlayabilirsiniz. Ayrıca retinol içerek çok çeşitli krem, serum, maske gibi pek çok kozmetik ürününü kullanabilirsiniz.
Pürüzsüz, parlak ve her zaman daha genç görünen bir cilt için retinol içeren çok çeşitli ürünleri Çiçeksepeti’nde online olarak inceleyip satın alabilirsiniz. Kendinizi güzelleştirmek için kullanabileceğiniz çok çeşitli ürünler sizi bekliyor!
Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız: