Papatyanın Çeşitleri, Faydaları ve Papatya Falı Hikayesi
Seviyor, sevmiyor…
Seviyor, sevmiyor…
Yıllardan beri devam eden seviyor sevmiyor hikayesini, papatyaların doğuşunu, çeşitlerini ve faydalarını sizler için derledik.
Uçsuz bucaksız ovaların nazlı çiçeği sarı papatya, saflığı, temizliği ve aşkı temsil eder. Dünyanın beyaz duvaklı biricik gelini, baharın da habercisidir aynı zamanda. Papatya buketi bir çok genç kızın en sevdiği çiçektir. Gül kadar ateşli değildir ama romantik olduğu su götürmez bir gerçektir papatyaların.
Çünkü doğaldır, güzel kokuludur ve duygusal bir hikaye barındırır sarı, beyaz yapraklarının arasında.
En güzel hikayelerin, efsanelerin baş rol oyuncusudur. Elde, evde, saçta, sevgilide; her yerde güzeldir papatyalar. Her zaman kırlardan taze toplanıp gelmiş gibi dururlar. Diğer çiçekler kadar gösterişli değillerdir belki ama en özel çiçeklerdendir. Aşıkların sevilip sevilmediklerini sordukları papatyanın güzelliği sadeliğinden gelir.
Çiçeklerin anlamlarını merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Derler ki tanrıçanın gözyaşlarının düştüğü yerlerde papatyalar ortaya çıkmış.
Papatyanın özellikleri
Nisan-Eylül aylarında çiçek açan, 25 cm kadar boyunda, bir yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları ince parçalı olup, sapsızdır. Çiçeğinin orta kısmı sarıdır. Kenarlarında 12-20 tane dil biçiminde beyaz veya sarı renkli çiçek vardır. Çiçeklerin içeriğinde acı madde, tanen ve glikozitler vardır. Meyvesi sarımtırak esmer renkli bir uçucu yağ taşır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.
Şık beyaz papatya aranjmanı için linki takip edebilirsiniz; Papatya Cenneti
İşin mitolojik kısmına gelecek olursak, papatyaların 4000 yıldan beri yeryüzünde var olduğu düşünülüyor. Bir mite göre de bu güzel çiçeği gökyüzü tanrıçası Astraea‘nin yarattığı söylenir. Astraea, tanrılar diyarından gökyüzüne baktığı zaman hiç yıldız olmadığını görmüş ve ağlamaya başlamış.
Mısır seramikleri de papatya çiçekleri ve desenleri ile süslenmiş. Girit Adası’ndaki Minoan Sarayı kazılarında saç tokası olarak papatya kullanıldığı görülmüş.
Papatya çeşitleri
Bazı kaynaklara göre papatyanın 3 çeşidi var;
- Biçme
- Alman papatyası
- Kır papatyası
Kır Papatyası kırlarda yetişir, çiçek kısmı küçük ve demet şeklindedir. Normal papatya dediğimizde aklımıza zaten kır papatyası gelir.
Biçme, papatyanın biraz büyüğüdür o da demet şeklindedir. Çiçek kısmı kır papatyasından biraz büyüktür.
Alman papatyasının (Matricaria recutita) çiçek kısmı kır papatyasından ve biçme dediğimiz papatyadan daha büyüktür. Alman Papatyasının diğer bir ismi ise Gerbera’dır.
Bazı kaynaklara göre papatyalar, kökleri hala topraktayken kokmazmış. Çoğu insan da bilmezmiş bunu. Yani papatyanın o güzel kokusu ancak kopartılıp, öldürüldükten sonra var olurmuş.
Papatyanın faydaları
Papatya, güzel olduğu kadar faydalı da bir bitkidir. Çayı sıklıkla gevşemek için tercih edilir. Papatyanın bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilir.
- Ateşi düşürür,
- Ağrıları keser,
- Spazm çözer,
- Terletir,
- Sinirleri yatıştırır,
- Bağırsak gazlarını giderir,
- Vücuda rahatlık verir,
- Boğaz bademcik ve diş etlerinin iltihaplarını giderir,
- Bel ve baş ağrılarını geçirir,
- Saçları sarartmak için kullanılır.
Ancak papatya çayının ilaçlarla etkileşimi bulunmakta ve papatyaların bazı türleri ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. (Kaynak; Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bijen Kıvçak, Wikipedia)
Seviyor, sevmiyor, seviyor, sevmiyor…
Papatyaya ait en güzel hikayelerden biri sarı papatya ve kelebeğin hikayesi…
Gelin çocukluğumuzdan beri baktığımız papatya fallarının hikayesini birlikte keşfedelim. Anlatılana göre;
Günlerden bir gün küçük bir tırtıl gözlerini hayata açmış. Bir süre sonra yeterince büyüdüğünde, kendine bir koza örmeye başlamış. Sonra da rengarenk kanatlı bir kelebek olup çıkmış.
Minik kelebek, uçabiliyor olmanın verdiği mutlulukla uçmaya başlamış. Dağlar tepeler aşmış, ormanın her yerini dolaşmış. Derken bir vadiye gelmiş ve bir papatya görmüş. İçinden “Ne muhteşem bir çiçek” diye geçirmiş. Yüzlerce renkli, hoş kokulu çiçeğin üzerinden geçip doğruca onun yanında almış soluğu.
“Merhaba“ demiş papatyaya,
“Sizi uzaktan gördüm ve yanınıza gelmek istedim.”
Nazlı sarı papatya şöyle bir bakmış konuğuna ve “Merhaba“ demiş,
“Ben de yalnızlıktan sıkılmıştım zaten.“
Ve konuşmaya başlamışlar. Kelebek ona hayat hikayesini, nerede dünyaya geldiğini, geçtiği ormanı, tepeleri anlatmış. Papatya da ona kendinden bahsetmiş. Kelebek bütün zamanını papatyayla geçirmiş. Gece olunca beraber yıldızları ve ateş böceklerinin danslarını seyretmişler. Gündüz olunca kelebek, kanatlarıyla papatyayı güneşin yakıcı ışınlarından korumuş.
Minik kelebek sarı papatyayı çok sevmiş. O kadar çok sevmiş ki bir türlü onun yanından ayrılamamış. Papatyanın da onu sevip sevmediğini merak ediyormuş. Ama cesaret edip bunu papatyaya söyleyememiş bir türlü. Papatya da kelebeği çok sevmiş ama o da bir türlü söyleyememiş sevgisini. Duygularının karşılığının olmayacağından, bu yüzden kelebeği kaybedeceğinden korkmuş.
Böylece iki sevgili yan yana ama sevgilerini paylaşmadan sürekli sohbet etmişler.
Kelebek artık zamanı kalmadığını, gücünün tükendiğini anlayınca, papatyaya dönmüş ve “Üzgünüm, senden ayrılmam gerekecek“ demiş.
Papatya buna bir anlam vermemiş.
“Neden? Yoksa benim yanımda mutsuz musun?“
“Hayır“ demiş kelebek. “Biz kelebeklerin ömrü sadece 3 gündür.“
Papatya bu duruma çok üzülmüş. Ama yapacak bir şey yok. Kelebek artık hiç gücünün kalmadığını, daha fazla tutunamayacağını fark ettiğinde, son bir gayretle papatyaya
“Seni seviyorum“ diyebilmiş ancak.
Papatya donakalmış.
Sadece “Ben de...” diyebilmiş kelebeğin arkasından.
Ardından da gözyaşlarına boğulmuş. “Keşke onu sevdiğimi söyleyebilseydim.” demiş.
Papatya, sevdiğinin onu sevdiğini bilmeden geçirdiği günlerin acısına dayanamamış. Bir süre sonra yaprakları önce solmuş, sonra da dökülmeye başlamış. Her düşen yaprakta papatya, içinden “seviyormuş” diye geçirmiş. İşte o günden beri bunu bilen aşıklar, sevgililerine soramadıklarını hep papatyalara sormuş;
Seviyor mu? Sevmiyor mu? diye…
Papatya Fiyatları
Papatya buketi her zaman popüler olan çiçek gruplarından. Gerek tek başına gerekse de başka çiçeklerle harika aranjmanlar halinde şık seçenekler oluşturabilirler.
Papatya buketi fiyatı 50TL ile aranjmanın büyüklüğü ve içerisine dahil olan diğer çiçeklerle birlikte 100TL’ye kadar çıkabilmektedir.
Rengarenk ve mis kokulu papatya buketi aranjmanları için www.ciceksepeti.com/papatya-gerbera adresini ziyaret edebilirsiniz.
Papatyaları çok seviyorum ❤️❤️hikayesini ilk defa okudum ve çok etkilendim ?yazıkk.
Tıpki benim şuanda içinde oldugum bir hikayeyi anlatıyor sanki papatyaları çokk seviyorum❤️❤️❤️❤️hikayesini ilk kez okudum ve çok üzüldüm hikayenin sonu na demek o yüzden papatyalara sebiyormu,sevmiyormu diyormuşuz?
Papatyalar küçüklüğümden beri bana hep uçsuz bucaksız cenneti anımsatırdı hala da öyle papatyaları o kadar çok seviuorum ki hikayesini bi merakla okudum ve şuan ağlamak üzereyim ben hep seviyor sevmiyor yapılmasına papatyaların bu şekilde kullanılmasına karşı olan biriyim bubşekilde olduğunu hiç bilmiyordum??