Çiçek Bakımı

Tatile Çıkacaklar için Bitki Sulama Önerileri

Yazın gelmesiyle birlikte tatil planları da yavaştan başlamış olabilir. Deniz, kum, güneş hayali kurarken ama bir dakika, ya çiçekler? diyenlerdenseniz sizi sakin olmaya ve yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz. Çünkü bu yazıda, evde olmadığınız zamanlarda bitkilerinizi sulamanızı sağlayacak bitki sulama önerileri var!

Özellikle yaz aylarında bitkilerin sulanması oldukça büyük bir önem taşır. Mesela suyu seven bitkiler hemen her gün sulanmak ister. Bu yüzden evden birkaç günlüğüne uzaklaşmak bile zaman zaman problem olabilir. Ama siz evde değilken bile bir süre boyunca bitkilerinizi canlı ve sağlıklı tutmanızı sağlayacak bazı şeyler vardır. Siz tatildeyken bitkilerinizin güvenle yaşamasını istiyorsanız ilk olarak şu önerilerimize göz atabilirsiniz:

  • İlk olarak eğer çiçeklerinizin hepsi aynı odadaysa çiçeklerin birbirine temas etmiyor olmasına dikkat etmeniz gerekir.
  • Çiçeklerin bulunduğu alanın güneş alması siz evde yokken bitkileriniz için iyi olsa da fazla güneş ışığı bitkilerin toprağının daha kolay kurumasına sebep olur. Bu yüzden bitkilerin olabildiğince gölge bir alana yerleştirmeniz gerekir.
  • Evinizde perdeler varsa bitkilerin az da olsa ışık alabilmesi için perdelerin bir kısmını açık bırakabilirsiniz.
  • Eğer çok su seven bir bitkiniz varsa tatile çıkmadan bir gün önce bitkinizin yapraklarına su püskürtebilirsiniz. Böylece bitkiniz siz yokken daha az stresli olur.
  • Bitkinizi suladıktan sonra toprağın üzerine çakıl taşı, doğal yosun ya da ağaç kabuğu gibi ürünler ekleyebilirsiniz. Böylece su daha geç buharlaşır ve bitkiniz suyu daha uzun süre kullanabilir.
  • Son olarak evden ayrılmadan bir gün önce evdeki camları açıp evde hava sirkülasyonu olmasını sağlamalısınız.

Bu önerilerden sonra şimdi gelin, siz tatildeyken bitkilerinizin canlı kalmasını nasıl sağlayabilirsiniz onlara bakalım!

Bitki Sulama Önerileri

1. Yöntem: Saksının İçine Seramik Yerleştirme

İlk yöntemimiz daha çok su isteyen, büyük saksılı çiçekler için. Bu sistemde küçük seramik saksı ya da pet şişe kullanabilirsiniz. Bu sistem çok uzun süreli olmasa da birkaç günlük tatiller için kullanabileceğiniz, kolay uygulanan yöntemlerden biri. Bu sistemi uygulamak için:

  • Seramik küçük bir saksıyı iyice yıkayın ve hatta saksının su çekmesi için saksıyı bir süre suda bekletin.
  • Toprağın içinde saksının yerleşebileceği kadar bir alan açın ve ıslattığınız küçük saksıyı buraya yerleştirin.
  • Saksının bir kısmının yukarıda ve ağzının açık olmasına özen gösterin.
  • Son olarak saksının içini suyla doldurun ve saksıdaki suyun hızlıca buharlaşmaması için saksının ağzını kapatın. İşte bu kadar!
  • Eğer bu sistemi plastik pet şişe ile uygulamak isterseniz ilk olarak pet şişenin tabanında ve yanlarında küçük küçük delikler açın.
  • Daha sonra yukarıdaki gibi aynı işlemleri devam ettirin. Yani toprakta yer açın, şişeyi toprağın içine yerleştirin ve şişeye su doldurun. İşte bu kadar!

Bu yöntem sayesinde bitkileriniz siz yokken dilediği kadar suya sahip olur ve siz de tatilden döndüğünüzde hoşlanmayacağınız görüntülerle karşılaşmazsınız!

2. Yöntem: Islak İp Yöntemiyle Bitki Sulama

DIY Self-Watering System for Houseplants | SCISSORS & SAGE
Evden Uzakta Olduğunuz Zamanlar için Bitki Sulama Yöntemleri, Görsel Kaynağı: scissorsandsage.com

Adını sık sık duyduğunuz ıslak ip ile bitki sulama da oldukça işe yarar yöntemlerden biri. Bu yöntemde pamuklu basit bir bağcık veya ip kullanarak sulama sistemi oluşturuyorsunuz. Üstelik kovaya ya da kavanoza ne kadar su koyarsanız, sulama işlemini de o kadar uzun süre yapabilirsiniz. Yapmanız gerekenler çok basit:

  • Saksılarınız için uzun boyutta pamuk ip veya bağcık kesin.
  • Saksıları yere, suyu koyacağınız kavanozu yukarıya yerleştirin. Bu sayede su çok daha kolay olarak bağcıklara akar ve toprağı ıslatır.
  • Kestiğiniz iplerin bir ucunu su dolu kovanın içine koyun, diğer ucunu ise saksının içine, toprağın birkaç santim altına yerleştirin.
  • Sulanması gereken her bir bitki için bu adımları tekrarlayın. Aynı kovanın içine birden fazla ip yerleştirebilirsiniz. Su seviyesini buna göre ayarlamayı unutmayın.
  • İpleriniz hafifse ve saksıdan çıkacağından endişeliyseniz kalem ya da ufak sopalar ile de bu ipleri toprağa sabitleyebilirsiniz.

Birden fazla bitkinizi kolayca sulamanıza yardımcı olacak bu damla sulama sistemi ile siz tatildeyken bitkileriniz de canlı kalacak!

3. Yöntem: Su Şişesi Yöntemiyle Bitki Sulama

Pin on CrAfTy 2 ThE CoRe~DIY GaLoRe
Su Şişesi Yöntemiyle Bitki Sulama Nasıl Olur? Görsel Kaynağı: Pinterest

Saksının içine su şişesi yerleştirme metodu oldukça pratik, kolay ve etkili bir yöntemdir. Bu yöntemi uygulamak için yapmanız gerekenler çok basit:

  • Bir plastik şişeyi enlemesine ikiye kesip şişenin kapağında birkaç delik açın.
  • Şişeyi saksının içine, delikler toprağın içinde olacak şekilde yerleştirin.
  • Şişenin içini suyla doldurun.

Evet işte bu kadar! Bu yöntem sayesinde bitkileriniz 4-5 gün boyunca su ihtiyacını karşılayabilir. Özellikle suyu seven bitkileriniz için bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu yöntemde toprak istediği kadar suyu çekeceği için bitkinizin toprağının fazla ıslanması ve çürümesi de mümkün olmaz.

4. Yöntem: Bitki Banyosu Yöntemi

Bottom Watering Your Plants (Ever Heard of It!?) • Vintage Revivals
Bitki Banyosu Yöntemiyle Bitkilerinizin Suyu Hiç Bitmesin! Görsel Kaynağı: vintagerevivals.com

Çiçek banyosu da sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu yöntem bitkilerinizin uzun bir süre su ihtiyacını karşılamasını sağlar. Bu yöntemi daha az ışık daha çok su isteyen bitkileriniz için uygulayabilirsiniz.

  • Banyo küvetinin tıpasını kapatıp küveti su ile doldurun.
  • Bitkileri güvenli bir şekilde bu suyun içerisine yerleştirin. Su seviyesinin çok yüksek olmamasına ve bitkilerin boğulmamasına dikkat edin. İşte bu kadar!

Aynı yöntemi lavabo içerisinde ya da hafif derin bir kutu içerisinde de uygulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri, bitkilerin topraklarının drenajının iyi olmasıdır. Bu sayede bitkinizin toprağı en güzel şekilde ıslanırken köklerinin çürümesinin de önüne geçebilirsiniz.

5. Yöntem: Sera Yöntemi

How to Plant Rosemary from Cuttings - Mike's Backyard Nursery
Bitki Sulama Önerileri ile Aklınız Çiçeklerde Kalmasın! Görsel Kaynağı: mikesbackyardnursery.com

Sıra geldi daha uzun süreli çözümlere! Bu yöntemi kullanırken bitkinizin yapraklarına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca yine bu yöntemde de bitkiyi direkt güneş ışığının altında bırakmamanız daha verimli olur.

  • İlk önce bitkinizi sulayın. Suladığınız bitkinin toprağının üstüne doğal taşlar ya da ağaç kabukları ekleyin.
  • Bitkinin yapraklarına dikkat ederek bitkiyi plastik bir poşetin içine koyun ve poşetin ağzını bağlayın.
  • Bitkinizi direkt güneş ışığından uzak bir alana yerleştirin. Poşetin içindeki su zamanla buharlaşacak ve sera etkisi sayesinde bitkiniz sürekli nemli kalacak. İşte her şey tamam!

Bu yöntem diğer yöntemlere göre daha uzun süre bitkinizin toprağının nemli kalmasına yardımcı olur. Yaklaşık birkaç ay için iyi bir çözüm olan bu sulama sistemi ile siz de gönül rahatlığıyla tatil yapabilirsiniz!

6. Yöntem: Bitki Sulama Damlama Sistemi

Son olarak yukarıda anlattığımız sistemlere benzer olarak kullanabileceğiniz bir üründen bahsedeceğiz. Bu sistem aslında saksıyı delerek oluşturduğunuz sulama sistemine çok benzer. Ama farklı olarak bu ürün sayesinde pet şişeyi delmenize gerek yok!

  • Plastik bir şişeyi dibinden kesin. Şişenin ağız kısmına kontrol valfli bitki sulama cihazını yerleştirin.
  • Şişeyi ters çevirip bitkinin toprağına saplayın. İşte bu kadar! Artık güvenle tatile gidebilirsiniz!

Bu sulama yöntemleri genellikle daha çok su isteyen çiçekler içindir. Bunlar haricinde çok daha az su isteyen bitkilerinizin yanlarına birer bardak su koyarak onların su ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz.

Siz tatildeyken bitkileriniz susuz kalmamış, canlılıklarını yitirmemiş olabilir. Ama yine de tatil dönüşü onlarla ilgilenmeniz, genel bir bakım yapmanız gerekir. Böylece bitkileriniz eski rutinlerine geri döner. Dönüşte bitkileriniz için şunları yapabilirsiniz:

  • Tatilden döner dönmez bitkilerinin suyunu kontrol edip eğer susuz kalan bitkileriniz varsa onları bol su ile sulayabilirsiniz.
  • Bitkilerinizi eski yerlerine alarak yeterince güneş ışığı almalarını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer varsa bitkideki sararmış, hastalanmış yaprakları budayarak bitkinin daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.
  • Bitkilerinize vitamin takviyesi yaparak canlanmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Ve son olarak onlarla konuşarak özlem giderebilirsiniz. :)

Aradığınız her şeyi bulabileceğiniz ÇiçekSepeti’nde bitkileriniz için de çok çeşitli ürünler VarVar! Saksılar, bitki toprakları, vitaminler, nem dengesi ölçerler… Hem kendiniz hem de bitkileriniz için ne ararsanız ÇiçekSepeti’nde!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir