Moda & GüzellikAksesuar & Takı Önerileri

Yüze Göre Kadın ve Erkekler Doğru Şapka Seçimi

Bahar aylarında başlayan şapka kullanımı yaz aylarında bir ihtiyaç haline dönüşür. Çünkü yazın kavurucu sıcağı hem teninize zararlıdır hem de insanı oldukça rahatsız eder. Güneşten korunmanın en havalı yolu olan şapkalar, gerek günlük kullanımda gerekse özel davetlerde kombinlerde kullanılır. Hatta bazıları için şapka kullanımı stillerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Peki, doğru şapka nasıl seçilir? Eğer şapka kullanmak istiyor ama sizin için uygun olan modellere karar veremiyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda “Yüz şekline göre uygun şapka seçimi nasıl yapılır?” tüm detaylarıyla anlatıyoruz.

Günlük hayatta veya özel günlerde kullanabileceğiniz oldukça fazla şapka modeli bulunmaktadır. Bu nedenle de şapka seçimi oldukça zor bir iştir. Çünkü yüz şeklinize ve stilinize uygun bir şapka seçmediğiniz takdirde görüntü olarak istediğinizi yansıtmanız pek mümkün olmaz.

Doğru Şapka Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru şapka seçimi nasıl yapılır?
Şapka, doğru seçildiği takdirde tarzınıza ekstra bir hava katar.

Şapka seçimine geçmeden önce biraz şapkanın tarihçesinden bahsedelim… Net kökeni bilinmese de şapka M.Ö. 3200 tarihlerine kadar eserlerde görünen bir figürdür. Eski Mısır’da yer alan mezar resimlerinde kendilerini serin tutmak ve güneş yanığından korunmak için şapkalı insanlar resmedilmiştir. Yani kökeni tam olarak belli olmasa da şapka, insanlık tarihinin en eski aksesuarları arasında yer almaktadır. Günümüzde ise güneşten korunmak için kullanılan bir aksesuar olmanın dışında moda kategorisinin önemli bir parçasıdır. Şimdi gelin yüz şeklinize uygun şapka seçimi ile tarzınızı bir üst seviyeye çıkarmanın yollarına birlikte bakalım.  

Yuvarlak Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi

Yuvarlak Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi
Yuvarlak yüz tipi, simetrinizi ön plana çıkaracak aksesuarlarla daha orantılı bir hale gelir.

Yüz tipinizin yuvarlak olduğunu belirlemeniz oldukça kolaydır. Eğer geniş bir alın, dolgun yanaklar ve yuvarlak bir çeneniz varsa yuvarlak yüz tipine sahipsiniz demektir. Dikdörtgene benzer uzunluklar, belirgin çene çizgileri veya keskin açılı hatlar bu yüz tipinde bulunmaz. Yuvarlak yüz tipi denildiğinde akla Selena Gomez, Emma Stone, Kate Winslet gibi ünlü simaları getirebilirsiniz. Peki, bu yüz tipi için ne tür şapkalar daha uygundur?

  • Yuvarlak bir yüzün dolgunluğunu kenarları keskin fötr şapka veya biraz köşeleri belirgin şapkalarla dengelemeniz gerekir.
  • Uzun taçlar kullanarak yumuşak kıvrımların uzamasını sağlayabilirsiniz. Böylece düzensiz kenarlar böylesi simetrik bir yüze kontrast katmış olur.
  • Orantılı bir kullanım için şapkanızı öne eğik bir şekilde takmanız daha iyi bir görüntü elde etmenizi sağlar.
  • Melon şapkalar, dar kenarlı şapkalar gibi modellerden uzak durun. Bunun yerine safari şapkalar, stetson şapkalar ve fötr şapkalara yönelin.

Uzun Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi

Uzun Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi
Uzun yüz tipine sahipseniz dar açılı aksesuarlardan uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Yukardan aşağıya, alından yanaklara ve çene çizgisine kadar uzanan aynı genişlikteki yüz tipine verilen isimdir. Dikdörtgen olarak da adlandırılan bu yüz tipinde, yüzün her bir bölgesi aynı genişliğe sahiptir. Bu yüz tipinin ünlüleri arasında Liv Tyler, Sarah Jessica Parker ve Benedict Cumberbatch isimler yer alır. Hepsinin yüzünü göz önüne getirdiğinizde yukarıda bahsettiğimiz simetriyi daha net anlayabilirsiniz. Eğer siz de uzun yüz tipine sahipseniz aşağıdaki püf noktalara dikkat etmeniz faydalı olur.

  • Yüze genişlik ve denge katmak için alnın ortasına veya kaşların tam üstüne oturan kloş ya da geniş kenarlı şapkalar takmalısınız.
  • Uzun kenarlı veya dar kenarlı şapkalardan uzak durmalısınız. Çünkü bu modeller daha çok yükseklik katarak yüzünüzün daha uzun görünmesine neden olur.
  • Geniş kenarlı şapkalar, pork pie şapkalar, gambler şapkalar ve boater şapka modelleri sizin için en uygun seçimlerdir.

Oval Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi

Oval Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi
Kullanışlı bir yüz tipi olan oval yüz, birçok aksesuar için uygundur.

Oval yüzler, yukarı ve aşağı doğru biraz dar olması nedeniyle uzun yüzlere benzer. Fakat elmacık kemikleri ve çene çizgisi keskin açılara sahip olduğu için daha kavislidir. Bu yüz tipi yumurta biçimi olarak da isimlendirilmektedir. Oval yüz tipine sahip ünlüler arasında Jessica Alba, Angelina Jolie ve Beyonco gibi isimler yer almaktadır. Peki, bu yüz tipine uygun şapkalar nelerdir?

  • Yüzünüzün hatlarını daha belirgin hale getirmek için alnın ortasına takılan geniş kenarlı fötr şapkaları deneyebilirsiniz.
  • Oval yüz hattı aslında birçok model için uygundur. Kaşların hemen üstüne oturan newsboy şapkalar, geniş kenarlı şapkalar, floppy şapkalar, stetson şapkalar… Fakat melon şapka gibi yuvarlak taçlı ve dar kenarlı modeller daha fazla yuvarlak hat katacağından biraz yüz simetrinizi bozabilir. Bu tarz modellerden uzak durmanız faydalı olacaktır.

Elmas Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi

Elmas Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi
Elmas yüz şeklinde havayı değiştirmek için farklı yanılsamalar kullanılabilir.

Bu yüz tipinde en belirgin özellik bir çift yüksek ve geniş elmacık kemiği olmasıdır. Elmas yüz tipinde en geniş kısım alın ve çeneye doğru daralır. Jennifer Lopez, Halle Berry ve Bradley Cooper gibi isimleri elmas yüz tipi ünlüleri olarak sıralayabiliriz. Elmas yüz tipi için şapka seçerken ise şunlara dikkat edilmelidir:

  • Yan bantlı şapkalar ve kovboy şapkası gibi kıstırılmış taçlı geniş kenarlı modeller tercih edilebilir. Bu tür şapkalar genişlik yanılsaması yaratacağı için daha havalı bir görüntü elde etmenizi sağlar.
  • Dar kenarlı şapkalar elmas yüz tipi için uygun değildir. Çünkü zaten ince olan alın kısmına daha çok dikkat çekecektir.
  • Geniş kenarlı şapkalar, kovboy şapkaları, floppy şapkalar ve fötr şapkaları tercih edebilirsiniz.

Kare Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi

Kare Yüz Tipi
Kara yüz şekli, değişik kontrastlar yaratmak için özel hatlara sahiptir.

Aslında hiçbir yüz kare değildir. Fakat bu yüz şekli belirgin kare şeklindeki çene çizgisine atıfta bulunduğu için böyle isimlendirilmektedir. Biraz düz bir çene alanının yanı sıra geniş bir alın ve genelde çene ile aynı genişlikte elmacık kemikleri bulunur. Bu yüz şeklinin ünleri arasında Demi Lovato, Cameron Diaz, Olivia Wilde, Jennifer Aniston gibi isimler bulunmaktadır. Gelelim şapka seçimine;

  • Yuvarlak şapkalar, melon şapkalar ve yuvarlak taçlar gibi salaş ve yumuşak stilleri seçerek keskin olan çene hatlarına hoş bir kontrast oluşturabilirsiniz.
  • Beyzbol şapkaları, newsboys şapkalar ve bereler de bu yüz tipi için oldukça uygundur.
  • Keskin açılı şapkalardan ise uzak durmalısınız. Çünkü bu tarz şapkalar zaten keskin olan hatları daha da vurgulayacaktır.

Kalp Yüz Tipi İçin Şapka Seçimi

kalp yüz tipi
Kalp yüz şekli, farklı bir simetriye sahiptir.

Sıra geldi son yüz şekline; kalp yüz tipi. Bu yüz tipinde alın, sivri bir çene ile noktalanır ve yüzün en geniş kısmını oluşturur. Oldukça farklı olan yüz tipinin en çok tanınan ünlüleri Rihanna, Ryan Reynolds, Reese Witherspoon, Kerry Washington, Ruby Rose, Lili Reinhart gibi isimlerdir. Şapka seçimi için ise şu konulara dikkat etmeniz faydalı olur:

  • Orta genişlikteki fötr şapkalar, boater şapkalar, kovboy şapkaları ve cloche şapkalar bu yüz tipi için uygundur.
  • Geniş kenarlı modeller, çeneyi daha dar göstereceği ve alın bölgesine genişlik katacağı için bu yüz tipi için uygun değildir. Bu nedenle uzak durmanızı tavsiye ederiz.
  • Deri ve süet beyzbol şapkaları gibi orta büyüklükteki kenarlara sahip modeller kalp yüz şeklini tamamlayacak orantıya sahiptir. Böylece hoş bir görüntü oluşturabilirsiniz.

Not: Yüz şekli görselleri today.com sayfasından alınmıştır.

Tüm yüz tiplerine uygun şapka modellerini ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir