TeknolojiTeknolojik Ürünler

Ateş Ölçer Cihazlar Hakkında Merak Ettikleriniz ve Kullanım Yöntemleri

Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs hastalığı (COVID-19) hastalığının belirtileri arasında yer alan ateş, son birkaç sene içerisinde ateş ölçerlerin değerini daha da arttırdı. Önceden yeni ebeveynlerin daha çok kullandığı ateş ölçerler artık hemen hemen herkesin evinde olması gereken medikal bir cihaz konumuna geldi. Peki, ateş ölçer tam olarak nasıl çalışır, nelere dikkat etmeniz gerekiyor ve son teknolojiler neler? Tüm sorularınızın cevapları yazımızda sizlerle

Ateş ölçer, her evde bulunması gereken oldukça önemli bir cihazdır. Kullanım şekli ve alanları farklı olsa bile her cihazın amacı ani vücut ısısı değişimini tespit etmek ve olası hastalıkların önüne geçmekte yardımcı olmaktır. Tıbbı termometre olarak kullanılan ilk ateş ölçer benzeri alet, Galilei tarafından 1500’lü yılların sonlarına doğru icat edilen ve “su termoskopu” olarak adlandırılan cihazdır.  Sonrasında ise 1625 yılında ise İtalyan bir hekim o günün termometresi üzerinde milimetrik derecelendirme yaparak hastaların vücut sıcaklığının hassas bir şekilde ölçebilmiştir. Günümüzde ise farklı teknolojilerle farklı ölçün teknikleri yapabilen son derece hassas ateş ölçerler mevcuttur. Şimdi gelin bu cihazlara biraz daha yakından bakalım…

Ateş Ölçer Çeşitleri

Ateş ölçer çeşitleri
Farklı ateş ölçer modelleri arasından sizin için ideal olanı seçebilirsiniz.

Ateş ölçerlerin günümüzde kullanılan üç ana çeşidi vardır. Bunlar; cıvalı, alkollü ve dijital ateş ölçerler. Yakın bir tarihe kadar dijital ürünler az üretildiği ve yüksek ücretli olduğu için cıvalı ateş ölçerler çok daha revaçtaydı. Fakat teknolojinin gelişmesi ve dijital ürünlerin yaygınlaşıp daha uygun miktarlara satılması dijital ateş ölçerleri daha çok tercih edilir hale getirdi. Cıvalı cam termometreler hijyen nedeni ile artık sağlık kuruluşlarında tercih edilmeseler de hala bazı evlerde kullanılmaktadır.

  • Dijital ürünlerin tercih edilmesindeki en büyük etken hızlı sonuç vermesidir. Ayrıca içinde herhangi bir toksik madde içermemesi de önemlidir. Temassız olarak ölçüm yapan modeller, hijyen açısında da olarak oldukça kullanışlıdır.
  • Dijital ateş ölçerlerin de kendi içinde farklı çeşitleri mevcuttur. En çok bilinen kızılötesi ışında yani temassız ölçüm yapabilen cihazlardır. Bu ateş ölçerler alın, kol gibi düz olan cilt yüzeylerinde ölçüm yapabilir. Ayrıca bebekler için özel olarak üretilmiş emzik şeklinde olan ateş ölçerler de bulunmaktadır.
  • Dijital ateş ölçerler üzerinde bulunan ekran sayesinde ölçüm sonuçlarını gösterir. Hafızası olan bazı cihazlarda kablolu veya kablosuz bağlantı ile bu sonuçları bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
  • Bazı özel yazılımlı ateş ölçerler kaydettiği ölçüm sonuçlarını bilgisayar raporu şeklinde sunar. Hatta çıktı almanızı bile sağlayabilir.

Ateş Ölçer Nasıl Kullanılır?

Ateş ölçer nasıl kullanılır?
Dijital ateş ölçerlerin hata payı çok az olmakla birlikte doğru ölçüm yapmanız oldukça önemli bir konudur.
  • Öncelikle vücutta nereden ölçüm yapacağınızı belirlemelisiniz çünkü ölçüm yapılan yerlerin sıcaklıkları farklı olabilir. Eğer kulaktan ölçüm yapan bir cihaz kullanıyorsanız, her zaman aynı kulağı tercih etmelisiniz. Kulağınız çok sıcak ve çok soğuğa maruz kalmışsa 30 dakika bekledikten sonra ölçüm yapmalısınız. Ayrıca kulak damlası, krem vb. ürünler kullanıyorsanız kulaktan ölçüm yapmamalısınız.
  • Alından ölçüm yapacaksanız en doğru sonuç için ateş ölçer ve ölçüm yapılacak kişinin aynı yer içerisinde bir süre bulunması tavsiye edilir. Bu işlem cihaz oda sıcaklığı nedeniyle ufak hatalı sonuçlar vermesin diye yapılmaktadır. Alından ölçüm yaparken alnın temiz olması için kolonyalı mendil veya pamuk vasıtasıyla alnı temizlemek ve saçları alından çekerek alnın açık kalmasını sağlamak önemlidir. Alın temiz ve kurulandıktan sonra ölçüm yapmanız daha sağlıklı sonuçlar almanızı sağlar.
  • Temaslı ateş ölçer kullanacaksanız, alına ve kulağına teması sağladıktan sonra alarmı ötene kadar beklemelisiniz. Ateş ölçerinizi pil ve bataryası zayıf olduğunda kullanmamalısınız. Böyle anlarda yanlış sonuç alma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Pil veya batarya şarjı doluyken kullanmanız en sağlıklı sonucu almanızı sağlar.
  • Doğru sonuçlar için kullanım kılavuzunu dikkatle okumanız ve doktorunuzdan tavsiye almanız çok daha iyi olacaktır.

Ateş Ölçer Önerileri

Tüm bu öneri ve tavsiyeler doğrultusunda sizin için tavsiye edebileceğimiz ateş ölçer modelleri:

Dijital Temassız Ateş Ölçer Dt-8826

Reidan termometre
Daha hızlı, daha güvenilir; Reidan temassız termometre.

Fiyat/performans olarak oldukça başarılı bir ürün ile başlıyoruz; Reidan temassız termometre. Hassas temassız ölçüm, 10 saniye çalışmama anında otomatik kapanma, aydınlatmalı LCD ekran ve birçok farklı özelliklere sahip dijital temassız ateş ölçer ile içiniz rahat bir şekilde ölçüm yapabilirsiniz.

Medisana MED 48613 

Medisana termometre
Medisana 48613, rahat kullanım için el anatomisine uygu tasarlanmıştır.

Sağlık her şeyden önemli! Bu yüzden her eve bir ateş ölçer lazım… Medisana alından ateş ölçer; 32-42 °C ölçüm aralığı ile oldukça hassastır. 1 saniyede hızlı ölçüm, 1 dakika ölçümsüz sürede otomatik kapanma, son 30 ölçümü hafızada tutma özellikleriyle isteklerinizi karşılayacak türden bir cihazdır.

Weewell WTD103 Dijital Çubuk Termometre

Weewell ateş ölçer
Her eve lazım bir cihaz; Weewell dijital çubuk termometre.

Weewell dijital çubuk termometre, 10 saniyede ekspres ölçüm ile hızlı ve güvenilirdir. Kolay okunabilir geniş LCD ekran ve uyarı sesi, ergonomik dizayn, 10 dakika içinde otomatik kapanma ve geniş ölçüm aralığı ile evinizdeki ateş ölçer ihtiyacını karşılayacak özellikler bu cihazda mevcuttur.

Braun Thermoscan

Braun ateş ölçer
Tüm aile için tek cihaz yeter; Braun ThermoScan.

Kompak tasarımı sayesinde rahat kullanım sunan Braun ThermoScan, hızlı sonuç almanızı sağlar. Cihaz; çapraz bulaşmadan kaçınmak için tek kullanımlık hijyenik lens filtreleri ile bütün ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır. Ayrıca sesli ateş ölçüm rehberi, 1 saniyede ölçüm ve hafızaya alma özellikleri bulunmaktadır.

Wee Baby Temassız

We Baby ateş ölçer
Hassas ölçüm için oldukça başarılı bir cihaz; Wee Baby

Wee Baby Temassız Ateş Ölçer, hem ailelerin hem de doktorların rahatça kullanabileceği etkili bir ateş ölçerdir. Pratik ve doğru ölçümler için tasarlanan cihaz, Japon algılama sistemi ile ateşi vücuda temas etmeden hızlı ve rahat bir şekilde ölçmenize yardımcı olur. Ateşin 38 C’den yüksek olduğu zamanlarda sesli olarak sinyal verme özelliği bulunmaktadır. Ayrıca son 32 ölçümü hafızasında tutma özelliklerine sahiptir.

Prexiso Pit 20 İnfrared Alından Temassız Termometre

Prexiso ateş ölçer
Oldukça hassas sonuçlar için doğru seçim; Prexiso Pit 20 İnfrared.

Prexiso Pit 20 İnfrared alından temassız ateş ölçer; sıcaklık normal değerlerde olduğunda yeşil ekran vererek normal uyarısını yapar. Fakat yüksek sıcaklıklarda ekran görüntüsü kırmızıya döner. Bu da ateşin normalden yüksek olduğunu gösterir. Hassasiyeti :0,2 C’dir ve tüm ailenin ihtiyaçlarına cevap verebilecek özellikleri ile rahat bir kullanım sunar.

Temassız Yeni Nesil Sosyal Mesafeye Uygun

K3 temassız ateş ölçer
Temassız ve hızlı ateş ölçümü için doğru seçim; K3 ateş ölçer.

Yeni nesil sosyal mesafeye uygun olarak dizayn edilmiş K3 temassız ateş ölçer; oteller, toplu taşıma araçları, eğitim kurumları, hastaneler vb. tüm kapalı alanlar için tasarlanmıştır. Yüksek ateş durumunda ışıklı ve sesli alarm sistemi bulunmaktadır. Sizi uyarır ve tedbir almanıza yardımcı olur.

Ateş ölçer cihazlar başta olmak üzere tüm anne&bebek ürünleri, elektronik ürünler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir