Sağlıklı YaşamBeslenme

Sağlıklı Kahvaltılar İçin Yulaflı Tarifler

Yulaf ile yapabileceğiniz mükemmel tarifleri mi arıyorsunuz? Basit malzemeler, kolay ve çabuk hazırlanması, içeriğindeki bol miktarda lif ve protein ile sağlıklı, sevilen bir kahvaltı haline gelen yulafı sıkıcı olmaktan çıkarıp lezzet dolu hale getirmek ister misiniz? O zaman yulaflı tarifler yazımız tam size göre!

Yulaflı tariflerimizin ayrıntılarına geçmeden önce yulafın faydalarından biraz bahsedelim: Öncelikle, yulafın sağlığınız için birçok faydası var! Yulaf; tam tahıllı, doymuş yağ oranı ve kolesterolü düşük, iyi bir lif, vitamin, fosfor ve magnezyum kaynağıdır. Ayrıca yulaf lapasının insanın içini ısıtan bir lezzeti de var diyebiliriz. 🙂

İsterseniz sıcak, isterseniz soğuk, isterseniz pişirerek isterseniz çiğ halde, isterseniz yoğurt ile isterseniz süt ile tüketebileceğiniz yulafın ne kadar lezzetli olduğunu fark ettiğinizde ondan vazgeçemeyeceğinizi söyleyebiliriz. Herhangi bir öğünde tercih edebileceğiniz farklı yulaf tarifleri ile siz de sıradan kahvaltılarınızı farklılaştırabilirsiniz. Artık, farklı meyveler ve ezmeler ile süslenmiş yulaflardan yulaflı omlete, yulaflı tava kekinden diyet dostu yulaflı kurabiyeye kadar çok çeşitli tariflere yer verdiğimiz yazımızın ayrıntılarına geçebiliriz!

Yulaflı ve Sağlıklı Tarifler

1-) Tok Tutan Porridge (Yulaf Lapası)

İlk tarifimiz özellikle sonbahar ve kış aylarında kahvaltılarınıza sıcak sıcak eşlik eden, lezzeti ile büyüleyen, hem tatlı hem tuzlu olarak hazırlanabilen, sağlıklı, doyurucu ve lezzetli porridge nam-ı diğer yulaf lapası!

Yulafı tarifler

Yulaf lapasını pişirmenin gerçekten çok fazla yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bir gece dolapta bekletmek, fırında pişirmek ya da tavada pişirmek bunlardan yalnızca birkaçı! Artık sıkıcı yulaf tarifleri yok! Porridge ya da yulaf lapası olarak bildiğimiz bu lezzet her ne kadar sıradan görünse de çeşitli yöntemler ve lezzetler ile onu bambaşka hallere getirebileceğinizi biliyor muydunuz? Pişirirken ekleyeceğiniz bir tutam tarçın, belki biraz vanilya ya da üzerine biraz bal, rendelenmiş elma, bal kabağı ya da muz ve hatta bitkisel süt çeşitleri…

Yulaf Lapası İçin Gerekli Malzemeler: Yulaf, süt ve istediğiniz tamamlayıcılar!

Nasıl Yapılır?: Sıradan, çabuk ve en kolay şekilde yulaf lapası hazırlamak istiyorsanız 1/2 su bardağı yulaf ezmesini 1 su bardağı kadar süt (ya da su) ile kısık ateşte bir tavada spatula yardımı ile pişirebilirsiniz. Yulaflar yavaş yavaş sütü çektiğinde ve yulafınız yumuşadığında hazır demektir! Asıl olay yulafı süslemek, onu daha da lezzetli bir hale getirmektir ki bunun için de sevdiğiniz meyvelerden, kuru meyvelerden, kuru yemişlerden ve ezme çeşitlerinden yararlanabilir, yulaf lapanızın üzerine onları ekleyebilirsiniz.

Basit yulaf lapası haricinde yulafınızı pişirirken farklılık yapmak istiyorsanız örneğin yulafı pişirirken olgunlaşmış bir muzu ezerek karışıma katabilir; elmalı turta tadında bir yulaf lapası yemek isterseniz yulaf lapanızı rendelenmiş elma ile pişirebilirsiniz. Ya da sonbaharın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan balkabağını püre haline getirerek yulaf lapanıza ekleyebilir ve kahvaltının keyfini çıkarabilirsiniz!

Hazırlayabileceğiniz birkaç yulaf lapası çeşidi:

  • Sade yulaf lapası+muz+bal.
  • Sade yulaf lapası+incir+ince çekilmiş ceviz+bal.
  • Vanilya ile pişirilmiş yulaf+kırmızı meyveler+ezme çeşitleri(fındız ezmesi, badem ezmesi, krem çikolata vb.)
  • Kakao ile pişirilmiş yulaf+çilek+fındık.
  • Bal kabağı püresi ile pişirilmiş yulaf+ceviz.

2-) Protein Açısından Güçlü: Yulaflı Omlet

Sırada yumurtalı yulaf var! Ekstra protein almanın yollarından biri olan ve klasik yulaf kaselerinden farklı bir lezzet sunan yumurtalı yulafı bir kez denediğinizde diğerlerine dönemeyebilirsiniz, bizden söylemesi!

Muhtemelen yumurtaların yemeklere lezzet, zenginlik ve doku katmak için kullandığını zaten biliyorsunuzdur; örneğin krep, pancake, Fransız tostu gibi lezzetler… Yulaf için de bu geçerli! Çırpılmş yumurtanın içine ekleyeceğiniz biraz yulaf ile hem daha fazla protein alabilir hem de daha doyurucu bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. Gelelim bu mükemmel doyurucu lezzet nasıl yapılacağını öğrenme kısmına!

Yulaflı tarifler

Yulaflı Omlet Gerekli Malzemeler: 3/4 su bardağı yulaf, 1 su bardağı süt, 1 yumurta, tuz, karabiber (isteğe göre).

Nasıl Yapılır?: Küçük bir tencere içerisine yulafı ve 1 su bardağı sütü ekleyin ve yavaş yavaş karıştırarak pişirmeye başlayın. Bu arada yumurtayı bir kasede 15-20 saniye kadar iyice çırpın. Pişmeye başlayan yulafa yavaş yavaş çırpılmış yumurtayı ekleyin ve bir yandan karıştırmaya devam edin.
Yulaf ezmesi biraz fokurdamaya başlayana kadar ve hala hafif nemli görüntüye ulaşana kadar karıştırmaya devam edin. Ve hazır! İsterseniz üzerini çeşitli sebzeler, meyveler ve ezmeler ile süsleyebilirsiniz! Evdeki kişi sayısına göre yulaf ve yumurta miktarını artırıp azaltabilirsiniz.

3-) Klasik Kahvaltılara Alternatif: Yulaflı Kahvaltı Keki

Diyet bozdurmayan, pişman etmeyeni lezzeti ile sizi muhteşem diyarlara sürükleyen bir kahvaltı için hazırlamanız gereken lezzetlerden biri: yulaflı pancake!

Yulaflı tarifler

Sıra geldi yulaflı tarifler arasında en lezzetli olanlardan birine! Kahvaltı keki ya da kahvaltı için yulaflı pancake olarak isimlendirebileceğiniz bu lezzeti bir kez denediğinizde bir daha vazgeçemeyeceğinizi söyleyebiliriz. Üstelik bu lezzet, sıradan pancakelerden farklı olarak rafine şeker ve un içermiyor!

Yulaflı Pancake İçin Gerekli Malzemeler: Muz, yulaf, süt, yumurta, tuz, kabartma tozu.

Nasıl Yapılır?: Derin bir karıştırma kabı içerisine yumurtayı kırın. Yumurtayı karıştırırken içerisine yulafı, sütü, tuzu ve kabartma tozunu ekleyin. Ayrı bir kapta muzu çatal ile iyice ezin ve son olarak karışıma muzu da ekleyin. Yulaf burada un görevi göreceği için karışımınız sıvı olduysa biraz daha un ekleyerek kıvamının doğru bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Orta ateşte ısıttığınız bir tava üzerine pancake’in yapışmaması için biraz yağ koyup keklerinizi pişirebilirsiniz. Dilerseniz kekleri tabağa aldıktan sonra üzerine reçel, bal, farklı kremalar ve çeşitli kutu yemişler, taze meyveler ile kahvaltınızı süsleyebilirsiniz.

4-) Diyet Bozmayan Bir Tatlı: Yulaflı Kurabiye

Ve yulaflı tariflerin sonuncusu olan yulaflı kurabiye… Kıtır kıtır, tatlımsı, çayın ve kahvenin yanında atıştırmalık bir şey arayanlar ama diyeti bozmak istemeyenler için birebir!

Sıradaki yulaflı tarif hem kahvaltılarda hem ara öğünlerde yiyebileceğiniz hem de beslenme rutininizi bozmayacak, lezzet dolu bir tarif! Çayın, kahvenin yanına lezzetine doyum olmayan bu kurabiyenin içeriğini kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Üstelik bu tarif aynı zamanda vegan!

Yulaflı tarifler

Gerekli Malzemeler: 1 adet muz, 2 su bardağı yulaf, tarçın, ceviz, kakao.

Nasıl Yapılır?: Muzu çatal yardımıyla ezerek kurabiyeyi yapmaya başlayabilirsiniz. Ardından derin bir kabın içerisinde diğer tüm malzemeleri de ekleyerek iyice karıştırın. Bir kaşık yardımı ile karışımdan parçalar alıp yağlı kağıt üzerine dizin ve 180 derecelik fırında 15 dakika katar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra kurabiyelerin biraz dinlenmesine izin verin ve afiyet olsun! İsterseniz aynı kurabiyeyi kakao eklemeden sade şekilde, kuru yemişler ekleyerek ya da sadece yulaf ve muz ile de yapabilirsiniz. Lezzetli, rafine şeker içermeyen, kolay ve pratik bu tatlıya bir şans verin!

Tüm bu yulaflı tarifler haricinde yemek yaparken kullanabileceğiniz mutfak aletleri, mutfakta geçirdiğiniz zamanı kısaltan ve mutfaktaki işinizi kolaylaştıran küçük mutfak aletleri ve yemek yapmak, saklamak için ihtiyacınız olan tüm ürünlere ÇiçekSepeti‘nden kolayca ulaşabilirsiniz! Kolayca sipariş verebileceğiniz, istediğiniz gün teslimat seçeneği ile teslimat tercihinizi değiştirebileceğiniz ÇiçekSepeti’nde alışveriş keyfini doyasıya yaşayın! Unutmayın; ÇiçekSepeti sizin ve sevdiklerinizin her zaman yanında!

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir