Banyonuzun Havasını Değiştirin: Banyoya Uygun 10 Bitki
Yaşam alanlarını dekore ederken ortamın havasını değiştirmek ve farklılık katmak adına bitkiler, ilk tercih edilen ürünler arasında yer alır. Fakat şık ve ferah bir görünümün yanı sıra doğallığı da ortama katan bitki türleri her alana uygun değildir. Bu yazımızda nemli, sıcak ve genelde güneş almayan bir alan olan banyolarda bitki kullanmak isteyenler için harika öneriler var. Hazırsanız banyonuzun havasını değiştirecek banyoya uygun 10 bitki önerimize başlıyoruz!
Banyo dekorasyonu yaşam alanlarının en önemli kısımları arasında yer alır. Hijyenin ve kullanışlılığın ön planda olduğu bu alanda genelde gün ışığı olmadığı için aydınlatmayı destekleyecek parçalar kullanılır. Şık ve ferah banyonuza biraz farklılık katmak biraz da doğallık ekleyerek ortamı yumuşatmak isterseniz bunun en ekonomik yolu bitkilerdir. Fakat sıcak, nemli ve gün ışığından mahrum bu alanlarda her bitki türü yaşayamaz. Bunun için araştırma yapmanız ve bu alanlarda yaşayabilecek bitkileri seçmeniz gerekir. Neyse ki biz sizin için bu araştırmayı yaptık ve banyonuzun havasını değiştirecek banyoya uygun 10 bitkiyi sizin için derledik!
Banyoya Uygun Bitki Türleri
Gün ışığı olmadan da yaşayabilen, neme ve sıcağa dayanıklı banyoya uygun bitki türleri, banyonuza oldukça farklı bir hava katacaktır.
1-) Çin Herdemyeşili (Aglaonema)
Aglaonema ismi Yunanca’dan gelir. Aglos: parlak; nema ise ip anlamına gelerek parlak ipler gibi bir anlam oluşturur. Ülkemizde ise daha çok Çin Herdemyeşili ismi ile bilinen ve oldukça popüler bir ev bitkisi olan bu tür, nemli havaları sevmesi nedeniyle banyolar için oldukça uygundur. Sıcaklığın 15 derecenin altına düşmemesi bu güzel bitkinin ilk öncelikleri arasında yer alır. Ayrıca ışıksızlığa karşı da oldukça dayanıklıdır. Bol yapraklı olması dekoratif olarak da ortama farklılık katmak için idealdir. Bakımı ise basittir. Yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanmalıdır. 2 yılda bir toprağını değiştirmek ve bitki besinleri ile destek sağlamak yeterli olacaktır.
2-) Zeze Bitkisi (Zamioculcas Zamiifolia)
Anavatanı Tanzanya olan Zeze bitkisi, dayanıklılığı ile genelde bitki yetiştirmek isteyen ama vakit bulamayanlar için oldukça idealdir. Yapraklarının asimetrik duruşu oldukça hoş görünmesini sağlar ve parlak tonları yapay gibi görünse de canlı bir ortam oluşturur. Bakımında dikkat edilmesi gerekenler; bitki yalnızca toprağı kuruduğunda sulanmalıdır ve toprak altında kalan soğanları aşırı sulama ile çürütülmemelidir. Senede bir kez bahar aylarında az miktar gübreleme yapmanız gelişimi için faydalı olur.
3-) Kaletya-Dua Çiçeği (Calathea Rufibarba)
Çiçek açan türü olan Calathea Crocata, doğrudan güneş ışığı istemese de kış aylarında tam aydınlık bir ortama muhtaçtır. Bu nedenle çiçek açmayan türü olan Rufibarba, banyoda kullanıma daha uygundur. Nemli ortamları seven bu tür, yerini sevdiği takdirde oldukça parlak ve canlı bir görüntü sunar. Bakımında ise su kalitesine dikkat etmek gerekir. Sert, klorlanmış veya düşük kalitede su yapraklarının kahverengileşmesine neden olabilir. Bu nedenle yağmur suyu veya en az bir gece dinlendirilmiş su kullanılmalıdır. Sulama için toprak nemli olmalı ama sürekli ıslak kalmamalıdır. Sulama öncesinde saksı toprağının üst kısmı tamamen kurumuş ise sulama yapmanız doğru olacaktır.
4-) Kuş Yuvası Eğreltiotu (Asplenium Nidus)
Anavatanı Yeni Zelanda ve uzak doğu bölgeleri olan Asplenium Nidus ya da Türkçe adıyla Kuş Yuvası Eğreltiotu, az ışık alan gölge ve yarı gölge ortamlarda rahatlıkla gelişir. Görüntüsü ile oldukça hoş olan bu güzel bitki banyonuza farklılık katmanın yanı sıra ferah bir ortam oluşturmanızı sağlar. Normalde yapraklarına sık sık su püskürtülmesi gerekirken banyonun nemli ortamında buna çok gerek kalmaz. Büyüme döneminde yani yaz aylarında daha sık, kış aylarında ise daha az su verilmelidir.
5-) Zümrüt Dalgası (Peperomia Polybotrya)
Anavatanında bataklıkta dahi yaşayabilen Zümrüt Dalgası, çok fazla ışığa ihtiyaç duymaz. Hızlı büyümeyen ama bakımı da kolay bir banyo bitkisi arıyorsanız tam size göre diyebiliriz. Bakımı hakkında kısa bilgiler; sulanmadan önce toprağın üst kısmının tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Fazla sulama köklerinin çürümesine neden olabilir. Gübreleme için bahar ve yaz ayları uygundur. Çok fazla olmamak şartı ile bu aylarda gübreleme yapabilirsiniz.
6-) Deve Tabanı (Monstera Deliciosa)
Ev ve ofislerde en çok tercih edilen bitkilerin başında gelen Deve Tabanı ya da Latince Monstera Deliciosa, oldukça ilgi çekicidir. Yapraklarının yapısı nedeniyle hem farklı hem de orijinal bir görüntü sunan bu bitki dekorasyon olarak kendi stilini yansıtmak isteyenlerin favorisi olacaktır. Ayrıca banyonuza egzotik bir hava katmak isterseniz tercihinizi Deve Tabanı bitkisinden yana kullanabilirsiniz.
Bakımı hakkında detaylı bilgi için Deve Tabanı Bakımı ve Yetiştirilmesi yazımıza göz atabilirsiniz.
7-) Kurdele Çiçeği (Chlorophytum)
Aşağı doğru sarkan zarif yaprakları ile oldukça büyüleyici görünen Kurdele çiçeği, ortamını severse beyaz çiçeklerde verir. Zahmetsiz bakımı ve her sezon sürgün uçlarından yavrularının dikilmesi ile çoğaltılabilmesi onu değerli bir süs bitkisi kılar. Bakımı için tüyolar; yaz aylarında haftada iki, kış aylarında ise haftada bir sefer sulamanız faydalı olacaktır. Çeşme suyu yerine dinlendirilmiş su veya içme suyu tercih edilmelidir. Ayrıca bitkinin başka herhangi bir şeyle temas etmesini engellemeniz gerekir.
8 -) Paşa Kılıcı (Sansevieria)
Özel dekore edilmiş banyolarda sıklıkla gördüğünüz bir bitki var sırada; Paşa Kılıcı. Aslında bir sukulent türü olan Sansevieria, tropik ortamlara alışkın olduğu için nemli banyoya uyum sağlar. Fakat daha sağlıklı kalması için arada gün ışığı alan bir yere birkaç saat bırakabilirsiniz. Yaprakları ile büyüleyici görünen ve bakımı kolay olan bu bitki, banyoda daha az su ister.
9-) Şans Bambusu
Bakımı çok ama çok kolay olan Şans Bambusu, banyo için oldukça uygun bir bitkidir. Görüntüsü ile oldukça hoş bir hava oluşturan bambuları vazo veya saksıya koyduktan sonra bir miktar su koymanız yeterli. Işığa ve toprağa ihtiyaç duymayan, neme bayılan bambularla banyo dekorasyonunuzu güzelleştirebilirsiniz. Ayrıca seçeceğiniz özel vazo veya saksı ile botanik bir hava yakalamanız da mümkün.
10-) Aloe Vera (Aloe barbadensis miller)
Yaşam alanlarında birçok yerde tercih edilen Aloe Vera, mucizevi faydaları olan özel bir bitki. Yaprakları içerisinde bulunan jel formüllü sıvı, iyileştirici ve nemlendirici özelliğe sahiptir. Ayrıca görüntüsü de bir o kadar hoş olan bitkinin bakımı kolaydır. Daha fazla bilgi için Aloe Vera bakımı yazımıza göz atabilirsiniz.
Banyoya uygun bitki türleri yazımız burada sona erdi. Banyo ve diğer tüm yaşam alanları için uygun bitkileri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: