Sağlıklı YaşamSpor

Doğayı Koklayarak Yapabileceğiniz 5 Spor Aktivitesi

Sağlıklı yaşama isteği, hepimiz için son derece doğal, insani bir olgudur. Sağlık endişemiz olmadan hayatımızdaki diğer konulara çok daha rahatlıkla odaklanabilir, kendimizi her daim enerjisi yüksek hissetmenin tadına varabiliriz. Bu anlattıklarımızın en kolay yolu ise aslında “doğayı koklayarak” spor aktivitesi yapmanın keyfini yaşayabilmekten geçer.

Son zamanlarda sağlıklı yaşam, adeta bir trend haline geldi. Çoğumuz sosyal medya kanallarında sportif aktivitelerle ilgili, sağlıklı yaşam hesaplarını ilgiyle takip ediyoruz. Durum böyle olunca daha fit olmak, daha sağlıklı yaşamak ve doğal alanları kullanarak hayatına enerji katmak, bir yaşam biçimi haline geliyor.

Spor yapmak ve sağlıklı kalmak için ille de spor salonlarına üyelik yaptırmanız ya da pahalı ekipmanlara sahip olmanız gerekmiyor.

Bu anlamda kırlar, bağlar, bahçeler, yaylalar, dereler, tepeler, deniz kenarları kısacası tüm doğa emrinize amade.

Tertemiz havayı koklayarak doğal mekanlarda yapacağınız spor aktivitesinin değeri ise paha biçilemez …

Hem doğa ile buluşmanızı hem de sağlıklı yaşama ilk adımları atabilmenizi sağlamak için kırsal alanlarda rahatlıkla yapabileceğiniz, üstelik hiçbir profesyonel ekipman gerektirmeyen spor aktivitelerini sizler için sıralamak istedik.

Doğanın İçinde Yapabileceğiniz Spor Aktivitesi Çeşitleri

1- Ruhsal Bir Yolculuk; Yoga

Spor Aktivitesi
Spor Aktivitesi: Yoga

Bilindiği üzere Yoga, kendi içinde felsefesi olan, odaklanmanın, konsantrasyonun, nefes alış verişinin ve arınmanın temel olduğu bir meditasyon şekli.

Evet, Yoga için belki bir spor diyemeyiz ama tüm vücudu etkili bir biçimde çalıştırabilme özelliği, formda kalmaya çok yardımcı oluşu ve mental sağlığa olumlu katkıları dolayısıyla Yoga’yı size ilk sırada önerebileceğimiz bir doğa aktivitesi olarak sunmak istiyoruz.

Tamamen kendi içinize dönük olarak, hem zihinsel arınmayı hem de bedensel gelişimi sağlayabileceğiniz Yoga için en ideal mekanların kırsal alanlar olduğu kanaatindeyiz.

Hem temiz hava, bol oksijen, hem de doğal güzellikler, rengarenk çiçekler, kuşlar arasında yapacağınız Yoga aktivitesinin hayatınıza renk katacağına eminiz.

2- Harika Bir Postür İçin; Pilates

Günümüzde hem bir spor hem de bir fizyoterapi yöntemi olarak icra edilen ve son dönemin gerek erkekler gerekse kadınlar arasında en popüler fiziksel aktivitesi olan Pilates, sizi doğa ile bütünleştirecek enfes bir aktivite.

Görsel: Flickr
Pilates

Pilates bilindiği üzere isim babası olan Joseph Pilates‘in 2. Dünya Savaşı yıllarında temelde askerler için geliştirdiği bir fizyoterapi yöntemi. Günümüzde bu yöntem, birçok spor salonunda uygulanmakta ve birçok sporcu tarafından profesyonel spor aktivitelerine destek amaçlı olarak icra edilmekte.

Pilates’in omurga sağlığı açısından son derece faydalı olması, bireyin hem zihnen hem de fiziken zinde kalmasına yardımcı olması ve kırsal alanlarda çok daha rahatlıkla yapılabilmesi ile önerilerimiz arasında önemli yer tutuyor.

Pilates, aletli ve mat üzerinde yapılan olarak ikiye ayrılır. Bu anlamda hiçbir ekipman gerektirmeyen, mat üzerinde yapılan temel Pilates hareketleri ile doğa’yı koklayarak spor yapabilme, belki bembeyaz bir orkide çiçeğine merhaba diyebilme lüksünü yaşayabilmeniz mümkün.

3- Doğa Yürüyüşleri; Trekking

Görsel: Public Domain Pictures
Trekking

Doğa’yı koklayarak yapabileceğiniz en doğal sportif aktivite belki de Trekking yani bilinen adı ile doğa yürüyüşüdür.

İster bireysel olarak isterseniz belirli gruplar halinde arkadaşlarınız ile doğanın tadını çıkarmanız ve aynı zamanda zinde kalmanız Trekking ile mümkündür.

Türkiye’de de birçok Trekking kulübü yer almakta ve güzel arkadaşlıklar ile birlikte harika doğal ortamlara doğru adımlar atmaktalar.

Size en yakın bir kırsal alana gidebileceğiniz gibi, dağ, tepe, orman, yayla gibi alanlarda hem gezip, hem de sağlıklı yaşama dair keyifli adımlar atabilirsiniz.

4- Çiçeklerin İçinde; Bahçecilik

Evet yanlış duymadığınız size önerebileceğimiz bir diğer sportif aktivite Bahçecilik.

Tabiki spor olarak adlandırılmadığının farkındayız ancak Bahçecilik, başlı başına emek isteyen, bedensel yorgunluğun keyfini her tohumun açışı ile sahibine veren nadide bir aktivitedir.

Bahçecilik ile uğraşan bireyler hem zihnen arınmakta hem de ortaya koydukları emeğin karşılığını muhteşem çiçek manzaraları ile alabilmekteler.

Görsel: Free Stock Photo
Bahçecilik

Bahçenizi çimlendirin, mis gibi kokan papatya ile şenlendirin, rengarenk gül kümesi ile donatılmış bir köşe hazırlayın, begonviller ile sarıp sarmalayın ya da meyve verdiğinde yüzünüzde oluşacak tebessümün hazzını yaşayabilmek adına güzel bir limon ağacı dikin. Tüm bunlar Bahçecilik aktivitesinin ya da hobisinin size vereceği bir meditasyon biçimidir adeta.

5- Zirveyi Hedefleyin; Dağcılık

Görsel: Pixabay
Dağcılık

Aslında doğa sporları deyince ilk akla gelen aktivite olan Dağcılık, doğal ortamlarda bulunmaktan haz alan bireyler için bizim de önerebileceğimiz bir zinde kalma şekli.

Tıpkı hayat gibi, Dağcılık sporu da her daim güçlü olabilmeyi, daima yüksekleri hedeflemeyi ve düştüğünüzde bile toparlanıp ayağa kalkabilmeyi öğütleyen bir anlayışa sahiptir.

Dağcılık sporu ile hayata karşı duruşunuzu sağlamlaştırabileceğiniz gibi, hem mental hem de fiziksel güçlenmeyi de elde edebilirsiniz. Dağcılık aynı zamanda doğa ile baş başa kalmayı, her türlü iklimi koklamayı ve bu tabiat örtüsünde yetişen bitkilere de tüm ahengi ile şahit olmayı sağlar.

Çeşit çeşit bitki örtüsü ile haşır neşir olabileceğiniz gibi, Doğa’yı koklayarak spor yapabilmenin de keyfine varabileceğiniz yegane aktivitelerden olan Dağcılık, denemeye değer bir spor.

İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir