Çiçek Bakımı

Büyüleyici Güzellikte Bir Çiçek: Night Sky Petunya

Havanın bulutsuz olduğu bir gecede gökyüzüne bakın. Gördüğünüz görüntü ne kadar da harika oluyor değil mi? Lacivert renginin farklı tonlara büründüğü bir gök ve ona eşlik eden parıl parıl yıldızlar…

petunya
Görsel: Reddit

Bilhassa yüksek alanlara koyulan teleskoplar vardır, hepimiz biliyoruz değil mi onları? Yurtiçindeyken genelde 1 TL karşılığında, eğer yurtdışındaysak da 1 Euro karşılığında çalışan bu makineler ile gökyüzünü seyre dalmak çok eğlenceli olur. Evet gezegenleri göremeyiz belki ama yıldızları, denizin kara ile buluştuğu ufuk çizgisini, uzaklardaki yerleri izlemek her zaman ilginçtir.

Şimdi sizlere anlatacağımız çiçek, adeta yıldızlı bir gökyüzünü andırıyor. Kendisi bir tür petunya. (Night Sky Petunia) Türkçe’ye “Gece Göğü Petunya” diye çevirebilmek mümkün. Yapraklarında adeta bir evren barındıran bu çiçek hayranlık uyandırmayacak gibi değil.

Night sky petunia
Görsel: Charismatic Planet

Gece Gökyüzü Petunyasının yaprakları üzerinde irili ufaklı beyaz desenler bulunuyor. Özellikle koyu maviden mora uzanan bir renk çeşitliliği mevcut ancak pembe rengi de kalpleri fethetmeye hazır! Bu güzel çiçek ulaşılması imkansız veya nadir bulunan bir çiçek de değil ayrıca. Siz de evinizde kolayca yetiştirebilirsiniz Gece Göğü Petunyasını.

Bu çiçeğin istediği çok ekstrem koşullar da yok aslında. Yalnızca biraz sıcak seven bir çiçek kendisi. Özellikle sıcaklık konusunda oldukça hassas. Gece sıcaklığı 18 derecenin altına düştüğü zaman boynunu büküyor güzel çiçeğimiz. Gündüzleri de 37 dereceden daha fazla olmasın istiyor. Biraz nazlı bu sıcaklık konusunda anlayacağınız.

petunya çiçeği
Görsel: Dr. Dan’s Garden Tips
Petunya Bakımı Nasıl Yapılır? Petunya Yetiştirmek İçin Önemli Bilgiler

Petunya, kültür bitkisi olarak yetiştirilen, Solanacear yani Patlıcangiller ailesinde yer alan çiçekli bir bitkidir. Bu güzel çiçeğin anavatanı Arjantin ve Güney Brazilya’dır. Ülkemizde de yetiştirilen bu çiçek, o bölgelerde doğal olarak yetişmektedir.

  • Petunya mevsimlik bir bitkidir. Yaz mevsiminde açar. 
  • Çiçekleri iridir ve yaprakları yumuşak, tüylüdür. Ayrıca çok güzel kokarlar.
  • Petunya çiçeğinin anlamı umuttur. Güzel kokusu kadar anlamı ile de etkileyicidir. Bu çiçek “Umudunu kaybetme” mesajı verir.
  • Petunya türleri oldukça fazladır. Eğer Calibrachoa olarak adlandırılan “Milyon Çanlar Çiçeği” de petunyadan sayılacak olursa neredeyse 50’ye yakın petunya çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Bu türlerden bazıları yayılan türlerdendir ve zemin kaplaması için oldukça ideal çiçeklerdir. Petunya türden türe boyut değiştirebilir. 17 cm boyutunda olabilen türleri vardır. Burada bahsedilen bitlinin değil, çiçeğin boyutudur. Evet 17 cm’lik taç yaprak oldukça iddialı :)

    pembe petunya
    Görsel: Gardening Know How
  • Çiçekleri borazan şeklinde genellikle pembe, beyaz, mor, mavi ve kırmızı renklerde olur. Yukarı doğru bakan çiçekleri olan türleri vardır ancak aşağı sarkan türde petunyalar da vardır. Bu çiçekler farklı çiçeklerle güzel bir aranjman oluştururlar. Çiçeğin renkleri ikili de olabilir. Beyaz içerisinde mavilikler, pembeli moru çiçekler ile çok çeşitli renk seçenekleri sunar.
  • Petunyanın otsu bir gövdesi vardır.
  • Petunya gelişimi için sizden fazla sıcaklık istemez ancak bu güneşi sevmediği anlamına gelmez. Günün en azından çeyreğini güneş ile temas halinde geçirmeyi ister.
  • Nem isteği fazla değilidir.
  • Gölge alanlarda kendini koruyabilse de ışıklı ortamları severler.
  • Besince zengin topraklarda yetişirler. İyi gübrelenmiş ve humuslu ve havadar toprak isterler. Drenaj çok önemlidir.
  • Düzenli sulama önemlidir. Bitkinin fazla çiçek açması buna bağlıdır. Bitkinin toprağı kurumamalıdır. Orta seviye bir sulama sıklığı yeterlidir diyebiliriz.

    mor mavi petunya
    Görsel: Tom Clark’s blog
  • Petunyanın toprağı hafif nemli olmalıdır. Bu nedenle düzenli olarak sulanmalı ve toprağı sürekli nemli kalmalıdır.
  • Bitki rüzgardan korunmalıdır.
  • Petunya fidesi aralıklı olarak dikilmelidir. Minimum 25 x 25 cm aralıklarla dikilmelidir. Dikim zamanı ilkbahar sonu yaz başıdır yani mayıs ve haziran aylarıdır.
  • Şubat ve mart ayında yastıklarına ekilen tohumlar mayıs ve haziran ayında bahçeye veya saksıya ekilir.
  • Petunya üretimi tohum ile de çelik ile de kolaylıkla gerçekleşir. Petunya tohumu 2 hafta içerisinde çimlenebilir. Petunya çelik üretimi ise Temmuz ve Ağustos aylarında yapılır.
  • Petunya budama bitki için oldukça mühimdir. Eğer ölmüş çiçekler ayıklanmazsa, bitki topraktan alması gereken besinleri eksik alacaktır. Bu da gelişimini olumsuz olarak etkileyecektir.
Tohumla Petunya Üretmek

Tohumla petunya üretmek oldukça basittir. Dikim zamanından önce tohumlar sıcak yastıklara atılır. Biraz bolca serpilmesi tohumların tutunması için önemlidir.

Mayıs ve haziran ayları arasında fide ekimi yapılacağı düşünülürse tohumlarınızı mart başında hazırlamanız faydalı olacaktır.

Çimlenme 2 hafta içinde başlayacaktır. Ancak bu süre uzayabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tarım Teknolojileri, Tek yıllık Çiçeklerin Yetiştiriciliği kitapçığında ocak ve mart ayları arasında yastıklara ekilen tohumların, nisan ayında balçık, yaprak çürüntüsü ve iyi ayrışmış gübre ve dere kumu karışımı ile hazırlanan bir harca, kasaya veya saksılara ekilmesi önerilir.

Nisan ayında şaşırtma işlemi uygulanması önerilir. Yani tohumların ekildiği yerden alınıp, daimi yerine benzer bir ortamda gelişimine devam etmesi gerekir. Ardından fidelerimiz hazır konuma gelmek için burada gelişmeye devam edecektir.

Fideler minimum 5, maksimum 8 cm boyuna ulaştığı zamanda, mayıs ve haziran aylarında da bahçelere ve saksılara ekimi gerçekleştirilebilir. Ekim işlemi yapılırken fideler arasında en az 25 cm boşluklar bırakılmalıdır.

petunia
Görsel: Proven Winners
Çelikle Petunya Üretmek

Petunya bitkinizi çelikle üretecekseniz ağustos ayında çelikleri almanız gerekiyor. Henüz yeşil olan çelikler yaz sonunda köklendirilerek toprağa dikilir. Kum ve funda karışımına ekilen çeliklerin ilkbahara kadar seralarda bekletilmesinin ardından aynı tohumdan çoğaltmada olduğu gibi nisan ayında şaşırtması yapılır. Ardından dikim mevsiminde kendi kalıcı yerine ekilir.

Üretim işleminden sonra rutin bakım yapılmalıdır. Bunlar düzenli sulama, düzenli budama ve toprağın beslenmesidir. İlk budama çiçeğin tek yıllıktan geçiş aşaması için önemlidir. Eğer bu bakımlar ihmal edilirse zamanla daha küçük çiçekleri oluşacak olan petunyalar, çıkan ilk çiçekleri kesildikten sonra hem enine hem de boyuna büyüme gerçekleştirir.

(Tohumla Çiçek Üretmek   &  Diğer Çiçek Çoğaltma Yöntemleri)

Bitkinin en sık karşılaştığı rahatsızlıklar Phytophtora, yaprak biti ve Sclerotinia’dır. Düzenli bakım hastalıktan koruma için önemlidir.

En sık karşılaşılan petunya türleri Petunia hybrida, Petunia axillaris ve Petunia violacea olarak adlandırılan türlerdir.

Petunia hybrida
Petunia Hybrida – Görsel: Cerny Seed

Petunia Hybrida:

  • Büyük çiçeklere sahip olan bir petunya türüdür. Ancak yaprakları daha küçüktür.
  • Bu türün çiçekleri kırmızı, pembe, mavi tonları, sarı ve beyaz renkli olurlar.
  • Bitkinin boyu yaklaşık 20–45 cm arasında seyreder.

 

 

 

 

Petunia axillaris
Petunia Axillaris – Görsel: Sarah Raven

Petunia Axillaris (pnyctaginiflora):

  • Bu petunya türünde çiçekler yalın ya da kaymerlidir.
  • Çiçek renkleri genellikle kirli beyazdır ve çiçeklerin taç yapraklarının dip kısımları dardır.
  • Çiçekler uzundur.
  • Çiçeğin açtığı zamanlar çoğunlukla haziran ve ekim arasıdır.
  • Bitkinin boyu 30 cm’e kadar ulaşabilir.

 

 

 

Petunia violacea
Petunia Violacea – Görsel: Domfloris

Petunia Violacea:

  • Bu petunya türünde çiçekler pembe tonlarındadır. Pembeye çalan kırmızılar, morlar görülebilirken çiçekler iki renkli de olabilir.
  • Yukarıda bahsettiğimiz iki türün melezlenmesi ile oluşturulmuştur.

Petunya çiçeği farklı renk ve desenlerde olabilir. Yani bazen tatlı pembe kalpler vardır içerisinde çiçeklerin bazen de Night Sky gibi bir evren… İşte güzel birkaç petunya örneği;

Pembe Petunya
Görsel: Zulily
petunya çiçeği
Görsel: Proven Winners Plants
renkli petunya
Görsel: Proven Winners Plants

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir