Kendin Yap (DIY)

Kendin Yap: Çiçeklerle Süslenmiş Düğün Pastası Yapımı

Nişan ve düğün törenlerinin baş tacı kutlama pastaları her zaman dikkat çekmiştir. Düğün pastaları özellikle günümüzde yalnızca lezzeti değil aynı zamanda görünümleri ile de çokça dikkat çekiyor. Peki evde düğün pastası nasıl yapılır öğrenmek ister misiniz?

Bu yazımızda iki katlı pasta nasıl yapılır ve yapılan iki katlı pasta nasıl sabitlenir sorularını yanıtlarken ayrıca şeker hamurundan nişan pastası yapımı hakkında merak edebileceğiniz her şeyi sizler için araştırdık.

Sizler için çiçeklerle süslenmiş, beyaz renkli bir pasta yapım tarifi hazırladık. Kendi düğününüz için veya sevdikleriniz için ev yapımı bir kutlama pastası fikri hoşunuza gittiyse vakit kaybetmeden tarifimize başlayalım.

Tarifimizi 2 aşamalı gerçekleştireceğiz. Kekin yapımı birinci aşama, süslenmesi ise ikinci aşama. Öncelikle kekinizi kaç katlı ve hangi boyutlarda yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Buna karar verirken aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.

Pasta porsiyonları
Görsel: yakescakes.com
Pastanın Kekinin Yapılması

Kekinizin kaç katlı ve kaç kişilik olacağına karar verdiyseniz artık yapıma geçebiliriz. Öncelikle gerekli malzemeleri sayalım. Biz iki katlı küçük bir pasta hazırlayacağız.

Gerekli Malzemeler
  • Kelepçeli kek kalıbı
  • Mikser
  • Kaşık
  • Küçük un eleği
  • İnce iplik

Pandispanya hamuru için;

  • 8 adet yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un
  • 2 kabartma tozu
  • 2 vanilya
  • biraz tuz
  • Ilık su
  • Margarin

Pasta kreması için;

  • Vanilya aromalı 3 tane hazır pasta kreması
  • 1 litre kadar süt

İsteğe bağlı malzemeler;

Kekin içerisi için taze veya meyveler ve çikolata parçaları

Kekin Hazırlanışı
evde düğün pastası yapımı
Görsel: bettycrocker.com

Yumurtalarımızın sarıları bir yere, beyazlarını ayrı bir yere alarak tarifimize başlıyoruz. Yumurta sarılarını toz şekerle çırpıyoruz. Bu işlem sonrasında tatlı bir krema elde etmiş olmamız gerekiyor. Bu sebeple kıvama gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz.

Ardından bir çay bardağı kadar ılık su, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Ardından bu karışıma unumuzu ekliyoruz. Yavaş yavaş ve mümkün olduğunca eleyerek eklediğimiz unu da bir güzel karıştırıyoruz.

Yumurtamızın sarılarını kullandık. Peki beyazını ne yapacağız? Elbette onları da atmıyoruz. Bir tutam tuz ile karıştırdığımız yumurta beyazlarını birlikte iyice çırpıyoruz ve ardından diğer karışımımıza dahil ediyoruz. Kaşık yardımı ile karıştırıyoruz. Hamurumuzun ham hali hazır. Artık onu pişirip bir kek haline getirme zamanı.

Eğer 2 adet kalıbınız var ise bu karışımı oranlayarak ikisine birden dökebilir ve birlikte pişirebilirsiniz. Şayet kalıbınız tek ise, malzemeleri yarı yarıya kullanarak 2 ayrı kek yapmanızı öneririz. Zira biri pişerken diğer malzemeler çiğ halde beklediğinde yeterince iyi bir performans göstermeyecektir. Bu sebeple önce bir keki hazırlayıp, onu fırına verince ikinci keki yapmaya başlayabilirsiniz.

Kelepçeli kek kalıbınızın taban kısmını bir miktar margarin ile yağlayın. Kenarlardan başlayarak eşit miktarda döke döke kalıplara güzelce yayın malzemeyi. Isıtılmış fırına atıp 160 derecede kekiniz kabarana kadar güzelce pişirin.

Kek piştikten sonra çıkarıp biraz soğumaya bırakın. İnce iplik ile keki yanlarından 3 eşit parçaya ayırın.

keki ip ile ayırmak

Bu işlemi yaparken milimetrik hatalar yapmamak için kürdan ile kesim noktalarınızı belirleyebilir, ipliği üzerilerinden geçirebilirsiniz.

Kekleriniz kenarda dinlenirken gelin biz de kremamızı yapalım.

Pasta kremasının hazırlanışı oldukça kolay. Çünkü hazır krema kullanacağız. Kremanın kutusnda yazan miktar kadar margarin kullanarak kremanızı çırpın. İşte bu kadar basit :)

Görsel: americastestkitchenfeed.com

Sıra keklerimizi hazırlamada. Önce bir miktar süt ile katların aralarını ıslatın. Ardından katların aralarına krema yayın. Dilerseniz kakaolu bir krema kullanabilirsiniz. İsteğe göre krema üzerine kuru veya yaş meyveler ekleyebilir, damla çikolata, damla sakızı gibi malzemelerle doldurabilirsiniz.

düğün pastası keki hazırlama
Görsel: americastestkitchenfeed.com

Kek katmanlarının arasını doldurarak üst üste ekleyebilirsiniz. İlk 3 katman birleştikten sonra pastamızın ilk katı tamamlanmış demektir.

Üst katın hazırlığına başlamadan önce kekinizin boyutunu küçültmeniz gerekir. Eğer iki pişirme kabı arasında yeterince boy farkı varsa buna gerek yok.  Küçültme işlemi için bir tabak, kase veya yuvarlak kenarlı herhangi bir kap kullanılabilir.

iki katlı pasta yapımı
Görsel: americastestkitchenfeed.com

İlk kata yaptığımız işlemleri sırayla üst kat için de gerçekleştiriyoruz. Yine katmanları tek tek süt ile ıslatıp krema ve diğer dilediğimiz malzemelerle döşüyoruz.

pastayı krema ile kaplamak
Görsel: americastestkitchenfeed.com

Ardından pastamızın katlarını krema ile veya şeker hamuru ile kaplıyoruz. Krema ile kaplamayı tercih edecek iseniz, kremanızı pürüzsüz bir şekilde yaymanız gerekir. Şayet şeker hamuru kullanacaksanız, şeker hamurunuzu nişastayı un gibi kullanarak ince bir katman halinde açarak pastanın üzerine kaplayın.

Wikipedia’nın verdiği bilgiye göre şeker hamuru, şeker ve su karışımının yaklaşık 112-115 derece sıcaklıkta ısıtılıp, bir miktar soğutulduktan sonra çırpma ya da hızlı karıştırma yoluyla hazırlanan mat renkli bir hamurdur. Bu nedenle de koruyucu madde içermediği müddetçe bir zararı olduğunu söylememiz yanlış olur. Ancak yine de çok tüketmemekte fayda olduğunu belirtelim.

Eğer pastanızı krema ile kaplamayı düşünüyorsanız, kremanızı seçerken çabuk donan bir ürün seçmeniz kolaylık sağlayacaktır.

Şeker hamurunu pasta üzerine kaplarken her katı ayrı ayrı kaplayıp daha sonra birleştirmelisiniz.

iki katlı pasta keki hazırlığı
Görsel: americastestkitchenfeed.com

Ardından krema ile kapladığınız veya şeker hamuru ile kapladığınız pastanızın alt katında bazı hesaplamalar yapmanız gerekir. Üst katı tam ortaya yerleştirebilmek için iki kalemi pergel gibi gibi kullanabilirsiniz.

evde düğün pastası yapmak
Görsel: americastestkitchenfeed.com

Daha sonra alt katın tam ortasından 5 ayrı noktadan çöp şişler ile bir kez daha ölçü alın ve aynı üst görseldeki gibi çöp şişleri 5 noktadan saplayın. Akabinde alt katın üzerine üst katı ekliyoruz.

iki katlı pasta yapmak
Görsel: americastestkitchenfeed.com

Bu şekilde yerleştirdiğimiz zaman, üst kattaki pastamız alt kata baskı yapmayacaktır. Dilerseniz karları artırabilir, 3. katı da çıkabilirsiniz. Tamamen size kalmış.

Pastanın Çiçekli Süslemelerinin Yapılması

Gelelim en renkli en neşeli kısma. Pastamızın alt yapısı hazır olduğuna göre güzelse süsleyebiliriz.

Malzemeler

  • Taze çiçekler (Şakayık, succulent, Ranunculus –düğün çiçeği- yıldız çiçeği ve pastanızı süslemek istediğiniz renkteki diğer çiçekler.)
  • Kek standı
  • Makas
3 Önemli Öneri

Pastamızı süslemeye başlamadan önce kullanacağımız çiçek ve yaprakları sterilize etmemiz gerekiyor. Su ile nazik davranarak ancak iyice yıkayıp ardından kurutuyoruz.

çiçekler pasta süslemesi
Görsel: greenweddingshoes.com

Gelelim süslemeleri yapmaya. Önce standımızın üzerine pastamızı nazikçe yerleştiriyoruz. Şakayık ve yıldız çiçeği gibi büyük, gösterişli çiçeklerimizi saplarından yaklaşık 5’er cm kalacak kadar kesiyoruz ve kekin en tepesine yerleştiriyoruz.

Çiçeklerin alt kısmına doğal bir görünüm katmak için yapraklar ekleyebiliriz.

gerçek çiçekle pasta
Görsel: greenweddingshoes.com

Ardından pastamızın sağ veya sol kısmına tonca biraz daha açık ve boyut olarak daha küçük bir kaç çiçek ekliyoruz. Çok abartılı olmaması açısından tek bir yana eklemenizi tavsiye ederiz.

Son olarak da pastanın en alt kısmına (Üst katta çiçekler sağda ise sola; solda ise sağa) bir adet sukulent bir adet de düğün çiçeği kondurun. Bu iki çiçeğin bütünlüğü ve pastanın finalindeki yeşil dokunuş, pastanızı enfes bir görünüme kavuşturacak.

düğün için pasta yapmak
Görsel: greenweddingshoes.com

İşte her şeyi ile sizin emeğiniz olan düğün pastası hazır! Hem lezzetli hem de görselliği ile muhteşem. Ellerinize sağlık :)

Farklı pasta seçenekleri için de ÇiçekSepeti’ni inceleyebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir