Çiçek Bakımı

Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? (Lavanta Bakım Rehberi)

Mis kokulu bir Akdeniz kızı olan lavanta, kokusuyla herkesi büyüleyen bir çiçektir. Güzelliği dillere destan, kokusu bir efsane ve de her tanesi ayrı bir şifadır! Peki, tüm bu övgüleri hak eden lavanta çiçeği nasıl yetiştirilir, nerede yetişir, faydaları nelerdir? Lavantaya dair merak ettiğiniz ne varsa bu yazımızda anlatacağız!

Lavanta çiçeği; Ballıbabagillerden, mavi veya mor renkli çiçekleri koku sanayisinde kullanılan bir bitkidir. Peki, “Nedir bu ballıbabagiller?” derseniz, çoğu güzel kokulu ve bir ya da çok yıllık çiçekli bitkilerin ait olduğu bir familyadır. Bu familyada yer alan çiçekler arasında en çok bilinen ise kuşkusuz lavantadır. Lavantanın genel olarak 39 türde sınıflandırılmış olduğunu biliyoruz. Ancak biz işin bu boyutundan ziyade bakım ve yetiştirilmesi ile ilgileniyoruz. Şimdi gelin mis kokulu lavantalar hakkında merak edilen her şeye daha yakından bakalım.

Lavanta Hakkında Merak Edilen Her Şey

Lavanta çiçeği
  • 20 ile 60 cm arasında uzamaktadır.
  • Çalı görünümlü çok yıllık bir bitkidir.
  • Haziran ve temmuz aylarında çiçek açar.
  • Maviden mora uzanan çiçekleri bir boru görünümünde büyür.

Lavanta Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta çiçeği nasıl yetiştirilir?
  • Hemen her toprakta yetişebilen bir bitkidir. Çok seçici değildir. Kuru, hafif, kireç bakımından zengin toprakları sever.
  • Kuraklığa da soğuğa da dayanaklıdır.
  • T.C  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, lavanta için hem vegetatif  hem de generatif olarak üretilebilen bir bitki bilgisini veriyor. (* Generatif yollarla bitki yetiştirilmesi ve* Vegetatif yollarla bitki yetiştirilmesi yöntemlerini linklere tıklayarak öğrenebilirsiniz.)
  • En çok sorulan sorulardan biri olan “Lavanta çiçeği nerede yetişir?” sorusunun yanıtı ise çeşitlidir. Genellikle deniz ikliminin olduğu bölgelerde yaygın olarak görülmektedir. Türkiye’de hem toprak hem de iklim bakımından Akdeniz bölgesinde oldukça fazla bulunmaktadır. Güneşi oldukça sever.
  • Sulama konusunda rahat bir bitkidir. Yetiştirilen toprak aşırı kumlu değilse suya neredeyse hiç ihtiyacı olmaz. Çiçek verimini artırmak için ara sıra sulama yapılması yeterlidir.
  • 2-3 senede bir gübreleme yapmanız yeterli olacaktır. Ancak olmazsa olmaz değildir.
  • Işığı çok sever. Bu yüzden eğer evde bakılıyorsa pencere kenarlarında mutlu olacaktır.
  • Bu güzel çiçek genellikle bahçede yetiştirilen bir bitkidir. Dertsiz olmasına rağmen saksıdan ziyade geniş alanlarda mutlu yaşar. Saksıda yetiştirmek için büyük saksılar tercih edilmelidir. İlkbahar ve sonbahar aylarında saksı değişimi yapılması gerekir. Ayrıca yılda 1 defa saksı değiştirilmesi yeterlidir.
  • Saksı değişimi esnasında drenaj için en alta – saksı deliklerini kapamayacak şekilde- çakıl taşları koyulması daha sağlıklı olacaktır. Bu sayede bitkinin kökleri hava alacak ve gelişimi için gerekli ortam sağlanacaktır. Hava almayan ve drenaj sağlanmayan saksılar, bitkinin gelişimini bir süre sonra durma noktasına getirir.

Yetiştirme ve Çoğaltma

Lavanta nasıl çoğaltılır?
  • En yaygın üretme tekniklerinden biri de elbette çelikle üretimdir. Biraz daha detaylı anlatmak gerekirse;
  • Tohumla yetiştirme yöntemi için öncesinde ekilecek arazinin iyice havalandırılması gerekir.
  • Talaş ve kumla karıştırılan tohumlar, bir ay boyunca buzdolabında bekletilmelidir.
  • Lavanta çiçeği tohumla çoğaltılmak için uygundur. Tohumlar talaş veya kumla karıştırılır, 30-40 gün boyunca 5 derece sıcaklıkta bekletilir. Bu beklemenin ardından 3 mm derinlikte ekilerek aydınlık bir yere alınır. Lavanta tohumu çimlendirme işlemi 21 günde tamamlanır.
  • Tohumlar ekilip çimlendikren sonra ilk sene çimlenme olmaz. Zayıf ve kısa saplı bitkiler oluşur ancak ikinci senenin sonunda çiçeklenme gözlemlenmeye başlar.
  • Fideleri ekerken minimum 30 x 40 cm’lik boşluklar bırakılmalıdır. Peki, lavanta hangi mevsimde ekilir? Bölgenin iklim koşulları da baz alınarak lavanta dikimi için ilkbahar ayları tercih edilmelidir.

Lavanta Hasadı Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Lavanta hasadı

Hasat yapılırken tamamen kuruyan dallar bitkiden alınır. Yan dallardaki çiçek başlarında bulunan uç çiçekler ve orta saptaki başak hasat edilmektedir. Hasadın elle yapılması gerekir. Dalları değil de çiçekleri hasat edecekseniz bu yol ellerinizin mis kokmasına sebep olacaktır :)

Peki, lavanta hasadı ne zaman yapılır? Bu sorunun cevabı ise çiçeklenmenin olduğu zamandır.

Bal arılarından korunmak için hasadı sabahın çok erken saatlerinde yapmanız gerekmektedir.

Kurutma Yöntemleri

Lavanta kurutma yöntemleri

Çiçeği tüketmek istiyorsanız önce kurutmanız gerekir. Sıcağı seven bir bitkidir ancak kurutulma işleminde güneş görmek istemez. Güneşte kuruyan lavantaların aromaları zarar görecek ve renkleri solacaktır. Lavanta çiçeğini sağlarından ayırarak kurutmak gerekir. Gölgeye serilerek kurutulması en iyi yöntemdir.

Eğer lavanta çiçeği doğal yollarla kurutulmayacak ise normalden daha dikkatli davranılmalıdır. Sıcaklığın ortalama 30 derece olmasına önem verilmelidir.

Çiçek gölgede kurutulmalıdır ve lavantadan uçucu yağ üretmek için su ya da buhar distilasyonu yöntemi uygulanması gerekir.

Lavanta Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Lavanta çiçeği faydaları nelerdir?
Oldukça faydalı olan lavanta, birçok alanda kullanılan bir bitkidir.
  • Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
  • Kokusu sinir sistemine etki eder. Sakinleştirici etkisi bilinen lavanta uykusuzluğu da giderir.
  • Romatizmal rahatsızlıklardan ötürü gelen ağrıları tedavi eder.
  • Antiseptik özelliğe sahiptir ve yağı cilde faydalıdır. İçerisinde bulunan besinler sayesinde kızarıklık ve yara izlerinin geçmesini sağlar. Ayrıca akne tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Egzama kaşıntılarına iyi gelir.
  • Lavanta saçların uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini engeller.
  • Bağırsak ve hazımsızlık gibi sorunlarla savaşır. Bunun için çayının tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Yaralara uygulanarak hücre yenilenmesini hızlandırır.
  • Yağı yanık tedavisinde kullanılmaktadır. Ek olarak kas ağrılarını giderdiği bilinmektedir.
  • Mide bulantısına iyi gelir.

Yağından uyku spreyi hazırlayabilirsiniz. Bunun için yarım su bardağı ılık suya bir çay kaşığı lavanta yağı damlatın.

Kullanım Alanları

Lavanta çiçeği kullanım alanları
  • Uçucu yağ olarak kozmetik ve parfüm sektöründe kullanılmaktadır.
  • Güzel kokusu ile sabunlara, esanslara ilave edilmektedir. Bunun yanı sıra bedene olan faydası sebebi ile tıbbi olarak da kullanılmıştır.
  • Tüketimde genellikle lavanta çiçeği kurusu kullanılmaktadır. Lavanta yağı ise cilt ve saç için oldukça faydalıdır.
  • Evde kendiniz de lavantadan çiçeğinden kolayca faydalanabilirsiniz. Kuruttuğunuz lavanta çiçeklerini çay olarak rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Gelin buketi olarak da kullanılan çiçek, son dönemlerde düğün ve tören ikramlarında da yer bulmaktadır. Bunları birkaç örnek ile gösterelim;

Gelin tacı

Güzel gelinler için güzelliği nam salmış lavantalarla hazırlanmış bir gelin tacı.

Gelin buketi
Görsel: wantthatwedding.co.uk

Lavantalardan oluşan bir gelin çiçeği, lavantayı seven bir gelin için eşsiz bir çiçek buketidir. Siz de kurutulmuş lavantaları alıp buket haline getirerek ya da direkt kurutulmuş lavanta buketlerini online olarak satın alarak düğün gününüz için eşsiz bir buket oluşturabilirsiniz.

Tüm çiçek türleri için ihtiyacınız olan ürünleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

İlgili Makaleler

17 Yorum

  1. Lavanta bitkisini salonumda beslemek istiyorum mümkünmüdür acaba verim alabilirmiyim.?

    1. Mümkündür fakat yine de büyük alanlarda yetişmeyi seven bir bitki. Evde yetiştirmek istiyorsanız güneş gören bir köşeye biraz geniş bir saksının içinde rahatça bakabilirsiniz. Fazla suya gerek duymazlar. Toprağını da senede 1 değiştirirsiniz ilkbahar ya da yaz aylarında. Gayet mümkündür evde yetiştirmek.

  2. Lavanta yı acaba hangi aylarda dikebiliriz mesala 10.ayda ekim ayında diksek olurmu bilgi alabilirmiyim

    1. Lavanta hertürlü toprakta yetişir saksı değişme gereği yoktur ama büyük bir saksıya dikin 2 yılda bir yanmış hayvan gübresi ilave edin çok yıllık bir bitkidir kolay soğuk almaz fidesi fidan merkezlerinde saksısı 5 ile 10 TL arasında fiyatı vardır kolay gelsin çiçek severler

  3. Lavantanın tohum olarak çoğaltılması ve tohumdan çoğaltılan bu lavanta fideleri ticari amaçlı tarlaya dikilirse verimli olur mu. Fidancilarla konuştuğumuzda tohumla çoğaltmanın olmayacağını söylüyorlar. kendi fidelerini satmak amaçlı mı söylüyorlar bilmiyorum.Sizlerden uzman görüşü alabilir miyim.

  4. Ev ortamında saksıda yetiştirmek istiyorsanız havadar bir yerde olmasına dikkat edin. Tohuma uğraşmak yerine fidancılardan 5 liraya alabilirsiniz.

  5. Ben Erzincan da lavanta yetiştirmek istiyorum. Bu işi ticari olarak yapmak amacındayım. Acaba buranın iklimi bunun için uygun mudur, onu bilemedim. Bu konu hakkında nereden bilgi alabilirim acaba

  6. Küçük bir fide ekmiştim, kocaman bir ağaç oldu.. Yaprakları çok güzel kokuyor,fakat çiçek açmıyor….boyu nerdeyse 1.5 metre…

  7. ben halk eğitim bünyesinde lavanta yetiştirmek istiyorum kursiyerlere bana yardımcı olabilecekmisiniz

  8. Lavanta çok güzel büyüdü, nerdeyse 1 metreyi geçti. Fakat 2 senedir çiçek açmıyor. Yardımcı olursanız sevinirim….

  9. Muglada lavanta yetiştirmek istiyorum burda sadece ev önlerine dikmişler burada yapsam yetişir mi

  10. selam. Kayserideyim. Gecen sene ektigim lavanta hala kuru duruyor. Acaba ne yapmam gerekir. Şuan tarih 05.04.20

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir