Bir Bakanın Bir Daha Baktığı Dünyanın En Acayip 7 Çiçeği
Papatyalar, güller, orkideler… Güzelliği ile bizi büyüleyen bir çok çiçek var etrafımızda. Ancak toprak ananın bizlere sunduğu bitkiler yalnızca etrafımızda gördüklerimizle sınırlı değildir. Daha önce hiç görmediğimiz milyonlarca farklı bitki çeşidi vardır.
Dünyada yetişen, bizim çok az gördüğümüz ve hatta hiç görmediğimiz bazı bitki türleri, özellikleri ile bizleri şaşırtır. Yeryüzünü birlikte paylaştığımız, besin zincirinin üretici grubunu oluşturan bu topluluk, kısa mesafelerde dahi büyük değişiklikler gösterir. Dünya üzerindeki iklim çeşitliliği göze alındığında, bitki çeşitliliğinin de bu kadar fazla olması gayet normaldir. (Meraklısına, eba.gov.tr – Yeryüzündeki Bitki Toplulukları )
Yeniden dirilen, 5 yıl susuz kalsa bile ölmeyen, dünyadaki en pis kokan, dans eden, içinde tank gibi su barındıran ve küsen birbirinden farklı çiçekler… İşte karşınızda dünyadaki en acayip, en değişik çiçekler ve isimleri;
1 – Desmodium Gyrans: Dans eden bitki
Desmodium Gyrans, bilinen ismi ile ‘Dans eden Bitki’ ya da en yaygın adıyla ‘Telgraf Bitkisi’. Bitkinin bu kadar ünlenmesinin sebebi yapraklarının sesle hareket etmesinden kaynaklanıyor. Çimlenmeden hemen sonra verdiği ilk gerçek yaprakları ile başlayan hareket ve tepki verme bitki geliştikçe daha da artıyor.
Yapraklarının hareketleri semafor işaretleşmelerini andırıyor. Bu dans eden bitki türünün yetiştirilmesi çok kolay. Sulanan ve iyi bakılan Desmodium Gyrans, güneşli bir günde hemen dans edecektir.
2 – Amorphophallus Titanum, nam-ı diğer Ceset Çiçeği
İnsandan uzun boylu olan Amorphophallus titanum, Endonezyalılar tarafından “titan arum” (leşçiçeği) olarak adlandırılmıştır.
Dünyanın en büyük çiçeğine sahip olan bitki çok zarif görünse de, yaydığı koku hayvan leşininkine benzemekte. Çiçek açtığında yaklaşık 800 metre uzaktan kokusu duyulan, çürümüş et benzeri aşırı derecede iğrenç bir koku salar. Bu sebeple dünyanın en kötü kokusuna sahip bitki olarak bilinir. (Wikipedia – Amorphophallus titanum )
Aynı zamanda “Şeytan’ın dili” olarak bilinen bu pis kokulu çiçek, Batı Endonezya’da bulunan Sumatra yağmur ormanlarında İtalyan bitki bilimci ve gezgin Dr. Oroardo Beccari tarafından 1878 yılında keşfedilmiştir.
3 – Baobap: Kendi içinde su barındıran ‘şişe ağaç’
Baobab; anavatanı Madagaskar, Afrika ve Avustralya olan sekiz ağaç türünü içeren bitki familyasının genel adı. Boyları 18 metreyi bulan bu bitkilerin gövde çevresi 30 metreyi çapı 9 metreyi buluyor. “Şişe ağacı” olarak da bilinen bitki türü şekil itibariyle şişeye benziyor. İçinde de 300 litre su barındırıyor. Bu bitkinin 500 yıldan fazla ömrü olmasına şaşmamalı.
Tabii bizler bu çiçeğe daha çok küçük prensten aşinayız. Eğer zamanında budamaz ise bütün gezegeni saracak olan Baobab ağaçlarını nasıl unuturuz. Bu arada küçük prens ve gülün hikayesini bir de bizden dinlemek isterseniz buraya tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.
4 – Mimosa púdica: Küstüm Çiçeği
Bu çiçek daimi bir küsme hali içindedir. Botanik adı Mimosa Pudica (pudica utangaç demektir) olan çiçek bizde küstüm çiçeği olarak anılır. Bitkinin parçalı yaprakları dış etkilere karşı son derece hassastır.
Dokunulduğunda ya da sallanıldığında yaprakları birbirlerine birleşerek kapanır. Dokunmayacaksınız, sallamayacaksınız, küstürmeyeceksiniz kendisini. Neyseki küskünlüğü çok uzun sürmüyor; bir iki dakika içinde yeniden açıyor kendini.
Brezilya kökenli olup, nemli ve sıcak iklimlerde yetişiyor. Pembe- eflatun renkte, ipeksi ve güzel kokulu çiçekleri oluyor. Haziran-Ekim ayları arasında açıyor. Duygusallığı ile Küstüm Çiçeği, dünyadaki en acayip çiçekler sıralamasındaki yerini alıyor tabii ki.
5 – Dionaea muscipula: Sinekkapan bitkisi
Kendinden süslü doğal sinek kapanı! Bu etobur bitki eşi benzeri olmayan tuzaklarla dolu. Bitkinin iki açılır kapanır yaprağı ultra duyarlı tüylerle kaplı. Bu tüyler karıncadan eklembacaklılara kadar herşeyin varlığını algılar ve işte o anda yapraklar bir saniyeden kısa sürede kapanır. Bitkinin en hızlı geliştiği ve beslendiği tarihler Mayıs-Ekim ayları. Bir de dip not; bu bitkinin nesli tükenmek üzereymiş.
6 – Welwitschia Mirabilis: Dünyanın en dirençli bitkisi
Şimdiye kadar güzelliklerinden ve hoş kokularından bahsettiğimiz çiçeklerin karizması bu çiçeğin varlığı ile biraz sarsılıyor. O yüzden Welwitschia Mirabilis’e çiçek yerine bitki demeyi tercih ediyoruz. Kendisi dünyanın en dirençli bitkisi.
1859 yılında Avusturyalı botanikçi Friedrich Welwitsch’ın keşfi bu bitki. Her ne kadar çok güzel ve etkileyici bir görüntüsü olmasa da Welwitschia Mirabilis bitkisinin hesaplanan ortalama ömrü 400 ila 1500 yıl. Susuz bir şekilde 5 yıl yaşayabiliyor. Bitki, sadece iki yaprak, güçlü bir sap ve kökten oluşuyor. Yapraklar devasa boyutlara kadar büyür. Sapı da kalınlaşır ve 2 metre yüksekliğe, 8 metre genişliğe ulaşır.
7 – Selaginella Lepidophylla: Yeniden dirilen bitki
Bitkiler dünyasındaki en enteresan olaylardan biri de dirilen bitkiler adıyla meşhur olan bir grup bitkinin uyguladığı tahammül metodu. Saklananların ve su depo edenlerin aksine bu bitkiler, hemen hemen tamamen susuzlukta yaşayabilirler. Bitkideki su potansiyeli, kuraklıkta normal haldekinin %3’üne kadar düşebilir
ve bu anda bitkide hiçbir metabolik aktivite ölçülemez. Dıştan bakan birine göre ölü görünen bu bitkiler, çöl yağmurlarının gelmesi ile birlikte yeniden dirilişi hatırlatırcasına, programlandıkları gibi aniden canlanır ve normal metabolik faaliyetlerine başlarlar.
Selaginella lepidophylla da neredeyse hiç suya ihtiyaç duymadan yaşaması ile ünlü bir çöl bitkisi. Kurak iklimde gövdesi birleşerek bir top şeklini alıyor, nemli yerlerde ise top şeklinden çıkarak kendini salıyor. Selaginella lepidophylla, Chihuahuan Çölü‘ne özgü bir bitkidir.
Allah, evrende harika canlılar, sistemler yaratıyor maşaAllah