
Sevgililer Günü Tarihçesi Nedir, Ne Zaman Kutlanır, Neden Kutlanır?
Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat’ta tüm dünyada büyük bir coşkuyla kutlanan, aşk ve sevginin sembolü haline gelmiş özel bir gün. Peki, bu günün kökeni nedir ve neden bu kadar önemli hale geldi? Sevgililer Günü tarihçesi, Antik Roma’dan günümüze uzanan büyüleyici bir geçmişe dayanıyor. Her yıl şubat ayının yaklaşmasıyla birlikte sokaklar, mağazalar ve vitrinler kırmızı ve pembe tonlarla süslenirken, sevgililer de birbirleri için en özel sürprizleri planlamaya başlıyor. Ancak Sevgililer Günü, yalnızca hediyeler ve romantik jestlerden ibaret değil; bu özel gün, aşkın ve sevginin evrensel bir dilde ifade edilmesini de simgeliyor. İşte bu yazıda, Sevgililer Günü tarihçesi ve bu anlamlı günün ardındaki hikayelerle ilgili bilmeniz gereken tüm detayları bulacaksınız!
Her yıl şubat ayının gelişiyle birlikte sokaklar, mağaza vitrinleri ve reklamlar, Sevgililer Günü’nün yaklaşan coşkusunu yansıtmak için süsleniyor. Markaların sunduğu cazip indirimler ve özel organizasyonlarla bu ay, romantizm ve avantajlarla dolu bir döneme dönüşüyor. Sevgilisi olanlar, bu özel günü unutulmaz kılmak için planlar yaparken, hediyeler konusunda yaratıcı çözümler bulmaya çalışıyor. Peki, Sevgililer Günü tarihçesi nereye dayanıyor? İlk olarak ne zaman kutlanmaya başlandı? Bu ismi kim verdi ve neden her yıl bu özel günde hediye verme geleneği var? Ayrıca, hangi ülkelerde Sevgililer Günü büyük bir heyecanla kutlanıyor? Tüm bu soruların yanıtlarını keşfetmeye hazır mısınız? Öyleyse yazımızı okumaya başlamalısınız!
Sevgililer Günü Tarihçesi
Aslında Sevgililer Günü ile ilgili anlatılan birkaç hikaye var. Bu hikayeler Antik Roma’ya kadar uzanıyor. 14 Şubat, yüzyıllardır aşkın günü, aşıkların bayramı… Bir gün de olsa, çiftlerin romantizmi damarlarına kadar hissettiği bugüne dair ilk hikayede, göz önüne çıkan esas tarih 15 Şubat. Şaşırdınız mı? Öyleyse sizin için anlatalım…

Antik Roma’da Lupercalia Bayramı
Antik Roma’da 15 Şubat, bereket tanrısı olarak bilinen Lupercus’u anmak için Lupercalia Günü olarak kutlanıyordu. Özellikle genç kızlar için önemli bu günde, kurban edilen keçilerin kanları genç kadınlara sürülüyor ve bunun doğurganlığı artıracağı düşünülüyordu. 14 Şubat ise, tanrılara ve tanrıçalar kraliçesi Juno’ya saygıdan dolayı Roma genelinde tatil ilan edilirdi. Tanrıçalar kraliçesi Juno ise, kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak biliniyordu. Bu yüzden de bir sonraki gün olan 15 Şubat, Lupercalia Bayramı olarak kutlanıyordu. İlk defa duyanlar için, Lupercalia Bayramı kadın ile erkeğin birlikte yaşamasının o zamanlar çok net kurallarla sınırlandırılmış olmasından dolayı, ülkenin genç nüfusu için önem arz eden bir gün. Kağıtlara yazılan isimler ve yapılan çekilişler sonucunda hangi gence hangi isim çıkıyorsa, o kişiler gün boyunca birbirinin eşi oluyor ve tüm günü beraber geçiriyordu. Bu kişilerin günübirlik birlikteliği ise, genelde evlilikle sonuçlanıyordu.
Lupercalia gününün arifesi, yani günümüzde de kutlanan 14 Şubat’ta ise, genç erkeklerin ve kızların isimlerinin yazıldığı küçük kağıtların büyük bir kavanoza atılıp daha sonra eşleştirilmesi geleneği, sevgilisi olmayanların da bu özel günü yalnız geçirmemesi için önemliydi. O dönemde gerçekleşen birçok evliliğin bu kura sonucu gerçekleştiği biliniyor.
Aziz Valentine ve Sevgililer Günü
Bir diğer hikayede ise, daha sık bilinen Aziz Valentine’in anısı var. Sevgililer Günü, orijinal adıyla Valentine’s Day olarak tüm dünyada kutlanan ve bilinen ilk Sevgililer Günü, milattan önce 3. yüzyılda Eski Roma’da yaşamış bir din adamı olan Aziz Valentine’e ithafen kutlanmaya başlanmış.
Roma’nın o dönemdeki imparatoru 2. Claudius, ülkeyi kendi kuralları ile yöneten, zalim bir hükümdarmış ve ordusu için asker bulamamasından yakınıp, halkına evlenmeyi ve nişanlanmayı yasaklamış. Bu yasak büyük bir tepki çekse de, kimse karşı gelememiş. Papaz Valentine ve arkadaşı Marius dışında… Genelde sadece Valentine’den bahsediliyor ama Marius adı bilinmeyen, bu hikayenin tanınmayan bir diğer kahramanı aslında.
Papaz Valentine, Claudius’tan gizli olarak gençleri evlendirmeye devam ediyormuş. Bu olayın imparatorun kulağına gitmesi çok uzun sürmemiş. Ceza olarak Valentine, sopayla dövülerek öldürülmüş. Valentine 14 Şubat tarihinde Hristiyan şehitliğine gömülmüş ve ölümünün ardından Aziz ilan edilmiş. 1908 tarihli Katolik ansiklopedisindeki eski şehitler listesini incelersek, 14 Şubat’ta inancı yüzünden öldürülmüş üç adet Valentin isimli aziz kayıtlı olduğunu görürüz. 14 Şubat’ın “St Valentine’s Day” yani Aziz Valentin Günü olarak kutlanması buradan geliyor. Valentin’in gömüldüğü gün olan 14 Şubat, Papa Gelasius tarafından 496 yılında Aziz Valentin Günü olarak ilan edilmiş.

“Valentine” adının aşk ile bağdaştırılması ise kendini ilk defa 14’üncü yüzyılda göstermiş. O dönemlerde Fransa ve İngiltere’de 14 Şubat kuşların çiftleşme günü olarak kabul edilmekteymiş. Günün bilinen bu yanı sevgililerin birbirlerine romantik notlar vermesi ve “Valentine” diye hitap etmesi geleneğini doğurmuş.
1800’lü yıllarda Amerikalı Esther Howland’ın 14 Şubat’ta sevgilisine kart göndermesi ise bu özel günü başka bir boyuta taşıdığı söyleniyor. O tarihten sonra her sevgili kart beklemeye başlamış ve bu gelenek de kısa bir sürede yayılmış. Öyle ki günümüze kadar gelmiş. Aradaki tarihte kimin kart yollamayı hediye almaya çevirdiği ise bilinmiyor. Ancak toplumsal bir olay haline gelen Sevgililer Günü, işin içine ticaretin de girmesiyle çok daha büyük kitleleri etkisi altına almış.
Bahsedilen bir başka hikaye, bu özel günün çıkış noktasının mitolojiye dayandığını belirtiyor. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ile Şubat ayı ortası Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmış bir zaman dilimini ifade ediyor. Bu da Sevgililer Günü kutlamak için oldukça uygun bir zaman dilimi.
Sevgililer Günü Günümüzde Nasıl Kutlanıyor?

Günümüzde birçok batı ülkesinde 14 Şubat, Sevgililer Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde sevgililer birbirlerine çiçek, çikolata ve hediyeler veriyor ve romantik akşam yemeklerine çıkıyor. Her toplumda, Sevgililer Günü aynı şekilde kutlanmıyor. Suudi Arabistan’da Sevgililer Günü ile alakalı her türlü ürünün satışı resmi olarak yasak. Duygularını belli etmede daha çekingen olan Uzakdoğu toplumları için ise, Sevgililer Günü biraz daha farklı kutlanıyor. Japonya’da 14 Şubat, sadece kızların erkeklere hediye verdiği ve aşklarını ilan ettiği bir gün. Bu hediyelerden en makbulü ise ev yapımı çikolata.Sevgililer Günü’nden bir ay sonrası olan 14 Mart’ı “White Day”, yani Beyaz Gün olarak kutlayan Japonlar’da bu gün, erkeklerin 14 Şubat’a cevap verme günü.
Sevgililer Günü’nün diğer ülkelerde nasıl kutlandığını merak ediyorsanız “Ülkeler Sevgililer Günü’nü Nasıl Kutluyor?” içeriğimize göz atabilirsiniz.
Sevgililer Günü, büyük ve pahalı hediyeler demek değildir. Zamanını, kalbini sevdiğinle paylaşmaktır. Onun ile yıllarca unutulmayacak anılar yaşamaktır. Çünkü aşk hediyeler ile paha biçilebilecek bir his değildir. Siz de Sevgililer Günü’nde hayatınızın aşkına özel bir sürpriz yapmak istiyorsanız, Çiçeksepeti’ndeki Sevgililer Günü Hediyeleri arasından seçim yapabilirsiniz. Burada sevgiliniz için en özel, en güzel hediyeleri bulabilir ve sipariş verebilirsiniz.
Sevgililer Günü’nün en klasiklerinden olan kırmızı güller ile, sevgilinizi mutlu edebilirsiniz. Çiçeksepeti’ndeki Sevgililer Günü çiçek çeşitleri arasında orkide, lale, lilyum gibi tüm çiçekleri bulabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, sevgilinize layık en özel hediyeyi bulmak, sepetinize eklemek ve dakikalar içinde online sipariş vermek!