Çiçek Bakımı

Ekim Ayında Dikilebilecek Çiçekler Nelerdir?

Günler kısaldı ve güneş daha erken batıyor artık. Havalar da baya baya serinledi. Önce hırkaları aldık sırtımıza, sonra da bahçeden ev içine taşındık. Hayat bitti mi peki? Tabii ki hayır! Bu yazımızda ekim ayında dikilebilecek çiçekler hakkında bilgi verirken aynı zamanda hayatınıza renk katacak birbirinden güzel bitkileri sizin için anlatıyoruz!

Sonbahar her zaman olduğu gibi hızlı geçti bu sene. Kış mevsiminin başlamasına; Ekim ayına da az kaldı. Çoğu kimse aksini düşünse de Ekim ayı bahçenizin durumunu muhafaza etme ve bir sonraki yılı programlama açısından oldukça yoğun geçecek bir ay aslında. Çünkü Ekim ayı toprak işlemesi yapılması için en ideal aylardır.

Ekim ayı bahçe bakımınızı yaparken yeni çiçekler ekebilir, kış çiçeklerinin başlama zamanı olan Kasım ayı için hazırlık yapabilir, kış aylarını da renkli geçirebilirsiniz. Ya da ev içine geçebilir, salonlarınızı çiçeklendirebilirsiniz. Seçim sizin… Peki ekim ayında ne dikilir, ne ekilir, ne biçilir? Şimdi bu soruların cevabını verelim;

Çiçekleri Ekmeye Başlayın

sümbul

Lale, sümbül, nergis, adonis, gündüzsefası, kahkahaçiçeği, petunya, kazayağı, kuşotu, floks vb. çiçekler bahar aylarına hazır olmak adına ekim ayında ekilebilirler.

Aslanağzı (bahçeye de uygun ev içine de )

Aslanağzına kış dönemlerinde az su verilmesi tavsiye ediliyor. Bir de toprağının sürekli nemli durmasına dikkat edin. Yine kış dönemi için ılık bir ortam öneriliyor.

Doğrudan güneş ışığı istemediği için ekim ayında ekilebilenler çiçekler arasındadır sardunya. Çok fazla soğuk ya da çok fazla sıcak havada bırakmak çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine pek iyi gelmez. Kış aylarında sardunyanın bulunduğu ortam 11-12 derecenin altına düşmemelidir. O sebeple bu çiçek ev içine daha uygundur.

c04273
Çiçekler hayatınıza güzellik katar.

Menekşe  (ev içine daha uygun)

Soğuk hava koşullarına dayanıklıdır. Şubattan temmuz ayına kadar çiçek açar. Sardunya gibi menekşe de doğrudan güneş ışığı istemez, dolaylı ışıklardan da yararlanabilir. Kış aylarında menekşenin bulunduğu ortam 14-15 derecenin altına düşmemelidir. Sarı, turuncu, mor, mavi ve beyaz renkleri kış aylarındaki gri havadan uzaklaştırır sizi.

Çuha / Primula (bahçeye de ev içine de uygun)

Primula soğuk iklim bitkisi olarak bilinir. Bu sebeple Ekim ayında rahatlıkla bu çiçeği ekebilirsiniz. Rengarenk çiçekleriyle kış bahçelerinde en sık görülen saksı çiçeklerinden biridir. Daha çok bahçelerde görünse de saksı için yetiştirilmeye de uygun bir çiçektir. Ev içinde 24 dereceden daha sıcak bir ortamda bulundurmaya özen göstermeniz oldukça iyi olacaktır ayırca toprağını her zaman nemli tutmanızda fayda var. Şubat başından itibaren rengarenk çiçekleriyle hayatınızı renklendiricek bu güzel çiçek; doğrudan güneş ışığı almayan yerleri tercih eder çünkü fazla güneş yaprakları yakabilir.

Kışa renk veren bir diğer çiçek de siklamen. Fazla sulanmayı sevmeyen bu çiçek, serinlik sever. O sebeple Ekim aylarında ekimi onun için idealdir. Doğrudan güneşi de sevmez ayrıca, aklınızda bulunsun.

Aster-pictures-flowers
Çiçekler renkleri ile sizi büyülerken aynı zamanda hayatınızı güzelleştirir.

Bir sonbahar çiçeği daha; kasımpatı. Soğuğa dayanıklıdır. Aydınlık sever ama güneşin doğrudan geldiği yerlerde mutlu olmaz. Toprağı nemli olmalıdır. Şimdiden ekin ve mayıs ayında budamayı unutmayın.

Sonbahar boyunca çiçekleri canlı kaldığı için, aster çiçeği; nam-ı diğer yıldızpatı ekim ayında dikebileceğiniz çiçekler arasında. Yabancı kaynakların önerisi, tohumunu ev içinde saksıya ekmeniz ve bahar aylarına doğru dışarı çıkarmanız. Filiz halindeyken iyi budama yaparsanız daha çok açacaktır ve doğrudan güneş almayacak bir yere dikmeniz oldukça faydalı olacaktır.

Ekim ayında dikilebilecek çiçekler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor. Hayatınıza renk katacak tüm çiçekler ile kış ayları çok daha güzel geçecek…

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir