Anne & BebekBebek Beslenme

Emzik Nasıl Bıraktırılır? Emzik Bıraktırma Yöntemleri

Bebeklerin kullanmayı çok sevdiği şeylerden biri emziktir. Kimisi doğumdan hemen sonra emzik kullanmaya başlarken kimisi çok daha ileri dönemlerde başlar. Her yaştan çocuk için geliştirilmiş özel emzikler vardır. Ama bunun yanında bir de emzik bıraktırmak vardır. Çocukların emziğe veda etmesi bazen beklediğinizden zor olabilir. Bu yüzden emzik nasıl bıraktırılır sorusunun cevabını ararken bazı noktalara dikkat etmeniz önemlidir.

Çocuklar genellikle emziği seviyor. Bu yüzden kimi zaman emziği bırakmaları daha uzun sürüyor. Bu süreci ise yönetmek gerekiyor. Her bebek için emziği bırakma döneminin farklı olması mümkün. Hatta hem emzik emmeye başlama dönemlerinde hem de bırakma dönemlerinde farklılıklar olması mümkün. Ama zamanı geldiğinde uygulayabileceğiniz yöntemler oldukça benzer. O yüzden biz de emzik nasıl bıraktırılır sorusunu ele aldık ve bu süreçte deneyebileceğiniz yöntemleri bir araya getirdik!

girl in white long sleeve shirt
Çocuklarınız için Emzik Bıraktırma Yöntemleri

Emzik Nasıl Bıraktırılır? Emzik Bıraktırma Yöntemleri

Bebekler, emme refleksiyle doğarlar. Doğar doğma meme emmeye başlayan bebekler bir süre sonra yalancı meme dediğimiz emzik, biberon ve türevleri ile de içli dışlı hale geliyor. Ama belli bir yaşa gelen çocukların yalancı memeyi bırakması son derece önemli. Ağız sağlığı, diş ve damak yapısı, çene yapısı gibi önemli konularda sorun yaşamamak için emziği bırakmaları gerekir. Uzmanlar, 2 yaşını dolduran çocukların yalancı memeyi bırakmış olmasını öneriyor. Bu yaştan sonra kullandıkları yalancı memenin bazı problemlere yol açması mümkün. Peki yalancı memeyi nasıl bıraktırabilirsiniz?

İlk olarak bebeğinizin yalancı memeye bağımlı olmaması için neler yapmanız gerekiyor ondan bahsedelim:

  • Bebeğiniz her ağladığında ona yalancı emzik vermemeniz gerekiyor. Eğer bu davranışı pekiştirirseniz bir süre sonra bebeğiniz sürekli emzik için ağlamaya başlar. Ve bunun olması, bebeğinizin emziğe bağımlı olmaya başlaması demektir.
  • Bebeğinizin çok fazla yalancı emzik kullanması bazı sorunlara yol açabiliyor. Mesela çok fazla emzik kullandığınız emme içgüdüsünü beslenirken daha az kullanabiliyor. Bu da onun yetersiz beslenmesine sebep olur.
  • Büyüyen bebeğinizin günlük emzik erişimini sınırlandırabilirsiniz.

Peki yalancı meme nasıl bıraktırılır?

selective focus photography of baby holding wooden cube
Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Acele etmeyin, emziği yavaş yavaş bıraktırmayı deneyin.

Çocuğunuza emziği bıraktırmanın, düşündüğünüzden zor olması mümkün. Bu yüzden bu sürece başlarken süreci biraz daha ağırdan alabilirsiniz. Emziği bırakmak, çocuğunuz için oldukça büyük bir adım. Bu yüzden bu değişime ayak uydurması için yavaş yavaş ilerleyebilirsiniz. Onu zorlamadan, cezalandırmadan, emziği yavaş yavaş ondan uzaklaştırabilirsiniz.

Emzik yerine sevdiği başka bir şeyi koymayı deneyin.

Emzik bıraktırma döneminde emzik yerine başka bir şey koymak da oldukça iyi bir yöntemdir. Emziği kadar çok sevdiği bir şeyi emzik yerine koyabilirsiniz. Bu bir yiyecek de olabilir, oyuncak da olabilir. Tabii eğer bu bir yiyecekse sağlıklı bir alternatif olması da önemli. Böylece çocuğunuzu emzikten vazgeçirirken kötü abur cuburlara alışmasına da sebep olmazsınız.

clear pacifier on white textile
Emzik Bıraktırmak için Uygulayabilecekleriniz

Bir süreliğine emziği ortadan kaldırmayı deneyin.

Emziği ortadan kaldırmak, yani çocuğunuzun emziği unutmasını sağlamak da iyi bir yöntem. Mesela dışarıya çıktığınızda çocuğunuza emziğin evde kaldığını, bu yüzden ancak eve gidince emziği kullanabileceğini söyleyebilirsiniz. Ya da evde olduğunuzda emziği komşuda unuttuğunuzu söyleyebilirsiniz. Bu süreçte istikrar oldukça önemlidir. Eğer o ağlamaya başladığında emziği bulup getirirseniz bu davranışı pekiştirmesi mümkündür. Bu yüzden istikrarlı şekilde emziği ortadan kaldırmanız gerekiyor.

Emziğe hoşuna gitmeyecek tatlar sürmeyi deneyin.

Çocuklar, özellikle küçük yaşlarda sevmedikleri yiyeceklere karşı çok hassastır. Onlara sevmedikleri bir şey yedirmek çok zordur. İstemedikleri şeyi hemen tükürüp bir daha da ağızlarına sürmezler. Emzik bıraktırma döneminde emziğin ucuna onun sevmediği tatlar sürmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede emziği ağzına aldığında tadının kötü olması, onu emzikten uzaklaştırır.

Emzik bıraktırmak için ayrıca ikna edici konuşmalar da yapabilirsiniz. Çocuğunuz biraz büyüdüğünde, emzik bırakma yaşına geldiğinde onunla konuşmaya başlayabilirsiniz. Emzik kullanmanın büyük ablalar, abiler için olmadığını söyleyebilirsiniz. Ayrıca emziğe veda da edebilirsiniz. Sembolik birkaç şeyi bir araya getirip eğlenceli bir emzik veda partisi düzenleyebilirsiniz.

Emzik bıraktırmanın süresi çocuktan çocuğa farklılık gösteriyor. Bu yüzden emziği bıraktırmak kaç gün sürer sorusuna net bir cevap veremiyoruz. Çocuğunuzun bağ kurduğu bir nesne ile vedalaşması beklediğinizden daha uzun sürse de bu süreçte destekleyici ve sabırlı olmanız önemli. Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde çocuğunuz için aradığınız her leyi bulabilirsiniz. Emzik yerine koyabileceğiniz ürünler, mamalar, giysiler, oyuncaklar, kitaplar ve çok daha fazlası sizi bekliyor!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir