Anne & BebekBebek Sağlığı

Sling(Bebek Taşıma Şalı) Nedir: Sling Çeşitleri ve Kullanım Şekilleri

Bebekler, uzun bir süre anne ve babalarına bağımlı şekilde yaşarlar. Belli bir yaşa gelene kadar çoğunlukla kucakta görürüz onları. Bu da, beraberinde farklı ürünlere ihtiyaç doğmasını sağlar. Peki Sling nedir? Sling de, bu ürünlerden biri! Bebeğinizin hem sürekli yanınızda olması hem de rahat olması için yenidoğan sling çeşitleri arasından seçim yapabilirsiniz. Son yılların popüler ürünlerinden olan sling, bebeğinizi kolayca taşımanızı sağlayan ürünlerden biri. Siz de slingleri keşfedip kendinize en uygun olanı bulabilirsiniz!

Anne-bebek kategorisinde son zamanların trendlerinden olan sling, bebeğinizle bağınızı güçlendirmenizde etkili olan ürünlerden biri. Ayrıca onu sürekli kucağınızda taşımanın, kollarınızda ve sırtınızda ağrı yapması mümkündür. Ama sling modellerin kullanarak daha rahat bir şekilde bebeğinizi taşıyabilirsiniz. Peki sling nedir? Sling nasıl bağlanır? Ne tür sling modelleri var? diyorsanız, cevabını yazımızın detaylarında keşfedebilirsiniz!

Sling Nedir?

Sling kelimesinin çevirdiğimizde “askı” anlamına geliyor. Eskiden ana kucağı olarak da bildiğimiz bu ürün, aslında omzunuzdan asabileceğiniz bir ana kucağı yine. Bebeğinizi sırtınızda ya da göğsünüzde taşımanız için tasarlanan bir ürün olarak sling, oldukça kullanışlı diyebiliriz. Güvenli bir taşıma sağlayan sling, aynı zamanda bebeğinizle her zaman temas etmenizi de sağladığı için oldukça faydalı. Üstelik hareket kabiliyetinizi de sınırlamadan bebeğinizle bir arada olmanızı sağlayan bir ürün. Farklı çeşitleri ve bağlama yöntemleri ile slingi, yazımızın devamında detaylı şekilde inceleyebilirsiniz!

Yenidoğan sling
Bebeğinizle Bağınızı Güçlendirecek Sling Çeşitleri

Sling Çeşitleri

Farklı çeşitleri olan sling, bebeğiniz ile aranızdaki bağı kuvvetlendirecek ürünlerden biri. Yenidoğan sling modelleri, bebeğinizin sıcaklığını her zaman üzerinizde hissetmenizi sağlayan, onunla her zaman temas etmenize yardımcı olan bir üründür. Ayrıca bebeğinizin rahatlığı için de mükemmel diyebiliriz! En çok tercih edilen sling modelleri arasında wrap sling, halka sling ve mei tai sling var. Gelin, bu üç modele de yakından bakalım!

Wrap Sling

Yenidoğan sling
Bebeğinizle Bir Arada Olmanızı Sağlayacak Sling, Esnek Wrap Sling Bebek Taşıma Şalı

Yeni doğmuş bebeğiniz için tercih edebileceğiniz sling modellerinden ilgi wrap sling modelidir. Bu modeli genellikle yenidoğanlar için tercih edebilirsiniz. Her mevsim kullanıma uygun olan ürünün yapısı esnektir. Kumaşı omuzlarınızın üzerinden geçirerek bebeğinizi içine oturtabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz her zaman size yakın olur. Ayrıca yine bu sayede ellerinizi de serbest şekilde kullanabilirsiniz.

Halka Sling

Yenidoğan sling
Rahatınızı Sağlayacak Sling Modelleri, Halka Sling

Bir diğer model halka sling. Halka sling, klasik slingten farklı olarak halka bir aparata sahip. Genellikle omuz bölgesinde bulunan bu aparat, yapının daha sağlam ve destekleyici olmasını sağlıyor. Ayrıca kollarınızdaki ve sırtınızdaki baskıyı da azaltan bir yapı bu. Havaların daha sıcak olduğu zamanlarda vücudunuzu tamamen saran sling çeşitleri yerine biraz daha serbestlik tanıyan bu sling modelini tercih edebilirsiniz.

Mei Tai Sling

Yenidoğan sling
Bebeğiniz için En Güzel Taşıyıcılar, Babyroo Mei Tai Ergonomik Kanguru

Sıradaki sling ise modern tarzlara ilham olan bir sling. Eskiden kullandığınız kanguruya benzer bir tasarıma sahip olan bu ürün, kangurunun da atası sayılıyor. Bu sling çeşidinde bir halka bulunmuyor. Ayrıca toka ve benzeri bir bağlayıcı da yok. Bebeğinizi yanınızda taşımak için kullanabileceğiniz bu slingi sırtınızda ya göğsünüzde taşıyabilirsiniz.

Sling Nasıl Bağlanıyor?

Bebeğinizi üzerinizde taşımak için kullanacağınız slingi iyi şekilde bağlamanız gerekiyor. Aksi halde çocuğunuz ve kendiniz için tehlikeli durumlar oluşturmanız mümkün. Sling bağlarken farklı bağlama şekillerini deneyebilirsiniz. Bu stiller arasından en iyisini bularak hem bebeğinizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz hem de en rahat taşıma pozisyonunu bulabilirsiniz.

Sling bağlarken dikkat etmeniz gerekenler T.I.C.K.S olarak kodlanan kurallardan oluşuyor. Bunların açılımı ve detayları ise şu şekilde:

  • Tight: Uymanız gereken ilk kural, slingin sıkı olması. Bu sıkılık, bebeğinizi size yakın tutacak kadar fazla olmalı. Eğer slingi olması gerekenden gevşek tutarsanız bebeğinizin düşmesi ya da kayması mümkündür. Bu yüzden slingin en iyi sıkılıkta olması gerekir.
  • In view at all time: Slingi bağlarken, bebeğinizin yüzünün açıkta olması da önemli. Aşağı doğru baktığınızda bebeğinizin yüzünü görmeniz, onun ne durumda olduğuna bakabilmeniz gerekiyor.
  • Close enough to kiss: Bebeğinizin yakınlığının da en doğru seviyede olması önemli. Bebeğinizin başı, çenenize hatta dudaklarınıza yakın olmalı. Başınızı öne eğdiğinizde bebeğinizi öpebilecek kadar yakınsanız mesafeniz doğru demektir.
  • Keep chin off the chest: Bebeğin slingin içinde kıvrılması da doğru değil. Bu yüzden bebeğinizin çenesinin altında biraz boşluk olması gerekiyor. Aksi halde çenesi göğsüne bastırıp nefesinin sıkışmasına sebep olabilir.
  • Supported back: Dik taşıma yaparken bebeğin sırtı doğal pozisyonunda olmalı. Bu sayede karnı ve göğsü size bakar.
Yenidoğan sling
Yenidoğan Sling Nedir? Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Tüm bu maddelerden sonra klasik sling bağlama şekli nasıl olur ondan da bahsedip sonra sling bağlama şekillerine geçelim:

  • İlk olarak slingin ortasını bulun. Bu noktayı gövdenizin ortasına yerleştirin. Kumaşı sırtınıza sarın.
  • Kumaşın iki ucunu sırtınızda çapraz bağlayın. Uçları omuzlarınızın üstünden çekin. Bu sayede slingin omuzlarınızın üzerinden eşit şekilde yayılmasını sağlayın.
  • Slingin iki ucunu karnınızın üzerine denk gelen yerden arkaya geçirin. Slingi önünüzde bağlamadan önce uçlarını çaprazlayıp tekrar sırtınızda sarın.
  • Slingin göğsünüze yakın olduğu kısmı belirleyin. Bebeğinizi omzunuza yaslayıp bacaklarından birini slingin içine geçirin. Daha sonra kumaşı yukarı ve alta doğru çekin. Sonra diğer bacağını da geçirin. Bu işlemi tamamlarken “M” şeklini oluşturun.

Aslında yapmanız gerekenler bu kadar! Eğer sona vardığınızda bir şeyler yanlış gittiyse slingi açıp yeniden bağlayabilirsiniz. Tüm bu süreçlerde yukarıda anlattığımız kuralları da es geçmeyin!

Sling Bağlama Şekilleri

Bebeğiniz ve kendiniz için güvenli, mutluluk verici olan slingin farklı bağlama yöntemleri de var. Bu yöntemleri deneyerek hem bebeğiniz hem de kendiniz için en iyi bağlama şeklini keşfedebilirsiniz:

  • Yüzü içe dönük taşıma: Bu yöntem ile sling bağlarsanız bebeğinizle her zaman yüz yüze olursunuz. Bebeğinizi göğsünüzde taşımanıza olanak sağlayan bu yöntem, özellikle yenidoğanlar için tercih edebileceğiniz bir yöntemdir.
  • Kalçada taşıma: Bu yöntem daha çok 2 aydan büyük bebekler için uygulayabileceğiniz bir yöntemdir. Slingi belinize bağlayarak bebeğinizi hemen bel kemiğinizin üzerinde taşıyabilirsiniz. Bu yöntemde bebeğinizin el ve ayakları X şeklinde olmalı.
  • Yüzü dışa dönük taşıma: Bebeğinizin dışarıyı izlemesini istiyorsanız bu pozisyonu kullanabilirsiniz. Özellikle 1 yaşından büyük çocuklar için tercih edebileceğiniz bu yöntemde bebeğinizin sırtı sizin göğsünüze denk geliyor. Böylece sırtı ve kafası sizin vücudunuzdan destek alıyor.
  • Beşik pozisyonunda taşıma: Bu bağlama tarzı ise genellikle 4-5 aylık bebekler için kullanabileceğiniz bir tarz. Bu sayede bebeğinizin etrafı keşfetmesini sağlayabilirsiniz.

Sling, hem annelerin hem de babaların kolayca kullanabileceği ürünlerden biri. Ebeveynlik yolculuğunuzda yaklaşık 18 ay kadar slingi kullanabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizi her zaman güvende tutabilirsiniz. Çiçeksepeti’nin geniş ürün yelpazesinde farklı model ve renklerde slingleri keşfedip sevdikleriniz ve kendiniz için satın alabilirsiniz!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir