En Popüler Kağıt Oyunları Nasıl Oynanır?
Yaz gecelerinin vazgeçilmezi, arkadaş toplanmalarının favorisi ve sıkıldığınız anların kurtarıcısı olan kağıt oyunları, oldukça eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar. Oynarken sohbet edip sevdiklerinizle eğlendiğiniz oyunlar sırasında kazanmanın ve kaybetmenin verdiği duygular, birçok kişiyi mutlu eder. Tabii ki her oyunda olduğu gibi kağıt oyunlarından da kurallar vardır ve bu kuralları bilmek oyunu en iyi şekilde oynamanızı sağlar. Bu yazımızda en çok oynanan kağıt oyunlarının nasıl oynandığını bulabilirsiniz.
Kağıt oyunları, birçok farklı türde oyun barındıran bir alan. Kökeninin Çin’e dayandığı tahmin edilmektedir. Fakat 14. Yüzyıl civarlarında Avrupa’da popüler hale gelmeye başlamıştır. Birçok oyun 52 karttan oluşan kağıt deste ile oynanır. Farklı oyun tipleri ve kuralları olan oyunlarda ana amaç sayı almak, eldeki kağıtları bitirmek ve bahsi kazanmaktır.
Kağıt Oyunları
1-) Batak Nasıl Oynanır?
Batak, ülkemizde en çok oynanan kağıt oyunlarının başında gelmektedir. 4 kişi gerektiren oyunun başında oyuncu oyunun başında kaç el alacağını tahmin olarak söyler ve o kadar el almaya çalışır. 52’lik deste ile oynanan oyunda kağıtlar karıldıktan sonra oyuncu kartları keser ve herkese dağıtır. Her oyuncu 13 kağıt alır. Dağıtan kişinin solundaki kişi mecburcudur ve oyundaki eli iyi olmasın oyuna katılmak zorundadır. Diğer oyuncuların ise pas deme hakkı vardır. En yüksek rakamı söyleyen kişi oyunu başlatır ve güçlü serisini koz olarak kullanır. Bu diğer oyuncuların da aynı seride koz tutması demektir. Ancak ellerinde o seriden yoksa kağıtları yere atmalıdırlar. Yere en büyük kağıdı atan kartları toplar ve oyuncuların elindeki kartlar bitene kadar oyun devam eder.
Batak oyunu ana kuralları şunlardır:
- Oyun başlamadan önce kartları karmak ve dağıtmadan önce desteyi kesmek şarttır.
- Tüm oyuncular oyun başında pas derse dağıtanın solundaki oyuncaya ilahe 4 ile kalır.
- İhaleyi söyleyen oyuncu söylediği eli alamazsa 3 ve üzeri sayılara kaldığında batar. Yani eli kaybeder ve söylediği ihale kadar eksi yazılır.
- Koz atılması için koz çıkması gerekir. Fakat ihaleyi alan oyuncuda sadece koz varsa koz çekebilir. Bu durumda diğer oyuncular da koz vermek zorunda kalır. Ellerinde koz yoksa herhangi istedikleri bir kağıdı atabilirler.
- Oyunun bitişi genelde 51 sayısıyla belirlenir. Bu sayıya ilk ulaşan oyuncu oyunu kazanmaktadır.
2-) Pişti Nasıl Oynanır?
Kağıt oyunları denildiğinde akla ilk gelen oyunlar arasında yer alan pişti, birçok kişinin ilk öğrendiği oyunların başında gelir. Daha önce pişti oynamadıysanız, aşağıdaki kurallara göre oynamaya başlayabilirsiniz:
- 2 veya 4 kişi ile oynanan pişti, 52’lik desteyle oynanan bir kağıt oyunudur.
- Kağıtlar karıldıktan sonra yere 3 kapalı 1 açık kağıt konularak oyun başlatılır. Her oyuncuya 4 kağıt verilir. Oyuncular sırayla ellerindeki kağıtları yere atar. Yerdeki kağıtla aynı kağıdı atan kişi yerdeki tüm kağıtları alır.
- Yerde kağıt kalmadığında yere atılan kartla aynı kartınız varsa atarak o kartı aldığınız pişti olur. Bu size ekstra 10 puan getirecektir.
- Pişti dışında 4’er kağıt dağıtılarak oyun tüm kartlar bitene kadar devem eder. Alınan kartları fazla olan ve daha fazla pişti yapan oyunu kazanır.
Sevdiklerinizle güzel vakit geçirmenizi sağlayacak tüm kart oyunları ve kutu oyunları uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde! Hemen mobil uygulama veya web sayfasını ziyaret edin, fırsatları kaçırmayın!
3-) Pis Yedili Nasıl Oynanır?
Biraz şans biraz da taktik gerektiren pis yedili, 2 veya 4 kişi ile oynanabilen bir oyundur. Oyundaki temel amaç eldeki tüm kartları en hızlı şekilde bitirmektir.
- Pis yedili, 52 veya 104 kart kullanarak oynanır. Kartlar karıldıktan sonra 7’şer kağıt dağıtılır ve diğer kağıtlar ihtiyaç duyulduğundan çekilmek üzere ortaya konur.
- Saat yönünde dönen oyunda ilk oyuncu yere sinek atmak zorundadır. Eğer elinde sinek kartı yoksa sinek gelene kadar yerden kağıt çeker.
- İlk kağıt atıldıktan sonra sıradaki oyuncu elinde atabileceği son atılan seride kağıt varsa onu atabilir. Eğer kağıt yoksa ya da var ama oynamak istemiyorsa yerden kağıt çekebilir. Çektiği kağıt oynanabilir bir kağıtsa yere atar veya değilse pas der.
- Oyun, belirlenen bir el sayısı üzerinden oynanır. Her el bir oyuncunun elinde kağıt kalmadığında veya artık kimse kağıt atamadığında sona erer.
- El sona erdiğinde elinde 7 bulunduran oyuncu, elindeki her 7’li için 3’er kağıt, çektikleri arasında 7’li varsa onlar içinde 3 kağıt çeker. Ayrıca elinde A bulunduran oyuncu her A için 1 kağıt çeker. Çektikleri arasında A çıkarsa onlar içinde bir kağıt çekmesi gerekir.
- Tüm eller bu şekilde oynandıktan sonra en az ceza alan oyuncu oyunu kazanmış olur. Yani elde kağıt bırakmayan kazanır.
4-) King Nasıl Oynanır?
- Kozlardan ve cezalardan oluşan oyunda kağıtlar karıldıktan sonra saat yönünün tersine doğru dağıtılır. Her oyuncu 13 kağıt alarak oyuna başlar. Oyun başında elinde karo 2 olan oyuncu, ceza veya koz olacak şekilde oyunu söyler. Sonraki ellerde ise sağdan itibaren her oyuncu eli belirler.
- Her oyuncunun 2 defa ceza 2 defa da koz hakkı vardır. Ceza oyunlarında amaç ceza almamak, koz oyunlarında ise çok fazla el açmak ana maçtır.
- Maça, karo, kupa ve sinekten oluşan koz çeşitleri; el almaz, kupa almaz, kız almaz, erkek almaz ve son iki ve Rıfkı ceza olarak belirlenir.
- 2,3,4,5,6,7,8,9,10, Vale, Kız, Papaz ve As şeklinde giden kartların puan hesaplaması, koz oyunlardan kazanılan puanların cezalar düşüldükten sonra çıkartılması ile hesaplanır. 20 oyunun sonunda puanlar toplanır ve kazanan belli olur.
King Oyun Cezaları ve Kozları
- El almaz: Bu ceza oyununda amaç hiç el almamaktır. Yere atılan en büyük kağıt eli alır. Alınan her elin cezası 50 puandır.
- Kupa almaz: Amaç, hiç kupa serisinden kağıt almamaktır. Elinde yerde dönen kağıttan olmayan oyuncunun kupa atması zorunludur. Eli alan kişi kupaları da almış olur. Oyunda kupa çıkana kadar kimse kupa ile başlayamaz. Ancak kupa çıktıktan sonra her oyuncu kupa ile o tura başlar. Yerden alınan her kupanın cezası 30 puandır.
- Kız almaz: Amaç, kızları türü ne olursa olsun almamaktır. Elde yerde dönen kağıttan olmayan oyuncunun kız atması zorunludur. Böylece elde kız alınması kesinleşir. Yerde as veya papaz varsa bu as veya papazın serisinden kız olan oynamalıdır. Alınan her kız 100 puan ceza olur.
- Erkek almaz: Papaz ve valeleri almamanız gerekir. Oyuncun elinde dönen kağıttan yoksa elinde olan vale veya papazı atmak zorundadır. Ayrıca yerde erkekten yüksek bir kağıt varsa elinde o serinin erkeği olan oyuncunun o erkeği atması da gerekir. Alınan her erkek 60 puan ceza demektir.
- Son iki: Son iki ele kadar eli, kimlerin aldığı önemli değildir. Bu son iki elde alınan her el, 180 puan ceza demektir.
- Rıfkı: Amaç, kupa papazının almamaktır. Kupa almazda olduğu gibi kupa çıkana kadar kimse bir ele kupa ile başlayamaz. Elinde kağıt olmayan oyuncunun kupa papazını atması zorunludur. Bu sayede Rıfkı kesinleşir. Bu eli alan kişi cezayı yer ve el orada biter. Ceza puanı 320’dir.
- Koz oyunları: Kozu seçim sırası kendinde olan oyuncu belirler. Burada amaç, en fazla eli almaktır. Bir oyuncunun elinde yerdeki kağıttan yoksa koz atar. Koz yükseltmek zorunludur ve yine yere koz düşmeden tura koz ile başlanmaz. Oyuncunun aldığı her el 50 puan değerindedir.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: