TariflerDünya MutfağıPratik Tarifler

Makedon Yemekleri: Evde Yapabileceğiniz Basit Tarifler

Ülkelerin yemek kültürleri hakkında kısa bilgiler vererek yemek tarifleri anlattığımız serimizde sıradaki durak; Makedonya! Balkanların en eski uygarlıkları arasında yer alan Makedonya, birçok farklı kültürün birleştiği özel bir yerdir. Bu kültürel mirasın etkileri mutfağında da görülür. Özellikler Türkiye, Pakistan gibi ülkelerin yemek kültürlerine ek olarak Avusturya, Macaristan, İtalya ve Fransa mutfağından birçok şey almıştır. Şimdi gelin Makedon yemekleri ile ilgili bilgilere ve tariflere daha yakından bakalım.

Osmanlı döneminde 600 yıla yakın bir süre Türk toprağı olarak kalan Makedonya, mutfağında çok fazla Türk mutfağından esintiler taşır. Dolma, güveç, fasulye gibi birçok Türk yemeği, Makedonya yemekleri arasında da yer almaktadır. Bizde olduğu gibi yemek sofraları tam bir lezzet şölenidir. Mutfağın özellikle ekmekleri oldukça ünlüdür. Çeşitli şekillerde hazırlanan ekmeklerin en çok bilinenleri mısır unu ile hazırlanmaktadır. Süt ve süt ürünleri konusunda oldukça gelişmiş bir kültüre sahip olan Makedonya, Tikveşli yoğurtlarının anavatanıdır. Ana yemeklerde kullanılan et ürünleri ise genelde tütsülenerek, kurutularak veya başka işlemlerden geçirilerek tüketilir. Son olarak ise biber, mutfakta çok sevilmektedir. Hemen hemen tüm öğünlerde biber, sofradaki yerini almaktadır.

Makedon Yemekleri

Yemek kültürü hakkında kısa bilgiler verdiğimize göre sıra geldi Makedon yemekleri ile lezzet turuna çıkmaya… Hadi başlayalım:

1-) Tiganisa – Makedon Pişisi

Makedon yemekleri - Tiganisa
Kızarmış hamuru sevmeyen yoktur değil mi? Tiganisa, kahvaltılarda tüketilen ve bizdeki pişiye benzeyen bir hamur işi. Sabahları tatlı veya tuzlu ürünlerle afiyetle tüketebilirsiniz.

Malzemeler: 6 yemek kaşığı un,  6 yemek kaşığı yoğurt,  4 yumurta, kabartma tozu ve 200 gram margarin.

Hazırlanışı:

  • Yapılışı oldukça basit olan bu hamur işini sabahları hızlıca yapabilirsiniz. Yoğurdu bir kaba alın ve yumurta ile kabartma tozunu atıp çırpın.
  • Sonrasında yavaş yavaş unu ilave ederek kıvamlı bir hamur elde edin.
  • Son adımda ise margarini tavada kızdırın ve kaşıkla bir parça aldığınız hamuru kızartın. Hamurlar çıtır çıtır olunca hazır demektir. Ek olarak dilerseniz hamurun içerisinde peynir, çeşitli otlar ve baharatlarla hazırladığınız karışımdan ekleyerek iç dolgulu olarak da yapabilirsiniz.
  • Kızarttığınız hamurların yağını almak için kağıt havlu koyduğunuz bir kaba alın ve sonra servis edin.

2-) Ajvar Sos

Makedon yemekleri - Ajvar sos
Makedon yemekleri arasında özel bir yeri olan ajvar, her öğünde tüketebileceğiniz harika bir lezzet. Bir kere denedikten sonra eminiz ki sürekli yapacaksınız.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: 3 adet patlıcan, 1 kuru soğan, 7 adet kapya kırmızı biber, 3 adet domates, 3 diş sarımsak, ½ çay bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz biber, 1 çay kaşığı toz şeker.

Hazırlanışı:

  • Patlıcanları ve biberleri güzelce yıkadıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyun. Önceden ısıttığınız fırın içerisinde 20 dakika kadar közleyin.
  • Patlıcan ve biberler közlenirken soğanları küp doğrayın ve sarımsakları rendeleyip zeytinyağı döktüğünüz tavaya alın. Pembeleşen kadar soteleyin.
  • Domatesleri yıkayın ve kabuklarını soyup robotta püre haline getirin. Püre domatesleri soğan ve sarımsağın üzerine ekleyin ve suyunu çekene kadar orta ateşte kavurun.
  • Biber ve patlıcanlar közlendikten sonra kabuklarını soyun ve ince ince doğrayın. Suyunu çeken domateslerin üzerine ekleyin ve tekrar suyunu çekene kadar pişirin.
  • Son adımda ise baharatları ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Sterilize ettiğiniz kavanozlara sıcak şekilde doldurun ve kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip güneş almayan bir yerde bir gece bekletin.
  • Sonrasında buzdolabında saklayarak dilediğiniz zaman tüketebilirsiniz.

3-) Ispanaklı Üsküp Çorbası

Makedon yemekleri - Ispanaklı Üsküp çorbası
Sağlıklı ve oldukça lezzetli olan ıspanaklı Üsküp çorbası, özellikle kış aylarında şifa niyetine içilir.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: ½ kg yıkanıp ayıklanmış ıspanak yaprağı, 5 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu, 1-2 diş sarımsak, 3 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı un, ½ çay bardağı sıvı yağ, tuz, karabiber, nane ve pul biber.

Hazırlanışı:

  • İlk olarak ıspanakları ince ince kıyın. Derin bir tencereye sıvı yağ alın ve önce sarımsağı atıp birkaç dakika kavurun. Üzerine ıspanak yapraklarını ekleyin ve birkaç dakika kadar daha kavurmaya devam edin.
  • Ispanaklar suyunu salınca un ekleyin ve 2 dakika kadar daha kavurun. Un kokusunu aldığınızda üzerine süt sonra da et veya tavuk suyunu ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
  • Son adımda ise baharatları ekleyin ve orta ateşte kaynamaya bırakın. 10-12 dakika içerisinde çorbanız hazır. Dilerseniz ezilmiş ceviz veya kuru baharatlar ile servis edebilirsiniz.

4-) Mousakka

Makedon yemekleri - Musakka
Türk mutfağında da oldukça sevilen musakka, Makedon usulü bir başka güzel… Farklı bir tarif denemek isteyenler bu versiyonu deneyebilir.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: 2 adet patlıcan, 4 adet patates, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet soğan, 2 diş sarımsak, ½ çay bardağı zeytinyağı, 250 gram dana kıyma, 1 yemek kaşığı un, tuz, nane, kekik, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 adet rendelenmiş domates, 1 adet çubuk tarçın, beşamel sos ve toz parmesan peyniri.

Hazırlanışı:

  • Patlıcanları halka şeklinde kesin ve fırın kağıdı üzerine yerleştirip üzerinde zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıttığınız 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirin.
  • Bu sırada sarımsakları  ve soğanı derin bir tavada zeytinyağı ile soteleyin. Üzerine dana kıymayı da ekleyip kıyma suyunu çekene kadar kavurun.
  • Un, tuz, kekik, nane, defne yaprağı, domates salçası, rendelenmiş domates ve çubuk tarçını da atıp güzelce karıştırın. Bu karışımı 10 dakika kadar pişirin.
  • Isıya dayanıklı bir fırın kabına 1 kepçe kadar beşamel sos dükün ve yayın. Patatesleri halka doğrayın ve üzerine yerleştirin. Sonra tekrar beşamel sos döküp fırından aldığınız halka patlıcanları yerleştirin.
  • Son olarak hazırladığınız kıymalı harcı üzerine yayın ve bir kat daha beşamel sos döküp üzerinde toz parmesan peyniri gezdirin.
  • 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirin ve fırından aldıktan sonra dilimleyerek servis edin.

5-) Kaymaçina Tatlısı

Kaymaçina tatlısı
Oldukça pratik bir tatlı olan kaymaçina, geleneksel bir balkan lezzetidir. Sütlü tatlı sevenler, bu tatlıya bayılacaktır.
Görsel kaynak: Pinterest

Malzemeler: 5 adet yumurta, 250 gram toz şeker, 1 litre süt, 1 yemek kaşığı vanilya özütü veya toz vanilin.

Hazırlanışı:

  • Derin bir çırpma kabına yumurtaları kırın ve mikser ile homojen bir karışım elde edene kadar çırpın.
  • Üzerine toz şeker ekleyin ve şeker yumurta karışımı içerisinde eriyene kadar çırpmaya devem edin. Bu noktada çırpa teline hiç şeker tanesi değmemesi önemlidir.
  • Son olarak süt ve vanilyayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Karışımınız hazır.
  • Bu karışımı kare veya ona yakın bir fırın kabına dökün. Önceden ısıttığınız 160 derece fırında üzeri kızarana kadar 1-1,5 saat kadar pişirin.
  • Fırından aldığınız kızarmış tatlıyı odası sıcaklığında soğutun ve sonrasında buzdolabına kaldırın. Buzdolabında kıvam alması için en az 8 saat bekletin. Sertleşen tatlıyı dilimleyerek servis edebilirsiniz.

Makedon yemekleri tarifi verdiğimiz yazımız burada sona eriyor. Lezzetli yemekler için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir