Sağlıklı YaşamBeslenme

Kakule Nedir? Kakulenin Faydaları Nelerdir?

Doğa, güzellikleriyle bizi kendine hayran bırakırken aynı zamanda birçok farklı özellikte bitkiyle hayatımıza dokunur. Bu güzel bitkilerin birçoğunu yakından tanırken bazılarına ise biraz uzak kalabilirsiniz. Biraz uzak kalınan ve az bilenen ama aslında oldukça faydalı olan bir bitkiyle karşınızdayız; kakule. Size yabancı gelen veya sadece adını duyduğunuz bu güzel bitki hakkındaki bilgilere gelin birlikte bakalım.

Öncelikle yazının başlığı da olan “Kakule nedir?” sorusunun cevabıyla başlayalım. Kakule, zencefilgiller ailesine mensup bir bitkidir. Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişmektedir. Ortalama olarak 4 metreye kadar boylanan bitki, büyük yeşil yapraklara sahiptir. Bu büyük yeşil yapraklar, baharat olarak kullanılan kısmıdır. Bataklık ormanlarında yetişen aromatik ve keskin kokulu bu bitkinin, sarımsı yeşil renkte ve yaklaşık 2 cm büyüklüğünde meyveleri vardır.

kakule nedir
Kakule, genelde kahve aromasını daha da yoğunlaştırmak için kullanılmıştır.

Osmanlı mutfağında da önemli bir yeri olan kakule, karabiber ve karanfil ile karıştırılarak kullanılmaktaydı. Türk kahvesinin aromasını zenginleştirmek içinde kullanılan kakule, dünyada safran ve vanilyadan sonra en pahalı baharat olma özelliğine de sahiptir.

Kakule Nasıl Kullanılır?

kakule nasıl kullanılır?
Kullanım alanı oldukça geniş olan kakule, özel bir bitkidir.
  • Kakule, çay ve kahveye kattığı özel aroma ile ünlüdür. Çay olarak tüketmek isterseniz, kakuleyi demleyip içine limon ve bal gibi malzemeler katarak içebilirsiniz. İçtiğiniz bitki çaylarının içine katmak için ise havanda döverek toz haline getirmeniz yeterlidir. Çay ve kahvelere birer çay kaşığı ekleyebilirsiniz.
  • Çikolataya oldukça yakışan kakule, evde çikolata kreması yapmayı sevenlerin favorisi olacaktır. Toz haline getirdiğiniz kakuleden biraz miktar ekleyince tadındaki farkı görebilirsiniz. Ek olarak sıcak çikolataya da çok yakışmaktadır.
  • Asya mutfağında toz haline getirilmiş formu, balık ve baklagillerde sıkça kullanılmaktadır. Hatta bazı tatlılara da konulmaktadır. Yemeklerinize farklı bir aroma katmak için kullanabilirsiniz.
  • Yapraklarından elde edilen kakule yağı, kozmetik sektöründe oldukça fazla kullanılmaktadır. Parfüm ve ilaç yapımında önemli bir maddedir.

Kakulenin Faydaları Nelerdir?

bitki tohumu
Oldukça faydalı olan kakulenin faydalarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Mide sorunu çekenler için oldukça faydalıdır. Mide bulantısını ve ağrılarını keser. Yemeklere katıldığında ise sindirimi kolaylaştırarak mide ve bağırsaklara yardımcı olur.
  • İştahsızlık yaşayanlar için iştahı açmada faydalıdır. Yemek yeme isteğini artırıcı özelliği bulunmaktadır. Diyet zamanlarında kakule tüketmemeniz faydalı olacaktır.
  • Ağız kokusunu engelleme ve nefesi tazeleme özelliğine sahiptir.
  • Antiseptik olması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Özellikle akciğerler için özel bir koruyucudur.
  • Böbrek sağlığı ve temizlenmesinde etkilidir. Doğal bir idrar söktürücü özelliği vardır.
  • Hafızayı güçlendirir ve zihin açıklığı sağlar. Bu sayede unutkanlık sorunu yaşayanlara yardımcı olmaktadır.
  • Düzenli tüketimi cinsel gücün artmasına yardımcıdır. Ayrıca afrodizyak etkisi bulunmaktadır.
  • Nezle, grip gibi soğuk algınlığını sık yaşayanların iyileşme sürecini hızlandırır. Çay olarak tüketildiğinde boğazın yumuşamasına yardımcıdır.
  • Çeşitli kanser türlerinin önlenmesinde yardımcı olan kakule, vücutta koruyucu etki yapmaktadır. Gırtlak ve karaciğer kanseri gibi hastalıklarda hücrelerin sağlını korumasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Tabii ki böyle ciddi rahatsızlıklarda doktorunuzun tavsiyesine göre kullanım yapmanız gerekmektedir.

Faydalarından bahsettiğimiz kadar riskli durumlardan da bahsetmek gerekir. Çok fazla kakule tüketimi mide hassasiyeti yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklarınız varsa kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Ek olarak gebe ve emzirme döneminde olan kadınların kakule tüketmesi önerilmemektedir.

Şifalı bitkiler ve sağlığa yararlı baharatları uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir