Kasımpatı (Krizantem) Özellikleri Bakımı ve Hikayesi
Kimi zaman cenaze çiçeği olmuş, kimi zaman ölümsüz aşkı anlatmıştır Kasımpatı çiçeği. Kimi zaman da platonik sevdaların kahramanıdır. Kimileri kasımpatı çiçekleri hakkında büyük ve renkli papatyalar oldukları kanısındadır. Ama Kasımpatı kendine has özellikleri ve hikayesi bulunan özel bir çiçektir.
Kasımpatı çiçeği için, kasım ayında birdenbire çıkıvermesinden dolayı isminin “Kasımpatı” olduğu efsanesi vardır. Ama kasımpatı çiçekleri, hem birçok hikayeye konu olmuş hem de zamanla birtakım mistik kavramların simgesi haline gelmiştir. Bu yazımızda kasımpatı çiçeği hakkında çeşitli bilgi, özellik ve önerilere yer vereceğiz.
Kimi zaman cenaze çiçeği olmuş, kimi zaman ölümsüz aşkı anlatmış, kimi zaman platonik sevdaların kahramanı olmuş ama o büyülü güzelliğinin ardında her zaman bir hüzün taşımış, gizliden gizliye bir acı çektiği hüzünlü yapraklarından belliymiş Kasımpatının.
Bizim ülkemizde böyle bir adet olmasa da birçok ülkede herhangi bir neşeli kutlama, coşku gerektiren durumlarda gönderilmezmiş bu çiçek. Zira kendisine ölüm çiçeği de denir. Ölümü çağrıştırdığı için de yalnızca cenaze, taziye veya anma törenlerinde kullanılırmış. Aslında iyimserliğin çiçeği olsa da hüzün de yakıştırmışlar ona. Çoğu çiçek kış uykusuna yatıp da dünyaya güzelliğini sergilemezken tüm neşesi ile çiçek açması ile bilhassa kasım ayında doğanların çiçeği olmuş çıkmış.
Kim, neden bu kadar güzel bir çiçeğe bu yakıştırmayı yapmış bilinmiyor. Ama tüm çiçekler sevgiyi, güzellikleri, güzel dilekleri anlatır bizim kültürümüzde. Belki de bu sebeple bilinmiyor bu hüzünlü anlamı Kasımpatının. Ancak başka bir inanışa göre de yas tutan kişiye ‘iyimserliğini kaybetme’ demek için ve onu bir nebze de olsa tebessüm etmesini sağlamak için veriliyor Kasımpatı.
Krizantem (Kasımpatı) Çiçeği Özellikleri
Krizantem, bir diğer adı ile Kasımpatı (Chrysanthemum), yaklaşık 30 tür barındıran, papatyagiller familyasına bağlı otsu, yıllık bir bitki türüdür. (Meraklısına Wikipedia, Kasımpatı)
- Kasımpatı çiçekleri yaklaşık 50-150 cm yüksekliğindedir
- Büyük çiçek başlarına sahiptir.
- Kasımpatı çiçeği rengi beyaz, sarı veya pembe olur.
- Bazı Avrupa ülkelerinde ve Japonya’da ölümü sembolize eder Kasımpatı. ABD’de ve ülkemizde neşeyi, mutluluğu temsil eder.
Krizantem (Kasımpatı) Çiçek Bakımı
Krizantem dertsiz bir çiçektir. Toprak ayırt etmez. Hemen hemen her ortamda kolay bir şekilde yaşar. Zahmetsiz bir güzel olan Kasımpatı sonbaharla birlikte güzelliğini sergilemeye başlar.
- Güneşli veya yarı gölge ortamda tutulursa Kasımpatı daha sağlıklı gelişir.
- Küçük budamalar ister. Kuruyan, zamanı geçen çiçeklerin kesilmesi gerekir ki bitkini tüm gücünü çiçeklerine verebilsin. Budama isteğinin bir diğer sebebi ise rüzgardır. Sonbaharda esen şiddetli rüzgarlar bitkiyi tahrip etmesin diye kısa olur. Ancak yaz aylarında uzamalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Budama için önerilen zaman ise mayıs ayı.
- Saksı ve çiçek yataklarına ekilir.
- Sık sık su isteyen bir bitkidir.
- Tohum ekimi ocak ayından mart ayına kadar devam eder. Saksıya dikimi için ise çiçekli dönemi beklemeniz öneriliyor.
- Çiçeklenme Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşir.
- Hızlı ve kolay çimleneceğinden ekstra bir çaba istemez. Çimlenmenin gerçekleşmesi için yapılması gerekenler şöyledir;
Kasımpatı çiçek çoğaltma işlemi için tohum kullanabilirsiniz. Nemli çimlendirme torfunun yüzeyine kasımpatı tohumlarını ekilir. Hemen hemen 1cm kalınlıkta elenmiş torf serperek tohumların üzerini kapatılır. Ekilen toprak nemini kaybetsin diye saksının üzeri plastik şeffaf bir jelatinle kaplanır. 18-21 derece arasında sıcaklık sağlanır ve 2 ile 3 hafta arasında çimlenme gözle görülür. Filizler görülmeye başlandıktan sonra daha geniş saksılara alınarak dikilebilir. Tohumla çoğaltma işleminin tüm detaylarına ulaşmak için buraya tıklayın.
Krizantem (Kasımpatı) Çiçeği Hikayesi
Bu güzel çiçek de diğerleri gibi bazı mitolojik öykülere konu olmuş. Kasımpatı’nın bir diğer adı ile Krizantem’in günümüze kadar gelmiş olan 2 adet hikayesi var. Gelin, kasımpatı çiçeği hakkında ve hikayesi hakkında daha detaylı bilgi verelim.
Biri aşık bir kadın, diğeri ise umutsuz bir aşkın sahibi bir erkek adına bu hikayelerin. Her ikisi de pek mutlu sonla bitmiyor. Belli ki bu hikayeleri türetenler de bu çiçeğe hüznü daha çok yakıştırmışlar, yazık! Neyse, biz size duyduğumuz kadarıyla hikayeleri anlatalım.
Gururlu bir aşk hikayesi
Zamanın birinde Crisan isimli fakir ama gururlu bir köylü genç varmış. Köyün ağasının kızına tutulmuş bu talihsiz genç. Gel zaman git zaman genç kızın dikkatini çekmeyi başarmış, hatta onu kendine aşık bile etmiş.
Genç kızı her gün bir bahane bulup görmeye gitmiş. Kimi zaman camda, kimi zaman bahçede görmüş, ama hiçbir günü onu görmeden geçirmemiş. Bu durumu fark eden köyün ağası, çok sinirlenmiş. Ve kızı ile bu fakir delikanlının görüşmelerini engellemiş.
Crisan ne yaparsa yapsın bir türlü eve yaklaşamıyor, sevdiği kızı göremiyormuş. Crisan’ın neden gelmediğini bilmeyen genç kız, hasretinden yataklara düşmüş. Genç kızın bu durumuna dayanamayan dadısı, Crisan’ı bulup olan biteni anlatmış.
Onu eve sokamayacağını ama eğer isterse ona mesajlarını iletebileceğini söylemiş. Crisan da hemen ormana gitmiş. Gördüğü en güzel çiçeği dalından koparmış, ucuna da bir not iliştirmiş:
(Crisan seni seviyor…) ve sevgilisine ölene dek her gün bu notla o çiçeği yollamış. İşte o çiçek krizantemmiş.
Kıskanç bir çiçeğin hikayesi
Bir diğer hikâye ise karşılıksız aşkının acısını ölümle çeken bir kız hakkında. İsmi Ante olan bu güzeller güzeli kız, bir kırda genç ve çok yakışıklı bir delikanlı görmüş. Yakışıklı genç, Ante’den habersiz önünde duran büyülü güzellikteki çiçeği koklamış ve öpmüş. Ante bu gence o kadar çok tutulmuş ki hemen yanına gidip tanışmak istemiş fakat giderken onu gözden kaybetmiş.
Kahrolarak yakışıklı gencin dokunduğu çiçeğin yanına gitmiş ve tam da onun çiçeği öptüğü yere dudaklarını dokundurmuş. Gencin dudaklarının sıcaklığını hisseden Ante’nin utançtan yanakları kıpkırmızı olmuş Bu haliyle daha da büyüleyici bir güzelliğe kavuşan Ante’yi kıskanan krizantem, dudaklarının değdiği yerden Ante’nin tüm kanını çekmiş ve onu öldürmüş.
Bir masum buse uğruna canından olan Ante’yi bu krizantemin dibine gömmüşler. Zaman içerisinde yaptığına çok pişman olan krizantem, her bahar bir sürü çiçek açıp yapraklarını onun üzerine dökmüş.
İşte bu hüzünlü çiçeğin hikayeleri böyle. Ne olursa olsun güzelliği göz kamaştıran bu çiçek, içinde hem mutluluk hem de acı barındıran tek duygu olan aşkı en güzel simgeleyen çiçeklerden biri.
Ne de olsa bir Kasım çiçeği ve ne de olsa romantik. Haydi siz de bu ay geç kalmadan büyük aşkınızı gösterin! Bazen bir buket çiçek ve ona eklediğiniz bir not, bazen de dudaklara kondurulan sıcacık bir öpücükle aşkınıza hayat verin.
İri çiçekli 50-150 cm uzunlukta olan krizantem (kasımpatıları veya tohumlarını nasıl edinebilirim