Çiçek Bakımı

Kelebek Çiçeği (Fakir Orkidesi) Nedir? Nasıl Yetiştirilir?

Kelebek şeklinde bir orkide olduğunu biliyor muydunuz? Kanatları varmış gibi bir görünüme sahip olan bu çiçek hakkında sizler için biraz araştırma yaptık. İşte karşınızda nam-ı diğer Fakir Orkidesi

kelebek çiçeği
Görsel: Pinterest

Batılıların Poor Man’s Orchid yani “Fakir Orkidesi” olarak tanımladıkları Kelebek Çiçeğinin botanikteki adı Schizanthus Pinnatus. Eski Yunanca’da ise “Yarık Çiçek” olarak isimlendirilmiş. Anavatanı Şili olan kelebek çiçeğinin 11 türü bulunuyor ve Solanaceae familyasından geliyor.

Çeşitli renklerde olabilen Kelebek Çiçeği Türkiye’de henüz hak ettiği ilgiyi görememiş olsa da ülkemizde yetişebiliyor. 4 cm kadar genişlikte olan bu çiçekler, bitkinin tepesinde pek gösterişli salkımlar oluşturarak bakır, kırmızı, leylak, mor, şarabi, beyaz ve sarı renklerde açıyor. Çiçeklerin şekli kelebeğe benzediği için bu isim uygun görülmüş ancak bazı yerlerde melek kanadı da deniliyor. Çiçekleri klasik orkidelere oranla daha küçük ancak daha bol. Bu da ona mütevazi bir hava katıyor aslında.

Deniz iklimini seven bu bitki nemden de hoşlanıyor haliyle. 60 cm’e kadar boylanabilen kelebek çiçeği bir yıllık dayanıklı otsu bitki. Bazı cinsleri ise iki yıllık olabiliyor.

Dikine uzayan sürgünleri; bu sürgünlerin üzerinde almaşık dizili, yeşil renkli, kenarları dişli yaprakçıklardan oluşan ve eğreltiotununkilere benzeyen bileşik yaprakları var. Yaz aylarında kısa sürelerle açan çiçeklerinin bütün taç yaprakları birbirinden farklı ve yarılmış gibi görünüşte olur.

Bazı kaynaklar Kelebek Çiçeği hakkında böcekleri uzaklaştırma gibi bir özelliği bulunduğunu ve az bakım ile yetişebildiğini yazıyor.

Kelebek Çiçeği Yetiştirmek
kelebek orkidesi
Görsel: Wikipedia
  • Çiçek tohumdan yetiştirilir. – Tohum ile bitki çoğaltma
  • Kelebek çiçeğini tohumdan yetiştirmek için uygun zaman dilimi son donlardan 3 ay önce olarak düşünülebilir. Yani kabaca baharda veya kışın diyebiliriz. Bu yetiştirilecek bölgeye göre değişebilir.
  • Aşırı sıcak ve nem olmayan iklimlerde yetiştirilmek için uygun değildir.
  • Kelebek çiçeği bitkisi gündüzleri güneşli ve ılık, geceleri serin olan ortamları sever. Bilhassa yarı gölge yerlerde de iyi gelişir.
  • Organik madde yönünden zengin bitek ve nemli topraklar bu bitki için önemlidir.
  • Kelebek çiçeği tohumu ya ilkbaharda son donlardan önce kapalı mekanlardaki soğuk yastıklara ekilir (çabuk çimlenmeleri için üzeri kapatılan tohumlar 23 haftada çimlenir, gelişen fideleri ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında bahçedeki yerlerine 30′ar cm), ya da ilkbaharda havalar ve toprak ısındığında doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine aynı aralıklarla ekilir.
  • Kelebek çiçeği bitkisi kısa sürelerle çiçekli kaldığından daha sonra üçer hafta aralıklarla yeniden tohumlarının ekilip yeni bitkiler yetiştirilmesi, çiçek açışının devamlılığını sağlar. Gelişip boyu uzayan bitkinin hereklerle, desteklenmesi gerekir.
Kelebek Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
  • KELEBEK CİCEGİ
    Görsel: flores

    Vazo çiçeği olarak oldukça elverişli olan Kelebek Çiçeği, balkon çiçeği olarak da kullanılabilir. Balkon bahçeciliği ile ilgili detaylı bilgiyi ilgili yazımızdan okuyabilirsiniz.

  • Ömrü en fazla iki sene olan bu çiçek, ilk yılda çiçek açmaz ise 2. yılda çiçeklenir.
  • Tohumdan çoğaltılan bitkinin çimlenmesi için ona serin bir ortam sağlanmalıdır ve akabinde bitki dikilirken, sabah saatlerinde güneş alan yerler tercih edilmelidir.
  • Bitki toprağı zaman zaman beslenmelidir. Toprağın pH derecesinin 6 ve 7 rakamları arasında olması önerilir. Drenajı iyi toprakları sever.
  • Yaz ve kış sulaması değişmektedir. Yaz aylarında toprak nemini kaybetmeye yakın sulama yapılmalı, kış aylarında ise toprak kurudukça sulanmalıdır. Sulamanın ihtiyaç olmadığı zamanlarda uygulanması sonrasında köklerde çürüme meydana gelebilir.
  • Sulama esnasında çiçeklerin ıslatılmaması tavsiye edilir.
  • Ülkemizde pek popüler olamayan Kelebek Çiçeği nemli hava sevdiği için, ülkemizde yetiştirilmek istendiğinde Ege ve Akdeniz bölgeleri tercih edilebilir. Ancak bu bölgelere de ekilecekse özellikle dikkat edilmesi gereken husus, yukarıda da belirttiğimiz gibi yalnızca sabahları güneş alan yerler olmalıdır.
  • Eğer Fakir Orkidesini bir çubuk ile desteklemez ve kendi haline bırakırsanız eğik olarak yetişecektir.
  • Uzadıkça fideler yukarıdan kesilirse daha gür olarak çıkacaktır.

Bitkinin adından orkide geçse de bildiğimiz orkide ile aynı familyadan gelmiyor bu çiçek. Bu sebeple bildiğimiz orkide bakımı ile pek alakası yok.  Ancak ortak noktaları çok fazla bakım istemeden doğru sulama ile yaşayabilecek olmalarıdır. Eğer bir çubuk ile dik hale getirilmezlerse boyunlarını bükme özellikleri de benzerlik göstermektedir. Ayrışan en önemli noktası ile çoğaltılma taktikleri. Orkide için tohumdan çoğaltma önerilmezken Kelebek Çiçeğinde tohum yolu ile çoğaltma tavsiye edilir. Yani bu iki bitki şekil olarak birbirlerine benzetildiği için böyle bir isimlendirme olmuştur diye düşünüyoruz.

mavi kelebek çiçeği
Mavi Kelebek Çiçeği – Görsel: TheSecret

Kelebek Çiçeği ile en çok karıştırılan bitki ise Mavi Kelebek Çiçeğidir. Bu çiçek, temas halinde ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilen, çiçekleri kelebek şeklinde ve mavi olan bir bitkidir. En fazla 3 metre boyuna ulaşılabilen bir ağaççık diyebiliriz Mavi Kelebek Çiçeği için. Şans Çiçeği olarak da bilinen bir dış mekan çiçeği diyebiliriz onun için.  bu bitkiyi çok soğukta bırakmamak gerekiyor. Kelebek çiçeği -9 dereceye kadar dayanabiliyorken, bu çiçek 0 derecenin altına düşen sıcaklarda yaşayamıyor ve kökleri zarar görüyor.

İyi bakıldığında bol çiçek veren bitkinin çiçekleri de 8 ay kadar kadar üzerinde kalıyor. Bu birçok çiçek için ekstrem bir durum elbette. Yani kısacası orkide, Kelebek Çiçeği ve Mavi Kelebek çiçeği 3 ayrı bitki ve birbirleri ile bir bağlantıları yok. Görünümlerinin benzemesi sebebi ile benzer isimler almış 3 tatlı arkadaş diyebiliriz onlar için.

 

 

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir