Çiçek Bakımı

Boru Çiçeği Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Faydaları Nelerdir?

Boru Çiçeği, diğer adı ile kahkaha çiçeği sıkça karşımıza çıkan ama adını bilmediğimiz bir çiçektir. Boruya benzer görünümü sebebi ile bu ad ile anılmaktadır. Bu yazımızda sizlere her şeyiyle Boru Çiçeğini tanıtacağız.

Türkiye’de de yaygın olarak bulunan ve halk arasında, kahkaha çiçeği, sihirbaz otu, şeytan elması olarak da bilinen boru çiçeği, yaklaşık 1 metreye kadar boylanabilen, büyük beyaz boru şekilli çiçekleri olan bir bitkidir. (Meraklısına, www.duzce.edu.tr – Boru Çiçeği, Antikolinerjik Sendroma Neden Olan Bitki Zehirlenmesi) Patlıcangiller familyasından olan Boru Çiçeğinin anayurdu dünyanın tüm tropikal bölgeleridir. 

Boru Çiçeği Özellikleri;
  • boru çiçeği
    Görsel: missouriplants.com

    Ortalama olarak 20-100 cm kadar boylanırlar.

  • Gövdeleri diktir ve  7-14 dallı, kahverengi-siyah tohumlar içeren 3-4 cm’lik yeşil meyveleri ile büyük, çoğunlukla beyaz, boru şeklinde çiçekleri bulunur.
  • Tek yıllık otsu bir bitki türü olan boru çiçeğinin çiçekleri beyaz ve sarı renkte, yaz aylarında açar. 
  • Ülkemizde Mayıs ve Eylül ayları arasında açtıkları gözlemlenir.
  • Azami büyüklüklerini aldıkça alt taraftan başlanarak toplanan yaprakları, gölgelik ve havadar bir yerde kurutulur.
  • Senelik bir bitki türüdür.
  • Sıcak iklim bitkisidir. Güneşle birlikte koyu mavi, beyaz, pembe renkteki çiçeklerini açar.
  • Kendi kendine çoğalan, geçirgen toprakta rahat gelişen bir sarmaşıktır. Bahçenize demir bir kapınız ya da kapatmak istediğiniz kötü bir duvarınız varsa mavi boru çiçeğini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca yer örtücü olarak da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Bakımı kolay bir bitki olmasına rağmen yine de iyi bir budama ister. Kontrol altına almadığınız takdirde çok geniş alanları kaplayabilir.

Boru çiçeğinin dünya üzerinde 10 çeşidi bulunuyor. Bunlardan yalnızca iki tanesi ülkemizde yetişiyor Bunlar; Datura Metel ve Datura Stramonium. 

Süs bitkisi olarak bahçelerimizde yetiştirilen Datura metel (Tatula) 90-150 cm kadar boylanabilen, bir yıllık dayanıklı otsu bitkidir.

Dikine uzayan sürgünleri; yeşil renkli, geniş ve uzunca yaprakları vardır. Yaz aylarında açan, zambağa benzeyen pek gösterişli çiçekleri, 25 cm uzunlukta ve 10 cm kadar genişlikte olur.

Bitkinin yalınkat veya katmerli açan çiçekleri beyaz, sarı, mor, kırmızı ya da pembe renklidir. Bu çiçekler olgunlaşınca ceviz büyüklüğünde dikenli meyveler verir.

Tatula bitkisi, bahçelerde ve teraslarda yetiştirildiği yerlerde çok güzel durur.

Bazı yabancı kaynaklar da geçmişte Datura’nın ölümlere sebep olan iksirlere konduğunu yazıyor. (Meraklısına, Wikipedia.org, Datura)

Zehirli bir bitki olduğu için hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Sonbahar ve Kış Aylarında Bakılabilecek Çiçekleri öğrenmek için yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Boru Çiçeği Bakımı
  • Boru çiçeği
    Görsel: fairegarden.wordpress.com

    Toprak açısından çok seçici değillerdir. Bu sebeple yol kenarlarında, terk edilmiş alanlarda ve tarlalarda doğal olarak yetişebilir. ancak özellikle en sevdiği toprak, drenajı kuvvetli, suyu çok iyi süzdüren, besleyici ve hafif asitli topraklardır.

  • Drog verim artırılmak isteniyorsa azotlu gübre verilebilir. [Drog nedir? İlaçları meydana getiren iki kısım vardır. Bunlardan biri etkin madde yani drog, diğer taşıyıcı yani sıvağ’dır. Drog, Canlıda fizyolojik etki gösteren bir veya birkaç kimyasal madde karışımına denir. (Meraklısına, Wikipedia – İlaç)]
  • Çok sulu toprağı sevmez. Bu sebeple sulamayı toprak kurudukça yapabilirsiniz.
  • Çok yoğun bakım istemez. Düzenli sulayıp güneş görmesini sağlamanız yeterlidir.
Boru Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Boru Çiçeğini çoğaltmanın iki ayrı yolu vardır. biri tohumla diğeri de çelikle çoğaltma. Boru Çiçeği tohumu direkt olarak bitkiden alınabilir. Yaz ortasında çiçek açan bitkiden alacağınız tohumları bahçenizde güneş gören yerlere olduğu gibi serpin. Veya bir saksıya serperek güneş alan bir yere koyun. Kış bittikten sonra baharda çimlenmeye başladıklarını göreceksiniz. 

Eğer hemen tohumları serpmeyecekseniz, öncesinde 2 ay kadar buz dolabında bekletmeniz gerekir. 

Bir diğer yöntem ise çelikle çoğaltmadır.  Boru çiçeği çelik ile en az tohumla olduğu kadar kolay köklenir. Köklenen çelikleri kalıcı olacakları toprağa ektiğinizde ise hızlıca çiçeklenecektir. 

Bu işlemi Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapabilirsiniz. Yaklaşık 2 cm kalınlığında ve 20 cm uzunluğundaki dallardan aldığınız çeliklerin sadece üst yapraklarını bırakarak alt yapraklarını temizleyin. Çeliklerin 5cm kadarı toprağın altında kalacak şekilde saksılara ekin. 

Saksı içerisindeki toprak önceden nemlendirilmiş olsun ve bu ekme işlemi sonrasında sulamayın. Elinizle iyice bastırın toprağa ve dalın iyice yerleştiğinden emin olun. Saksıyı olduğu gibi şeffaf bir poşetle sarın. Ağzını bağlayın. Aydınlık bir alanda bekletmeye başlayın. Saksınız bu esnada direkt olarak güneş ışığına maruz kalmasın.

Bu işlemi yapma sebebimiz yeterince nemli kaldığından emin olmak. Gün aşırı poşeti açarak bir iki saat kadar havalandırdığınız saksıyı kontrol edin. Eğer toprak kurumuşsa hafif hafif sulayın. Bir veya iki ay içersisinde köklenecektir. Köklenme tamamlandıktan sonra poşetten çıkarıp normal ortamına alabilirsiniz.

datura boru çiçeği
Görsel: growingwithscience.com

Boru çiçeğinin dünyada yalnızca 10 çeşidi bulunmaktadır. Bazı türleri çok zehirli olmakla birlikte bazı türleri de şifa amacıyla kullanılmaktadır.

İyi bir uyuşturucu, antispazmodik kramp çözücü, antiasmatik nefes darlığına karşı iyi geldiği bilinir. Yapraklardan ve bazı çiçeklerden hazırlanan sigaralar nefes darlığına karşı içilir. Yağlı merhemi kas ağrılarını gidermek için kullanılır.

Boru Çiçeğinin Faydaları
  • Astım hastalarına iyi gelmektedir.
  • Kas ağrılarını giderici etkisi bulunmaktadır.
  • Vücudu rahatlatır.
  • Bağırsak gazlarını giderici niteliktedir.
  • Solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
  • Terlemeyi, mide ve tükürük salgılarını azaltır.

Tüm bu faydalarının dışında bitkinin yüksek dozda tüketilmesi kesinlikle tavsiye edilmez, öldürücüdür. Zehirli bir bitki olduğu için hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

 

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bu yazı yanlış bilgiler içermekte.. anlatılan boru çiçeği değildir, boru çiçeği sarmaşık değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir