Trend

Kinoa Tohumu ve Faydaları

Son yıllarda popüler olan tahıllardan biri de kinoadır. Besleyici içeriği ve çeşitli faydalarıyla bilinen kinoa tohumları, hemen her öğünde yemeklerinize ekleyebileceğiniz lezzetlerdendir. Siz de kinoa tohumunu kullanmak istiyorsanız ama besinin faydalarından emin değilseniz kinoa tohumu ile ilgili tüm soruların cevabını, yazımızda bulabilirsiniz!

Protein, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan kinoa, çeşitli beslenmeler için uygun tahıllardan biridir. Güney Amerika’da uzun seneler yetişen kinoa, öncelikle İnkalar için temel bir besin kaynağı olmuştur. Sonra ise tüm dünyaya yayılıp popülerliğini artırmış diyebiliriz. Biz de bugün, sofralara yenilik getiren kinoayı daha yakından inceledik. Siz de; pirinç, bulgur, makarna ve kuskus gibi besinler yerine tercih edebileceğiniz kinoa ile ilgili tüm detayları, blog yazımızda bulabilirsiniz!

Kinoa Tohumu Nedir?

Kinoa (quinoa), Chenopodium quinoa bitkisinden elde edilen bir tohumdur. Aslında kinoa, tahıl olarak kabul edilmez. Çünkü aslında botaniksel olarak çiçekli bir bitkinin tohumudur. Kinoa tohumları beyaz, kırmızı, siyah ve çok renkli gibi farklı renklerde bulunabilir. Besleyici içeriği ve glüten içermemesi nedeniyle kinoa, çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olanlar için de uygun bir seçenektir.

Kinoa tohumu
Lezzetli, Besleyici ve Sağlıklı: Kinoa Tohumu

Kinoa; farklı renklerde, farklı çeşitlerdedir. En yaygın olarak üç rengi vardır: Beyaz, kırmızı ve siyah. Bunlar arasında en yaygını beyaz kinoa (genellikle “standart” kinoa denir) olup diğer renkler daha spesifik çeşitlerdir.

Beyaz kinoa, en hafif renkte olanıdır ve genellikle genel mutfak kullanımlarında tercih edilir. Kırmızı kinoa, daha yoğun bir rengi olan ve biraz daha çekirdeğe sahip olan bir çeşittir. Siyah kinoa ise daha koyu bir renkte ve diğer çeşitlere göre daha çıtır bir dokuya sahiptir. Her bir çeşidin kendine özgü bir lezzeti ve dokusu vardır ama besin değerleri genel olarak benzerdir.

Nasıl Kullanabilirsiniz?

Kinoa tohumu
Kinoa Tohumu Kullanım Alanları

Kinoayı çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Mesela;

  • Kinoayı pişirerek pilav, salata veya çorbalarda kullanabilirsiniz.
  • Fırınlanmış ürünlerde (ekmek, kek, kurabiye) diğer unlarla birlikte ya da tek başına kinoayı kullanabilirsiniz.
  • Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde smoothie çeşitleri hazırlamayı seviyorsanız bu tarz içeceklere kinoa tohumu da ekleyebilirsiniz.
  • Kinoa lapasını süt veya bitki bazlı süt ile hazırlayarak sağlıklı bir kahvaltı seçeneği hazırlayabilirsiniz.
  • Kinoa gevreği, kahvaltı gevrekleri veya granola tariflerinde kinoa tohumu kullanabilirsiniz.

Kinoa tohumlarını kullanırken tohumları bol suyla durulamanız önemlidir çünkü üzerinde doğal olarak bulunan saponinler acı bir tat oluşturabilir. Kinoayı genellikle 2 su bardağı suyla 1 su bardağı kinoa oranında pişirebilirsiniz. Ama tabii ki eğer paketli bir ürünse paket üzerindeki talimatları takip edebilirsiniz.

Kinoa Tohumu Faydaları

Kinoa tohumu
Kinoa Tohumu Faydaları
  • Yüksek Lif İçeriği: Kinoa tohumları, diyet lifi bakımından zengindir. Lif; sindirimi destekler, bağırsak sağlığını iyileştirir ve tokluk hissini artırır. Ayrıca düşük kalorili bir gıda olmasına rağmen uzun süre tok kalmanıza yardımcı olmada etkilidir.
  • Yüksek Besin Değeri: Kinoa, sağlıklı bir besin deposudur. Yüksek miktarda protein, lif, demir, magnezyum, fosfor, manganez içerir. Ayrıca, kinoa tohumları da esansiyel amino asitlerin tam bir protein profili sunar.
  • Glüten İçermez: Kinoa, glütensiz bir tahıl alternatifidir. Bu nedenle çölyak hastaları ve glüten intoleransı olanlar için uygun bir seçenektir. Kinoayı, glütensiz diyetlerdeki tahıl ihtiyacını karşılamak için kullanabilirsiniz.
  • Kan Şekerinin Kontrolü: Düşük glisemik indekse sahip bir besindir. Bu da kan şekerinin daha dengeli bir şekilde kontrol edilmesine yardımcıdır. Genellikle insülin direnci olan bireyler ve diyabet hastaları için uygun bir seçenektir.
  • İyi bir Protein Kaynağı: Bitkisel bazlı protein bakımından zengindir ve tüm temel amino asitleri içerir. Bu nedenle vejetaryen veya vegan beslenenler için önemli bir protein kaynağıdır. Kinoa, kas yapımını destekleyip enerji seviyelerini artırmada etkilidir.
  • Antioksidan Etki: Antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltmaya yardımcıdır. Kinoa tohumlarındaki antioksidanlar, vücudunuzun sağlığını korumaya ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Farklı beslenme çeşitlerine uygun olan kinoa tohumu ile siz de lezzetli, sağlıklı ve besleyici öğünler hazırlayabilirsiniz! Sağlığınıza katkı sağlayacak tohum çeşitlerini sayfamızda bulabilirsiniz.

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir