SporMalzeme & EkipmanSağlıklı Yaşam

Yeni Başlayanlar İçin Dalış 101: Dalış Ekipmanları ve Yöntemleri

Yaşadığımız dünyayı keşfetmenin birçok farklı yolu var ve bu yollardan bazıları oldukça eğlencelidir. En fazla talep gören ekstrem sporlar arasında yer alan dalış, su altı dünyasını keşfetmeniz ve yeni maceralara atılmanız için harika bir yöntemdir. Peki, dalış nasıl yapılır ve dalış ekipmanları nelerdir?

Dünyanın büyük çoğunluğu sularla kaplıdır ve bu alanların birçoğu henüz keşfedilmemiştir. Oldukça zorlu gibi görünse de aslında doğru ekipmanlar ve yöntemlerle bu harika dünyanın bir kısmını deneyimleyebilirsiniz. Profesyonel ve amatör şekilde yapılan dalış, farklı yöntemlere sahip olan bir ekstrem spor deneyimidir. Bir tüp yardımıyla yapılan dalış, keşif amaçlı gerçekleştirilen bir su altı sporu olarak adlandırılır. Çok derin sularda yapılabildiği gibi derinliğin çok olmadığı alanlarda da keşif ve keyif amaçlı yapılabilmektedir.

Dalış Nasıl Yapılır, Dalış Yöntemleri Nelerdir?

Dalış yöntemleri
Oldukça eğlenceli ve heyecanlı bir ekstrem spor olan dalışın iki türü bulunmaktadır. Bunlar serbest dalış ve tüplü dalış ya da diğer ismiyle scuba dalış.

Serbest dalış: Farklı derinliklere nefesin tutularak yapıldığı spor dalıdır. Su altı dalış sporları arasında oldukça popüler olan bu yöntem, tüpsüz dalış olarak da bilinmektedir. Fizyolojik olarak limitleri zorlayan serbest dalış 150 metreye kadar varan rekor denemeleri yapılan bir alandır.

Tüplü dalış (Scuba dalış): Aletli veya tüpü dalış olarak bilinen bu türde sporcuların nefes alabilmesi için çeşitli ekipmanlar kullanması gerekir. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık çok derin sulara tüplü dalış yapılabilmektedir. Ancak mutlaka teknik ve pratik eğitim alarak yapılması gerekir.

Farklı iki alan olan tüplü ve serbest dalış, farklı teknikler istemektedir. Serbest dalış için öncelikle nefes tekniklerine hakim olmak ve yön bulma becerilerini geliştirmek önemlidir. Bunun için eğitim almanız gerekir. Sığ sularda yapılan serbest dalış, gerekli olduğunda akıntıya karşı koyma teknikleri de gerektirmektedir. Paletli ve paletsiz olarak türleri bunulan serbest dalış, bir ip yardımıyla yapılmaktadır. Limitsiz batış, küp apnea gibi farklı türleri bulunmaktadır.

Tüplü dalış ise su altında nefes almanızı sağlayan ekipmanlar gerektirmektedir. Mutlaka eğitim almanız gereken bu alanda başlangıçta birkaç metre dalış yapılırken zamanla 18 metreye ve daha yukarılarına çıkabilirsiniz. Her iki yöntem de nefes teknikleri ve yön bulma konusunda eğitim almak oldukça önemlidir. Ayrıca ekiplerle birlikte dalmak size su altında yaşayabileceğiniz olumsuz durumlarda yardımcı olacak kişilerin olması nedeniyle daha sağlıklıdır.

Dalış Ekipmanları Nelerdir?

Dalış ekipmanları
Tüplü ve serbets dalış için özel ekipmanlar ile kıyafetler kullanmanız gerekmektedir.
  • Kıyafetler: Dalış için özel olarak üretilen mayo, elbise, yelek, eldiven, gözlük, maske, bone, saat, palet ve aksesuarları içermektedir. Suya ve basınca dayanıklı malzemelerden üretilen bu ürünler neopren ve kauçuk gibi malzemelerden yapılmaktadır. Tulum veya yarım tulum gibi dizayn edilen mayolar, yüz dalış maskeleri ile birlikte tamamlanır. Beden olarak size tam olan modelleri seçmeniz, dalış sırasında rahat etmenizi sağlar.
  • Dalış Tüpü: Farklı hacimlere sahip olan çelik veya alüminyumdan üretilen tüplerdir. İçerisinde oksijen, azot ve diğer gazlar bulunmaktadır. Yüksek basınçlı ve filtrelenmemeiş havayla doldurulan tüpler, dalış sırasında nefes almanızı sağlar. Dalış tüpleri genel olarak 12, 15, 18 litre gibi hacimlere sahiptir. 12 litre bir dalış tüpü içerisinde ortalama 200 bar hava bulunmaktadır.
  • Dalış Ağırlığı: Serbest dalış ve zıpkına dalış sırasında kullanılan ağırlıklardır. Dalış elbisesinin kalınlığı, derinlik, sporcunun kilosu gibi konular dikkate alınarak seçilmesi gerekir.
  • Dalış Motoru: Tüplü dalışlarda kullanılan ve yüzmeyi kolaylaştıran bir ekipmandır. Pervaneleri sayesinde itiş gücüne sahiptir ve yüzmenizi oldukça rahat hale getirir.
  • Dalış Paleti: Tüplü veya serbest dalışta kullanılmaktadır. Ancak iki tür içinde farklı paletler bulunmaktadır. Serbest dalış için uzun ve ince modeller tercih edilirken tüplü dalışta kısa paletler kullanılmaktadır.
  • Şnorkel: Su altında nefes almaya yardımcı olan şnorkel, genelde dalış maskesi ve gözlüklerle birlikte kullanılmaktadır. 30 cm civarında olan şnorkel borusu, tüpsüz dalışlarda genelde gözlem yapmak amacıyla kullanılmaktadır.
  • Regülatör: Scuba dalışta kullanılan regülatör, tüp içerisinde bulunan havanın solunabilecek basınca inmesini sağlar. Basınçla birlikte derinliğe göre de ayarlama yapılan regülatörlere yedek hava kaynakları da takılabilmektedir.

Dalış ekipmanları ve tüm ekstrem sporlar için ihtiyacınız olan ürünleri Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir