Kendin Yap (DIY)Ev & Dekorasyon

Makrome Saksı Yapımı (DIY)

Yaşam alanlarının dekorasyonunda farklılığı ve özgünlüğü sevenler için sadece satın alınan ürünlerle dekorasyon yapmak yeterli değildir. Özgün olması için bazen kendinizin bir şeyler yapmanız ve işe koyulmanız gerekir. Bitkiler için özel olarak hazırlanan makrome saksı tasarımları bu özgünlük için en ideal adaylar arasında yer alır. Sarkaç modelleri ile birçok yerde kullanılabilen makrome saksılar, ortama hem şık hem de doğal bir hava katar. Peki, kolay ve pratik şekilde makrome saksı nasıl yapılır? Cevabı yazımızda!

Dekorasyonda rüstik ve bohem tarzını sevenlerin en çok tercih ettikleri arasında yer alan makrome örgüsü, birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Kapı geçitleri, çerçeveler, duvar süsleri, yatak odası tasarımları, sarkaçlar ve özgün alanlar… Tabii ki bir de bitkiler için özel olarak tasarlanan makrome saksı modelleri var. Duvar, yatak çerçevesi, tavan askısı gibi alanlardan faydalanarak bitkilerinizi özgün bir şekilde dekorasyonun parçası yapan makrome saksı, hemen hemen her yerde kullanılabilir. Saksı sarkaçların nasıl yapılacağınız ise şimdi adım adım anlatacağız.

Makrome Çiçek Askısı Yapımı

Makrome saksı yapımı
Yaşam alanlarınıza farklılık katacak makrome saksı yapımına dair her şeyi aşağıda bulabilirsiniz.

Malzemeler: Asmak için demir halka veya ahşap sopa, makas, makrome ipi (3 mm) ve kullanacağınız saksı.

Makrome saksı yapımına geçmeden önce saksınızı belirlemeniz oldukça önemlidir. Çünkü yapacağınız işlemler saksının boyutuna göre belirlenecektir. Düğümleri saksı boyutuna göre daha sık veya daha boşluklu atabilir, ipi daha uzun veya kısa ayarlayabilirsiniz.

Adım Adım Makrome Çiçek Saksısı Yapımı

Öncelikle saksıyı asmak için kullanılacak olan ipleri kesmeniz gerekiyor. 3 metre uzunluğunda 8 adet ip kesin ve kestiğiniz ipleri halkaya geçirip iki tatarı eşit olacak şekilde ayarlayın.

Makrome saksı yapımı - düğüm atma
İlk adımda halka yerine sopa kullanıyorsanız, aynı işlemi sopa üzerinde gerçekleştirin.

İpleri geçirdikten sonra sıra geldi sarma düğüm yapmaya. Sarma düğüm yapmak için aşağıya eklediğimiz görselden yardım alabilirsin:

Makrome saksı yapımı - sarma düğüm
Sarma düğüm, makrome saksı yapımının başlangıç aşamasıdır. Sıkı ve sağlam düğüm attığınızdan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Sarma düğümü attıktan sonra ise makrome iplerini dörderli gruplara ayırmanı gerekiyor. Bu aşama makrome saksılık için görsellik katması için kullanılan kare düğüme hazırlık yapmış oluyorsunuz. 4’lü gruba ayırdığınız ipleri aşağıdaki görselde anlatılan yöntemle kare düğümler haline getirebilirsiniz.

Makrome saksı yapımı - kare düğüm
Kare düğüm atarken sakin ve yavaş adımlar atmanız faydalı olacaktır. Böylece iplerin birbirine karışmasının önüne geçebilirsiniz.

Kare düğümü yaptıktan sonra sıra geldi yeniden ipleri gruplara ayırma işlemine… Kare düğümü her bir grup için yaptıktan sonra 5 inç veya 13 santim kadar olan kısmı ölçmeniz gerekiyor. Ölçme işlemi yaptığınız kısımlardan birinden iki tane aldıktan sonra ise kare düğüm atmalısınız. Bu kare düğümü de dört grup için yapmalısınız. Bu adımda dikkat etmeniz gereken konu ise ölçüm adımı. Eğer saksınız daha küçük veya daha büyükse farklı ölçüler kullanabilirsiniz.

Makrome saksı yapımı - ikinci kare düğüm
Son adımdan önceki kare düğümleri attıktan sonra işlem neredeyse tamamlanır.

Son kare düğümleri de attıktan sonra sıra geldi final adımlarına… İplerin arta kalan kısımlarını düğümleyerek en altta toplayın ve püskül oluşturun. Püsküllerde tamamsa saksınızı makrome saksınızın içine yerleştirebilirsiniz.

Makrome saksı yapımı - saksı yerleşimi
Saksınızı yerleştirdikten sonra yaşam alanınızda dilediğiniz şekilde konumlandırabilirsiniz.

Not: Makrome saksı yapımının anlatıldığı görseller Pinterest sayfalarından alınmıştır.

Makrome Saksı Yapımında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Sıkça sorulan sorular
Makrome saksı yaparken aklınıza en çok takılan sorular ve cevaplarını aşağıda bulabilirisiniz.
Görsel kaynak: Pinterest
  • Makrome saksılık hangi iple yapılır?

Pratik ve aynı zamanda şık bir makrome saksılık için ideal makrome ipi 3 mm kalınlığa sahip olan çeşittir. Bu model rahat düğüm atılabilmesi, sağlam olması ve dekoratif açıdan güzel görünmesi açısından en doğru seçim olacaktır.

  • Makrome saksılık ne kadar ip gider?

Yukarıdaki adımlarda da anlattığımız gibi başlangıç için 8 adet 3 metre uzunluğunda ipe ihtiyacınız vardır. Bu da toplamda 24 metre makrome ipinizin olması gerektiği anlamına gelir. Fakat farklı modeller ve örgüler için daha fazla ip harcamanız gerekebilir. 24 metreyi en temel gereksinim olarak kabul edebilirsiniz.

  • Makrome saksı nasıl süslenir?

Sade tasarımları sevmeyenler için makrome saksılarda süsleme işlemi yapmak eğlenceli olacaktır. Peki, neler yapabilirsiniz? Eğer örgü örmeyi biliyor ve seviyorsanız farklı düğüm teknikleriyle birlikte örgü yöntemlerini birleştirebilirsiniz. Böylece oldukça özgün tasarımlar ortaya çıkar. Farklı bir yol ise renkli makrome ipleri kullanmaktır. Tek renk ip yerine kestiğiniz ipleri farklı renklerde seçerek değişik kombinasyonlar oluşturabilirsiniz. Son tavsiyemiz ise tabii ki ahşap boncuklar, düğmeler ve tokalar… Bocuk veya düğmeleri düğümlerin arasında yerleştirerek farklı görseller ortaya çıkarabilirsiniz.

  • Makrome saksı yapımının püf noktaları nelerdir?

Makrome saksı yapımı oldukça kolay bir işlem olsa da bir el yeteneğinizin olması gerekir. Attığınız her düğümü doğru şekilde yapmalı ve sonraki adıma geçerken makrome ipini daima gergin tutmalısınız. Aksi takdirde ortaya çıkan sarkık görüntü hiçte beklediğiniz sonuçlara vermez. Süsleme yaparak makrome saksı yapacaksanız da her adımda süslemeleri doğru konumlandırmaya dikkat etmelisiniz.

Makrome saksı yapımının tüm detaylarını anlattığımız yazımız burada sona eriyor. Yaşam alanlarınızı güzelleştirmek için ihtiyacınız olan her şeyi uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir