Çiçek Bakımı

Medine Çiçeği Özellikleri ve Yetiştirilmesi

Rengarenk minik düğmeler gibi görünen, en az görüntüsü kadar faydaları ile de dikkat çeken Medine Çiçeği nasıl yetiştirilir? Özellikleri ve faydaları nelerdir? Medine Çiçeği hakkında merak ettiğiniz her şey bu yazıda!

Botanikteki adı Gomphrena Globosa olan Medine Çiçeği, şekli düğmeye benzeyen çiçekleri nedeni ile Düğme Çiçeği veya Hanım Düğmesi olarak da adlandırılır. Türklerin milli çiçeklerinden biridir ancak bitkinin anavatanı Panama ve Guatemala olarak bilinmektedir. Bu bitki sezon sonuna kadar formunu koruyabildiği ve dayanıklı olduğu için bahçelerde sınır bitkisi olarak da kullanılır.

Medine Çiçeği

Horozibiğigiller familyasından olan Medine Çiçeği, hem saksıda hem de bahçede yetişebilir. Kesme çiçek olarak kullanılabildiği gibi kurutularak da şifa amaçlı kullanılabilir.

medine çiçeği kurusu
Görsel: AliExpress

Aslında hepimiz bu çiçeği mutlaka görmüşüzdür ve adını bilmiyoruzdur. Babaannelerimizin evlerinde, sehpa üzerinde duran rengarenk çiçekler vardır ya hani? Bizim yapay sandığımız ancak kurutulmuş olan! İşte bu çiçek, o çiçek!

Medine Çiçeği Özellikleri

  • Medine Çiçeği en fazla 1.5 metre kadar boylanabilen bir bitkidir.
  • Mor, pembe, turuncu ve beyaz  renkli çiçekleri vardır. Çiçekler 2,5 cm kadar çaplara sahip ve ponpon biçimlidir.
  • Tek yıllık bir bitkidir. Çiçeklenmesi mayıs ayından başlayarak sonbahar ortalarına kadar açar.
  • Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin bir yayınında Medine Çiçeği ile ilgili, dona karşı hassas ancak kuraklık, sıcaklık ve tuzluluk koşullarına dayanaklı bir bitki olduğu belirtilmiştir.

Medine Çiçeği Bakımı ve Yetiştiriciliği

  • Medine çiçeği güneşli bölgeleri ve sıcağı sever. Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.
medine çiçeği
Görsel: Pinterest
  • Eğer bahçeye ekimi yapılıyorsa tam güneş altında kalabileceği yerler tercih edilebilir.
  • Medine Çiçeği hemen her toprakta yetişebilir ancak bitkinin toprağının gübreli ve kumsal topraklı yapıda olması gelişimi için etkili olacaktır. Nemli, gübreli ve havadar bir kum isteği vardır. Kumdan en büyük beklentisi drenajın iyi sağlanmış olmasıdır. Eğer bu bitkiyi saksıda yetiştirecekseniz saksının altının gelik olmasına özen gösterin.
  • Bitkinin su isteği azdır. Toprak nemini kaybettikçe sulama yapabilirsiniz. Saksıda yetiştirdiğiniz çiçekler için aynı ölçü kabını kullanmanız önerilir.
  • Sulamanın sabahın erken saatlerinde yapılması önerilir. Bu şekilde toprağın kuruyabilmek için fırsatı olacaktır ve küflenmeler meydana gelmeyecektir.
  • Nemden hoşlanan bitki özellikle yetiştirilme mevsimlerinde neme ihtiyaç duyarlar.
  • Hava akımından uzak durabileceği yerleri seçerek Medine Çiçeğinizi daha canlı tutabilirsiniz. Zira kapı aralarında ve cereyanda kalan bitkilerin yapraklarının ve çiçeklerinin formu bozulabilmektedir.
  • Bitkinin kurutulma işlemi eski usul ile yapılır. Yani çiçekler saplarından uzun şekilde hasat edilir. Saplar birbirine bağlanır ve kuru bir yere asılır. Güneşten uzak tutulur ise rengini koruyacaktır. Ardından bitkileri saksılara alıp kullanamaya devam edebilir veya tüketebilirsiniz. Çiçek Kurutma Yöntemleri yazımızı okuyarak konuya dair detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Medine Çiçeği üretimi tohumdan kolaylıkla gerçekleşebilir. İlkbahar bitiminde tohumlar bir iki gün suda bekletilir ve yumuşaması sağlanır. Ardından toprağa ekilir ve 21 Derece sıcaklıklar 2 hafta içerisinde çimlenme gerçekleşir. 1,5 – 2 aylık bir süreç sonunda fideler asıl yerlerine ekilebilir. Bitkiler arasında mesafeler bırakarak ekim işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ardından da rutin düğme çiçeği bakımı uygulanabilir.

    Medine Çiçeğinin çimlenme oranı çok yüksek değildir. Bu sebeple bol tohum kullanmanızı öneririz.

    Medine Çiçeğinin büyük rahatsızlıkları, toprak ve bitki hastalıkları yoktur. Bazen mantar ve yaprak lekelenmeleri olabilir. Nadiren de kelebeklerle başı belada olabilir.

    Bilhassa sıcağa dayanıklı olması ve isteklerinin az olması bitkiyi kolay yetiştirilebilen bitkiler sınıfına dahil eder.

    medine çiçeği çayı
    Görsel: Oriental Tea Store

    Medine Çiçeği Faydaları ve Kullanım Şekli

    Medine Çiçeği oldukça faydalı bir bitkidir. Gargara olarak kullanımı ve çay olarak tüketimi oldukça yaygındır.

    • Ateş düşürücüdür.
    • Akciğer problemleri ile mücadelede etkilidir.
    • Bağırsak problemlerine (hemoroit dahil) iyi gelir.
    • Eklem ağrılarını dindirir.
    • Ağız ve boğaz içindeki yaraları iyileştirmede kullanılır.
    • diyabet tedavisinde kullanımı yaygındır.
    • Özellikle bebeklerde grip durumunda kullanılır.

    Medine Çiçeğini ağzınızda çiğneyebilirsiniz veya suyunu gargara olarak kullanabilirsiniz.

    Medine Çiçeği çayı yapmak da çok pratiktir. Kurutulmuş bir çay kaşığı çiçek ve yaprak karışımını 1 bardak kaynatılmış suda demleyerek tüketebilirsiniz. Ancak günde 2 bardaktan fazla tüketmemenizi ve de doktorunuza danışmadan tüketmemenizi öneririz.

    Düğünlerde Medine Çiçeği

    Düğünlerde gelin çiçeği olarak ya da dekorasyon malzemesi olarak çok sık görmeye alışkın olmadığımız bir çiçek aslında Medine Çiçeği. Ancak kurutulmuş formu kusursuz olan bu çiçeğin artık keşfedilme zamanı geldi bizce. Gelin düğünlerde bu çiçek nasıl kullanılıyormuş hep birlikte inceleyelim.

    kuru medine çiçeği
    Görsel: Etsy Studio

    Vintage düğünlerin baş tacı olacak açık pembe kuru Medine Çiçeği buketi ile başlayalım. Bilhassa sonbahar düğünlerinde tercih edilebilecek bu buket, kır kutlamaları için de benzersiz bir dekor olacaktır. Düğünden sonra gelin çiçeğini saklamak isteyenler için de oldukça kabul edilebilir bir seçenek nam-ı diyar Düğme Çiçeği.

    gelin buketi medine çiçeği
    Görsel: The Full Bouquet Blog

    Morlu, eflatunlu ve beyazlı Medine Çiçekleri ile oluşturulmuş bir gelin buketi ile karşınızdayız. Burada, bir önceki örneğimize nazaran daha yoğun çiçek kullanılmış. Çiçek sapları kısa tutulmuş ve daha yuvarlak bir hava verilmiş bukete. Canlı çiçeklerle oluşturulmuş, ancak kurutulduğunda da yine bu kadar güzel duracaktır (Biraz renk kaybı olabilir.)

    Görsel: Pinterest

    Papatyalar ile de ne kadar uyum içerisinde olabileceklerini bu fotoğrafta anlıyoruz. Ancak gelin buketi için biraz fazla sade geldi bize. Çiçek miktarı artırıldığı zaman benzersiz bir buket olabileceğini düşündüğümüzden listeye eklemekte sakınca görmedik :)

    Görsel: Emmaline Bride

    Bu bukette de mor renkli Medine Çiçekleri, çeşitli renk ve türlerde başka çiçekler ile kombinlenerek hazırlanmış. Yeşiller, sarılar, morlar… Rengarenk gelinlerin büyüleyici dünyasına yakışır cinsten bir gelin buketi. Fakat bu şekilde kurutabilmek ardından zor olacaktır. Bu sebeple şayet düğün sonrası böyle bir çiçeği kurutmayı düşünüyorsanız, çiçekleri birbirlerinden ayırarak, ayrı ayrı kurutmanızı öneririz.

    Medine Çiçeği Buketleri

    medine çiçeği gelin tacı
    Görsel: Pinterest – Mimoza Design

    Gelin tacını hepimiz seviyoruz. Özellikle çiçeklerle yapıldığı zaman, hele ki bahar ve yaz düğünü ise… Kuru halleri bile canlı duran Medine çiçekleri de gelin taçlarına oldukça yakışıyor. Farklı çiçeklerle ve yeşilliklerle oluşturduğu bütünlük yıllarca saklanmaya müsait. Aynı zamanda, düğün sonrası da evinizde severek sergileyebileceğiniz bir formda.

    medine çiçeği dekor
    Görsel: flickr.com

    Masaların üzerine koyacağınız küçük vazolara veya cam kavanozlara küçük saplı Medine Çiçekleri yerleştirebilir, konseptinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca bu çiçekler ile peçeteliklerinizi de süsleyerek, masanızı komple aynı konseptte dekore edebilirsiniz.

    medine çiçeği düğün
    Görsel: Project Wedding

    Veya konseptinizi denize doğru çevirebilir, iri deniz kabuklarını kuru Medine Çiçekleri ile doldurabilirsiniz. Üstteki örnekte sukulentlerle birlikte kullanılan Medine Çiçeklerinin hemen her çiçeğe kolaylıkla uyum sağlayabildiğini görüyoruz. Ayrıca farklı kuru çiçekler de eklenerek tasarım zenginleştirilmiş.

    yaka çiçeği medine çiçeği
    Görsel: Project Wedding

    Deniz konseptli bir düğünden Medine Çiçekleri ile hazırlanmış yaka çiçeği. Davetiyeler için de kullanılabilir nitelikte.

    medine çiçeği yaka çiçeği
    Görsel: Pinterest

    Sukulent, lilyum ve Medine Çiçeği ile oluşturulmuş, zarif bir yaka çiçeği örneği daha.  Yeşille beyazın uyumunu yakalayan sadece ve şık bir düğün olduğunu tahmin edebiliyoruz.

    Siz de Medine Çiçeğini bizim kadar sevdiyseniz ve kullanmayı düşünüyorsanız (ya da kullandıysanız) tecrübelerinizi bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın :)

    İlginizi çekebilecek bazı yazılarımız:

    İlgili Makaleler

    7 Yorum

    1. Denizli’de yaşıyorum. Evde düğme çiçeği yetiştiriyorum. Düğme çiçeğimin yaprakları kuruyor. Sebebi ne olabilir? Kurumasını nasıl engelleyebilirim?

    2. Merhaba bende ewde aloe vera yetistiriyorum.ama sararip cansizlasmaya basliyorlar.ne yapabilirim

    3. Bu çiçeği 3 senedir yetistiriyorum ve çok seviyorum harika bir görüntüsü oluyor. Dikimi çimlenmesi konusunda tamamen tecrübe sahibiyim tek bilgim olmayan ismiydi ve öğrendim faydalarını öğrendim. Daha çok mutlu oldum. Ve düşündüm ki Rabbimin mucizeleri saymakla bitmez… Çok şükür

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir