Çiçek Bakımı

Sukulent (succulent) Nasıl Yetiştirilir? Çoğaltılır? (Sukulent Rehberi)

Çiçek bakmakta zorlananların sıklıkla tercih ettiği, özellikle son dönemlerde ev ve iş yerlerinde olduğu kadar gelin buketi olarak da sık tercih edilen sukulentlerin dünyasına gelin hep birlikte göz atalım.

Sukulent, kelime anlamı olarak “özü ve suyu olan” demektir, birçok çeşidi vardır. (Meraklısına Wikipedia, Succulent)

Sukulentler yaprak saplarına, gövdelerine, köklerine ve yapraklarına su toplayabilen bitkilerdir. Patlayacakmış gibi dolu yaprakları minik tüylerle kaplıdır. Bu şekilde buharlaşmayı yavaşlatarak su tutma oranını arttırmakta zorluk çekmez. Uzun ömürlü bitkiler olmasındaki sır bu becerisinden gelmektedir.

Kaktüs ile sukulent karıştırılmamalıdır. Etli ve sulu bitkiler sukulent bitkileridir. Kaktüs sulu bir bitkidir ancak bütün sulu bitkiler kaktüs değildir.

Sukulent Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Terrariumların popülerliğinin artması ile altın çağını yaşayan sukulentin en çok tercih edilme sebebi kuşkusuz farklı bir güzelliği olması ve kolay bakımıdır. Birbirinden farklı türde sukulentler olduğu için siz de sukulentinizi seçerken kendinize en uygun olanını tercih etmelisiniz. Aloe, Aeonium, Adromischus, Cotyledon, Graptopetalum, Graptosedum, Crassula, Echeveria, Gasteria, Haworthia, Kalanchoe, Pachyphytum, Rochea, Senecio, Peperomia, Rhipsalis, Sansevieria, Sedum ve Tillandsia gruplarından oluşan Sukulent’ler bu grupların altındaki türleri ile yüze yakın çeşittedirler. Soğuk bölgelerde yaşıyorsanız Echeveria grubundan bir sukulent tercih etmeniz bitkiniz için daha sağlıklı olacaktır. Tam tersi fazla sıcak bir bölgede iseniz Haworthia türü sukulentler sizin için çok daha rahat bakılacak ve uzun ömürlü bit yoldaş olacaktır. Daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Bakımı en kolay ve evde yetiştirmek için en uygun olan sukulent grupları ise Sedum, Sedum, Kalanchoe, Senecio, Crassula olarak listelenebilir. Aslında evlerde yetiştirilen birçok bitki sukulent sınıfına girer. Bunlardan en bilinen sukulent türü Kalanşo (Kalanchoe) olarak değerlendirilebilir. Kırılan dalları yeniden köklenebilen bu bitki çok kolay yayılır. Kalanşo yetiştirme detayları hakkında bilgi edinmek için ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kalanchoe
Kalanşo Bitkisi – Görsel: Jamestown Feed and Seed

Aloe, Aloe Vera ve Tıbbi Sarısabır adları verilen bir diğer sukulent çeşidi de hemen hemen herkesin bir yerde karşılaştığı bir türdür. Aloe Vera humuslu topraklardan hoşlanır ayrıca toprağının geçirgen ve yetiştirileceği saksının mutlaka drenaj delikli olması gerekir.

Aloevera
Aloe Vera – Görsel: Bakker

Yılan Derisi ya da Zebra olarak da adlandırılan Haworthia fasciata evde yetiştirmeye en uygun sukulent çeşitlerinden biridir.

Haworthia fasciata
 Haworthia fasciata – Görsel: Pinterest

Aşkın gözyaşları olarak da tanımlanan  Haworthia fasciata en yaygın sukulent biçimlerinden biridir. Ancak isim olarak çok bilinmez.

Echeveria elegans
 Haworthia fasciata – Görsel: gardensonline
Sukulent Aranjmanı Yapımı / Sukulent Nasıl Dikilir?
Succulent
Görsel kaynak: hellohydrangea.com

Yapı marketlerden, seralardan aldığınız sukulentleriniz öncelikle uygun bir saksı bulmanız gerekiyor. Burada püf noktası saksı boyutunun ne büyük ne de küçük olmaması gerektiği.

Succulent
Görsel kaynak: hellohydrangea.com

Gövdesine yetecek miktarda torak koyduğunuz saksınıza yaprakların iç içe geçmemesine dikkat ederek sukulentinizi yerleştirip köklerinin hava almadığından emin olarak toprakla etrafını çevirin.

Bitkiniz saksı değişimi veya ilk saksıya ekim sonrasında 2 hafta içerisinde kök salacaktır. Altında su gideri olan bir kap tercih etmeniz altta su birikmemesi açısından daha rahat bir bakım sağlayacaktır.

Sukulent Bakımı

Sukulent çoğaltma
Görsel kaynak: needlesandleaves.net

Boydan değil enden genişleyen çok kök salmayan bitkilerdir. Çok sıcak bölgelerin bitkileri oldukları için çok fazla su istemezler. Sıcak günlerde 10 güne bir kış günlerinde 20-30 günde bir sulamak yeterlidir.

Kumlu çöl toprağını sevdikleri için başka topraklarla değiştirilmemelidir. Gider çıkışı olmayan saksılar tercih edilmemelidir. Saksı tabanında su birikmesi köklerin çürümesine neden olabilir.

Yarı aydınlık yarı karanlık ortamlarda, direk güneş ışığı almayacağı bir konumda bakılmalıdır. 

Sukulent için çok sıcak hava değil çok soğuk hava risklidir, aynı zamanda az sulamak değil fazla sulamak bitkiyi öldürebilir.

Sukulent Çoğaltma

  • Sukulent çoğaltılması oldukça kolay bir bitkidir çünkü çok çabuk kök salar ve hemen toprağa tutunabilir. Sukulent çoğaltma içlemini yaparken önce bitkimizin alt yapraklarından parçalar koparıyoruz.
Sukulent Çoğaltma
sukulent-cogaltma3
  • Gövdede yaprak parçası kalmadığına emin olun. Daha sonra aşağıda gördüğünüz gibi gövdeden bir makas yardımı ile baş kısmındaki çiçekli kısmı kesiyoruz.
Sukulent çoğaltma

Sukulent çoğaltma

  • Kopardığımız sukulent parçalarını 1 gün bekletip bitkimizin toprağı üzerine veya sukulent yetiştirmeye uygun fısfısla hafif nemlendirilmiş toprağın üzerine bırakıyoruz.
Sukulent çoğaltma

2 Hafta içerisinde kesilen yaprakların minik kökler saldıklarını fark edeceksiniz.

Sukulent çoğaltma

Yaprakların köklenmesinden sonra minik sukulentleriniz baş gösterecek. Zamanla beslendiği yaprak çürüyecek ve minik sukulentleriniz tek kalacaktır. Bu çiçeklenme işleminden sonra toprağa ekebilirsiniz. İlk 24 saat su vermeyip toprağına alışmasını bekleyin.

Sukulent çoğaltma

Kestiğiniz sukulent gövdesi ne olacak peki merak ediyor musunuz? Öncelikle kestiğiniz parçayı da ayrı olarak diktikten sonra gövde sukulentinizi de düzenli olarak sulamaya devam edin.

Sukulent çoğaltma

Sukulent çoğaltma

Zamanla üzerinde çıkan yavru sukulentleri görebilirsiniz.

Sukulent çoğaltma
Görsel kaynak: needlesandleaves.net

Sululentler ile Yapılan En Şık Tasarımlar;

Morimur Serisi Cherry Kalanchoe Tasarım

Morimur Serisi Cherry Kalanchoe Tasarım

Morimur Serisi Cherry Kalanchoe Tasarım  zarif ve uzun ömürlü bir tasarımdır.

Bir Kasa Mutluluk

Sukulent

Porto sukulent aranjmanı, bir tahta kasa içerisinde Kırmızı Hiperikum, Hovartia Zebrina, Echeveria, Perle Van Nunberg, Sedum Burutti türlerinden sukulentlerle hazırlanmış sıcacık bir tasarım.

Kişiye Özel Doktorun Canlı Sukulent Bahçesi

Sukulent bahçesi

Kişiye özel olarak hazırlanabilen bu tasarımda kullanılan bitki haworthia türü bir sukulenttir. Özel kase içerisinde hazırlanan bu sukulentin bakım kılavuzu da tasarım ile birlikte gönderilmektedir.

Sukulent Aranjmanı

Sukulent aranjmanı

7 ayrı sukulent türü ile hazırlanan Sukulent Aranjmanı tasarımında doğallık ve şıklık ön plana çıkmış. Çiçeklerin rengi ve açma biçimleri de mevsimlere göre değişiklik gösterebilir nitelikte.

Haworthia

Haworthia

Beton bir platformun tam ortasına yetleştirilen haworthia türü bir sukulent ile hazırlanmış bu tasarım yaklaşık 16 cm yüksekliğindedir.

Gelin Çiçeği Olarak Succulent

Güzellikleri ile yalnızca evlerde ve ofislerde yer almakla kalmamış bir çok özel aranjman ve organizasyonda da yer almış sukulentler. Artık düğünlerde sık sık sukulentlere rastlamak mümkün.

Gelin çiçeği olarak sukulent kullanımı git gide yaygınlaşmakta. 2016’nın en ses getiren gelinlerinden olan Neslihan Atagül de gelin çiçeğini sukulent olarak tercih edenlerden.

Estetik duruşu, farklı ve canlı yapısı ile sukulentlerin çok tercih edilmesine de şaşırmamak gerekiyor.

Üstelik bu çiçekler damat yaka çiçeği olarak da çok şık ve uyumlu duruyor. Gelin çiçeği ile uyumlu olmak adına, yakalarında hoşlanmadığı renklerde çiçekler olan damatlar için de ayrı bir mutluluk sebebi succulent.

Damat yaka çiçeği
Görsel kaynak: moncheribridals.com

Taç Olarak Succulent

Gelin buketi haricinde taç olarak da kullanılan çiçeklerin arasına girmesi çok zaman almadı sukulentin. Özellikle bahar ve yaz gelinleri, açık bırakılan saçlarına diledikleri başka çiçekler kombine veya yalnız başına olarak succulent tercih etmeye başladı.

Gelin tacı
Görsel Kaynak: Nouba

 Taç yerine toka şeklinde de dileyen gelinler Succulent tercih edebilirler. Onlar için de yine şık ve farklı aranjmanlar mevcut.

Toka
Görsel Kaynak:Pinterest

Nikah Şekeri/Davetiyesi Yerine Succulent

Artık bir çok çift, düğünlerinde standart davetiyeler veya nikah şekerleri kullanmıyor. Bunun yerine alternatif çiçekleri tohumlar kullanmayı tercih ediyorlar.

Son yıllarda düğünlerin favorilerinden biri de succulent dağıtmak. Çünkü ne yenmeye kıyılamayan kurabiyeler gibi bir köşede bayatlamayı bekliyor ne de onlarca emsali olan süslemeli şekerlere.

Nikah şekeri
Görsel Kaynak: Maven Bride

Sukulentlerden, yaseminlerden ve daha bir çok bitkiden faydalanarak hazırlanan ezber bozan nikah şekerleri için Yeşili Seven ve Doğayı Koruyan Çiftler İçin Ezber Bozan Davetiye ve Nikah Şekerleri  yazımızı okumayı unutmayın.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Benim bitkim başta çok güzel sık bir görünüme sahipti. Sonra boyuna uzamaya, seyrek bir görünüme kavuşmaya ve yaprakları aşağı doğru sarkmaya başladı. Alt yaprakları da keza kurur gibi oldu. Ne yapmam gerek kurtarabilmem için?
    Aldıktan sonra sakısını değiştirirken kökleri zarar görmüştü.

  2. Merhaba bende arkadaştan iki yaprak aldım dediklerinizi uygulayacağım fakat merak ettiğim şu,nemli toprağın üstüne koyduktan sonra iki hafta hiçbir şey yapmadan bekleyecek miyiz yoksa her gün fısfıslayarak nemli olmasını mı sağlayacağız

    1. 2 farklı yöntem var; istersen her akşam hafif sulama yapabilirsin, aksam yapmaya ozen goster güneş olmaması icin. 2 yöntemde 2 hafta boyunca yani köklenme oluşana kadar gölge havadar ama bol ışık alan yerde bekletmelisin, direkt güneş ışığına maruz kalmamalı. zaten sukulentlerin yapraklari etli ve sulu. kökler anaç yapraktan su ihtiyacini karşılayabilir

    2. Yaprağı kopardıktan sonra 2 3 hafta sulamayın. B sukulentin türüne göre faklılık gösterebilir… köklenmesi için bir kaba su koyup üstüne naylon geçirip yaprağı delik açarak sallandırmak bu 100 de 100 e yakın köklenme sağlamakta…

  3. Mrh merveyeter sakulentin sanirim yeteeri kadr isik almiyor o yuzden formu bozulmus .oncelikle daha bol isik alan yere koymalisin.cerikleme yontemide uygulaya bilrsin.yapraklarinin asagi sarkmasida boyunun uzamasindan kaynakli

  4. Merhaba yazının için teşekkürler. Bu çoğaltma işlemini hangi mevsimde yapmak gerekiyor. Bir de çiçek açıyorlar mı? Açıyorsa onun da belli bir zamanı var mı?

  5. Merhaba benim sukulentlerim yapraklarını döktü nedendir evim çok sıcak ve sürekli güneş alıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir