Hezaren (Delfinyum Çiçeği) Nasıl Yetiştirilir?
Çiçeklerin çoğu nazlıdır ama Hezaren özel olarak ‘nazlı’ bilinir. Maviden mora, pembeden beyaza uzanan bu nazlı çiçek nasıl yetiştirilir? Bu yazımızda Hazaren çiçeği nasıl yetiştirilir sizler için araştırdık. Şimdi gelin hep birlikte inceleyelim.
Düğün çiçeği ailesinden gelen Hezaran; maviden mora, beyazdan pembeye kadar uzanan renklerde olabiliyor. Bu hem renkli hem de nazlı çiçek, şekil olarak tarla kuşunun ayağına benzetilmektedir ve o yüzden ‘tarla kuşu topuğu’ ve ‘tarla kuşu pençesi’ gibi isimlerle de anılıyor.
Aynı zamanda çiçek Delfinyum (Delphinium) olarak da anılır. TDK sözlüğünde Saray Çiçeği olarak tanımlanmıştır. Her şey tamam da peki hezaren ne demek derseniz, anlamı ruh güzelliğidir. Görünümü kadar anlamı da derindir bu çiçeğin.
Hezaren Çiçeği Özellikleri
- Çok sayıda çiçeği vardır. Dikey olarak büyüyen çiçekler uzun bir sapın üzerinde dizilidir ve de yaz boyu kalırlar.
- Bir diğer adı Delfinyumdur. Çiçekleri yunus şeklini andırdığı için Latincede yunus anlamına gelen delphinium ismi uygun görünmüştür.
- Hezaren çiçeği yetiştirilirken dikkat edilmeli, çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.
Hangi çiçeklerin yenebileceğini merak ediyorsanız; Yenilebilen Çiçekler yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Hezaren çiçeğinin filizleri ve tohumları zehirlidir. Tüketilmesi halinde hem fiziksel hem de ruhsal olarak hasta edebilir. Zehirlenme belirtileri ise mide bozukluğu ve tedirginlik olarak bilinir.
- Hezaren bitkisi, 2 metre civarı bir yüksekliğe kadar uzayabildiği için geri planda kullanılması tavsiye edilir.
- Göründüğü kadar sert yapılı bir çiçek değildir Hezaren. Çok rüzgarlı ortamları sevmezler ve sert olan çiçek başakları güçlü bir rüzgarla kolayca kırılabilir.
- 300’den fazla çeşidi vardır. Bunlardan bazıları tek yıllık ya da iki yıllık bitkilerdir ancak ömürlük olanları da mevcuttur.
- Nemli ve çok güneş alan ortamları severler.
- Suyu iyi çeken ve kuvvetli topraklarda mutlu olurlar. Organik gübre veya hayvansal gübre ile toprağa takviye yapılabilirsiniz.
- Zaman zaman budama yapılması önerilir. Çiçek boylanmaya başlayıp da yaklaşık 30 cm’ye ulaştığında budama yapılmalıdır.
- Hezaren Çiçeği bit ile mücadele için kullanılmaktadır.
Hezaren, popüler tıpta göz hastalıklarına karşı kullanıldığı gibi geçmiş geçmiş dönemlerde Transilvanya’da cadıları ahırlardan uzak tutmak için de kullanılırmış.
Hezaren Çiçeği Bakımı
Bol güneş alan yerleri ve suyu iyi çeken hafif toprakları çok sever. Bitkinin iyi gelişme göstermesini istiyorsanız toprağa düzenli olarak kireç atabilirsiniz.
- Boy atmaya başladığında, bitkiyi üzerinden 15-20 santimetre budamanız tavsiye edilir. Böylece güçlü süngünler verecektir.
- Hezarenin kökleri bol su ister. Bu nedenle sulamaya dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
- Bitkinin daha iyi gelişim göstermesi için hayvansal gübre ya da organik gübre kullanabilirsiniz.
- Hezaren çiçeğinin sıcak yaz günlerinde nem kaybını önlemek için diplerine çim parçaları ve yapraklar yerleştirebilirsiniz.
Genel olarak Delfinyumun fazla bakıma ihtiyacı yoktur. Toprağı kuruduğunda su verip rüzgardan korumalısınız. Güneşten uzak tutarak ve yarı gölge bir güneş ile onu çok mutlu edebilirsiniz. Ayrıca kuruyan çiçeklerden elde edilen tohumları ekim için kullanabilirsiniz.
Hezaren Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Hazeran çiçeği yetiştirme isteğiniz var ise hazır bitkiyi alıp büyütmenizi öneririz. Aksi halde tohumdan yetiştirmek biraz meşakkatli bir yoldur.
Hazeran çiçeği tohumu nasıl ekilir?
Eğer tohumdan hezaren yetiştirecekseniz öncelikle tohumları bir süre suda bekletmelisiniz. Tohumların yumuşayabilmesi için bu işlem önemlidir. Ardından tohumları toprağa serpin ve üzerine bir miktar torf ekleyin.
Daha sonra toprağı nemlendirin ancak çok fazla sulamayın. Bu sulama esnasında tohumları yerlerinden çok oynatmamalısınız.
Çiçeğin tohumunu toprağa ektikten sonra ilk sulamada tohumları yerlerinden oynatmadan sulama yapabilmek için fısfıs kullanabilirsiniz. Bu işlemi her gün tekrarlayın.
Tohumun ekili olduğu bölgenin üzerine bir naylon poşet gererek sera etkisi oluşturabilirsiniz. Çimlenme işlemi 2 hafta ile 4 hafta arasında değişmektedir.
Çimlenme için gereken sıcaklık 15 ile 18 derece arasındadır.
Bu tohumlama işlemini mayıs, haziran veya temmuz ayında yapabilirsiniz. Eylül veya ekim aylarında ise fideler belli bir büyüklüğe ulaşmış olurlar ve esas yerlerine dikilmeye hazır hale gelirler.
Tohumla çoğaltmaya dair tüm incelikleri detaylı olarak Çiçek Nasıl Çoğaltılır? Çiçek Çoğaltma Yöntemleri (Bölüm 1) yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Hezaren Çiçeği Hastalıkları
Hezaren Çiçeği için küllenme önemli bir hastalıktır. Yaprak, dal ve tomurcukların bir toz ile bitkiyi kaplaması hastalığın birincil belirtisidir. Küçük ve beyaz noktalar halinde olan lekeler zamanla daha fazla yer kaplamaya başlar ve çiçek açmasını engeller. Hastalığa sebep olan ana etmenler ise kalitesiz ve aşırı gübreleme olarak görülebilir.
Bu hastalıkla mücadele hastalıklı olan bölgelerin budanması ile olabilir. Delphinium, zehirli düğün çiçeği olarak da bilinir. Ankara Belediyesi’nin verdiği bilgiye göre, bunları yiyen büyükbaş çiftlik hayvanlarında zehirlenmelere ve ölümlere sebep olabilen bir bitkidir.
Hezaren Çiçeğine Dair Anlatılan Hikayeler
İnternette çeşitli kaynaklara göre anlatılan 2 adet hezaren hikayesi vardır.
İlk hikaye, Victoria döneminde sevgililerin birbirlerine delfinyumun bir çeşidini verdikleri ve bunun sadakati simgelediği yönünde.
Anlatılan diğer efsaneye göre ise, 1849 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan “Altına Hücum” dönemi sırasında zengin olma hayali kuran iki gencin serüvenleri ile alakalı. Orta Batı Amerika’dan Kaliforniya’nın kıyılarına kadar uzanan bu yolculuklarında iki gence yol boyunca çeşitli zehirli böcekler ve yılanlar saldırır ve tüm bu zararlı hayvanlardan hezaren çiçeği sayesinde kendilerini koruyabilirler.
Hezaran çiçeği ve diğer tüm çiçeklerin bakımı için ihtiyacını olan her şey ÇiçekSepeti‘nde sizleri bekliyor. Hemen ziyaret ederek güvenli alışveriş keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.