Telefon Ekranındaki Çizikler Nasıl Yok Edilir?
Günümüzde cep telefonları sadece iletişim aracı olmanın dışında işlerin yürütüldüğü, bir şeylerin izlendiği, oyunların oynandığı oldukça aktif cihazlardır. Haliyle bu kadar çok kullanılan bir cihazın bazı sorunlar yaşaması da olasıdır. Bu sorunlar arasında en çok rahatsız edeni ise telefon ekranındaki çizikler olsa gerek değil mi? Cep telefonu ekranındaki çizikleri yok etme yöntemleri bu yazımızda sizlerle.
Dokunmatik ekrana sahip akıllı telefonlar, oldukça sık kullanıldığı ve çanta veya cebe sürekli girip çıktığı için zamanla deforme olabilir. Üstüne düşme, bir yere çarpma gibi darbelerde olduğunda ekranda yüzeysel veya daha derin çizikler oluşur. Eğer “Telefon ekranındaki çizikler nasıl giderilir?” diye düşünüyorsanız bazı etkili yöntemler var. Fakat bu yöntemleri uygulamadan önce bazı konulara dikkat etmeniz gerekir.
Telefon Ekranındaki Çizikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Telefon ekranındaki çizikler, oldukça yaygın bir problem. Bu problemi çözmek için ise bazen doğru olmayan yöntemlere denk gelebilirsiniz. Eğer telefon ekranındaki çizik önemli bir boyuttaysa profesyonel bir yardım alman en doğrusu olacaktır. Oldukça hassas olan akıllı telefon ekranına geri döndürülmesi zor zararlar vermen daha büyük bütçe zararlarına yol açabilir.
- Ekrandaki çizikleri gidermek için öncelikle ekranın hangi malzemeden üretildiğini bilmek gerekir. Plastik veya cam ekranları dokunarak anlayabilecek olsanız da doğru metodu bulmak için telefonun özelliklerine internet sayfasından bakarak en doğru bilgiyi edinebilirsiniz.
- Son dönemde çıkan akıllı telefonların bazılarında “kendini tamir etme, düzeltme” özelliği bulunmaktadır. Bu sayede plastik orta derece çizikler zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Eğer çiziğe karşı hassassanız bu tarz cihazları tercih edebilirsiniz.
Telefon Ekranındaki Çizikleri Temizleme Yöntemleri
Yukarıdaki ana konulara dikkat ettikten sonra şimdi basit çizikler için bazı temizleme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
1-) Karbonat veya Pudra İle Temizleme
Karbonat ve pudra bir çeşit tanecikli tozdan oluşur. Bu nedenle telefon ekranını çizecek gibi düşünebilirsiniz. Fakat işin aslı öyle değildir. İnternette de çok aranan “Karbonat çizik giderir mi?” veya “Karbonat ve pudrayı çizik için nasıl kullanacağız?” gibi soruların cevabını hemen anlatıyoruz:
- 2 yemek kaşığı karbonatı bir kaba dökün. Üzerine bir yemek kaşığı su ekleyin ve güzelce karıştırın.
- Karışım krem kıvamına geldiğinde hazır demektir. Daha sonra bu karışımdan az miktarda alın ve çizik olan yere yavaşça sürün. Eğer çizik hoparlörlerin olduğu yere yakınsa daha dikkatli olun çünkü karışım hoparlörün deliklerini kapatabilir.
- Sürme işlemi bittikten sonra yaklaşık 10 dakika kadar bekleyin ve peçete veya çizik oluşturmayacak bir bezle ekranı temizleyin. Ufak çiziklerin kapandığını göreceksiniz. Aynı işlemi pudra ile de yapabilirsiniz.
2-) Diş Macunu İle Temizleme
Her evde bulunan diş macunu, aşındırıcı özelliği olması nedeniyle plastik çizikleri gidermede etkilidir. Burada önemli olan diş macunun jel bazlı değil, gerçek macun olmasıdır. Bu yöntemi kullanmadan önce diş macunun kutusuna bakarak jel olmadığından emin olman faydalı olacaktır. Nasıl uygulanacağını ise hemen şimdi anlatıyoruz:
- Yumuşak bir kumaş, kağıt havlu veya pamuk üzerine bir miktar diş macunu al. (Bezelye büyüklüğü kadar olması yeterlidir.)
- Sonra diş macununu çiziğin üzerine hafif dairesel hareketlerle uygula. Çizik epey belirsiz hale gelene kadar bu işlemi yapmaya devam et.
- Son adım olarak temiz bir pamuk veya kağıt havlu ile ekranı temizle. Temizlediğin ürünün hafif nemli olması daha kolay temizlik sağlar. Ekstra olarak bir cila bezi ile ekrandaki kir ve yağı da temizlemen telefonunun yeni gibi görünmesini sağlayacaktır.
Not: Bu yöntem çok derin çiziklerin giderilmesini sağlamasa da çiziğin derinliğini azaltarak daha az görünmesine yardımcı olur.
3-) Cam Cilası İle Temizleme
Seryum oksit cila, cam ekrana sahip telefonların ekranlarında karbonattan daha etkili bir yöntemdir. Toz veya sıvı şekilde satılan ciladan bütçenize uygun olanı seçebilirsiniz. Her iki cila ile temizleme yöntemini de anlatacağız:
- Toz seryum oksit kullanacaksanız 100 gram yeterli olacaktır. Küçük bir kaba tozu dök ve çözelti kıvamına gelene kadar su ekle. Su eklerken düzenli olarak karıştırmayı unutma. Çünkü cilanın çok ince veya macun gibi olmaması gerekir. Ayrıca sıvı cila aldıysanız bu adımı atlayabilirsiniz.
- Sonraki adımda yapışkan bant ile telefonunun hoparlör, kulaklık ve şarj girişi gibi açıklıklarına zarar gelmesi için her yerini kapatmak var. Ekran dışında kalan tüm alanı bantlayarak cilanın telefona herhangi bir zarar vermesinin önüne geçebilirsiniz.
- Cilayı çizilen alana dairesel hareketler bir bez veya pamuk yardımıyla uygula. Çiziğin nasıl göründüğünü kontrol ederek 30 saniyede bir karışımı bezin temiz tarafı ile silerek kontrol et. Eğer çizik hala görünüyorsa cila sürerek işlemi tekrarla.
- Uygulama sonrasında bantları çıkar ve cila beziyle telefonunu güzelce temizle. Telefon ekranındaki ufak çizikler dahil birçok çizik yok olacaktır. Bundan sonra günlük olarak telefonunuzu temizleyerek temiz kalmasını sağlayabilirsiniz.
4-) Ekran Koruyucu İle Çizikleri Önleme
Ekran koruyucu, telefonun ekranını çizilmelere karşı korurken aynı zamanda darbelere karşı daha dayanıklı hale getirir. Böylece çizikleri dert etmek zorunda kalmazsınız. Ekran koruyucu eskidiği zaman ise yenisi ile değiştirerek ekranınızı ilk günkü gibi temiz kullanmaya devam edebilirsiniz. Koruyucu performansını artırmak için ise aşağıda yer alan konulara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:
- Ekranı düzenli olarak silmek önemli bir detaydır. Ekran ve çerçeve çevresinde oluşan birikintiler küçük çiziklere neden olabilir. Bu sorunun önüne geçmek için mikrofiber veya ipek bir temizlik beziyle telefon ekranını düzenli aralıklarla temizlemelisiniz. Ayrıca düzenli temizleme biriken yağ veya parmak izi oluşumun önüne geçer.
- Yapılan bir yanlış konusunda uyaralım; ekranı silmek için tişört kolu veya giysi kumaşı işe yarayabilir. Fakat ekranı korumak için ipek veya mikrofiber yumuşaklığı daha iyi bir seçenektir.
- Telefon genelde hareket halinde olduğunuzda çizilir veya zarar görür. Bu sorunun önüne geçmek için telefonu cebinizde taşırken bozuk para, anahtar gibi çizici maddelerden ayrı bir cebe koyun. Ek olarak koruyucu cep telefonu kılıfı ve kırılmaz cam gibi güvenlik önlemleriyle işinizi garantiye alın.
Telefon ekranındaki çizikleri temizlemek için yapılabilecekleri kısaca anlattığımız yazımız burada sona eriyor. Cep telefonu aksesuarları ve koruyucu ürünleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: