Çiçek BakımıKendin Yap (DIY)

Terrarium Nedir ve Teraryum Nasıl Yapılır?

İçinde kendi minyatür bahçenizi hatta ormanınızı gördüğünüz, dahası bunu masanızda sergilediğiniz bir mini akvaryumunuz olsun istemez miydiniz? O zaman aradığınız şey bir teraryum! Bu yazımızda “Teraryum nasıl yapılır?” sorununun cevaplayacak ve teraryum bakımı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.

Teraryum için kara ortamının akvaryumudur diyebiliriz. Teraryumlar; şeffaf ve dayanıklı kapların içerisinde canlı bir hayat sunan, minyatür yaşam alanlarıdır. Anlatılanlara göre 1830’larda botanik tutkunu Dr. Nathaniel Ward, Londra’nın kirli havasından hiç hoşlanmıyordu. Bir gün tesadüfen içlerinde torak kalıntısı kalmış kavanozların içerisinde bitkilerin daha rahat yetiştiğini gözlemledi. 

tumblr_mpoh2sPNeQ1qib6buo1_1280

O an aklında bazı fikirler aydınlanmaya başladı. Zamanla geliştirilen bu yöntem ile iç mekanlarda bakmanın güç olduğu bitkiler koruma altına alınıp yaşatılırken, eşsiz minyatür bir doğal alan oluşturulmaya başlandı.

Özellikle son 1 senedir ülkemizde de çok yaygın olan bir botanik akım görüyoruz. Bir takım bitkiler hatta bazı böcekler, çeşitli şekillerde bulunan akvaryumlarda veya fanuslarda yetiştiriliyor. Adına Terrarium (Teraryum) denen ve adeta bir sanat eseri gibi görünen bu çiçek topluluklarına küçük birer bahçe – akvaryum demek mümkün. Peki, teraryum nasıl yapılır? Teraryumun bakımı nasıl yapılır ve teraryum fiyatları nasıldır? Tüm bu soruların yanıtlarını gelin hep birlikte okuyalım.

Teraryum Nasıl Yapılır?

Evde teraryum hazırlama zor bir şey değildir. Oldukça kolay temin edebileceğiniz Terrarium malzemeleri ile kendi küçük ekolojik ortamınızı oluşturabilirsiniz.

Malzemeler

Evde teraryum hazırlama zor bir şey değildir. Bu nedenle oldukça kolay temin edebileceğiniz Terrarium malzemeleri ile kendi küçük ekolojik ortamınızı oluşturabilirsiniz.

  • Cam bir kap, fanus, büyükçe bir ampul vs.
  • Çakıl taşı veya küçük taşlar
  • Aktif kömür, mangal kömürü
  • Torf toprak
  • Terrariuma uygun bitkiler
  • Süs malzemeleri

Terrarium Yapımı

Şimdi size adım adım teraryum yapılışı hakkında bilgiler vereceğiz. Malzemeleriniz hazırsa “Evde teraryum nasıl yapılır?” sorusu hemen cevap bulacak ve harika bir mini bahçeniz olacak.

How-To-Terrarium (1)

1. Adım

Terrariumlarınızı satın alabileceğiniz gibi kendi zevkinize göre evinizde de yapabilirsiniz. Öncelikle ihtiyacınız olan bir fanus, kavanoz veya terrariumunuzu oluşturacağınız herhangi bir kap. Büyük boy kavanozlar, cam demlikler de teraryum için yeterince uygun.

Esas önemli olan seçtiğiniz kabın yeterince derin ve çalışmanıza uygun genişlikte olması. Kabın boyutunun çok önemi yok. Küçük ebatlı teraryumlar da oldukça etkileyici bir görünüm sergileyebiliyor zira.

Bunun yanı sıra küçük kaseler, eski çay fincanları ve  evinizde yeşillenmesini istediğiniz her türlü kap bu iş için uygundur. Güzelce yıkanmış ve kurulanmış kabımız artık mini botanik bahçemiz olmaya hazır! 

How-To-Terrarium (3)

2. Adım

İlk adım tamamsa sıra geldi ikinci adıma. Bu adımda kabın altına çakıl taşlarını veya küçük taşları bir miktar yerleştirin. Bu sadece görsellik açısından değil, ekolojimizin temelini oluşturmak için de çok önemli bir detay.

Altta olan taşlar, kabın tabanında birikecek suları neme çevirme görevini üstlenir. Böylelikle bitkimizin köklerinin çürümesini engellersiniz.

Ayrıca drenaj sağlayarak bitkilerinizin köklerinin çürümesine de engel oluyor.

How-To-Terrarium (4)


3. Adım

Çakıl taşlarından daha küçük hale getirdiğiniz aktif kömürleri, taşların üzerine serpiştirin. Böylelikle toprağın daha taze kalmasına yardımcı olmuş olabilirsiniz.

Kömür teraryumun içerisinde neden olduğunu anlayamadığınız bir madde olabilir. Ancak oldukça hayati bir görev üstlenmektedir. Teraryum içerisinde ve toprakta oluşan bakterilerin önüne geçen kömür, küf oluşumunu engeller.

How-To-Terrarium (5)

4. Adım

Kömürlerin üzerine torf döküp elinizle bastırın. Torf yüzde yüz organik olan bir çeşit toprak ürünüdür. Toprak düzenleyici olarak da bilinir. Her çeşit bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilen ve bitki için en ideal büyüme ortamını oluşturacak topraktır. 

Daha sonra minik çukurlar açarak bitkilerinizi kabın içerisinde yerleştirebilirsiniz. Buradan sonrası tamamen sizin zevkinize ve de hayal gücünüze kalmış.

How-To-Terrarium (2)

Teraryumumuz hazır! İçerisine çeşitli bitkiler ve figürler yerleştirerek istediğiniz minyatür bahçeyi oluşturabilirsiniz. Az önce de belirttiğim gibi, siz nasıl isterseniz ve hayal gücünüz nasıl karar verirse…

DIY-Terrarium

 *Kaynak: Görseller lingeringdaydreams’den alıntıdır.

Son olarak birbirinden renkli ve etkileyici teraryum örneklerine göz atmak ve “Butik Çiçekçilerin Hazırladığı 10 Tasarım Harikası Teraryum” yazısını okumak için tıklayın.

Terrarium Bitkileri

Kendi Terrariumumu yapacağım ama Terrariumda hangi bitkileri kullanabilirim sorusunu kendinize sormaya başladıysanız öncelikle bilmeniz gereken, seçtiğiniz bitkilerin yoğun nemli ortamları sevmesi, rüzgardan ve direkt güneşten hoşlanmaması gerektiğidir.

Caladium bicolor, Japon Şemsiyesi adı ile bilinen Cyperus alternifolius, Dracaena sanderiana, Acanthaceae , Arapsaçı, Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gibi sulak alanları seven ancak suyun içinde yaşayamayan bitkiler Terrarium için çok uygundur.

Terrarium Bakımı

Teraryum bakımı incelik ister ancak hiç zor değildir. Bu sebeple bazı temel noktalara dikkat edildiği müddetçe bitkileriniz uzun yıllar güzelliklerini sergilemeye devam edebilirler.

teraryum bakımı
*infografik hazırlanırken kullanılan görseller wikihow sitesinden alınmıştır.
  • Terrariumda esas önemli nokta bitkinizi iyi tanımaktır. Nemi seven ancak çok su aldığı zaman çürüyen bitkileriniz için sulamaya dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle doğrudan sulamak yerine ucu fısfıslı bir sulama aleti kullanmak daha doğru olacaktır.
  • Terrarium çok az bir miktar su ile idare eder. İçerisinde bulunduğu düzenek sürekli olarak nemli kalması için oluşturulmuştur. Bu sebeple doğrudan ve fazla su verirseniz bitkiniz tahrip olacaktır.
  • Sulama zamanının doğru olup olmadığını anlamak için çakıl taşlarınızı gözlemleyebilirsiniz. Fazla su vermeniz durumunda teraryumunuzda çürüyen bölgeler görebilirsiniz.
  • Her bitkide olduğu gibi teraryum bitkilerinde de çürüme gözlemlendiğinde, çürüyen bölge temiz bir kesici alet ile alınmalıdır. Böylelikle bitkiler tüm enerjisini yaşayan kısımları için kullanabilirler.
  • Bir diğer önemli unsur ise Terrariumunuzun doğrudan güneş almamasıdır. Ancak bu durum bitkiyi karanlıkta tutmak gerektiği anlamına kesinlikle gelmemeli. Aydınlık ve ısıtıcılara uzakta bir ortam sağlanmalıdır. Bitkinizin temiz havaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple eğer kapalı bir tıpası varsa sık sık bu açılarak temiz hava alış verişi sağlanmalıdır.
  • Bitkinizin toprağının besin değerini yüksek tutmak istiyorsanız 2-3 ayda bir torfunuzun üstte kalan kısımlarını tazeleyebilirsiniz, ancak kesinlikle gübreleme yapmamalısınız.

Terrarium Fiyatları

Buraya kadar her şey çok güzel, evimde minyatür bir doğa ana istiyorum ancak kendim yapamam diyorsanız, satın alabileceğiniz Terrariumlar fiyat bakımından çeşitlilik göstermektedir.

Genel hatları ile bahsetmek gerekirse fiyatlar 100 liradan başlayıp, işçiliğine göre ve bitkisine göre değişerek 2.000 liraya kadar çıkıyor.

çiçek sepeti teraryum çeşitleri
Sıkça Sorulan Sorular;

Terrariumun camı buharlandı bu ne demek?

  • Muhtemelen fazla su vermişsinizdir, terrariumun kapağını birkaç saat açık bırakarak tekrardan nem dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Terrariumun camı yosun tuttu, ne yapmalıyım?

  • Doğrudan güneş ışığı teraryum için iyi değildir. Bitkinize çok zarar vermeyecek bir şekilde camı temizledikten sonra daha gölge bir bölmeye taşımalısınız.
cam teraryum
Lodos Teraryum

Fanus içerisinde, bakımı kolay özel tasarım hazır teraryum.

İçeriğindeki bitkiler;

Crassula Hobbit: 1 adet
Sedum Burutti: 1 adet
Hovartia Zebrina: 1 adet

Fiyat Bilgisi için TIKLAYINIZ

armut teraryum
Poyraz Terrarium

Armut şekilli cam kap içerisine hazırlanmış özel tasarım teraryum.

(Not: Terrarium doğrudan güneş almamalı, ancak aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir.)

İçeriğindeki bitkiler;

Pachypadium Sundersii: 1 adet

Sinocrasula Crassimus: 1 adet

Crassula Rubetris: 1 adet

Fiyat Bilgisi için TIKLAYINIZ

doğum günü çiçeği
Teraryum Doğum Günü Partisi

Şık saksıda hazırlanmış, bakımı kolay sukulent ve kaktüsler ile hazırlanmış şık teraryum.

İçeriğindeki bitkiler;

Kuru bitkiler

Maket evler

Değişen bitki türleri

Fiyat Bilgisi için TIKLAYINIZ

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir