TariflerPratik Tarifler

Turşu Nasıl Kurulur, Nasıl Saklanır ve Nasıl Tüketilmelidir?

Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti olan turşu, hazırlık evresiyle aslında yaz aylarının sonlarına doğru hazırlanan bir üründür. Bu nedenle Ağustos ve Eylül aylarında turşuluk ürünler pazarlara, marketlere ve birçok yere çıkmaya başlar. Peki, turşu nasıl kurulur, nasıl saklanmalıdır ve tüketilmelidir? Gelin birlikte tüm bu soruların cevaplarına bakalım.

Büyükşehirlerde artık her zaman istenilen sebze ve meyveyi bulmak mümkün. Fakat mevsim dışı tüketilen yiyeceklerin ne kadar sağlıklı olduğu ise meçhul. İşte bu nedenle geleneksel olana dönüş trendi bu günlerde iyiden iyiye arttı ve turşu yapımı için birçok kişi hazırlıklara başladı. Ege ve Anadolu mutfaklarında başlayan tatlı telaşın sizin de mutfağınızda yaşanmaması için ise bir neden yok.

Turşu Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Turşu
Mutfakların vazgeçilmez lezzeti olan turşu, birçok kültürde yeri olan bir üründür.

Öncelikle turşuyu kelime anlamı ile anlatmak gerekirse Farsça’dan dilimize geçmiştir. Anlamı, ağız yakan ve ekşidir. Geçmişi hakkında birçok rivayet olan bu gıda, M. Ö. 7 bin, hatta 10 bin yıllarında bile yapılan bir yiyecek olarak biliniyor. Turşulama işlemi ise kısaca; tuzlanmış, sirkeye ya da limona yatırılıp bekletilmiş sebze ya da meyveler olarak tanımlanmaktadır. Osmanlı mutfağında oldukça önemli bir yeri olan turşu, sarayın bahçesinde yetiştirilen özel turşuluk ürünlerle yapılırdı. Hatta padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı da söylenmektedir.

Dünya mutfağında da oldukça önemli yeri olan turşunun birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Turşulama işlemi ise gelişen teknoloji sayesinde artık çok daha kolay diyebiliriz. Peki, ne tür turşular vardır? Turşu denildiğinde akla ilk gelen ürünler lahana, salatalık ve biberdir. Bunun dışında ise karnabahardan enginara, pancardan keleğe kadar hemen hemen her şeyin turşusu yapılabilmektedir. İyi turşu için kaliteli malzeme ise olmazsa olmazdır. Bu nedenle semt pazarları, manavlar veya doğal ürünler satan online yerleri araştırabilirsiniz.

Turşu Nasıl Kurulur?

Turşu nasıl kurulur?
Lezzetli bir karışım hazırlamak için ihtiyacınız olanları aşağıda adım adım bulabilirsiniz.

Turşu kurmak denildiğinde herkesin aklına ilk olarak Neşeli Günler filminde Münir Özkul ile Adile Naşit’in meşhur turşu suyu limonla mı yoksa sirkeyle mi kurulur kavgası gelir. Cevabı ise oldukça basit; her ikisiyle de muhteşem kurulmaktadır. Hatta koruk ve ekşi erik gibi doğal malzemelerle de turşu kurmak mümkün. Eğer limonla kurarsanız, daha çabuk tüketmeniz gerektiğini söylememiz gerek. Sirke ise asit dengesi açısından daha iyi olduğundan daha uzun süreli bir kullanım sağlar. Ayrıca sirke, turşunun doğal fermantasyon sürecinin hızlanmasına da katkıda bulunmaktadır.

Malzemeler: Sirke veya limon suyu, istediğiniz meyve veya sebzeler, kapaklı cam kavanoz, su, kaya tuzu.

Hazırlanışı:

  • İlk iş olarak kavanozları dezenfekte etmekle başlayın. Kavanozların ve kapaklarının steril olması için kaynar su ile yıkayın veya kaynar su içerisinde bir süre bekletin. Farklı bir yöntem olarak fırın içerisinde yüksek derecede bir süre tutabilirsiniz.
  • Kavanozların işlemi bittikten sonra sebze ve meyveleri kavanozlara sığacak boyutlarda doğrayın. Doğradığınız ürünlerin aynı boyutta olmasına özen gösterin.
  • Turşunun en önemli noktası turşu suyudur. İyi bir su için 1 litre kaynamış su, 1 su bardağı sirke veya limon suyu, 3 çorba kaşığı kaya tuzunu karıştırın. Karşımdaki tuzun tamamen erimesine özen gösterin. Malzemelerin çokluğuna göre suyu aynı oranları kullanarak çoğaltabilirsiniz.
  • Doğradığınız malzemeleri yıkayın ve kurutun. Sonrasında kavanozların içerisine yerleştirin. Üzerine alabildiği kadar hazırladığınız sudan ekleyin. Fakat biraz boşluk bırakmayı unutmayın. Dilerseniz üzerine biraz limon kabuğu, ekşi erik veya koruk koyabilirsiniz. Ayrıca sarımsak dişleri de ekstra lezzet katacaktır.
  • Son adım olarak mayalanmasını hızlandırmak ve tatlandırmak için biraz nohut ekleyin. Bu sayede daha ekşi ve lezzetli karışım elde edebilirsiniz. Hazırlanan turşunun kapağını sıkıca kapatın ve bekleme sürecine bırakın.

Turşu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

cam kavanozda salatalık
Oldukça lezzetli olan turşu hakkında en çok merak edilen soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.
  • Turşu nasıl saklanır?

Hazırladığınız kavanozlarının kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra biraz sabır gerekiyor. Kavanozları güneş almayan serin bir yerde 3-4 hafta kadar bekletmelisiniz. Bekleme sürecinde kavanozları ara sıra ters çevirmeniz faydalı olacaktır.

  • Turşu nasıl tüketilmeli?

Mideyi dengeleyen, sindirime yardımcı olan turşuyu özellikle ağır yemeklerin ve bakliyatların yanında tüketebilirsiniz. Oldukça önemli bir probiyotik olan turşu, yararlı bakteriler sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Dinçlik ve rahatlık verir. Tabii ki dozunda tüketmeniz oldukça önemlidir. Çok tuzlu olduğu ve tansiyonu etkilediği için fazla tüketimi zararlı olabilir.

  • En çok tercih edilen turşu malzemeleri nelerdir?

Ülkemizde en çok tercih edilen malzeme salatalıktır. Kornişon veya normal salatalık olarak tercih edebilirsiniz. Bunun dışında lahana ve biber çeşitleri de çokça tüketilmektedir. Acur, patlıcan, kelek, havuç, karnabahar ise diğer öne çıkan malzemelerdir.

  • Turşu sıcak suyla mı kurulur soğuk suyla mı?

Kavanoza malzemeleri yerleştirdikten sonra turşu suyunu eklemeniz gerekir. Turşu suyu için kullandığınız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar haldeki sıcak su olursa daha iyi olur. Kaynamış ve biraz ılımış suyu da kullanabilirsiniz. Fakat sıcak su, malzemelerin daha kıtır olmasını sağlamaktadır.

Leziz yemekler için ihtiyacınız olan tüm malzemeleri Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir