Aloe Vera Bitkisi – Nasıl Yetiştirilir? (Faydaları)
Son yıllarda herkesin dilinden düşmeyen Aloe Vera nedir, gerçekten faydalı mıdır, nasıl kullanılır? Aradığınız bütün soruların cevaplarını bu yazıda sizler için derledik!
Aslında Aloe Vera bitkisi her zaman faydası bilinen, kremlerde, şampuanlarda ve güzellik ürünlerinde sıkça kullanılan bir bitkiydi. Fakat son 5 yılda sadece internet aramalarında bile %100’ü aşan bir popülerlik sergilemekte.
Türkçe’ye Tıbbı Sarısabır olarak geçen Aloe Vera, Aloe cinsinden bir bitkidir. Bu cins oldukça şifalı bitkilerin bulunduğu bir cinstir ancak en şifalısı Aloe Vera olarak bilinir. Genellikle Afrika’da yetişen, çok yıllık ve yaprakları dikenli formda olan bir bitkidir. Bitki çok fazla çiçeklenmez. Toplamda 2 veya 3 defa çiçek açar. Çiçekleri sarı renktedir.
Boyları çok fazla uzamayan Aloe Vera’lar nadiren de olsa fazla uzun olarak gözlemlenebilir. Uzun ve etli yaprakları vardır. Yaprakları suludur; içerisinde jel barındırır ve kılıç gibi uzar. Kenarları dikenli olan bu yeşil renkli yapraklar topraktan yukarı doğru açar.
Bitki’nin bilinen diğer adları ise çöl zambağı, ölümsüzlük bitkisi ve ilaç bitkisidir.
Bazı kaynaklara göre Aloe Vera kullanımı çok eskiye dayanıyor. Eski Mısır zamanında aktif olarak yanıklarda, enfeksiyon tedavisinde ve parazit rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılıyormuş. Bununla birlikte güzelliğine olan düşkünlüğü ile nam salan Kleopatra’nın cilt düzelliğini Aloe Vera ile yaptırdığı masajlarla koruduğu da söylenenler arasında.
Aloe Vera Bitkisi Faydaları
Yapısında yer alan amino asitler, enzimler, vitamin, mineral ve temel yağlar; bunlara ek olarak daha bir sürü madde birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Aloe vera faydaları nelerdir, nasıl kullanılır biraz da bu konulardan bahsedelim.
- Yara tedavilerinde kullanımı çok yaygındır. Bilhassa iltihaplı deri rahatsızlıklarının tedavisine fayda sağlar.
- Cilde faydaları ile özellikle bilinir. Cilde yumuşaklık ve nem kazandırır, pH oranını düzenler. Cildi genç ve diri tutar.
- Cilt hastalıkları ile mücadelede en etkin ilaçtır. Bilhassa uçuk, mantar gibi problemleri çok kısa sürede iyileştirir, sedef hastalığının tedavisinde kullanılır. (Ciltteki mantarın tedavisinde etkin olduğu gibi bağırsak mantarlarında da etkindir.)
- Deri üzerinde bulunan gözenekleri temizleyen Aloe Vera teni toksinlerden arındırır.
- Hücre yenilenmesine yardımcı olur bu da cildin yaşlanmasını geciktirmeyi hatta belli ölçülerde durdurmayı sağlar.
- Gençleştirici etkisi yalnızca ciltte yoktur. Aynı zamanda kemik erimesi tedavisi için kullanılır.
- Her türlü yanık durumunda cildin onarımını sağlar.
- Saçlara parlaklık, yumuşaklık ve güç verir.
- Sarılık hastalığının tedavisinde ve hızlı atlatılmasında etkin olarak kullanılır.
Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Aloe Vera neresinden tutarsan bir fayda sağlıyor gördüğünüz kadarıyla. Peki Aloe Vera nasıl kullanılır, nasıl kullanılır? Nasıl uygulanır? Aloe Vera’nın kullanım alanı oldukça geniştir. Buna bağlı olarak kullanım şekli de oldukça fazladır. Aloe Vera, çiçeğinden tohumuna kadar tıbbi kulanım için faydalanılan bir bitkidir.
- Krem ya da jel olarak ve ağız yolu ile tüketilmek şeklinde kullanılır. Yaygın kullanımı bitkinin gelişmiş dallarından (yapraklarından) birinini dip kısmından kesilerek yüze uygulanmasıdır. Bunun için kestiğiniz yaprağın önce sağında ve solunda bulunan dikenleri kesmeli (Sağdaki görselde olduğu gibi), ardından kabuğu soyup içerisindeki jeli çıkararak cildinize uygulamalısınız.
- Aloe Vera yüze sürülür mü? Aloe Vera bakımı tüm teninize uygulanabilir. Yalnızca eğer akneli bir bölgeye uyguluyorsanız biraz daha az uygulamanız önerilebilir. Bal ve kil gibi cilde faydalı başka maddelerle birleştirilerek jelinden oldukça kaliteli bir maske elde edebilirsiniz.
- Saçlara canlılık ve ışıltı vermek amacı ile kullanılabilen jelin sirke ve zeytinyağı ile karıştırılıp saça sürülmesi şeklinde uygulanır. En az yarım saat beklettiğiniz bu maskeyi ardından güzelce durulamanız tavsiye edilir. Aloe Vera’nın aynı zamanda kepek rahatsızlığı konusunda da kesin çözüm olduğu söylenmektedir.
- Yara ve yanıklara, böcek ısırıklarına, sedefe ve alerjik reaksiyonlara doğrudan sürülebilir. Ağız içerisindeki yaralara da doğrudan uygulanabilir.
Bakımı ve Yetiştirilmesi
Siz de krem, jel veya suyunu satın almak yerine evinizde bu bitki yetiştirerek kendiniz özünü elde etmek istiyorsanız satın aldığınız Aloe Vera’yı evinizde yetiştirebilirsiniz. Eğer evinizde bir Aloe Vera’nız olsun istiyorsanız bunu ÇiçekSepeti‘nden kolaylıkla sipariş edebilirsiniz.
Bitkinin içerisinden jeli çıkararak hazırlamış olduğunuz Aloe Vera sularını veya kremlerini en fazla 1 hafta boyunca buzdolabınızda saklayarak kullanabilirsiniz.
Evde kolaylıkla saksı içerisinde yetiştirebileceğiniz Aloe Vera, dipten yavru verir. Bakımı ise oldukça kolaydır. İyi güneş alan ve akşamları esinti alan bir yerde çok kolay yetişir. Filtrelenmiş güneş ışığı yeterlidir ancak direkt olarak güneş ışığı alabilirse, daha verimli büyüyecektir.
Gün ışığı önemlidir. Uzun gün ışığı alabileceği şekilde konumlandırılması gerekir.
Sulanırken de özenli davranılmalıdır. Özellikle sulama yapılırken çok dikkat edilmelidir. Fazla sulamadan kesinlikle uzak durmalısınız. Fazla sulamadan oluşacak hastalıklardan biri köklerin çürümesi olacaktır. Sulama yapmak için toprağın tamamen kuruması beklenilmelidir. Açık alanda ve bitkinizin bol bol güneşlenebileceği bir bölgede iseniz, her gün veya gün aşırı bile sulayabilirsiniz. Bu tamamen toprağınızın kuruması ile alakalıdır.
Aloe Vera yetiştiren toprağın süzek olması gerekir. Drenajın iyi sağlanabilmesi bitkinin kökleri açısından büyük önem taşıt. Eğer bitkinizin toprağı yeterince süzek değil ise ponza taşı ilave ederek toprağınızı daha süzek hale getirebilmeniz mümkün.
Çiçekler ve bakımları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere burada yer alan yazılarımızdan ulaşabilir, aradığınız tüm çiçekleri ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek başka yazılar;
Çok yararlı,teşekkürler
güzel bilgi vermişsiniz başka araştırma yapmamıza gerek kalmadı teşekkürler.
Aloe vera ile ilgili muhteşem bilgiler, teşekkürler! 🙂
Her şey güzel lakin ben aloe veramı güneşe koyunca yaprakları soluyor sararıyor uçları yanıyor. Bende tam güneş almayan yerde yetiştiriyorum.
bende güneşe koydum yaprakları sarardı büzüştü bir garip oldu.Zaten ben çiçek bakamıyorum sorun bende diye düşünmüştüm
Tohumdan kaç günde filizlenebilir
kova burcunda zehırlmeler oldugu solenıyor dogrumu yanı jelı tatlandrararak yenılebılır veya ıcılebılır yazmıssınınız yan etkısı bunyeye ye göre deişebiirmitşk edrim
Internette diger sitelerin hepsinde direk gunese maruz birakmayin diyor. Siz tam tersini soyluyorsunuz . Neden insanlari yaniltiyosunuz . Aloe vera gunes isigini sevmez ki
Haklısınız, 33 gün bahçede bıraktım yaprakların rengi solu erdi. Eve alınca kendine geldi.
Evimin doğu cephesinde bir balkon var öğlene kadar güneş aliyor. Aloe Vera için uygun mudur acaba emin olamadım.