Bebekler İçin Bitki Çayı Tarifleri: Bebekler Hangi Bitki Çaylarını İçebilir?
Bebekler için düzenli ve rahat bir uyku oldukça önemlidir. Çünkü bebeğin sağlıklı gelişimi iyi bir uykudan geçer. Bu nedenle de ebeveynler bebeklerinin gazsız ve sindirim sorunları yaşamadan uyuması için bitki çaylarını kullanır. Bitki çayları, doğal olmaları nedeniyle oldukça faydalı olsa da bebeklerin içmesi için hepsi uygun değildir. Bu yazımızda bebekler için bitki çayı tariflerini ve bebeklerin hangi bitki çaylarını içebileceğini bulabilirsiniz.
Birçok bitki çayı, doğal karışımlar olması itibariyle insanlara iyi gelmektedir. Ancak konu bebekler olduğunda aslında kullanılabilecek bitki çayı türü oldukça kısıtlıdır. Öncelikle belirtmek isteriz ki doktor tavsiyesi almadan hiçbir bitki çayını bebeğinize içirmemeniz gerekir. Bebeğinizin alerjik durumları, hangi bitkinin ona iyi geleceği gibi özel durumlar ancak uzman kontrolü ile belirlenebilir. Ayrıca ilaçlarda olduğu gibi bitki çaylarının da doz ayarlaması yapılması gerekir. Fazla bitki çayı tüketmek asla sağlıklı bir yöntem değildir.
Bebeklerin İçebileceği Bitki Çayları
Bitki çayları konusunda en çok sorulan soruların başında “Bebeklere hangi bitki çayı verilir?” sorusu gelmektedir. Şimdi gelin bebekler için bitki çayı tariflerine birlikte bakalım.
1-) Ihlamur Çayı
Toksin atıcı, balgam sökücü ve öksürüğü sakinleştirici etkisi olan ıhlamur, bebekler içinde faydalıdır. Tabii ki doktor tavsiyesi ve 6. aydan sonra kullanmak şartıyla… Peki, ıhlamuru nasıl kullanabilirsiniz? Öncelikle demlik veya french press temin etmeniz gerekiyor. Sonrasında 2-3 gram kurutulmuş ıhlamuru sıcak suda 10 dakika kadar demleyin. Demleme işlemi sonrasında süzün ve günde 1 veya 2 defa yarım Türk kahvesi fincanı ya da 2 tatlı kaşığı kadar bebeğinize verin. Ek olarak çayın içine bal atmak isterseniz, bebeğinizin yaşının bal tüketimine uydun olup olmadığından emin olmalısınız.
2-) Rezene Çayı
Bebeklerin sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olan rezene çayı, gaz problemlerinin giderilmesinde etkilidir. Ayrıca süt artırıcı etkisi olması nedeniyle annelerinde kullanması faydalıdır. Yeni doğan bebeklere verilmek yerine annenin içmesi daha etkilidir. 6.ayda itibaren ise bebeklere doktor kontrolünde verilebilir. Rezene çayı hazırlamak için öncelikle 1 çay kaşığı rezeneyi kaynamış bir bardak suya ekleyin ve 5 dakika kadar bekletip süzün. Farklı bir yöntem olarak ise demlikte sıcak su ile 2 gram rezeneyi 10 dakika kadar demleyebilirsiniz.
Ayrıca gaz giderici ve sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile anason çayı da bebeklere iyi gelir. Fakat emzirme dönemimdeki bebeklere doğrudan verilmemelidir. Annenin içmesi daha sağlıklı bir yöntemdir.
3-) Papatya Çayı
Rahatlatıcı etkisi olan papatya çayı, mide kramplarına ve uykusuzluğa iyi gelmektedir. Tüm bitki çaylarında söylediğimiz gibi bebeğinize 6. aydan itibaren verebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise papatyaları kırlardan toplamak yerine güvenilir bir yerden almanızdır. Çünkü her papatya türü çay demleyemeye uygun değildir. Demlerken sıcak su aldığınız demliğe papatya karışımından bir tutam atın ve 10 dakika kadar bekletin. Sonrasında süzün ve günde 1 veya 2 yarım fincan olacak şekilde bebeğinize verebilirsiniz.
4-) Nane Çayı
Spazm giderici etkisi bulunan nane çayı, mide bulantısı ve kusma durumlarına da iyi gelmektedir. Nane ve limonun karıştırılarak kaynayan suda 5-10 dakika kadar bekletilmesi ve ardından süzülerek servis edilmesi gerekir. Bebekler için yarım çay bardağı kadarı yeterli olacaktır.
Bebeklerde Bitki Çayı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İlk olarak bebeklere verilmemesi gereken bitki çayları ile başlayalım; adaçayı ve ekinezya bebeklerin kullanmaması gereken bitki çaylarıdır. Bunlar dışında hangi bitki çayını kullanırsanız kullanın kesinlikle doktora danışmanız gerektiğini unutmamalısınız.
- Bebeğiniz için kullanacağınız bitki çaylarını güvenli bir yerden almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kullanım sırasında ne kadar vereceğinizden emin olmak adına doz miktarını doktorunuzdan öğrenmeniz gerekir.
- 6 ayını doldurmayan bebeklere doktor tavsiyesi olmadığı sürece anne sütü hariç bir şey verilmemelidir. Bitki çaylarını kullanmak gerektiğinde ize annenin içmesi ve emzirme yoluyla bebeğe geçmesi en sağlıklı yöntemdir.
- Bebekler için bitki çayı hazırlarken bitkileri kaynatmamalısınız. Sıcak suda bekletmeniz ve demlemeniz en sağlıklı yöntemdir.
- Verdiğiniz bitki çaylarının aslında bir nevi ilaç olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Bu nedenle fazla miktarda ve uzun süre bitki çayı kullanmamanız gerekir.
Bebekler için bitki çayı tarifleri yazımız burada sona eriyor. Anne ve bebek sağlığı için ihtiyacınız olan tüm ürünleri uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.
Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: