Mangal Nasıl Yakılır? En Kolay Mangal Ateşi Yakma Yöntemleri
Havaların ısınmaya başladığı bahar aylarıyla birlikte herkesin en sevdiği zamanlar yaklaştı… Tertemiz açık hava, doğa, arkadaşlar ve mangal ateşinde pişen nefis lezzetlerle bir piknikten bahsediyoruz. Mangal sezonunun açılmaya başlamasıyla birlikte birçok kişi planlar yapmaya başlamıştır. Peki, arkadaş grubunuzda iyi mangal yakan birisi var mı? Eğer yoksa mangal keyfi sizi biraz zorlayabilir. Fakat hiç merak etmeyin bu yazımızda “Mangal nasıl yakılır?” sorusunu en ince ayrıntılarına kadar cevaplıyoruz.
Nefis etler, sucuklar, köfteler… Mevsimin yaza doğru dönmesiyle birlikte açılan mangal sezonunda herkes keyifli ve lezzetli yemeklerle bir gün geçirme planı yapar. Fakat unutulmamalı ki mangal yakmak ve mangalda bir şeyler pişirmek biraz maharet gerektiren bir iştir. Piknik alanında ateşi yakmak ve köz oluşturmak için doğru malzemeleri doğru yöntemlerle bir araya getirmek gerekir. Şimdi gelin pratik şekilde mangal ateşi yakmanız için yapmanız gerekenlere birlikte bakalım.
Mangal İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Mangal yakmak için ilk gereken şey mangal kömürüdür. Eğer yüksek bir ateş ve köz elde etmek istiyorsanız sadece odunlarla yakılan ateş size yeterli gelmeyecektir. Bunun için doğru kömür seçimi yapmanız gerekir. Seçtiğiniz kömürün kül oranı az, yüksek kalorili, yanma sırasında is yapmayan, patlama ve parlama oranı düşük olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca çevreci olması da önemli bir detaydır.
- Odun veya kömür ile ateş yakmak için işinizi kolaylaştıracak mangal jeli kullanımı önemlidir. Tutuşmayı sağlayan jel sayesinde kısa sürede odun ve kömürlerle ateş yakabilirsiniz. Ayrıca tüm malzemeleri tutuşturmak için pürmüz veya kibriti unutmamalısınız.
- Ateş yakmak için malzemelerden bahsettik ama asıl konu, iyi bir pişirme ekipmanınızın olmasıdır. Yani mangalın hakkınız verecek bir mangal seti edinmeniz gerekiyor. Mangal setinin içerisinde maşa, spatula olması şarttır. Ayrıca seçtiğiniz mangalın büyüklüğü kadar pratik bir şekilde temizlenmesi ve kaldırılabilmesi de önemlidir.
- Yaktığınız ateşi doğru ısıda tutmak ve ateş yoğunluğunu ayarlamak için tutuşturma bacası oldukça faydalı bir üründür. Bu aparat sayesinde et ve diğer ürünleri istediğiniz ısıda rahatlıkla pişirebilirsiniz. Ayrıca ateşin mangalın her noktasında aynı olmasına da yardımcı olur.
- Balık ve sebzelerin parçalanmadan pişmesini sağlayan mangal sepeti, gerekli ekipmanlar arasında yer almaktadır. Ayrıca şişe geçirilen lezzetler yapmak istiyorsanız, şiş takımı edinmeniz gerekmektedir.
- Son olarak ateşi harlamak ve pişen ürünlere doğru yönlendirmek adına bir yelpaze edinmeniz şart. Ek olarak içecekleri muhafaza etmek ve soğuk tüketebilmek adına buzluk çantası veya oto buzdolabı tarzı soğutucular olması keyfinizi artıracaktır.
Mangal Ateşi Nasıl Yakılır?
- Lezzetli yiyecekler elde etmek için öncelikle mangalın temiz olması gerekir. Daha önceden kullandığınız mangalın içerisinde kül ve yemek artığı kaldıysa güzelce temizleyin. Suyla yıkadıktan sonra kağıt havlu ile güzelce kurulayın. Haznenin kuru ve boş olduğundan emin olun.
- Ateşin kolay tutuşması için kağıt ve gazete oldukça yardımcı olur. Eğer yanınızda gazete getirdiyseniz buruşturun ve mangala dizin. Yanınızda yoksa da mangal kömürünün kağıt paketinden faydalanabilirsiniz.
- Kağıt sonrasında ise dal, çıra ve kozalak gibi küçük ama hızlı yanan parçaları toplayın. Bunları yanınızda hazır getirmediyseniz piknik alanında biraz gezintiye çıkarak toplayabilirsiniz. Topladığınız parçaların tamamen kuru olduğundan emin olmayı unutmayın. Sonrasında ise küçük dalları kağıt parçalarının arasına yerleştirin. Kuru dalları ve çıraları ise kağıdın üzerine dik olacak şekilde konumlandırın.
- Kuru dallar ve çıralardan sonra sıra geldi mangal kömürünü yerleştirmeye… Kömürleri mangalda boş kalan yerlere dökün. Fakat bunu yaparken çıraların altının boş olmasına dikkat edin. Tüm bu işlemler sonrasında eğer jeliniz varsa köşelere dökün, yoksa da mangalın dört köşesinden ateşi kağıt parçalarıyla verin. Dal ve çıralar hızlıca tutuşacaktır.
- Ateş tutuştuktan sonra harlama işlemi oldukça önemlidir. Bunun için aldığınız yelpaze ile yelleme işlemi yapmalısınız. Farklı yönlerden ateşi harlayarak diri tutun ve rüzgarı dağıtarak kömürün daha iyi bir şekilde yanmasını sağlayın.
- Bazı kömür parçaları oldukça iri olduğundan közlenmeye başladıklarında onları kırmanız gerekir. Bunun için uzun bir tahta parçası veya metal spatula kullanabilirsiniz. Kömürleri kırdıktan sonra yellemeye devam edin ve ateşin köze dönüşmesini sağlayın.
- Son adımda ise ızgara telini kuru soğan ile temizleyin ve köz halindeki mangalın üzerine yerleştirin. Hafif ısınan ızgara telinin üzerine etleri yerleştirin ve belli aralıklarla etleri maşa ile çevirin. Dakikalar içinde etleriniz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Sevdiklerinizle güzel vakit geçirmenize yardımcı olacak tüm piknik ekipmanlarını uygun fiyatlarla ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: