Bebek SağlığıAnne & BebekTrend

Bebeklerde İsilik Nasıl Geçer?

Bebeklerin yaşadığı en acılı problemlerden biri, isiliktir. Özellikle yenidoğanların hassas ciltleri, çevreye karşı oldukça duyarlıdır. Çevresel etkenlerden, ilk kez giydikleri kıyafetlerden ya da sıcak havalardan dolayı bebekler, bu tarz sorunlar yaşayabilir. Onu korumak için ekstra özen göstermeniz önemlidir. Bebeklerde isilik neden olur, nasıl geçer sorularının cevabını, blog yazımızda bulabilirsiniz!

Öncelikle bebeklerde isilik neden olur, bu soruyla başlayıp daha sonra isiliği nasıl iyileştirebilirsiniz ondan bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım! 

İsilik Nedenleri

Bebeklerde isilik
Bebekler İsilik Neden Olur?

Yenidoğanlarda ya da bebeğiniz henüz büyüme aşamasındayken isilikler ile karşılaşabilirsiniz. Bebeklerin cilt yapısı henüz gelişim aşamasındayken cildinde kızarıklıklar oluşması, oldukça yaygındır. İsilik oluşumunda pek çok farkı etken olması mümkündür. Tıkanan gözenekler, hava almayan cilt, naylon giysiler… Bunların birçoğu isilik nedenidir. Ayrıca en sık karşılaşabileceğiniz isilik sebepleri de şunlardır:

  • Mantar Enfeksiyonu: Candida adı verilen mantarlar, bebeklerde kaşıntı hissi oluştururken ciltlerinde de kızarıklıklar oluşmasına sebep olur. Bu mantarın başlıca sebeplerinden biri, zayıf bağışıklık sistemidir. Dünyaya yeni gelen bebeklerin ilk zamanlarda isilik çıkarması bu yüzden normaldir.
  • Isıya Duyarlılık: Bebeklerin cildi hassastır. Bu yüzden onların bakımını yaparken dikkatli olmanız gerekiyor. Ani ısı değişimlerinde bebeğinizin cildinde kızarıklıklar olması son derece normaldir. Onun hassas cildinin, ani sıcaklık artış ve azalışlarında kızararak tepki vermesi normaldir. 
  • Yiyecek Alerjisi: Bebeklerin ek gıda tüketmeye başladığı dönemde de dikkatli olmak gerekiyor. Bu dönem, onların yeni yeni gıdaları denediği bir dönem olduğu için kimi zaman onun cildinin tepki vermesi mümkündür. Gıdaları yavaş yavaş, hangi gıdanın ona alerji yaptığını fark edebilecek şekilde deneyebilirsiniz.
  • Hava Almayan Kumaşlar: Bebeğinizin yumuşacık cildine değen kıyafetler de oldukça önemlidir. Pamuklu, keten, organik kumaşlar kullanırsanız bebeğinizin cildinde oluşabilecek hasarları daha aza indirebilirsiniz. Polyester kumaşların ise bebeklerin cildinin kızarmasına, ciltlerinde isilik olmasına sebep olması mümkündür.

İsilik Belirtileri

Bebeklerde isilik belirtileri nelerdir
Bebeklerde İsilik Belirtileri

En önemli isilik nedenlerinden bahsettik. Peki bebeğinizin isilik olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Bu sorunun birkaç farklı cevab var. Bebeğinizin cilt yapısına ve isiliğin şiddetine, nedenine göre farklı belirtilerle karşılaşabilirsiniz. En genel, genellikle yüz, sırt, boyun, kalça ve bacaklarda görebileceğiniz isiliğin yaygın belirtileri şöyledir:

  • Bebeğiniz sık sık kaşınıyorsa ve kaşımaya çalıştığı yerlerde küçük kırmızı benekler varsa,
  • Bebeğinizin cildinde küçük kabarcıklar varsa,
  • Onun cildinde kahverengi, mor ya da gri lekeler varsa,
  • Cildinde hafif şişlik varsa isilikten şüphelenebilirsiniz. 

Bebeklerdeki isilik çoğu zaman kendiliğinden geçiyor olsa da bebeğinizin ağrısı varsa ya da sürekli kaşınıyorsa dermatoloğunuza başvurmanız önemlidir. Ayrıca bebeğinizde üç günden fazla süren ateş, iştah kaybı, cildinde su dolu/irin dolu kabarcıklar varsa da uzmanlara hemen daınşmanız önemli. 

İsilik Nasıl Geçer?

Şimdi gelelim, asıl sorumuzun cevabına! Bebeklerde isilikleri geçirmek için hem geleneksel hem modern tıpta çeşitli yöntemler vardır. Biz daha çok geleneksel tıptan öneriler vereceğiz. 

1. Soğuk Kompres

Pek çok yaralanma ve ağrı için kullandığınız soğuk kompres, bebeğinizin isilikleri için de kullanabileceğiniz bir yöntem. Kızarıkların hızlıca iyileşmesinde etkili olan bu yöntemi uygularken şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Temiz bir bezi ılık suya batırın. Bezdeki fazla suyu sıkın.
  • Bebeğinizin isilik olan yerleri üzerine bu bezi koyup bir dakika kadar bekleyin ve bezi kaldırın.
  • Bunu birkaç kere tekrarlayıp bırakın. Daha sonra gün içinde yeniden uygulayabilirsiniz. 

2. Aloe Vera

Pek çok faydası olduğunu bildiğimiz aloe vera, bebek isiliklerinde de kullanabileceğiniz bir bitki. Cilt üzerinde mucizevi etkileri olan aloe verayı, ciltteki mikrop ve iltihaplara karşı, doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Bunun için;

  • Aloe vera yapraklarının jelini çıkarabilirsiniz ya da hazır olarak satılan bir aloe vera kremi satın alabilirsiniz. Eğer bir krem satın alıyorsanız ürünün içeriğinin doğal, katkısız olmasına dikkat edebilirsiniz. 
  • Daha sonra bebeğinizin cildindeki sorunlu bölgeye bu kremi sürebilirsiniz. Jeli, cilt üzerine bir süre kurumaya bırakmanız önemli. Bu esnada, bebeğinizin jeli yalamadığından emin olun. :)
  • Daha sonra deri, jeli emeceği için bir sorun kalmayacaktır. Gün içinde bu işlemi birkaç kere tekrarlayabilirsiniz.

3. Zeytinyağı

Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz zeytinyağı da bebeğinizin isilikleri için kullanabileceğiniz doğal ürünlerden biri. Toksin ve alerjenleri yok etmede kullanabileceğiniz zeytinyağı, isilikleri sakinleştrip iyileştiriyor. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Zeytinyağını bir tabağa dökün. Bir pamuk yardımıyla zeytinyağını az miktarda alıp bebeğinizin isilik olan yerlerine zeytinyağını uygulayın.
  • Yaklaşık 10-15 dakika, bebeğinizin cildinin zeytinyağlı kalmasını sağlayın.
  • Bu sürenin sonunda ılık su ile bebeğinizin cildini durulayın. 
  • Zeytinyağını duruladıktan sonra bebeğinizin her zamanki nemlendiricisini sürebilirsiniz. 

Bebeklerde İsiliği Önlemek için Yapabilecekleriniz

İsilikleri tedavi etmek, düzeltmek kolaydır ama bebeğiniz isilik problemi yaşadığında rahatsız hisseder. Bu yüzden bebeğinizin isilik olmasını önlemeye çalışmanız daha iyi bir yöntemdir. Bunun için de şunları deneyebilirsiniz:

  • Özellikle yaz aylarında bebeğinizi kat kat giydirmekten kaçınabilirsiniz. İsilik, sıcak yerlerde daha fazla oluşabilir. Bunun yerine bebeğinizi daha az giydirmelisiniz. Ayrıca kıyafet seçiminde pamuklulara öncelik verebilirsiniz. 
  • Bebeğinizin cildini tahriş edecek kıyafetlerden kaçınmalısınız. Pullu, taşlı, onun cildine zarar verebilecek malzemelerden oluşan kıyafetleri tercih etmemelisiniz. 
  • Bebeğinizin cildinin kaşınması mümkündür. Ama ciltte iltihap oluşmaması, bebeğinizin cildinin tahriş olmaması için sürekli kendini kaşımasına izin vermemelisiniz. 
  • Bebeğiniz çok fazla terliyorsa üzerini hemen değiştirmelisiniz. Eğer mümkünse terlemelerden sonra ona hemen duş aldırarak; doğru bebek banyo ürünlerini tercih ederek cildinin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin isilik problemleri için bizim söyleyeceklerimiz bu kadar! Bebeğiniz ile ilgili herhangi bir konuda öncelikle doktorunuza danışmanız, daha sonra uygulamaya geçmeniz gerektiğini de söyleyelim. Ayrıca sizin de bebekleriniz için kullandığınız farklı yöntemler varsa, yorumlarda bize yazmayı unutmayın!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir