Kültür & Sanat

Karşınızda Dünyanın En Büyük Çiçeği; Rafflesia

Dünyanın en büyük çiçeğini hiç merak ettiniz mi? Dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia nasıl bir çiçektir, özellikleri nelerdir? Merak ettiğiniz her şey bu yazıda sizleri bekliyor! Hazırsanız başlayalım…

Vikipedia’nın verdiği bilgiye göre dünyanın en büyük çiçeğinin adı Rafflesia çiçeğidir. Bu çok nadir ve alışılmışın dışında olan çiçek hakkında öğrendikleriniz sizi oldukça şaşırtacak. Gelin dünyanın en büyük çiçeği hakkında bilgi denizinde birlikte yüzelim.

RAFFLESIA
Görsel: guidingtoindonesia.blogspot.com.tr
Rafflesia Arnoldii nedir?

Rafflesia arnoldii bitkisi, bir diğer yazımı ile rafflesiaceae olan Rafflesia’nın en büyük çiçekli olan türüdür ve dünyanın en uzun çiçeğidir. Kaynaklarda Rafflesia hakkında bilgi kısıtlıdır. Bunun sebebi ise bitkinin çok ender olması ve de hala gizemini koruyan özelliklerinin olmasıdır.

Rafflesia,1818 yılında bir doğa bilimci olan Joseph Arnold’ın ekibi tarafından Endonezya Yağmur Ormanlarında bulunmuştur. Özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Boyutuna nazaran ömrü kısa olan bu bitkinin yaşama süresi ise yalnızca 2 haftadır.
  • Dünyada sadece Endonezya’nın Sumatra ve Borneo adaları ve Tayland’daki Khao Sok Milli Parkında görülür.
  • 1 metreye kadar büyüyebilen Rafflesia’nın ağırlığı ise 11 kilograma kadar çıkabilir.
  • Rafflesia’nın gelişimi ise şu şekilde oluyor; bitki ilk hafta çiçek açıyor ikinci haftada ise ölüyor.
  • Taç yapraklarının uzunluğu 1 m civarında olan Rafflesia, tohumu olmayan bir çiçektir ve ağaçların kökleri üzerinde parazit olarak yeterli ısı ve suyu bulunca oluşur.
  • Oluşumu oldukça zor olduğu için çiçeğin görülmesi de aynı oranda zordur.
  • Rafflesia çiçeğinin sevgilinize bir buket olarak sunmanız imkansızdır. Bunun en önemli sebebi boyutu gibi dursa da esas sebep korkunç bir kokuya sahip olmasıdır.

Rafflesia aslında çok kötü kokar. Bu sebeple bir diğer adı da “Ceset Çiçeği” olarak geçer.

  • Rafflesia her ne kadar hoş bir kokusu olmasa da dünyanın en büyük çiçeği olma özelliğinden dolayı insanların oldukça ilgisini çekiyor.
  • Rafflesia çiçeğinin yaprak, dal ve kökü yoktur. Yalnızca bir çiçektir.
  • Ömrü sadece 2 hafta olan Rafflesia, bir hafta içinde çiçek açıp ikinci haftada da solarak çamur gibi bir görünüm alıp çürür ve de ölür.
Rafflesia gif
Rafflesia’nın Çiçek Açması

Rafflesia Hakkında Diğer Bilgiler

Rafflesia yaklaşık 200 yıl önce keşfedilmesinden bu yana, farklı özellikleriyle bilim insanları için bir muammaydı. Rafflesiaceae çiçeğinin kökü, yaprağı ve dalı yok olduğu için bu gizem hep sürmüştür.  İlk kez 46 milyon yıl önce çiçek açmaya başlayan Rafflesia, evrim geçirerek hızla büyümüştür. İlk açtığında çiçeği sadece 2 mm uzunluğunda olan Rafflesia’nın milyonlarca yıl içinde, çiçeği büyüdü ve büyümeye devam edecek diye öngörülüyor.

1818 yılında İngiliz kaşif Sir Thomas Stamford Raffles ve Dr Joseph Arnold tarafından bulunan Rafflesia’ya bereket çiçeği anlamına gelen “bunga patma” adı veriliyor. Bazı kayıtlarda ise kötü kokusu nedeniyle “kadavra çiçeği” ya da “ceset çiçeği” olarak geçiyor.

Bir dönemin fenomen çizgi filmi Pokemon’un sevilen üyelerinden biri olan Vileplume için Rafflesia’dan ilham alındığı düşünülür. Büyük kırmızı çiçekleri olan bu Pokemon,  polenleri ile alerjik reaksiyonlara sebep olur. Fazla kötü kokan bir çiçek için etkili bir benzetme olmuş gibi duruyor.

pokemon
Görsel: vibebest.com

Rafflesia’nın çiçeği kahverengi benzeri bir kırmızı tonudur. Çiçeğin uçları aşağıya kıvrılmıştır ve de çiçeğin taç yaprakların ortasında büyük bir çukur varmış gibi şekli vardır. Bitkinin erkek veya dişi çiçekleri ise ayrı ayrı gelişir. Erkek çiçeklerde toz keseleri bulunurken dişilerde ise yumurta bölümü bulmaktadır.

Dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia’ya karşın dünyanın en küçük çiçeği ise 1 mm’den bile küçük olan Wolffia’dır. Kayıtlara dünyanın en küçük çiçeği olarak geçen Wolffia’nın özelliklerini veya ortaya çıkış hikayesini öğrenmek isterseniz; Dünyanın En Küçük Çiçeği Wolffia yazımızı okuyabilirsiniz.

Rafflesia Nasıl Çoğaltılır?

Rafflesia’nın çoğalması da en az kendisi kadar ilginçtir. Aslında çiçeğin üreme şekli tozlanmadır ancak, normalden çok daha farklı bir şekilde olur. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün verdiği bilgiye göre tozlaşma, herhangi bir çiçeğin erkek organından serbest halde olan polenlerinin diğer bir çiçeğin dişi organının tepeciğine ulaşması ve de burada yeni bitki tohumlarının oluşması olayıdır. Bu durum rüzgar, böcekler, su vs gibi yollarla olabilir. Ancak Rafflesia’nın bir farkı bulunuyor.

titan arum
Görsel: Titan Arum Çiçeği -Kaynak: rareplants.net.au

Yazının başından beri bu bitkinin ilginç hatta iğrenç kokusundan bahsediyoruz. Bitkinin çoğalması da bu koku sayesinde olur. Çiçeğin salgıladığı koku oldukça keskindir. Ormana yayılan bu koku adeta bir ceset gibi koktuğu için, et sinekleri Rafflesia’nın bulunduğu yere doğru yönelir. Et sinekleri erkek bitkinin üzerine gelerek yumurtalarını buraya bırakırlar. O esnada sineklerin ayaklarına yapışan polenler, sinekler sayesinde bir dişi Rafflesia çiçeğine taşınır.

Aynı yöntemi kullanarak çoğalan diğer bitkiler Helicodiceros muscivorus ve Amorphophallus Titanum olarak bilinir. Bazı kaynaklar dünyanın en büyük çiçeği olarak Rafflesia’yı değil Amorphophallus Titanum’u kabul ederler.

Bazı kaynaklar ise bu iki bitkinin aynı olduğunu belirtiyorlar. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi Rafflesia, 1818 yılında İngiliz kaşif Sir Thomas Stamford Raffles ve Dr Joseph Arnold tarafından keşfedilmişken; Amorphophallus Titanum ise İtalyan bitki bilimci ve gezgin Dr. Oroardo Beccari tarafından 1878 yılında keşfedilmiştir. Endonezyalılar tarafından “titan arum” (leşçiçeği) olarak adlandırılan Amorphophallus Titanum, aynı Rafflesia’da olduğu gibi kötü bir koku yayar ve boyu da bir insanın boyunu geçer.

Bu tarz içeriklere ilginiz var ise bir başka ilginç çiçeklerin yer aldığı Bir Bakanın Bir Daha Baktığı Dünyanın En Acayip 7 Çiçeği yazımızı okuyabilirsiniz.

Dünyanın en büyük çiçeği olmasa da sevdiklerinize gönderebileceğiniz tüm çiçekler için ÇiçekSepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz.

ÇiçekSepeti

2006 yılında kurulan Ciceksepeti.com, Türkiye dışında 4 farklı ülkede faaliyet gösteren, 145 franchise noktasına sahip, 450+ çalışanı olan, bir Türk firmasıdır. Online çiçek & hediye sektöründeki liderliğini ve tecrübesini, pazaryeri modeliyle birleştiren Ciceksepeti.com, bugün ulaştığı noktada 20 bin kategoride 9 milyondan fazla ürün listelemektedir. Türkiye'nin en büyük çiçek sitesinde şimdi aradığınız tüm ürünler Var Var!

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir