Çiçek Bakımı

Çiçek Açan Kaktüs Türleri Hangileridir?

Egzotik görüntüleriyle birçok kişinin favorisi olan kaktüs türleri, genel olarak dikenli ve düz yapılı bitkiler olarak bilinir. Fakat susuzluğa oldukça dayanıklı olan bu türün renkli ve gösterişli çiçekler açan üyeleri de bulunmaktadır. Çiçek açan kaktüs çeşitleri hakkında merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kaktüs türleri, doğada çöl ortamında yaşayan ve susuzluğa dayanıklı olması sayesinde uzun süre yaşayabilen bitkilerdir. Yaşam alanlarında ise egzotik tarzı sevenler tarafından dekorasyonun bir parçası olarak kullanılır. Her ne kadar odunsu, yeşil ve dikenli olarak bilinseler de birçok türü farklı renklerde çiçek açar. Şimdi gelin çiçek açan kaktüs çeşitlerine daha yakında bakalım.

Not: Kaktüsler hakkında genel bilgiler ve bakım tüyoları için kaktüs bakımının incelikleri yazımıza göz atabilirsiniz.

Çiçek Açan Kaktüs Çeşitleri

Çiçek açan kaktüs çeşitleri
Yaşam alanlarında bakabileceğiniz birçok çiçek açan kaktüs türü bulunmaktadır.

1-) Astrophytum 

Çiçek açan kaktüs - Astrophytum
Yaşam alanlarına özgün bir dokunuş yapmak isterseniz yıldız kaktüsü beklentilerinizi karşılayacaktır.
Görsel kaynak: flickr.com

Meksika kanyonlarında yetişen Astrophytum, ismini Yunancadan almıştır ve Türkçe’ye “bitki yıldızı” olarak çevrilebilir. Halk arasında yıldız kaktüsü olarak bilinen tür, yukarından bakıldığında adeta bir yıldıza benzediği için bu ismi almıştır. Uzun ve güçlü kökleri sayesinde zorlu şartlara ayak uydurabilmektedir. Çiçeklenme dönemi ise ilkbahar ve yaz aylarında 2-3 gün kadardır. 10-12 derece sıcaklıkları sever ve çok düşük sıcaklıklarda sulanmasına gerek yoktur.

2-) Mammillaria 

Çiçek açan kaktüs - Mammillaria
Oldukça egzotik ve farklı bir kaktüs türü; Mammillaria.
Görsel kaynak: Wikipedia

Uzun dikenleri ve karmaşık görüntüsüyle farklı bir havası olan Mammillaria veya ülkemizde bilinen adıyla örümcek kaktüs, oldukça fazla çeşidi olan bir türdür. Kaktüs ailesinin en büyük türleri arasında yer alır. Kökleri genelde küresel veya silindir şeklindedir. Pembe, sarı, beyaz, krem ve pembe-beyaz renklerde çiçek açan türlerini bulabilirsiniz. Çiçek açma zamanı ilkbaharın başlangıcına denk gelmektedir. Yazları 25 derece, kışları ise 10-15 derece sıcaklık ideal ortamıdır. Tüm kaktüs türlerinde olduğu gibi toprağının sular altında kalmasını sevmez. Bu nedenle çok sık sulama yapılmamalıdır.

3-) Rebutia 

Çiçek açan kaktüs - Rebutia
Renkli çiçekleri ile oldukça güzel bir kaktüs türü; Rebutia.
Görsel kaynak: flickr.com

Çiçek açan kaktüs türleri arasında en çok tercih edilen tür olan Rebutia, papatya benzeri çiçekleri ile oldukça hoş bir görüntü sunar. Parlak turuncu, kırmızı veya pembe-beyaz çiçekleri ilkbahar – yaz mevsimlerinde açar. Yaklaşık 2,5 cm çapındaki çiçekler çok uzun ömürlü değildir. Kaktüsün bulunduğu ortamın iyi havalandırılan bir yer olması önemlidir. 5-25 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda rahatlıkla yaşar ve ani sıcaklık değişimlerine kolay adapte olur. Sulama ise tüm kaktüs türlerinde olduğu gibi az yapılmalı ve toprağı iyice kuruyana kadar beklenmelidir.

4-) Echinocereus Triglochidiatus

Çiçek açan kaktüs - Echinocereus Triglochidiatus
Renkli ve parlak çiçekleri seviyorsanız Echinocereus Triglochidiatus, tam olarak aradığınız kaktüs türü!
Görsel kaynak: americansouthwest.net

Sık dikenli bir yapıya sahip olan Echinocereus Triglochidiatus, dikenli kaktüs veya kirpi kaktüs olarak bilinir. Çiçek açan kaktüsün çiçekleri parlak ve turuncu renktedir. Yaz mevsimine geçişte veya yazın çiçek açmaktadır. Anavatanı ABD ve Kuzey Meksika’dır. En çok gölgeli alanlarda bulunur. Çiçekleri 8-9 cm genişliğine kadar büyüyebilmektedir. Diğer kaktüs türlerinde olduğu gibi çok fazla su sevmez ve direkt güneş ışığından çok haz etmez. Ortam sıcaklığının ani değişikliği bu kaktüs türü için pek sağlıklı değildir.

5-) Parodia Nivosa

Çiçek açan kaktüs - Parodia Nivosa
Tatlı görüntüsü ile gören herkesi büyüleyen bir kaktüs türü; Parodia Nivosa.
Görsel kaynak: commons.wikimedia.org

Parodia Nivosa, uzun ince ve beyaz tüy benzeri dikenlerle kaplı olduğundan toz puf kaktüsü, kartopu kaktüsü ve pudra ponponu kaktüsü gibi isimlerle anılır. Yaz aylarında parlak kırmızı veya turuncu çiçekler açar ve yünlü bir tacı vardır. Tüm kaktüsler gibi fazla suyu sevmez ve çok soğuk ortamlarda yaşaması oldukça zorlaşır. İdeal sıcaklıkta ve direkt güneş ışından uzak aydınlık bir alan yaşaması için uygundur.

6-) Schlosser Kaktüs

Çiçek açan kaktüs - Scholesser
Sarı renkteki çiçekleriyle oldukça dikkat çekici bir tür; Scholesser kaktüs.
Görsel kaynak: foudecactus.com

Küresel gövde yapısı ve bakırımsı renge sahip dikenleriyle öne çıkan Schlosser kaktüs, Uruguay çevresinde görülen bir türdür. Limon sarısı renklerde dikkat çekici çiçekleri vardır. Bu çiçekler genelde ilkbahar ve yaz aylarında görülmektedir. Ortalama sıcaklıktaki ortamları sever. Mart ayından ekim ayına kadar toprağı kurudukça sulanmalı, kış aylarında ise olabildiğince az su verilmelidir.

7-) Melocactus Matanzanus

Çiçek açan kaktüs -  Melocactus Matanzanus.
Bakımı kolay ve oldukça bol çiçekli bir tür; Melocactus Matanzanus.
Görsel kaynak: worldofsucculents.com

Görüntüsü nedeniyle şapkalı Türk kaktüsü olarak tanınan Melocactus Matanzanus, aslında Küba’ya özgü bir türdür. Çiçeklerini genelde ilkbahar ve yaz aylarında açar. Çiçekler, kaktüsün şapka kısmında bulunan alanda büyür. Melocactus, diğer kaktüs türlerine göre ihtiyaçları biraz farklı olan bir türdür. Soğuk yerleri sevmez ve güneşli yerlerde mutlu olur. Yazları 10-15 günde bir, kışları ise 15-20 günde bir sulamanız gerekir.

8 -) Notocactus Magnificus

Notocactus Magnificus
Oldukça egzotik çiçekleri bulunan bir tür; Notocactus Magnificus.
Görsel kaynak: kakteenfreunde-ab.de

Kaburgaları olan bir küreye benzeyen Notocactus Magnificus, iri ve dolgun yapısından dolayı balon kaktüs olarak bilinmektedir. Büyüdükçe heybetli bir topa ya da balona benzer. Fakat çiçeklenme dönemi geldiğinde kükürt sarısı güzel çiçekler açar. Bu dönemde bolca gün ışı alması gerekmektedir. Diğer tüm türlerde olduğu gibi sulama ihtiyacı toprak kurudukçadır. Çok fazla sulamanız köklerinin zarar görmesine neden olabilir.

9-) Echinocactus Grusonii

Echinocactus Grusonii
Canlı renkteki çiçekleri seviyorsanız, Echinocactus Grusonii tam olarak istediğiniz tarzda çiçekler açmaktadır.
Görsel kaynak: commons.wikimedia.org

Meksika’ya özgü bir tür olan Echinocactus Grusonii, çivili kaburgayı andıran küre şeklindeki gövdesi nedeniyle altın fıçı veya altıntop kaktüsü olarak bilinir. Gövdesindeki limon sarısı dikenlerine benzer şekilde parlak sarı renkte çiçekler açar. Çiçekler genelde yaz aylarında ortaya çıksa da sonbahara kadar çiçeklenme görülebilir. Tüm kaktüslerde olduğu gibi toprağı tamamen kurudukça sulanması gerekir. Fazla güneşi sevmese de aydınlık ortamlarda bulunması gerekir. Ayrıca çok soğuk ortamlar kaktüsün yaşaması için uygun değildir.

10-) Acanthocereus Tetragonus

Acanthocereus Tetragonus
Renkli çiçekleri ve heybetli görüntüsüyle oldukça hoş bir katküs türü; Acanthocereus Tetragonus.
Görsel kaynak: Pinterest

Uzun ve birbirine bağlı uzanan sütunlarıyla adeta peri bacalarını andıran Acanthocereus Tetragonus, peri kalesi kaktüsü olarak bilinmektedir. Her sütunun beş kenarı vardır ve tüm sütunlar kısa beyaz dikenlerle kaplıdır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sarı, beyaz, pembe ve kırmızı renklerde çiçekler açar. Çok soğuk ortamlar onun için uygun değildir. Sulama olarak kaktüs türleri ile benzer şekilde toprağı kurudukça sulama ister.

Çiçek açan kaktüs türleri yazımız burada sona eriyor. Listemizde yer almayan daha birçok çiçek açan kaktüs türü bulunmaktadır. Doğru ortam ve bakım sağlandığı takdirde birçok kaktüs türü çiçek vermektedir. Yaşam alanlarınıza güzellik katacak tüm kaktüs türlerini ÇiçekSepeti‘nde bulabilirsiniz.

Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir