Çiçek Bakımı

Sevginin ve Özgürlüğün Temsilcisi Starliçe Çiçeği (Cennet Kuşu)

Özgürlüğün ve sevginin temsilcisi olan starliçe çiçeği, çiçekler arasında oldukça özel bir yere sahiptir. Ana vatanı Güney Afrika olan bu çiçek, tropikal bitkilerden biridir. Göz kamaştıran çiçeği ile “Cennet Kuşu” adını alan bu çiçeği gelin, yakından tanıyalım!

Gösterişli yaprakları, nadide ve göz alıcı renkleriyle çiçeği, ihtişamlı gövdesi… Bir görenin unutamadığı, herkesin hayran hayran seyrettiği bir çiçektir Starliçe. Bakımı son derece kolay olan, evlerde ya da bahçelerde bakabileceğiniz bu çiçeği daha yakından tanımak isterseniz yazımızın detaylarına göz atabilirsiniz!

Starliçe Çiçeği Özellikleri

Gösterişli yaprakları ve nadide çiçeğiyle Starliçe, evinizin yıldızı olabilecek çiçeklerden biridir.

Özgürlüğün Temsilcisi Starliçe Çiçeği
  • Çok yıllık, her dem yeşil, uzun saplı, oval yapılı ve sert bir bitkidir.
  • İlk olarak 1773’te Kew Kraliyet Botanik Bahçesi’nde yetiştirilmiştir. Daha sonra İngiltere’ye ve ardından dünyaya yayılmıştır.
  • Turuncu çiçekleriyle evin içini ya da bahçeleri eşsiz bir hale getiren Starliçe, ülkemizde Turna Gagası ya da Cennet Kuşu isimleriyle de sık sık karşımıza çıkar.
  • Çiçek vermeye 3 yaşından itibaren başlar. Ama çiçeksiz olduğunda da göz alıcı yapraklarıyla büyüleyicidir.
  • Boyu en fazla 2-2.5 metreye kadar uzar.
  • Ülkemizde, 9. yılını kutlayan çiftlerin birbirine verdiği çiçek olarak da tanınıyor. Farklı, özel bir anlamı vardır. Sadakati, sevgiyi, özgürlüğü sembolize ettiği için güzel mesajlar verir. Ayrıca ülkemizde “erkeklere verilen çiçek” olarak da biliniyor.
  • Çok yıllık, her dem yeşil, uzun saplı, oval yapılı ve sert bir bitkidir.
  • Son derece dekoratif olduğu için her yere yakışır ve bulunduğu ortamın havasını değiştirir.
  • Bulunduğu ortama kolayca adapte olabilir.
  • Tohumdan ve kökten ayırma yöntemiyle çoğaltılması mümkündür.
  • Dona dayanıklı bitkilerden biri değildir.

Starliçe Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

strelitzia
Starliçe Çiçeği Bakımı ve Yetiştirilmesi

Her çiçeğin bakımında olduğu gibi Starliçenin bakımında da en önemli unsurlar güneş, sulama ve nemdir.

  • Starliçe bitkisi tropik bitkilerden biridir. Bu da, sıcağı ve nemi sevdiği anlamına gelir. Yani starliçeler, bol güneş ışığını ve nemli yerleri sever.
  • Doğrudan güneş ışığında ya da yarı gölgeli alanlarda oldukça mutludur. Böyle ortamlarda gelişimini hızlı bir şekilde tamamlar.
  • Yaz aylarında evin dışında yetiştirilmeye uygun olsa da dondan etkilendiği için kış aylarını daha sıcak ortamlarda geçirmesi gerekir.
  • Nemi seven starliçenin sulaması da önemlidir. Nemi seviyor demek, sürekli ıslak ve çamur gibi bir toprak seviyor demek değildir. Starliçe bitkisinin sulamasını, bitkinin toprağı kurudukça yapmak gerekir. Ayrıca sulamanın düzenli olarak yapılması da son derece önemlidir. Toprağın içine bir çubuk batırılarak ya da nem ölçer kullanarak toprak kuruluğu tespit edilebilir. Ayrıca toprağın üstünden el ile toprağı kontrol etmek de bir çözümdür.
  • Toprağın sulamasını yaz aylarında haftada 1, kış aylarında ise 10 günde bir yapmak genellikle yeterli olacaktır. Ama bitkinin toprağının genişliği, odanın sıcaklığı gibi unsurlar da oldukça etkilidir. Dolayısıyla toprağı kontrol etmek en iyi sonucu verir.
  • Sulama yaparken kullanacağınız suyun da dinlendirilmiş su olması önemlidir. Biraz nazlı olan starliçeleri soğuk ve kireçli suyla sulamamanız gerekir. Sulama yapmadan bir gece önce önce suyu kaynatıp oda sıcaklığına getirebilirsiniz.
  • Tropikal bitkilerden biri olan starliçe, ara sıra yapraklarının nemli bezle silinmesinden de hoşlanır. Evin içinde ya da dışarıda bitkinin yaprakları toz ve kir ile kaplanabilir. Bu durumun, bitkinin iyi bir şekilde fotosentez yapmasını engellemesi mümkündür. Bitkinin yapraklarını nemli bezle silerek sağlıklı bir fotosentez yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bitkinin konumunun da önemi büyüktür. Hava akımlarına çok sık maruz kalan starliçe, olumsuz etkilenir. Bu yüzden hava akımlarından uzak, soğuktan etkilenmeyecek bir yerde bulunması onun için daha sağlıklı olacaktır.
  • Bitkiye iyi baktığınızda onu şubat sonundan yaz sonuna kadar çiçekli halde görebilirsiniz.

Starliçe Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şimdi gelelim, bu harika çiçeğin çoğaltılmasına! Siz de, uzun yıllar size eşlik eden bitkinizi çoğaltarak yeni bitkileri sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Ayrıca kendi özel bitki koleksiyonunuzu oluşturabilirsiniz! Çoğaltma işlemini mart-nisan aylarında yapmaız gerekir. Böylece soğuk hava koşullarından etkilenmeden çiçeğinizi büyütebilirsiniz. Starliçe bitkisinin çoğaltılması için iki yöntem vardır: Tohumdan çoğaltma ve kökten ayırma yöntemi.

  • Tohumla Starliçe Çoğaltma: Eğer elinizde bir starliçe tohumu varsa ya da bir tohum alarak dikim işlemini geçekleştirebilirsiniz. Dikim işlemi için ilk olarak tohuma uygun bir boyutta saksıyı toprakla doldurabilirsiniz. Daha sonra toprağı hafifçe nemlendirip tohumu toprağa ekebilirsiniz. Daha sonra can suyunu verip saksıyı bol güneş alan bir yere koyabilirsiniz. Tohumdan büyümesini beklediğiniz starliçenin çiçek açması için 3-4 yıl kadar bekleyebilirsiniz. Sabırla bekleyerek bitkinize ulaşabilirsiniz. Bitkinize daha iyi bakarak bu süreyi biraz daha kısaltabilirsiniz.
  • Kökten Ayırma Yöntemiyle Starliçe Çoğaltma: Farklı bitkiler için sık sık tercih edilen çoğaltma yöntemlerinden biri kökten ayırma yöntemidir. Bu yöntem için gelişmiş bir bitkiniz olması gerekir. Temiz bir makas ile starliçeyi köklerinden keserek ayırma işlemine başlayabilirsiniz. Daha sonra, kestiğiniz bitkiyi yeni saksısına dikebilirsiniz. Bu işlemi temmuz ayında yaparsanız bitkinin gelişimi için en doğru zamanı seçmiş olursunuz. Ektiğiniz bitki tuttuktan birkaç yıl sonra bitkinizin çiçeklerini görebilirsiniz!

Evinizi güzelleştirecek tüm çiçekleri, çiçek ürünlerini ve çok daha fazlasını ÇiçekSepeti‘nde keşfedebilirsiniz. Birbirinden güzel çiçekler, farklı ürünler ve çok daha fazlası sizi bekliyor!

Ayrıca ilginizi çekecek diğer yazılarımız:

Aybüke

1998 yılında dünyaya gelen Aybüke, ilköğretim ve lise eğitimini Kocaeli'de tamamladı. Ardından üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde başarıyla gerçekleştirdi. Çeşitli ajanslarda ve dergilerde sosyal medya uzmanlığı, içerik üretimi, editörlük gibi işlerde çalıştı. 2020 itibarıyla ÇiçekSepeti'nde Copywriter olarak çalışmaya başladı. Şu an hala ÇiçekSepeti bünyesinde Ev&Yaşam, Yapı&Market, Süpermarket, Hediye, Hobi ve benzeri alanlarda içerik üretimi yapmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. merhabalar. difenbahya çiçeğimin büyümesi yaklaşık bir aydır durdu. altta iki yaprak sarardı ve kestim üçüncü yaprak da sararıyor. dışarıdan bir rahatsızlık görülmüyor acaba sorunum ne olabılır. sulamayı cok az azalttım kış dıye topragını devamlı kontrol ediyorum nemli şekilde kalıyor. lütfen yardımcı olur musunuz

    1. Merhabalar, toprak değişimi hatta gerekise saksı değişimi yapmalısınız, adaptasyon için 1 hafta beklemeli. 1 hafta sonunda bulunduğu mekan itibariyle bir gelişim göstermez ise daha uygun bir mekana koymalısınız ayrıca sulama yönteminiz toprağı kontrol ederek nemin azaldığını ve kurulduğunu fark ettiğiniz anlarda sulamak olmalıdır. Her bitki için bu böyle olmalıdır, kaktüs türleri hariç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir