Bahçelerdeki Alışılmamış Bir Trend: Çiçek Dökülen Saksılar (Nasıl Yapılır?)
Modası geçmeyen ama her bahçede de görmeye alışık olmadığımız bir trendden bahsedeceğiz şimdi. Büyük bahçelere benzersiz bir dekor, küçük bahçeler için zengin bir tasarım… Ve işte karşınızda Çiçek Dökülen Saksılar!
Bahçesi olan herkes için ayrı bir zevktir bahçe düzenlemesi. Kimi zaman birkaç sandalye ve masa ile başlar düzenleme işlemi. Daha sonrasında biraz çiçek, biraz meyve derken alıp götürür sizi. Bahçelerin olmazsa olmazı elbette çiçeklerdir. Renk renk, mis kokulu çiçekler.
Çiçekleri bahçenin bir köşesine bırakıp gitme devri bitti. Artık bahçeler çok daha renkli ve neşeli. Daha önce Kendin Yap: Saksılarla 3 Katlı Minyatür Bahçe Yapımı yazımızda bahçeniz için oldukça neşeli bir tasarımı anlatmıştık. Şimdi ise biraz daha farklı ve doğal bir tasarıma yer vereceğiz. İşte karşınızda çiçek dökülen saksılar!
Yukarıdaki fotoğrafı görünce heyecanlandınız mı? Evet şimdi bu tasarımı nasıl yapabilirsiniz, onu anlatacağız ve birbirinden güzel örnekleri inceleyeceğiz. İçerisinden çiçek fışkırıyormuş imajı veren bu tasarımlara aşina mısınız? Usta çiçek tasarımcılarının, bahçıvanların ellerinden çıkmış gibi duran bu tasarımları kendi bahçeniz için sizler de çok kolay yapabilirsiniz. Talimatları inceleyerek uygulamanız yeterli. İhtiyacınız olan malzemeler;
- Büyük bir sepet veya kafanızdaki tasarımı uygulayabileceğiniz bir saksı
- Bahçe toprağı
- Ekmeyi planladığınız çiçekler
- Gübre
- Toprağı hafifçe kazabileceğiniz bir aparat
- Süsleme için taşlar vs.
Nasıl Yapılır?
Öncelikle yapmanız gereken şey, tasarımızın bulunacağı yere karar vermek. Yeterince hava ve ışık alan, bitkilerin mutlulukla yasayabileceği bir bölge bulmalısınız. Ardından önce gözünüzde canlandırıp ardından bir kağıda çizin tasarımınızı. Çiçeklerinizin nasıl döküleceğini, dökülme yerinin ne kadar uzunlukta olacağına, akıntı şeklinin kavislerini ve düzlüklerini belirleyin.
Yerinize karar verip planınızı çıkardıktan sonra kap seçiminde sıra. Seçeceğiniz kabın dikkat çekmesini istiyorsanız canlı renkler kullanmaya özen gösterin, parlak renkler bahçenizin merkezine tasarımınızı yerleştirmenize yardımcı olur. Eğer çok göze batmamasını istiyorsanız daha soğuk renkler tercih edebilir, pastel tonlar tercih edebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz kap büyük olursa sizin için daha rahat bir çalışma ortamı olur. Bunun için bahçenize uyumlu materyaller kullanabilirsiniz. Saksılar, ahşap kasalar veya küpler. Tamamen sizin tercihinize kalmış. İlla yeni bir kap almanıza gerek yok. Eviniz bulunan ya da bahçenizin bir köşesinde unutulmaya yüz tutmuş bir saksıyı değerlendirebilirsiniz. Hatta kırık dökük vazoları bile değerlendirebilirsiniz. Ardından çiçek seçimine geliyor sıra.
Dilerseniz direk tohum olarak çiçeklerinizi dikebilirsiniz Ancak tasarımınızın tamamlanması için bu çok uzun bir süre geçmesi anlamına gelir. Bu kadar sabrınız yoksa ve tasarımınızı hemen görmek istiyorsanız yetişkin çiçekler almanızı öneririz.
Farklı çiçek türlerini tercih edebileceğiniz gibi aynı çiçekleri de tercih edebilirsiniz. Ancak önemli nokta; tercih edeceğiniz çiçeklerin ışık ihtiyacının ve elbette toprak ihtiyacının aynı olması. Dilerseniz saksı içerisine biraz dolgu malzemesi de koyabilirsiniz. Bunlar küçük çakış taşları veya ağaç kabukları olabilir. Özellikle sukulent tarzı bir bitki tercihe decekseniz kömür ve çakıl taşını da unutmamalısınız.
Çiçekler hazır, tasarım hazır, malzemeler tamam. Sırada bahçenin hazırlanması var. Önce toprağımızı hazırlamakla başlayalım. Yeterince havalandırdığınız toprağı bir kürek ya da mala kullanarak uygun kıvama getirebilirsiniz. Ardından toprağın üzerine ya da çimin üzerine kova ya da kullanacağınız saksı benzeri gereci yerleştirin. Saksınızın alt kısmına bir destek ayarlayın (Taş veya toprak) Çiçeklerin dökülmesi için tabii :)
Ardından yatay pozisyonda yerleştirdiğiniz saksının içerisini havalandırdığınız toprak ile doldurun. Daha sonrasında planladığınız yolu toprakla oluşturun. Bunun için var olan çimlerinizi hafiften sökmeniz gerekebilir. Yerdeki ve kova içerisinde kalan toprak birbiri ile eşit seviyede olmalı. Ayrıca saksı içerisindeki toprak en az 15 cm kadar kalın olmalıdır. Aksi takdirde bitkilerin yetişmesi pek mümkün değildir. Bu dengeyi sağladıktan sonra bitkileri ekleyecek kıvama gelmiş bulunuyoruz.
Çiçeklerimizi ekmeden önce köklerini incitmeden bulundukları yerden çıkarıyoruz. Köklerde bulunan fazla toprakları ayıkladıktan sonra, uçtan başlayarak kova içerisine doğru ekmeye başlıyoruz. Bu işlemleri yaparken bitkilerimizi sonradan eklediğimiz toprağa ekiyor ve toprak içerisinde bir delik açmıyoruz. Aslında bir nevi bitkileri planımıza uygun şekilde serpiştiriyoruz. Böylelikle beğenmediğimiz noktaları tekrardan düzenleyebilme şansımız olacak.
Daha sarkık formda veya uzun olan bitkileri yolunuzun ortasına ve saksınızın uç ağız kısmına ekleyin, kısa olan çiçekleri uç ve kenarlara yerleştirmeniz tasarımızınızı daha doğal ve düzenli gösterecektir.
İrili ufaklı taşlarla oldukça büyük bir formda tasarlanan bu saksıyı bahçenizin en gösterişli köşesine yerleştirebilirsiniz. Toprak tonlu bir saksı tercih edilen tasarımda kırmızı çiçekler kullanılmış. Bir ağacın dibine yerleştirilmesi ve taşlardan yol yapılarak akışının belirtilmesi oldukça keskin bir hava katmış.
Burada ise mavi renkli oldukça iri bir küp, sukulent türünden bir birki ile kullanılmış. Sarkık formdaki tek bir bitki tasarım için tercih edilmiş. Bu şekil bir tasarım yapmak istiyorsanız kullancağınız bitkinin yetişkin bir bitki olması oldukça önemli.
Bir başka sukulent türü de bu tasarımda kullanılmış. Çok fazla toprak kullanılmayan ve kökleri taşlar ile örtülen bu tasarım, çiçeklerinin rengi dolayısıyla oldukça ilgi çekici ve dikkatleri üzerine toplayabilecek bir tasarım.
Burada ise bahçelerden ziyade evlerde bu tasarımı kullanmak isteyecek kişiler için son derece şık bir örnek var. Bir ibrik ve bir saksı kullanarak; çeşitli sukulentlere yer vererek hazırlanan bu tasarım, balkonların ve salonların en dikkat çekici parçası olabilir. Birbirinden farklı sukulent türlerine yer verilen bu tasarımda bitkilerin uyumu ise oldukça önemli.
Bir başka sukulent tasarımı da burada. Diğer tasarımların hepsinden komple farklı adeta bir teraryum havasında olan bu tasarım, çeşitli bitkileri, süslemeleri ve kapları iç içe barındırıyor.
Büyük bir variliniz varsa ne ala. Birbirinden yaratıcı tasarımları ahşap bir varil ile yapabilirsiniz. Dilerseniz yukarıdaki örnek gibi sade bir modeli hayata geçirir dilerseniz de bambaşka, süslü bir tasarıma imzanızı atabilirsiniz.
Bu tasarımda ise bir süt bidonu kullanılmış. Bembeyaz papatyalar adeta yere düşen bir süt bidonundan akan süt gibi görünmüş. Hayal gücünün sınırı yok. Siz de dilediğiniz tasarımı kafanızda canlandırıp hemen uygulamaya koyulabilirsiniz. Dilerseniz metal bir bidon, dilerseniz ahşap bir bidon, dilerseniz de toprak bir saksı.
ÇiçekSepeti‘nden dekoratif saksı ve çiçeklere bakabilir, evinizin havasını değiştirebilirsiniz.
Siz de çiçek sarkan bu tasarımları kendi bahçenizde, balkonunuzda ve evinizde deneyip fikirlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!