Kendin Yap: Canlı Çiçeklerden Çanta Nasıl Yapılır?
Tamamen doğal boya ile desen verilmiş bir çiçeklerden çanta ister misiniz? Peki bu çantayı kendiniz yapmaya ne dersiniz? Kağıtlar, kalemler not almaya hazırsa anlatmaya hemen başlıyoruz!
Sentetik boyaların sağlığımıza zararı her zaman konuşulur. Öyle ki doğal malzemeler ile yapılmış kıyafetler, çantalar genellikle el üretimi olup oldukça pahalı bir fiyatlandırma ile alıcısına sunulur. Kendi doğal, sağlıklı ve el üretimi çantanızı yapmak istiyorsanız birazdan bütün detaylara hakim olacaksınız.
Yapacağımız çanta için gerekli malzemeleri sayarak başlayalım, ardından nasıl yapacağınız ile ilgili bütün detayları en ince ayrıntısına kadar anlatacağız her zaman olduğu gibi.
Malzeme Listesi;
- Taze, renkli ve canlı çiçekler
- Şap
- Tokmak (Kauçuk tokmaklar tercih sebebidir)
- Kağıt havlu
- Kağıt bant
- Havlu
- Beyaz pamuklu bez çanta ya da düz kumaş
- Ütü
- İğne, iplik, makas, Toplu iğne
Püf Noktaları
Malzemelerinizi tamamlamadan çantanızı yapmaya koyulmanızı önermiyoruz. Çünkü tasarımınızın tam ortasındayken bir malzemenin eksik olduğunun keşfedilmesi sizi yalnızca yavaşlatmakla kalmayıp aynı zamanda tasarımızın dilediğiniz güzellikte olmamasına da sebep olabilir.
İlk olarak yapmanız gereken elbette kumaşınızı kesmek. eğer hazır bir bez çanta kullanmıyorsanız, dilediğiniz boyutlarda iki adet kumaş kesmeniz gerekiyor. Bunlardan biri ön bir diğeri de arka yüzey olacak ve çiçek baslı işlemini yalnızca bir yüzeye uygulayacağız. Çünkü içte kalan kısımın kıyafetlerinizi boyamasını istemeyiz :)
Çanta için kullanacağınız çiçekleri dikkatli seçmeniz de oldukça mühim bi detay. Mümkün olduğunca canlı renkleri bulunan, taze çiçekler seçmelisiniz.
Yıldız çiçeği, ebegümeci, hezaren gibi çiçekler bitkisel boya yapımında kullanılan bitkilerdir. Bitkisel boyaların yapıldığı bitkilerin tam listesini İstanbul Üniversitesi’nin ilgili yayınından edinebilirsiniz. Bitkilerinizi seçtikten sonra onları zarif bir şekilde yıkayarak, yapraklara zarar vermeden suyunu kurulamak gerekiyor.
Yapılışı
Bitkilerimiz hazırsa artık onları yapraklarından arındırma vakti. Çiçeklerinizin yeşil yapraklarını dikkatli bir şekilde çıkarın ki çantanızı yapmaya başlayın, değil mi ama?
Çiçeklerin yapraklarını ayıkladıktan sonra, çiçek arkalarında kalan sapları da çok dikkatli bir şekilde çıkarmak gerekiyor. Aksi halde çiçeklerin taç yaprakları dağılabilir ve tasarımımızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Kullanmayacağınız bir parça üzerinde tüm çantaya uygulamadan önce bitkilerinizi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda her tasarımda olduğu gibi bu tasarımda da çiçeklerimizi kalıcı olarak yerleştirmeden önce kumaş üzerinde bir taslak hazırlıyoruz elbette.
Kendin Yap: Kurutulmuş Çiçeklerden Telefon Kabı Yapımı
Çiçekleri aşağıdaki fotoğraftaki gibi kumaş üzerine istediğiniz şekilde dizin ve son istediğiniz son şekle getirin. Eğer deneme kumaşınıza çıkan renkten memnun kalmazsanız çiçek renklerinizi veya deseninizi değiştirebilirsiniz. Bu sebeple her zaman alternatifli gitmekte fayda var.
Eğer taç yapraklarınız birbirinden ayrıldıysa onları bir bütünmüş gibi kumaşınızın üzerine yerleştirin.
Eş zamanlı olarak bir litre suya 3 yemek kaşığı şap ölçüsünde sıcak bir sıvı karışımı hazırlayın ve pamuklu kumaşınızı bu suyun içerisinde bekletin. Su soğuyana kadar bu şekilde bekleyin. Ardından kumaşınızın kurumasını bekleyin, eğer kurutucu makineniz varsa onu da kullanabilirsiniz, bir sıkıntı oluşturmayacaktır. Bu işlem bitki boyalarının pigmentinin daha iyi tutmasını sağlayacaktır.
Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuruma işlemi tamamladıktan sonra çiçeklerinizi kumaşın üzerine yerleştirin ve kağıt bantlarla aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi bantlayın.
Ardından kağıt havluyu kumaşınızın üzerini komple kaplayacak şekilde yerleştirip tokmak ile önce yumuşak hamlelerle, daha sonra şiddeti artırarak vurmaya başlayın. Her çiçeğin istediği süre farklı olacaktır. Bu esnada doğru noktalara vurduğunuzdan emin olmak adına her vuruştan sonra peçeteyi kaldırarak kontrol etmeniz önerilir. Eğer havlu peçete kullanmadan direkt tokmak kullanacak olursanız kumaşa istemediğiniz lekeler bulaşabilir, çiçekler gereğinden fazla ezilebilir. Bu sebeple havlu peçete kullanmanız önemle önerilir.
Gerektiği kadar tokmakla vurma işlemini gerçekleştirdikten sonra peçeteyi kaldırın, bantları çıkarın ve artık yassılaşmış olan çiçeklerinizi alın. Sonrasında tekrardan kumaşımızı kurumaya bırakın. Artık kuruyan kumaşımızı dikerek bir çanta haline dönüştürme vakti. Öncesinde, eğer kuruduktan sonra çantanız düşündüğünüzden daha soluk renkli ise boya ile müdahale edebilirsiniz, bu tamamen sizin zevkinize ve isteğinize bağlı.
Dikim Aşaması
Gelelim dikme aşamasına. Kumaşınız tamamen kuruduktan sonra artık bir çanta olmaya hazır. Eğer baskılı kısım kumaşınızın tam ortasında değilse kumaşınızın kenarlarını biraz keserek küçültebilirsiniz, bu da opsiyonel bir bilgi elbette.
Daha sonra kumaşınızı ters çevirin ve arka yüzeye gelecek kumaşla aşağıda gördüğünüz gibi toplu iğne kullanarak sabitleyin.
Birer parmak pay bırakarak iğnelediğiniz kumaşları, kısa kenarlardan biri boşta kalacak şekilde dikin. 3 köşesi kapalı bir kılıf gibi olması gerekiyor. Tabii ki kapalı olmayan kısmı da bir parmak kalınlığında içe dikiyor ve daha temiz bir görünüm elde etmemiz gerekiyor. Eğer dikiş makineniz varsa bu işlemi dikiş makinesi ile yapmak size daha kaliteli bir ürün verecektir. Ancak yok ise elinizle dikebilirsiniz. Tabii ki sıkı bir dikiş yapmanız gerekiyor ki çantanız gerçekten kullanılabilir olsun.
Kayışlar
Daha sonrasında çantamızın kayışlarına geliyoruz. Çanta kayışları için istediğiniz boyuta karar verdikten sonra 2 adet uzun, 4 parmak kalınlığında dikdörtgen kumaş parçası kesiyoruz. Enlemesine ikiye katladığımız uzun kumaş parçalarının her birinin iki kenarını da yukarıdaki görselin ikinci fotoğrafında olduğu gibi birbirine dikiyoruz. Yaklaşık birer cm içe katladığımız köşeleri düzgün bir biçimde elde dikmek hayli zor, ancak başarabilirsiniz :)
Sonrasında yapmanız gereken tek şey kayışları çantanıza dikmek. Bunun için de elbette tam ölçü almanız lazım. Yoksa çantanız yamuk durabilir. Aynı yukarıdaki görsel de olduğu gibi sabitleyip, makine ile içten dikebilirsiniz. İşte bez çantamız hazır! Dilediğiniz gibi kullanabilir, dilerseniz sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bu çantayı kullanırken dikkat etmeniz gereken nokta ise kirletmemek. Eğer kirlenirse bir şekilde lekeleri temizlemeye çalışmanızı ve çamaşır makinesine atmamanızı öneriyoruz. Yoksa çiçekleriniz size veda edebilir, oldukça soluk bir forma geçebilir.
Çantanızı okulda, evde, işte, sporda kısacası her yerde kullanabilirsiniz. Dilerseniz aynı fikirden yola çıkarak baskılı t-shirtler, gömlekler, perdeler veya masa örtüleri yapabilirsiniz. Bu tasarımlarınızı yaparken mümkün oldukça açık renkli ve pamuklu kumaş kullanmaya özen gösterirseniz elde ettiğiniz sonuçlar daha tatmin edici olacaktır.
Siz de baskılı çiçeklerden çanta tasarımızını yaptıktan sonra fikirlerinizi bizimle yorum olarak paylaşmayı unutmayın!
El becerilerinizi kullanarak yepyeni tasarımlara imza atmak istiyorsanız daha çok yazıyı Kendin Yap kategorimizden inceleybilirsiniz. İlginizi çekebilecek, çiçeklerle yapıllan başka tasarımları anlatan kendin yap yazıları için;
Kuru Çiçeklerden Dekoratif Mum Nasıl Yapılır?
DIY: Canlı Çiçeklerle Kalp Çiçek Aranjmanı Yapımı
Kendin Yap: Çiçeklerle Süslenmiş Düğün Pastası Yapımı
Çiçeklerden Taç Yapımı (Nasıl Yapılır?)
Çiçeklerle Dondurma Yapılır mı? (Çiçekli Dondurma Tarifi)
Yapımı Kolay Çiçekli Ürün Tasarımları
Kendi Çiçek Filtrenizi Kendiniz Oluşturun
Çiçekli Tarak Toka Nasıl Yapılır? (Çiçekli Toka Yapımı)
Evde Scrub Krem Yapımı (Resimli Pratik Tarif)
Kendin Yap: Teraryum Kolye Yapımı
Harf Şeklinde Çiçek Aranjmanı Yapımı (Malzemeler & Nasıl Yapılır?)
Çiçeklerden çanta yapımı için ihtiyacınız olan tüm ürünler ve farklı çanta modelleri için Çiçeksepeti‘ni ziyaret edebilirsiniz.