Doğal Taşlar ve Özellikleri
Doğal taşlar, eski çağlardan beri insanların hayatında kültürel ve geleneksel açıdan önemli bir yere sahiptir. Evlerde süs eşyalarında ve takı olarak kullanılan değerli taşlar, enerji ve şifa verdiklerine inanılarak dünden bugüne hayatımızın bir parçası olmuşlardır.
İşlendikçe değeri artan, altın ve gümüş gibi değerli madenlerle bir araya getirilerek şıklığı katlanan doğal taşların hemen hemen hepsinin kendine göre bir özelliği, bir anlamı var. Şifalı taşlar olarak da anlandırılan doğal taşların dünyasında biraz dolaşmaya ne dersiniz?
Yakut
Kırmızının farklı tonlarında olabilen yakut, elmastan sonraki en sert taş ünvanına sahiptir. İçindeki krom elementi yakuta kırmızı rengini verir. Erime sıcaklığı ise 2050 derecedir. Yakuta Hindistan’da değerli taşların efendisi adı verilmiştir. Reçine ve elmas parlaklığında olan yakutun çıkarıldığı başlıca ülkeler: Vietnam, Tayland, Hindistan, Sri Lanka, Avusturalya, Rusya’dır.
Yakutun Faydaları
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Düşük tansiyona sahip kişileri tedavi edici özelliği vardır
- Kişinin kendisiyle ilgili kapıldığı olumsuz duygulardan kurtarır
- Özgüveni ve cesareti güçlendirir
- Kan dolaşımını canlandırır
- Sezgileri kuvvetlendirir, kötülüklerde uzak durulmasını sağlar
- Aşırı yorgunluktan kurtarır
- Sıcak yaratıcı enerji verir
Zümrüt
Beril mineralinin bir türü olan zümrüt, göz alıcı bir güzellikte yeşil renge sahiptir ve en kıymetli taşlardan biridir. Zümrüte bazı yerlerde koşulsuz aşk taşı da denilir. Geçmiş zamanda şeytanın cenneten kovulurken alnında düşen ve kutsal kadehte yer alan taşın zümrüt olduğu söylenir. Çatlaklığı olmayan, saydam ve yeşil rengin derinliği hissedilir şeklinde olanın, zümrütün en kaliteli çeşidi olduğu söylenir.
Zümrütün Faydaları
- Kişiye sevgi duygusu verir
- Yaşam sevincini artırır
- Hitabet gücünü artırır
- Anlayış ve algılama gücünü artırır
- Beden, ruh ve zihin dengesini kurmayı sağlar
- Kutsal anne ve kutsal kadın enerjilerini verir
- Büyülere karşı koruyucu olduğuna inanılır
- Bolluk, sakinlik, sevgi, iyilik, sabır ve denge unsurlarını içinde barındırır
Safir
Isıya dayanıklı ve sert bir taş olan safirin en kıymetlisi berrak ve derin mavi olanıdır. Dünyanın en pahalı ve en değerli taşları arasında yer alan safir, tarih boyunca Batı kralları tarafından kutsal bir koruyucu olarak kabul edilmiştir. Safirin kullanımı kralların tekeline alınmış; kötülüklerden, büyülerden, ihanetten ve yenilgilerden korunmak için kullanmışlardır. Dünya’da en değerli safir taşları Hindistan’da çıkarılmaktadır.
Safirin Faydaları
- Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir
- Kişiye güven duygusu verir
- Aşkta sadakati sağlar
- Kuşkuları yok eder
- Özgürlük hissi verir
- Sezgiyi kuvvetlendirir
- Sinirleri yatıştırır
Ametist
Şifa açısından en güçlü taşlardan biri olan ametist, değerli taş sevenlerin de öncelikli tercihi oluyor. Kuvars ailesinden mor ya da mavi-mor renkte olan ametistin bazı çeşitlerinin rengi günışığında değişmektedir. Eski çağlarda sarhoşluğu yok eden taş olarak da bilinen ametist taşının, yıldırım çarpmasından koruduğuna ve büyüleri etkisiz hale getirdiğine inanılır. Asya ve Mısır’da mühür olarak değer kazanmıştır.
Ametist Taşının Faydaları
- Cilt hastalıklara iyi geldiğine inanılır
- Migrene, kalp rahatsızlıklarına, alerjiye ve göz hastalıklarına iyi geldiği söylenir
- Kan dolaşımı sistemini korur ve tedavi eder
- Depresyona karşı iyi geldiğine inanılır
- Olumsuz enerjileri temizleyip pozitif enerjiye çevirir
- Huzur veren bir enerjiye sahiptir
- Derideki hücrelerin yenilenmesini sağlar
- Eklem ağrılarını tedavi eder
Sitrin / Citrine
Rengi sebebiyle turunçgiller, özellikle limon anlamına gelen Yunan “Citron” kelimesinden türetilmiştir. Rengini bünyesinde çok az bulunan demirden alır. Kuvars ailesine bağlı olan sitrin, tüccar taşı olarak da bilinir çünkü eskiden tüccarların kasayı bereketlendirsin diye kasalarında taşıdığı söylenmektedir. Çizgileri beyaz olur camsı parlaklıkta, saydam veya yarım saydam görünümdedir.
Sitrin Taşının Faydaları
- Aurayı temizler
- Negatif enerjiyi dağıtır
- Sinirleri yatıştırır; depresyonu ve duygusal travmaları hafifletir
- Aile bireyleri arasında birlik ve beraberlik duygusunu geliştirir
- Cesaret ve özgüven duygusu verir
- Bağışıklı sistemini güçlendirir
- Sivilceleri yok eder
- Boyunda taşınması yararları etkilerini artırır
Topaz
Güçlü ve şifalı taşlardan biridir. Diğer adı sarı yakut olan topaz, aşk taşı olarak da bilinir. Topaz taşı ismi gibi farklı renklerde bulunsa da en çok tercih edilen rengi mavidir. Mavi topaz, bereket taşı olarak da bilinir. Topaz, pırlantalı mücevherler, altın ya da gümüş takılarda sıkça kullanılmaktadır. Mavi topaz dışında pembe ve smoky topaz da sıkça tercih edilmektedir.
Topazın Faydaları
- Aşıklar arasında sürtüşmeleri giderir
- Kişinin sanatsal yönlerini açığa çıkarır
- Zihni sakinleştirir
- Bedeni gevşetir
- Göz hastalıklarına iyi geldiğine inanılır
Doğal Taşların Gerçek Olup Olmadıkları Nasıl Anlaşılır?
Şifalı olduğuna inanılan bu taşların gerçek olup olmadığını anlayabilmek çok önemlidir. İmitasyon olarak üretilen taşlar kaliteli bir görünüme sahip olmayacağı gibi inanılan faydalar da görülemeyecektir.
Bazı taşların gerçek olup olmadığını anlamak oldukça kolay olabilir ancak bazı durumlarda ise uzman görüşü gerekebilir.
Yakut taşının gerçekliğini anlamak için parlaklığını kontrol etmek gerekir. Sahte yakutlar genellikle daha koyu ve mat görünümlüdür. Zümrüt taşında ise damarlar vardır. Sahtelerinde damarlar olmamakla birlikte gerçeğinin zıttı olarak taşın her yerinde aynı renk gözlemlenir. Safir, 10 kat büyütülerek incelenmesi gereken bir taştır. İçinde küçük başka materyaller yer alır. Eğer sıcak bir şekilde üflendiğinde üzerinde buhar oluşuyorsa maalesef safiriniz gerçek değildir. Gerçek ametist de zümrüt gibi berrak renge sahip olmaz. Sitrin taşına ateşle yaklaştığınızda erime oluyorsa sahtedir, renk değişimleri normaldir ancak gerçek sitrinde erime görülmez. Topaz taşı kolayca elektriklenir. Saçınıza taşı sürtüp ardından bir kağıda yaklaştırarak taşınızın gerçekliğinden emin olabilirsiniz.