Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Bir Yaşam Alanı İçin Düzenli Değiştirmeniz Gereken 7 Ev Eşyası

Yaşam alanlarımızda bulunan ve günlük olarak kullandığımız her eşyanın bir kullanım ömrü var; fakat hayat telaşı içerisinde sıklıkla bu eşyaları değiştirmeyi unutuyoruz. Zamanında ve düzenli olarak değiştirilmeyen eşyalar ise sağlık açısından bazı sorunlara neden olabileceğinden kendinize bu eşyaları düzenli olarak değiştirmenizi sağlayacak bir rutin oluşturmanız gerekiyor. Çünkü temizlik yapsanız dahi mikroplar ve bakteriler değiştirilmeyen bu eşyalar üzerinde yaşamaya devam edebiliyor. Bu yazımızda düzenli değiştirmeniz gereken 7 ev eşyası hakkında bilgi verirken aynı zamanda tavsiyelerde bulunuyoruz.

Hijyen her zaman oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konuyken pandemi sonrası hayatımızda çok daha ön plana çıktı. Çünkü sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazı temizlik! Peki, nevresim takımlarınızı ne kadar sıklıkla değiştirmeli, banyo havlularınızı, mutfak havlularınızı, yastıklarınızı, yorganlarınızı ne sıklıkla yıkamalı, diş fırçanızı ne zaman yenilemesiniz? Bu sorulara uzmanların verdiği cevapları ve ürünlerin kullanım süreleri hakkında bilgileri şimdi sizinle paylaşacağız. Düzenli değiştirmeniz gereken 7 ev eşyası sıralamamıza başlıyoruz;

1-) Diş Fırçası
Diş fırçası

Kişisel bakım denilince ilk akla gelen diş ve ağız bakımıdır. Sürekli su ve diş macunu ile temas halinde olan diş fırçası zamanla deforme olur. Bu da üzerinde mantar, bakteri ve mikropların kolay üreyebildikleri bir alana sahip olmaları anlamına gelir. Her ne kadar diş fırçasının bakımına özen göstersen de fırçanın fonksiyonunu yitirmesi nedeniyle aslında tam olarak ağız bakımını gerçekleştirmiş olmazsın.

Bu konuda uzmanların tavsiyesi diş fırçanızı ya da diş fırça başlığınızı maksimum 3 ayda bir değiştirmeniz yönündedir. Böylelikle diğer tüm etkenlerin önüne daha rahat geçmiş olursunuz.

Sağlıklı bir ağız ve diş bakımı için tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir ürün; Oral-B D100 Vitality.

Farklı diş fırçası modelleri için diş fırçası kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Oral B diş dırçası
2-) Nevresim Takımı
Nevresim takımları

Temiz yatakta huzurlu ve rahat bir uyku kadar dinlendirici bir şey yoktur. Yeni yıkanmış ve mis kokulu nevresim takımları kaliteli bir uyku için oldukça faydalı bir yardımcıdır. Tabii bu nevresimlerin temizlenmesi ve değiştirilmesine de özen göstermeniz gerekir. Ayda iki defa yüksek sıcaklıkta yıkanan nevresimlerde bakteri oluşumu önlenmiş olur.

Fakat tıpkı kıyafetlerde olduğu gibi nevresimlerde zamanla deforme olur ve ne kadar temizlenirse temizlensin bakteri oluşumunun önüne geçemezsiniz. Bu yüzden nevresim takımlarını 3-4 yıl maksimum kullanıp, sonrasında yenilemeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Yeni bir nevresim takımına ihtiyacınız var ise Cotton Touch Spring, hem evinizin havasını değiştirecek hem de sağlıklı bir uyku için size yardımcı olacaktır.

Farklı nevresim modelleri için nevresim takımları kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Cotton Touch nevresim takımı
3-) Yastıklar ve Kılıfları
Yatak odası yastık

Rahat bir uykunun diğer önemli yardımcısı da yastıklar ve onları saran kılıfların temizliği. Uyku kalitesinin iyiliği için ortopedik yastık kullanmak ve kaliteli kumaştan yastık kılıfları tercih etmek gerekir. Uyurken kafanızı koyduğunuz yastığa gece boyunca ölü deri ve saç dökülür. Bu nedenle de yüzün temas ettiği yastığın temizliğine dikkat etmeli, haftada bir yüksek sıcaklıkta yıkamalı, 3-4 gün de bir de yüzleri yenilemelisiniz.

Uzun süredir kullandığınız yastıklarda ise yıkama ve yüz değiştirme artık yeterli olmayacağından yeni yastıklar ve yeni yüzler ile değişim yapmanız oldukça sağlıklı olacaktır. Bu değişim için yastıklarda ideal süre 1 yıl, yüzlerde ise maksimum 2 yıldır.

Rahat bir uykunun yolu muhteşem rahatlıktaki bir yastıktan geçer… Belnido Home yastık ile muhteşem bir uyku sizi bekliyor.

Farklı yastık modelleri için yastık kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Belnido yastık
4-) Makyaj Fırçası
Makyaj fırçası

Kadınların hayatının ayrılmaz bir parçası olan makyaj, hem kendini iyi hissetmenin hem de bakımlı görünmenin en eğlenceli yolu. Kozmetik ürünleri ile sürekli temas eden ve yüzde sürekli kullanılan makyaj fırçalarının temizliği oldukça önemli bir konu. En az haftada bir kez makyaj fırça ve süngerlerini temizleyiciler vasıtasıyla temizlemek gerekir.

Ancak temizlik ürünleri ve makyaj malzemelerinin etkisiyle bir süre sonra fırça telleri deforme olur. Deforme olan fırça üzerinde enfeksiyona neden olabilecek mikroplar kalacağından 3-5 ayda bir fırça ve süngerleri yenilemeniz en doğrusu olacaktır.

12 adet fırçadan oluşan Shibo Wavy Makyaj Fırça Seti ile kusursuz makyaj yapmak çok daha kolay ve eğlenceli.

Farklı modelleri için makyaj fırçaları kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Shibo makyaj fırçası
5-) Banyo Havlusu/Bornoz
Banyo havlusu

Duş sonrasında kullanılan banyo havlusu ve bornozu yeni temizlenmiş bedeninde kullansan da aslında temizliğine daha fazla özen göstermen gerekir. Çünkü nemli ortamda bulunan banyo havlusu/bornoz üzerinde çok rahat bakteri bulundurabilen bir üründür. Duş sıklığınıza ve havlu/bornoz kullanımınıza göre 3-4 kullanımda bir mutlaka yüksek sıcaklıkta yıkamalı, mümkünse senede bir yenileriyle değiştirmelisiniz.

Aynı şekilde banyoda bulunan el ve yüz havlularının da maksimum 2-3 günde bir değiştirilmesi ve yıkanması gerekir. Üzerinde bakteri oluşumu bir süre sonra daha hızlı gerçekleşeceği için 1-2 yıl içerisinde yenilenmesi sağlık açısından doğru olacaktır.

Duş sonrası kurulanmak için oldukça kullanışlı ve rahat olan Ayd Home 4’lü Banyo Havlusu, %100 pamuktan üretilmiştir.

Farklı modeller için Çiçeksepeti havlu sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Ayd banyo havlusu
6-) Kesme Tahtası ve Bulaşık Süngeri
Kesme tahtası

Mutfakta en çok kullanılan gereçlerin başında gelen kesme tahtası, yemek yaparken  oldukça faydalı bir gereçtir. Zamanla bıçak darbelerinin etkisiyle yıpranan kesme tahtası üzerinde kesikler ve oyuklar meydana gelir. Bu durumda her ne kadar temizlesiniz de bakteri ve mikrop üremesine neden olur. Bu yüzden yıpranan tahtayı değiştirmek sağlıklı bir çözümdür.

Mutfakta bir diğer en çok kullandığımız ürün ise bulaşık süngeri. Her ne kadar sürekli deterjanla temas halinde olsa da yağlı ve zor lekelerin ektisiyle zamanla yıpranır. Bu nedenle rengi ve şeklinde değişim olmadan iki maksimum üç haftada bir değiştirmeniz uygun olacaktır.

Sağlam yapısı sayesinde uzun süre kullanabileceğiniz bambu kesme tahtası, mutfaktaki en iyi yardımcınız olacak.

Farklı modeller için kesme tahtası kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Bambu kesme tahtası
7-) Biberon
Bebek biberon

Evde yeni doğan bir bebeğiniz varsa ev eşyaları ve diğer tüm ürünlerin temizliği konusunda çok daha dikkatli olmanız gerekir. Bu ürünler arasında en çok dikkat edilmesi gereken ise bebeğinizle sürekli temas halinde olan biberon ve biberonun başlıklarıdır. Biberonların özellikle uç kısmı çatlamışsa beklemeden değişim yapmalısınız. Kullandığınız biberon eğer plastik malzemeden yapılmışsa bakteri ve mikrop oluşumuna daha yatkın olacağından sık sık değiştirmelisiniz.

Genel olarak tavsiye edilen süre, ayda bir biberon emziklerinin değiştirilmesi yönündedir. Ancak, kullanım sıklığı, yedek biberon emziğinin adedi, bebeğin alışkanlıkları ve diğer etkenlerde göz önüne alınarak bu süre beklenmeden 20 günde bir biberon emziği değiştirilebilir.

BPA içermeyen malzemeden üretilen Philips Avent biberon, anne göğsüne benzer geniş emziği sayesinde emzirmedeki gibi doğal emme hissini yaratarak bebeğinizin çok daha rahat beslenmesini sağlar.

Farklı modeller için biberon kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Avent biberon

Düzenli değiştirmeniz gereken 7 ev eşyası listesinde yer alan tüm ürünler ve çok daha fazlası ÇiçekSepeti‘nde sizi bekliyor.

İlginizi çekebilecek diğer bazı yazılarımız:

Ümit Şimşek

1991 yılında dünyaya gelen Ümit Şimşek, ilköğretim ve lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo,Tv ve Sinema lisans eğitimi aldıktan sonra reklam ajanslarında New Media Expert, Copywriter pozisyonlarında çalıştı. 2020 yılından itibaren ÇiçekSepeti’nde Copywriter pozisyonunda elektronik, teknoloji, hobi, takı, saat, parfüm, moda başta olmak üzere farklı alanlar ve konularda içerik üretmeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir