Evde Ebru Sanatı Nedir, Nasıl Yapılır?
Oldukça eski bir tarihe sahip olan Ebru sanatı, günümüzde yaşam alanlarında dekorasyonun bir parçası olarak kullanılmaktadır. Oldukça özgün bir yapıya sahip olan bu sanatı hobi olarak öğrenerek harika eserler ortaya çıkarabilirsiniz. Peki, evde ebru sanatı nasıl yapılır ve neler yapılabilir?
Tarihi kesin olarak bilinmese de Orta Asya’dan geldiği bilinen Ebru sanatı, Osmanlı döneminde oldukça popüler olan bir sanattır. Geçmişten bize miras kalan bu sanat, 2014 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili listesine girmiştir. Geleneksel olarak ustalık gerektiren bir sanat olmasına rağmen artık günümüzde özel kurslarla veya evde bile Ebru sanatı yapılabilmektedir. Tablolar, tekstil ürünleri, çiniler veya porselenler üzerine uygulayabileceğiniz bu özel sanat ile siz de harika tasarımlar oluşturabilirsiniz.
Ebru Sanatı İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?
Bu malzemeleri Ebru seti ile toplu olarak alabileceğiniz gibi ayrı ayrı da temin edebilirsiniz.
- Ebru teknesi: Ebru sanatı denildiğinde birçok kişi bir kağıdın bir tekneye batırıldığını aklına getirir. İşte bu havuz Ebru teknesidir. Paslanmaz çelikten üretilen tekne genelde 5 cm derinliğinde olur ve boyut olarak ihtiyaca göre farklı seçeneklerde sunulur.
- Öd: Su içinde renklerin ve desenlerin birbirine karışmasını engelleyen önemli bir malzemedir. Kağıdın su içinde çökmesinin önüne geçer ve boyanın kağıda tutunmasını sağlar. Öd olmadan boya işlemesi yapamazsınız.
- Kitre: Geven otunun suyundan hazırlanan kitre, suya kıvam vermek içi kullanılmaktadır. Suyun kıvamlı olması için önemlidir.
- Toprak boyalar: Doğada bulunan metal oksitlerden elde edilen boyalar, sanatı kusursuz yapmanızı sağlar. Günümüzde akrilik boya çeşitleri de kullanılmaktadır.
- Ebru fırçası: At kılından hazırlanan bu fırçalar genelde gül dalı ile birleştirilir. Boyayı su üzerinde dağıtmanızı sağlar. Genişlik ve fırça kalınlıkları yapılan işleme göre değişkenlik göstermektedir.
- Ebru kağıdı: Asit içermeyen özel bir kağıt türüdür. Eğer asit olan bir kağıt kullanırsanız, boya kağıtta kalıcı olmayacaktır. Asitsiz kağıt size bütçe olarak fazla gelirse mat kağıtları da kullanabilirsiniz.
- Biz: Sivri ucu olan metal bir malzemedir. Kitre üzerindeki boyanın şekillenmesi ve delikler açılmasını sağlar. Şekil oluşturmak adına sık kullanılan bir parçadır.
Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?
Ebru sanatı, ebru boyaları ile yapılan bir sanat olsa da aslında bir yandan da kendini keşfetme yolculuğudur. Dinginlik ve huzurdur. Bu nedenle evinizde rahat bir ortamda müziğinizi açarak bu güzel sanatı icra edebilirsiniz. Hatta bunun için bir köşe oluşturmanız ve bu alanı düzenlemeniz, size özgün bir çalışma alanı sağlayacaktır.
Peki, ortam hazır ve her şey tamamsa neler yapmalısınız?
- Öncelikle boyalarla uğraşacağınız için üzerinize eski kıyafetler giymenizi tavsiye ederiz. Önlük veya forma gibi özel kıyafetleri de tercih edebilirsiniz.
- Ebru sanatında ortamın ısısı oldukça önemlidir. Ortalama 20 derecede çalışmanız, boyaların korunması ve kağıda rahat aktarılması için idealdir.
- Kağıdın, kitrenin ve boyaların verimi için tozlu ortamdan uzak durmak gerekir. Bu nedenle balkon veya bahçe yerine kapalı bir alan seçmelisiniz.
- Bu aşamalardan sonra tekne içerisine yeterli miktarda kitre ekleyin. Kitreyi kendiniz hazırlayacaksanız ortalama olarak 10 litre su için 100 gram kullanmanız gerekir. Bu ölçüye göre ayarlamanızı yapabilirsiniz. Tekne içinde eşit miktarda yayılmasını sağlayın.
- Bundan sonra hayal dünyanıza göre boyaları fırçanızla suya dağıtmaya başlayın. Farklı şekiller için fırçanızın ebatlarını değiştirebilirsiniz.
- Biz adı verilen metal setinizde varsa bununla suyun içinde boyaya şekil verme işlemi yapabilirsiniz. Renk geçişleri ve motifler için oldukça kullanışlıdır.
- İstediğiniz şekilleri verdikten sonra suyun üzerine kağıdı aktarma işlemine geçebilirsiniz. Kağıdı kullanırken yavaş hareketlerle hassas davranmalısınız. Ufak bir hatanızda resminiz kağıda istediğiniz gibi çıkmaz.
- Kağıdı yavaşça yerleştirdikten sonra bir süre bekletip tek seferde ve kontrollü bir şekilde çekmeniz gerekir. Her iki ucundan tutuğunuz kağıdı kendinize doğru çekerek tüm resmi kağıda aktarabilirsiniz.
- Sudan kağıdı aldıktan sonra düz bir zeminde kurumaya bırakmanız yeterlidir. Sonrasında bir çerçeve ile dekoratif olarak kullanabilirsiniz.
Ebru sanatı ve diğer tüm hobi aktiviteleri için ihtiyacınız olan ürünleri Çiçeksepeti‘nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: