Eskitme Boya Nasıl Yapılır? Eskitme Yöntemleri ve Teknikleri
Yaşam alanınızda veya ofisinizde biraz değişiklik yapmak istiyor ama ne yapacağınıza tam olarak karar veremiyor musunuz? Yıllardır sizinle olan çerçeve, masa veya taburelerden sıkılmış olabilirsiniz. Aynı masada çalışmak veya aynı tabureye oturmak artık sıkıcı gelebilir. Bu durumda bu parçalara küçük dokunuşlarla farklı bir görüntü katabilirsiniz. Eskitme boya veya eskitme tekniği sayesinde bu işlem oldukça kolaydır. Gelin şimdi “Eskitme boya nasıl yapılır?” sorusunun cevabına birlikte bakalım.
Ofis, iş yeri veya evindeki birkaç mobilyayı eskitme boya yöntemiyle farklı parçalara dönüştürebilirsiniz. Vintage bir hava katan eskitme yöntemi, oldukça şık parçalar ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır. Farklı yöntemlerle yapılan eskitme işlemi için en çok tercih edilen yöntemlerin başında boyama tekniği gelmektedir. Genelde akrilik bazlı olan eskitme boyalar; bordo, siyah, beyaz, yeşil, kahverengi gibi geniş bir renk yelpazesinde sunulmaktadır.
Eskitme Yöntemleri ve Yapılışları
Eskitme işlemi için kullanılan eskitme boya, yapımını öğrendikten sonra oldukça eğlencelidir. İhtiyacınız olan malzemeler; eskitme boyası, fırça, zımpara ve eskitme yapacağınız mobilya. Uygulama yapacağınız alanı iyice zımparaladıktan sonra ıslak bir bezle güzelce silin. Kuruyan alanı astar boya ile boyayın ve kuruduktan sonra tekrar zımparalayın. Son aşamada bir kere daha boyayın ve kurumaya bırakın. Ahşap boyama işlemi tamamlanmış olacak. Bu basit teknik sayesinde istediğiniz tüm ahşap parçaları Vintage mobilyalara dönüştürebilirsiniz.
Islak Kağıt Eskitme Tekniği
Eskitme boya dışında birçok farklı ahşap eskitme tekniği bulunmaktadır. Bunlardan en basit ve etkili olanı eskitme kağıt tekniğidir. Bu teknik için boya öncesinde rastgele kopardığınız parça kağıtları bir kapta ıslatın ve boyanacak ahşap yüzeye yapıştırın. Ardından boyama işlemini gerçekleştirin. Boyamadan sonra yapıştırdığınız kağıtları kaldırın. Söküldükten sonra geriye kalan boyasız alanlar sayesinde yüzeyde bir eskitme efekti oluşturmuş olacaksınız.
Antik Eskitme Tekniği
Ahşap eskitme teknikleri arasında yer alan antik eskitme tekniği için eskitme sıvısı, su ve sentetik bir fırçanızın olması yeterlidir. Bir kap içerisinde eskitme sıvısı ve birkaç damla suyu karıştırarak bir karışım elde edin. Uygulama yapacağını alanın yüzeyini temiz bir bezle silin ve kuruduktan sonra boyayı fırça yardımıyla yüzeye uygulayın. Uygulama alanın küçük tutun çünkü uyguladığınız alanın bir kısmını pamuklu bir bezle silmeniz gerekecek. Bölgelere ayırdığınız alanı boya- sil- boya-sil şeklinde ilerleyerek antika bir görüntü elde edebilirsiniz.
Mum İle Ahşap Yüzey Eskitme
Farklı bir yöntem denemek isterseniz, mum ile ahşap yüzeylerde eskitme yapabilirsiniz. Boyanacak yüzeye doğaçlama şekilde mum sürün. Her yere dilediğiniz kadar sürebilirsiniz. Sürme işlemi sonrasında mumum erimiş izi ahşap üzerinde kalacaktır. Ardından ahşap yüzeyi eskitme boyası ile boyayın ve kuruyan alanı pamuklu bir bez ile silerek mumu yüzeyden çıkarın. Mum izleri silindikçe boyanın rengi azalacak ve eskitme bir doku elde etmiş olacaksınız.
Yağlı Boya Eskitme Tekniği
Eskitme yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi de yağlı boya eskitme tekniğidir. Bu işlem için istediğiniz renkte yağlı boya, kağıt, kıl fırça ve resim yağı gerekiyor. Uygulama öncesinde yağlı boyayı bir kaba resim yağını başka bir kaba alın. Fırçayı ilk olarak resim yağına sonrasında ise boyaya batırarak yüzeyi boyayın. Resim yağı bulamadıysanız keten yağı da benzer bir fayda sağlayacaktır. Yağın buradaki amacı boyayı ahşaba uygulayabilmektir. Boya işlemi bittikten sonra istediğiniz eskitme görüntüsünü yakalayana kadar alanı nemli bir bezle silebilirsiniz.
Kuru Fırça İle Ahşap Yüzey Eskitme
Son yöntemimiz ise isminden de anlaşılacağı üzere kuru fırçalama üzerine kurulu. Fırçanıza istediğiniz renkte boyayı alın ve boya neredeyse fırça üzerinden kuruyana kadar bekletin. Sonrasında bu fırçayı yüzeye sürmeye başlayın. Sert kılların bırakacağı etki sayesinde eskitme efekti yakalamış olacaksınız.
Ahşap Eskitme Yöntemleri İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ahşap eskitme tekniği genelde eski mobilyalarda uygulanan bir yöntemdir. Bu nedenle eski mobilyanın üzerinde yer alan cilanın zımpara ile silinmesi gerekir. Zımparalanmadan yapılan işlem, istediğiniz sonucu vermez.
- Eskitme yöntemlerini gerçekleştirirken yüzeyin bozulmasından korkmamanız gerekir. Zaten amaç yüzeyin bozulması, boyanın dağılması ve eskitme efektinin oluşmasıdır.
- Eskitme yöntemlerini yaparken simetriden kaçınmanız gerekir. Olabildiğince doğaçlama ve gelişigüzel işlemler yapmanız daha iyi sonuç almanızı sağlar.
- Eğer sizin için önemli olan bir parça üzerinde çalışacaksanız, öncesinde başka bir numune üzerinde deneme yapmanız daha iyi olacaktır. Böylece sonucu görerek işleme başlarsınız.
- Son olarak eskitme boyama işlemi sonrasında kuruma aşamasına geçmeden kenar boyalarını da yapmayı unutmayın. Sonrasında 2 gün kadar boyanın kurumasını bekletin ve kuruma işlemi sonrasında vernikleme yaparak yaptığınız işlemin ömrünü uzatın.
Eskitme boya yöntemleri hakkında bilgiler verdiğimiz yazımızda burada sona eriyor. İhtiyacınız olan tüm yapı market ürünlerini Çiçeksepeti Extra’da bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: