Kış Aylarının Vazgeçilmezi: Elektrikli Battaniye Nasıl Kullanılır?
Soğuk kış günleri geldiğinde ısınmak için farklı yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerin en bilinen ve en çok tercih edilenlerinden biri olan elektrikli battaniye, oturduğunuz veya yattığınız yeri ısıtmanın en etkili yöntemleri arasında yer almaktadır. Uyku kalitesinin artmasına yardımcı olurken yatılan odanın tamamını ısıtmanın da önüne geçen elektrikli battaniyeler hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Tek kişilik veya çift kişilik olarak sunulan elektrikli battaniye, içerisinde bulunan kablolar sayesinde elektrik enerjisini ısı enerjisine çevirerek bulunduğu alanın ısınmasını sağlar. Birçok farklı marka tarafından üretilen modellerin ısıyı dilediğiniz şekilde ayarlama özelliği sunması, kullanım açısından oldukça avantajlıdır. Sabit ısı veren modeller olsa da günümüzde artık kumandalı ve ısı kademesi olan modeller daha çok tercih edilmektedir. Peki, elektrikli battaniye nasıl kullanılmalı ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? Gelin birlikte bakalım…
Elektrikli Battaniye Nasıl Çalışır?
Kullanılan alana göre farklı boyutlarda üretilen elektrikli battaniyelerden tam performans alabilmek için öncelikle uygun boyutta bir battaniye seçmeniz gerekir. Bunun için yatak veya koltuk ölçünüzü tam olarak aldıktan sonra elektrikli battaniye edinmeniz faydalı olacaktır. Şimdi gelelim “Elektrikli battaniye nasıl çalışır?” sorusuna.
Elektrikli battaniye, içinde bulunan rezistanslar sayesinde elektrik enerjisini, ısı enerjisine dönüştürerek çalışır. Bu işlemi yaparken battaniyenin gücü oldukça önemlidir. Tek kişilik modeller genelde 40-60 Watt arasındadır. Çift kişilik modeller de ise 40-80 Watt gücünde ürünler bulabilirsiniz. Battaniyenin ısınma süresi, Watt gücünün yüksekliği ile orantılıdır. Yani Watt gücü arttıkça, ısınma süresi kısalacaktır.
Aldığınız elektrikli battaniyeden tam performans almak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Öncelikle yatağınıza elektrikli battaniyeyi serin. Çarşafı sermeden önce bu adımı yapmanız gerektiğinden eğer çarşaf varsa çıkarıp önce battaniyeyi sermelisiniz.
- Sonrasında çarşafı battaniye üzerine serin. Elektrikli battaniyenin direkt olarak vücudunuzla temas etmemesi daha sağlıklı bir yöntemdir. Ek olarak battaniyenin düzgün bir şekilde serilmesi, kırışıklık veya katlanma olmaması gerekir. Kırışıklık veya katlanma battaniyenin zarar görmesine neden olabilir.
- Yatmadan bir süre önce elektrikli battaniyenin fişini takabilirsiniz. Böylece siz yatağa girmeden önce yatağınız ısınmış olur.
- Kumandalı veya ısı ayarlı modelleri kullanıyorsanız, istediğiniz ısıya ayarlayabilirsiniz. İçindeki rezistanslar sayesinde sizin ayarladığınız derecede ısınan battaniye sonrasında aynı sıcaklıkta sabit kalacaktır.
- Uyumadan önce ise elektrikli battaniyenin elektrik bağlantısını kesmeniz gerekir. Kumandalı modellerde kumanda üzerinden hızlıca kapatma işlemini yapabilirsiniz.
Elektrikli Battaniye Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Elektrikli battaniyenin saklandığı yere dikkat etmek önemlidir. Battaniyenin yüzeyine zarar verme ihtimali olan alanlardan ve yüzeylerden uzak tutmanız gerekir. Yüzeyi zarar gören battaniye, zamanla bozulabilir.
- Yatak türü, elektrikli battaniye kullanımı için önemlidir. Pamuklu veya yün bir yatağınız varsa bu yataklarda oluşan kırışma, büzüşme gibi durumlar battaniyeye zarar verebilir. Bu nedenle bu tarz yataklarda alt kısma alez benzeri koruyucu ürünler sermeniz faydalı olacaktır.
- Battaniyeyi yatağa sererek kullanmanız gerekir. Sabitlemek adına iğne vb. metaller kullanılmamalıdır. Bu metaller, battaniyenin aksamına zarar verebilir veya kısa devre yapmasına neden olabilir.
- Battaniyeyi asla ütülemeye çalışmayın. Ütülemeniz durumunda içinde bulunan rezistans ve kablolar zarar görecektir.
- Hastalık sırasında elektrikli battaniye kullanımı risklidir. Özellikle istifra etme durumu olan hastalıklarda kullanılmamalıdır.
- İdrarını tutmakta zorlanan çocuklar veya yaşlılar için kullanılmamalıdır. Battaniyenin sıvı ile temas etmemesi oldukça önemlidir.
- Son olarak yaşam alanınızda kedi veya köpek gibi sevimli dostlarınızın battaniyeden uzak durması gerekir. Isırma veya tırmalama durumlarında istenmeyen kazalar oluşabilir.
Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
- Elektrikli battaniye ne kadar elektrik harcar?
Battaniyenin çift kişilik veya tek kişilik olmasının yanı sıra Watt gücü, elektrik tüketiminde önemlidir. Ayrıca hangi ısı derecesinde kullandığınızda bir diğer etmendir. Örneğin; ılık seviyede kullanılan bir battaniye ortalama 40 Watt harcarken sıcak ayarında kullanıldığında ortalama 80-90 Watt enerji harcamaktadır. Bir elektrikli battaniyenin ortalama olarak eski tip ampuller kadar elektrik harcadığını söyleyebiliriz.
- Elektrikli battaniye nasıl temizlenir?
Vücutla direkt temas etmeyen battaniyenin sık temizlenmesine gerek yoktur. Fakat temizleme ihtiyacı duyduğunuz zaman fiş bağlantısı olan bütün sökülen parçaları çıkarmalısınız. Eğer ürünün kullanım kılavuzunda yıkanabileceği yazıyorsa battaniyeyi ılık suda deterjanda bekletip ardından sıkmadan kurutabilirsiniz. Bazı ürünler çamaşır makinesinde yıkamak içinde uygundur. Kullanım kılavuzunda çamaşır makinesinde yıkanabileceği yazan ürünleri hassas programlarda yıkatmanız gerekir. Kullanmadan önce ise battaniyenin tamamen kuruduğundan emin olmayı unutmamalısınız.
Yıkama işlemi yerine kuru bir bezle silerek düzenli olarak havalandırmanız da battaniyenin temiz kalmasına oldukça yardımcı olacaktır.
- Elektrikli battaniye ne kadar güvenli?
Tüm elektrikli ürünlerde olduğu gibi düzgün ve kullanım talimatlarına kullandığınız battaniye herhangi bir sorun yaratmayacaktır. Fakat kullanım alanları ve talimatları dışında kullanımlar, sorun yaşamanıza neden olabilir.
Yaşam alanlarınızda kullanabileceğiniz tüm ürünleri uygun fiyatlarla Çiçeksepeti’nde bulabilirsiniz. Okumayı seveceğiniz diğer bazı yazılarımız: