Kendin Yap (DIY)

Hatalı Basılmış veya Kullanılmaz Hale Gelmiş Kitaplarınızı Sanata Dönüştürün

Kitaplar en iyi arkadaşlarımızdır. Uyumadan önce, yolculuklarda, gün ortasında kısacası ne zaman onlara ihtiyacımız olursa bizlere eşlik ederler. Ancak zamana karşı koyamayıp yıpranırlar. Peki bu zamanlarda eski kitaplar ile ne yapmak gerekir?

Kitaplarınız artık kullanılmaz duruma geldiyse ya da hatalı basılmış bir kitabınız var ise ne yapabilirsiniz? Öncelikle kitaplar kağıttan yapılmıştır ve geri dönüştürülebilir. Bunu aklımızdan çıkarmıyoruz. Evdeki kağıtları, kartın ambalajları ve kullanılmış defterleri dönüşüm kutularına atabiliriz.

Bu konu ile ilgili belediyeler çalışmalar yürütmekte. Her belediyenin ambalaj atıklarını toplamak için belirlediği günler vardır. Ayrıca belediyelerin ayarlamış olduğu geri dönüşüm kutuları mevcuttur. Sokaklarda, okul ve işyerlerinde bulunan bu geri dönüşüm kutuları düzenli olarak ilgililerce boşaltılıp ilgili yerlere iletilmektedir. Yani dönüşüm için yapmanız gereken tek şey cami kağıt ve plastik atıklarınızı ayrı ayrı biriktirmek :) Detaylı bilgi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nin sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Bu yazımızda -tekrar belirtelim- kullanılamayacak halde olan – kitaplar ile el yapımı nasıl ürünler elde edebiliriz onlar anlatacağız. Her biri birbirinden güzel ve kullanması kadar yapması da zevkli olan 10 ürünü anlatacağız.

1 – Kağıttan Heykeller
kağıtlarla sanat
Görsel: Pinterest

Eski kitaplarınızın sayfalarından origami çalışmaları yapabilirsiniz. Origami Japonya temelli bir çeşit kağıt katlama sanatıdır. Kağıtlar katlanarak bambaşka şekillere girerler. Oldukça rahatlatıcı olduğu söylenen bu çalışmaları siz de deneyebilirsiniz. Başarısız olduğunuz çalışmaları çöpe atmayıp dönüşüme göndermeyi unutmayın!

2 – Kitap Baskısından Oje Deseni
gazete baskısından oje
Görsel: Studrep

Havalı tırnaklara sahip olmak isteyenler buraya dikkat! Eski gazete ve kitaplarda bu hoş tırnak boyamasını yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan öncelikle açık renkli bir oje. Krem rengi, ten rengi veya türevleri olabilir. Ojeyi tırnaklarınıza sürdükten sonra tamamen kurumasını bekleyin. Ardından bir su ya da kolonya ile ıslattığınız yazılı kağıt parçasını tırnaklarınızın üzerine yerleştirerek bastırın, ardından çekin.

Tırnağınızın üzerine kağıtta bulunan yazılar çıktı mı? Şimdi kaybolmaması için üzerinden şeffaf oje ile geçebilirsiniz :)

3 – Mesaj Veren Kitap Dekorları
kitaplarla dekor
Görsel: Mesew Crazy

Yukarıda görmüş olduğunuz sanat eserleri yalnızca sayfaların katlanması ile yapılabilir. Kolay bir çalışma değil, ancak biraz üzerinde çalışarak yapılabilir gibi duruyor.

Kitabın sayfalarını yazmak istediğiniz kelimenin harflerine göre ayırın. Geniş yer kaplayacak “H,K,L,Z,M” gibi harfler için biraz daha fazla sayfa kullanacak şekilde parçaların arasında renkli post-itler yerleştirerek ayırın. Ardından işin en havalı ve zor kısmı olan katlama işlemi var. Kolay gelsin!

4 – Kitap Sayfalarından Paket Kağıtları
eski kitaplarla paketleme
Görsel: El bolso de july poppins

Kitap ve gazete kağıtlarından olan kaplamalar şayet üzerinde detaylandırmalar yapılmışsa nostaljik, yapılmamışsa baştan savma durabilir. Evinizde kullanılmayacak durumda olan hitapların sayfalarına birkaç dokunuş yaparak nostaljik paket kağıtları elde edebilirsiniz.

Bu süslemeler için kağıt danteller ve fiyonklar kullanabilirsiniz. Elbette bu kağıtların üzerinde mürekkep olduğunu ve içerisine yiyecek konulmaması gerektiğini aklınızdan çıkarmamak kaydıyla kullanım alanı seçmelisiniz. Paketli şekerleri, kurabiyeleri veya hediyelik eşyaları bu ambalajlarda sunabilirsiniz.

5 – Kağıttan Kelebekler
eski kitaplardan kelebek
Görsel: atelier dedrine

Eski kitapların sayfaları ile kelebekler yaparak bir çerçeve içerisine yerleştirebilir, kendi tablonuzu oluşturabilirsiniz. Bu yaptığınız motifleri bir çerçeve içerisine yapıştırarak tablonuzu kolayca tamamlayabilirsiniz.

Yukarıdaki örnekte aralarında milimetrik boy farkı olan 3 kelebek kesilmiş kağıtlardan. Orta bölmelerden yapıştırılmış ve her kanat için farklı türde bir sayfa türü seçilmiş. En önde duran kelebek şeklinde bir kalem ile kelebeğin dokusu çizilmiş. Orta kanat için sepia tonlu, saman kağıttan bir kesit ayarlanmış ve bu kağıtta el yazısı bir mektuba yer verilmiş. En aşağıda kalan kısım için de standart bir çıktı tercih edilmiş.

Aynı yöntemi kullanarak çeşitli figürler yapılabilir. Kalpler, minik kediler ve daha niceleri. Canınız nasıl bir figür isterse bu şekilde hayata geçirebilirsiniz.

6 – Kitap Sayfalarından Vazo Süsleme
kitaplarla vazo kaplaması
Görsel: ice cream off paper plates

Şık bir vazo için ihtiyacınız olan 3 şey; kavanoz, kurdele ve kitap sayfaları. Kavanozun etrafına birkaç yaprağı sardıktan sonra kurdele yardımı ile bağlayabilirsiniz. Dilerseniz sayfaları birbirlerine ve kavanoza yapıştırabilirsiniz.

Bir başka vazo süsleme örneği

kitaptan kavanoz süsleme
Görsel: mod podge rocks blog

Dilerseniz bu sayfalarda en sevdiğiniz hikaye ya da favori şarkınızın notaları yer alabilir… Ancak bu örneği uygulamak istiyorsanız bir yapıştırıcı yardımı ile kavanoza sayfayı yapıştırmanız önerilir.

7 – Eski Kitap Sayfasından Anahtar Askılığı
eski kitaptan anahtarlık
Görsel: Pinterest

Eski bir çerçeve nasıl harika bir anahtar asacağına dönüştürülür? Çerçeve içerisine yapıştırılmış eski bir nota kağıdı, anahtarların asılabileceği birkaç vida ve kuru dallar. İşte bu kadar!

8 – Kitap Kalemlik
kitaptan kalemlik
Görsel: Today’s Beauty Tips

Birkaç basit hamle ile kitaplarla kalemlik yapabilirsiniz. Yukarıdaki örnekte eskiden kullanılan numara rehberleri tercih edilmiş. Önce ortadan ikiye kesilmiş ardından da kalemliğe çevrilmiş. Bunu yapmak oldukça basit.

Kitap sayfalarını 5 eşit parçaya ayırın ve kitap kapaklarını kesin. Ne arkada ne önde kapak olmamalı ki sayfalar rahat bölünsün. Her bir sayfa grubunu bir çiçeğin yaprağıymış gibi kıvırın ve kıvırdığınız sayfa uçlarını diğer sayfa grubunun diplerine denk getirerek birbirine tutkallayın ve hoop! Bitti!

9 – Kitap Çanta
kitaptan çanta
Görsel: the surznick common room

Bu çantaya ba-yıl-dım! En kısa zamanda nasıl yapıldığını ayrı bir yazı ile anlatacağım. Ancak oldukça pratik birkaç dokunuş ile eski bir kitabı çantaya dönüştürebileceğimizi net bir şekilde gözler önüne serdiği konusunda oldukça netiz değil mi?

Bunun için birkaç parça kumaş ve tutkaldan daha fazlasına ihtiyacımız olacak, zahmetli ve şık bir ürün ortaya çıkaracağız ama buna değecek :)

10 – Adeta Inception: Kitaplardan Kitaplık!
kitaplardan kitaplık
Görsel: remodelaholic

İki adet ahşap ayağın üzerine birbirlerine tutkallanarak yapıştırılmış 3 adet kitap! Alın size havalı ve ruhu olan bir raf / kitaplık.

Eskimiş rafınızın üzerindeki katmanı çıkarıp yerine kitaplarınızı ekleyebilirsiniz. Kitap tutucu olarak da başka bir kitabı sağ veya sol köşeye yapıştırabilirsiniz. Ucu o kadar açık bir tasarım ki, hayal gücünüzü kullanarak kendinize özgü bir raf yapabilirsiniz. Daha sonra üzerine istediğiniz gibi süslemeler yapabilirsiniz.

Bonus:

book art

Book Art denilen bu çalışmada kullanılamayacak durumda olan kitaplar ve ansiklopedilerin içerisine canlı ya da yapay çiçekler yerleştiriliyor. Elbette canlı çiçeklerin yaşayabilmesi için bu tasarımın özenle yapılması daha doğrusu bir bilenin yapması lazım. Ardından da bakımının iyi kavranması gerekiyor. Aksi halde yanlış sulama hem çiçeklere zarar verip solmalarına ya da çürümelerine neden olabilir, kitabın yapraklarının şişip tasarımın bozulmasına sebep olabilir.

Şık ve etkileyici bir hediye olduğu aşikar. Bu ve benzeri ürünleri incelemek ya da satın almak için Çiçek Sepeti’nin butik çiçekçilerinin hazırladığı benzersiz çiçek tasarımları  Butik Çiçekçiler kategorisinde görebilirsiniz.

Siz de evinizde bulunan hatalı basım kitaplardan bu ve benzeri tasarımları yapabilirsiniz. Bu işe merak sardıysanız sahafları dolaşarak dönüşüme gönderilecek kullanışsız kitapları uygun fiyatlı olarak satın alabilirsiniz. Zihnimize güzellikler sunan kitaplar, ömürleri biterken evlerimize de böylelikle güzellik sağlayabilir.

Siz de yukarıdaki ürünlerden birkaçı yapmayı deneyerek bizimle deneyimlerinizi yorum olarak paylaşmayı unutmayın! Şimdiden kolay gelsin, ellerinize sağlık :) Bir sonraki Kendin Yap temalı yazımızda buluşana kadar görüşmek dileğiyle!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir